واضح آرشیو وب فارسی:الف: بازار سوآپ نفت ايران در درياي خزر سكه مي شود
با اجراي طرح هاي جديد زير ساختي و دستورات جديد وزير نفت، طرح افزايش ظرفيت سوآپ نفت ايران به عنوان يك تجارت سودآور بين المللي تا سقف ۵۰۰ هزار بشكه در روز در دستور كار شركت ملي نفت قرار گرفت.
به گزارش پانا نيوز، ايران با قرار گرفتن در بيضي انرژي جهان شاهراه اصلي انتقال انرژي از شمال به جنوب و از شرق به غرب محسوب ميشود، شاهراهي كه ميتواند با اتصال كشورهاي حوزه درياي خزر به كشورهاي حاشيه خليج فارس نهتنها درآمدهاي حاصل از سوآپ و ترانزيت نفت و گاز را به خود اختصاص دهد، بلكه با وابسته كردن كشورهاي صادر و وارد كننده انرژي همبستگي سياسي را با آنها به وجود آورد.
از آنجا كه درياي خزر داراي مقادير قابل توجه ذخاير نفت و گاز است ولي به درياي آزاد راه ندارد، بنابراين انرژي خزر بايد از طريق لوله به بنادري كه به دريا راه دارند، منتقل شود كه از اين رو ايران ميتواند در انتقال اين منابع سهمي داشته باشد.
در اين خصوص علاوه بر آمادهسازي زيرساختهاي سوآپ يا معاوضه نفت در سالهاي گذشته همچون ايجاد بندر نكا، حتي برنامه ساخت خط لولههاي نكا – جاسك براي انتقال روزانه يك ميليون بشكه نفت و سرخس – جاسك براي انتقال گاز از كشورهاي شمالي ايران به درياي عمان نيز در زمان وزارت غلامحسين نوذري كليد خورد.
در اين خصوص حتي توافقهاي اوليه با كشورهايي همچون تركمنستان و قزاقستان هم انجام شده بود ولي با تغيير دولت و تغيير مديريتها از يكسو و افزايش فشارهاي سياسي و تحريمها، نهتنها اين طرحها پيگيري نشد بلكه وضعيت موجود سوآپ نفتخام كشور كه به حدود ۱۵۰ هزار بشكه در روز ميرسيد نيز با آنچه ميركاظمي وزير وقت نفت شوآپ خواند، متوقف شد.
با توقف سوآپ نفتخام براي مدت حدود يكسال كه در نتيجه ازدست رفتن درآمدهاي آن را به همراه داشت، با تغيير دوباره وزير در وزارت نفت و روي كار آمدن سياستهاي كاري جديد، سوآپ نفتخام جان تازهاي گرفته و "سوآپ" را به موضوع روز وزارت نفت تبديل كرده است.
رستم قاسمي پس از تكيه بر منصب وزارت نفت، دست به برخي تحولات اساسي در برخي حوزههاي صنعت نفت زد كه يكي از آنها همين موضوع سوآپ نفت و فرآوردههاي نفتي بود. بهطوري كه ضمن مذاكرات جدي با بخش خصوصي براي فعالتر كردن فرآوردههاي نفتي، وضعيت سوآپ نفت را نيز بازنگري كرد كه اين روزها مديران را براي ايجاد هرچه بيشتر زمينههاي سوآپ نفتخام به تكاپو انداخته است.
در روش سوآپ، توليدكنندگان نفت در درياي خزر، نفت صادراتي خود را به بندر نكا در ايران تحويل ميدهند. سپس ايران اين نفت را به برخي پالايشگاههاي نفت ازجمله تهران و تبريز انتقال ميدهد كه نفت پالايش شده براي مصرف داخلي توزيع ميشود و در ازاي نفت دريافت شده در نكا، ايران معادل آن را در جزيره خارگ واقع در خليج فارس به ساير كشورها صادر ميكند.
بنابراين وزارت نفت در برنامه دارد با اجراي طرح انتقال و فراورش نفتخام كشورهاي حوزه درياي خزر كه در سه فاز در سالهاي قبل آغاز شده و هماكنون در حال اجراست، زمينه ساخت تاسيسات لازم براي افزايش سوآپ نفت تا روزانه ۵۰۰ هزار بشكه را فراهم كند.
در اين خصوص بهتازگي سيد پيروز موسوي نيز كه كمتر از يك هفته است كه حكم مديرعاملي شركت پايانههاي نفت ايران را به خود اختصاص داده در نخستين نشست خود با مديران و روساي ستادي و پايانه نفتي خارگ بر ضرورت افزايش سوآپ نفت تاكيد كرده است.
بهاين ترتيب در ماههاي گذشته و از سرگيري سوآپ نفتخام، اتحاد براي بازگرداندن آب رفته به جوي در وزارت نفت آغاز شده كه كارشناسان تاكيد دارند به دنبال علاوه بر درآمدهاي حاصل از اجراي اين طرح، زمينه همكاريهاي جديد براي فعالتر شدن ايران در تجارت گاز و فرآوردههاي نفتي نيز مهيا خواهد شد.
شنبه|ا|10|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]