واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: درخت گز ، نماد استقامت و اقتدار
زاهدان/ واحد مركزي خبر/ اجتماعي گزارش دارد
درخت گز نماد استقامت ، جاودانگي ، اقتدار و باروري در منطق سيستان است .
اين درخت از شاخصه هاي زيست محيطي اين منطقه و از جايگاه ويژه اي در بين اهالي آن برخوردار است .
به نوشته محمد اسلامي ندوشن در كتاب " داستان ها در سيستان " وقتي دختر جواني از دنيا مي رفت قبل از دفن او را با درخت گزي عقد مي بستند تا به اين گونه رازآلود و نمادين نقش باروري او را با درخت گز كه نماد زايندگي بود عينيت بخشند و اين نارسايي را جبران كنند.
رئيس اداره ميراث فرهنگي و گردشگري زابل مي گويد : طبق متون ادبي در اسطوره ملي نيز گز نقش اساسي دارد آن جا كه اين درخت به انديشه ها و افكار زاييده استبداد پايان مي دهد و رستم را به عنوان نماد پهلواني و آزادگي معرفي مي كند .
خسروي مي افزايد : در ادبيات سومري نيز ايـزد به بوته گز تشبيه شده و در مصر باستان هم گز يكي از درختان مقدس وابسته به خدايان و به عنوان نماد باروري و نعمت شناخته مي شد .
اكنون درختان گز در هر مكان مقدس و زيارتگاهي در منطقه سيستان خودنمايي مي كند .
ارتفاع اين درخت كوچك به 6 تا 10 متر و قطر آن به 30 سانتيمتر مي رسد و گاهي هم بر اثر جستهاي پاجوش به صورت درختچه در مي آيد.
گز درختي است زيبا داراي برگ هايي باريك ، نوك تيز و فشرده به هم دارد . از شاخه هاي اين درخت مادهاي به خارج ترشح ميشود كه به گز انگبين موسوم است و داراي ساكاروز ، موسيلاپ و پراكسيداز است و به علت شور بودن برگ هاي آن فقط شترسانان از آن استفاده ميكنند، اما براي تغذيه ساير حيوانات نامرغوب است .
در ايران پنج گونه از درخت گز ميرويد: گز شاهي كه گاهي از 15 متر هم فراتر ميرود، گز خوانسار يا گز انگبين كه از آن انگبين تهيه ميشود، يلقون (با اسم علمي تاماريكس پالازي) كه در حوالي كرج يافت ميشود، تاماريكس تتراندر كه در حوالي شيراز ميرويد و تميس كه در جنگلهاي شمالي ايران ديده ميشود.
درخت گز روغن در 500 هكتار از اراضي سيستان و بلوچستان كاشته مي شود .
اين گياه مصارف متعددي در صنايع غذايي ، ساعت سازي ، سوخت خودرو و هواپيما ، صنايع بهداشتي و پزشكي دارد و ارزش هر ليتر روغن آن در بازارهاي جهاني 700 دلار است .
با اينكه يك ميليون هكتار اراضي جنگلي گز روغن به صورت خودرو و پراكنده در سيستـان و بلوچستان وجود دارد ، اما براي تامين نياز داخلي روغن اين درخت ، از فـرانسه و هندوستـان وارد ايران مي شود .
0002
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]