واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گزارش مجلس در مورد نحوه واگذاري سهام شركتهاي دولتي به بخش خصوصي
سرويس پارلماني: گزارش كميسيون ويژه نظارت و پيگيري اجراي اصل 44 قانون اساسي در مورد عملكرد اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي در سال 1389 و سه ماهه اول سال 1390، در جلسه علني ديروز مجلس شوراي اسلامي مطرح و نتايج آن به اين شرح، اعلام شد.
معادل 93 درصد از سهام واگذار شده شركتهاي دولتي از طريق بلوكي بوده و حدود 6 درصد از سهام به بخش خصوصي حقيقي واگذار شده است. عمده واگذاريها مربوط به بخش خصوصي غيرحقيقي يا شركتهاي موسوم به شبه دولتي، نهادها و مؤسسههاي عمومي غيردولتي بوده است.
همچنين در سالهاي 1384 تا 1390 بيش از 95 درصد از سهام واگذار شده شركتهاي دولتي به صورت بلوكي بوده و حدود 6 درصد از واگذاريهاي انجام شده به بخش خصوصي حقيقي بوده است، يعني عمده واگذاريهاي بلوكي كه حدود 86 درصد است در اختيار بخش خصوصي غيرحقيقي يا نهادها و مؤسسههاي عمومي غيردولتي و شركتهاي موسوم به شبه دولتي قرار گرفته است.
براساس آمار سازمان خصوصيسازي، در سال 1389 معادل 55 هزار و 436 ميليارد ريال از سهام دولت در شركتها و بنگاهها به بخش غيردولتي واگذار شده كه اين رقم در 3 ماه نخست امسال 24 هزار و 807 ميليارد ريال بوده است.
بخشي از سهام دولت در شركتها و بنگاهها نيز به موجب احكام قانون بودجه سال 1389 آماده واگذاري بابت رد ديون دولت بوده كه به دليل آماده نبودن مجوزهاي لازم در مورد آنها اقدام نشده است.
برپايه آمار سازمان خصوصيسازي از مبلغ 45 هزار ميليارد ريال درآمد حاصل از واگذاري پيشبيني شده در قانون بودجه سال 1389 فقط 38 هزار و 95 ميليارد ريال آن به خزانه واريز شده كه 85 درصد درآمد فوق است.
درارتباط با موضوع خود اتكايي خانوادههاي محروم و مستضعف و تقويت تأمين اجتماعي، در سال 1384، وزارت رفاه و تأمين اجتماعي، هيچ اعتباري در اختيار كميته امداد امام خميني (ره)، سازمان بهزيستي و سازمان آموزش فني ـ حرفهاي كشور قرار نداده است.همچنين در سال 1389 هيچ اعتباري در اختيار وزارت تعاون قرار داده نشده است.
واگذاري سهام شركتهاي دولتي، حدود 47 درصد از راه مزايده و 34 درصد به روش بورس و 18 درصد از طريق فرابورس بوده و هيچ سهامي از راه مذاكره واگذار نشده است.
واگذاري سهام توانير
عملكرد واگذاري سهام شركتهاي زيرمجموعه توانير نشانگر آن است كه در شركت مادر تخصصي توانير 9 شركت زير مجموعه در سال 1389 واگذار شده، شركت مديريت توليد برق قم و نيروگاه قم نيز بابت رد ديون دولت به سازمان تأمين اجتماعي و صندوق بازنشستگي واگذار شده است. شركتهاي مديريت توليد برق آذربايجان غربي، مديريت توليد برق مشهد و مديريت توليد برق گيلان نيز دراختيار بخش غيردولتي قرار گرفته است.
به دليل انجام اصلاح ساختار 31 شركت توليد نيروي برق و 39 شركت توزيع نيروي برق هنوز واگذاري نشده است.
منابع آب
در واگذاري سهام شركتهاي زيرمجموعه مديريت منابع آب ايران، 12 شركت در سال 1389 به بخش غيردولتي واگذار شده و شركتهاي بهرهبرداري از شبكههاي آبياري و زهكشي زرينهرود و ميراب زايندهرود خارج از برنامه قانون بودجه سال 1389 كل كشور واگذار شده است.
علاوه بر آن 10 شركت زير مجموعه شركت مادر تخصصي مديريت منابع آب ايران به بخش غيردولتي واگذار نشده است.
واگذاري سهام شركتهاي بازرگاني و كشاورزي
در شركت مادر تخصصي بازرگاني دولتي ايران، سهام 4 شركت در سال 1389 به بخش غيردولتي واگذار شده است. شركت ايران ترانيكس در قالب سهمالشركه واگذار شده است.
اين شركت از سال 1372 غيرفعال بوده و از سوي سازمان خصوصيسازي به شيوه مزايده انتقال يافته است.
همچنين قرار بود شركت مادر تخصصي خدمات كشاورزي، 4 شركت زيرمجموعه خود را كه عبارت است از: شركت سهامي خدمات هواپيمايي ويژه، شركت خدمات مهندسي آب و خاك كشور، شركت خدمات حمايتي كشاورزي و شركت پشتيباني امور دام را واگذار كند كه هيچ يك از آنها بهطور قطعي به بخش غيردولتي واگذار نشده است.
پيشبيني شده بود كه 9 شركت زير مجموعه شركت مادر تخصصي توليد محصولات كشاورزي و دامي در سال 89 واگذار شود كه فقط 100 درصد سهام شركتهاي كشت و صنعت جيرفت و كشت و صنعت شهيد رجايي واگذار شده است.
سهام شركتهاي بهرهبرداري و صنايع چوب فريم و شركت نكا چوب نيز در سال 1390 واگذار شده است.
شركتهاي كشاورزي و دامپروري سفيدرود، شركت كشت وصنعت دامپروري مغان، شركت كشت و صنعت شهيد بهشتي، شركت جنگل شفارود و شركت پرورش كرم ابريشم ايران در مرحله ارزيابي است و صورتهاي مالي آنها براي ارزيابي به سازمان خصوصيسازي ارسال شده است.
شركت توسعه نيشكر و صنايع جانبي هم قرار بود براساس مصوبات بودجه 1389 كل كشور واگذار شود كه هنوز عملي نشده است.
واگذاري شركتهاي حمل و نقل و هواپيمايي
از مجموع 14 شركت وابسته به راهآهن جمهوري اسلامي ايران، فقط 8 شركت به بخش غيردولتي واگذار شده است.
سهام شركت سايپا ريل از طريق آگهي فروش سهام به ارزش 67 ميليارد و 718 ميليون ريال از راه مزايده منتشر شد، اما به دليل نبود پيشنهاد خريد به فروش نرسيد و مقرر گرديد در سال 1390 دوباره آگهي شود.
شركت هواپيمايي جمهوري اسلامي ايران (هما) قرار بود 2 شركت زير مجموعه خود، يعني گروه هتلهاي هما و شركت ايران ايرتور را واگذار كند، اما فقط سهام شركت هواپيمايي ايران ايرتور به بخش غيردولتي منتقل شده است.
از مجموع شركتهاي زيرمجموعه سازمان گسترش و نوسازي صنايع ايران، 26 شركت واگذار شده و 102 شركت هنوز واگذار نشده است.
ابطال معامله سايپا
در ارتباط با واگذاري شركتهاي زير مجموعه وزارت صنايع و معادن، واگذاري سهام خودرو سازي سايپا و شركتهاي اقماري زيرمجموعه آن جزو مهمترين موارد بود كه در نهايت شوراي رقابت معاملات سهام مزبور را باطل كرد.
علت ابطال اين معامله آن بود كه از 16/29 درصد سهام عرضه شده سايپا در بورس، حدود 20 درصد آن توسط شركتهاي اقماري زير مجموعه سايپا و حدود 9 درصد آن توسط شركت گروه صنعتي «رنا» خريداري شده بود، آن هم در شرايطي كه حدود 30 درصد سهام شركت گروه صنعتي رنا بهطور غيرمستقيم به شركت خودرو سازي سايپا تعلق دارد و در واقع، عمده خريداران سهام شركت گروه صنعتي رنا، شركتهاي اقماري زير مجموعه شركت خودروسازي سايپا بودهاند، زيرا از 17 درصد سهام واگذار شده توسط سازمان خصوصي سازي، حدود 11 درصد آن توسط شركتهاي زيرمجموعه خودروسازي سايپا خريداري شده و 25/23 درصد سهام عرضه شده اين شركت در بورس توسط شركتهاي زيرمجموعه خودروسازي سايپا خريده شده است.
واگذاري شركتهاي وابسته به صنعت نفت
از مجموع شركتهاي زير مجموعه شركت ملي نفت ايران، فقط 2 شركت واگذار شده و 18 شركت ديگر هنوز واگذار نشده است.
از شركتهاي مربوط به شركت ملي صنايع پتروشيمي 13 شركت واگذار شده و 18 شركت هنوز انتقال داده نشده است.
از شركتهاي زير مجموعه شركت ملي پالايش و پخش فرآوردههاي نفتي ايران فقط سهام شركت پالايش نفت تبريز به بخش غيردولتي واگذار شده است.
شركت مادر تخصصي ملي گاز ايران قرار بود شركت هلدينگ گاز را واگذار كند كه آن هم عملي نشده است.
درخصوص واگذاري شركت پست بانك با كميسيون ويژه اصل 44 قانون اساسي مذاكره و مقرر شد اين شركت تا پايان سال 1393 به شكل تدريجي واگذار شود.
تصويب كليات لايحه مبارزه باقاچاق كالا و ارز
لايحه يك فوريتي «مبارزه با قاچاق كالا و ارز»، در اين جلسه مورد بحث قرار گرفت و پس از تصويب در شور اول، 3 ماده آن مورد تصويب قرار گرفت.
به موجب مواد تصويب شده، ستادي مركب از وزيران دادگستري، اطلاعات، امور اقتصادي و دارايي، كشور، امور خارجه، صنعت، معدن و تجارت، راه و شهرسازي، جهاد كشاورزي، نفت، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي يا معاونان آنان و دو نفر از نمايندگان عضو كميسيونهاي اقتصادي و حقوقي، قضايي مجلس، رؤساي سازمانهاي تعزيرات حكومتي، جمعآوري و فروش اموال تمليكي، صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران و بازرسي كل كشور تشكيل ميشود.
رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح، فرماندهي نيروي انتظامي، رؤساي كل بانك مركزي و گمرك ايران، مؤسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي، رئيس اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران ونماينده تامالاختيار رئيس قوه قضائيه نيز در اين ستاد عضويت دارند.
مصاديق كالاي قاچاق
همچنين علاوه بر مصاديق كالاي قاچاق، مندرج در قانون امور گمركي، مصوب 22/8/1390 موارد زير نيز قاچاق محسوب ميشود. برنگرداندن كالاي اظهار شده بهعنوان خروج موقت تاكران بري، اضافه كردن كالا به محموله ترانزيتي خارجي، اظهار كالا به گمرك با ارائه اسناد يا مجوزهاي جعلي، تعويض كالاي صادرات داراي پروانه، ورود كالا به صورت تجاري با استفاده از تسهيلات مربوط به واردات كالاي همراه مسافر، تعاونيهاي مرزنشيني و... خروج كالاهاي وارداتي تجميع شده مسافري و كالاهاي مشمول تسهيلات مرزنشيني و ملواني، ورود، خروج، خريد، فروش و حواله ارز بدون رعايت ضوابط دولتي، عرضه كالا به استناد حوالههاي فروش سازمان جمعآوري و فروش اموال تمليكي، عرضه كالاهاي وارداتي بدون شناسه، خروج كالا از كشور بدون رعايت تشريفات قانوني و ديگر مصاديق قاچاق به موجب قوانين ديگر.
بررسي حوادث پس از انتخابات 88
در ادامه اين جلسه، گزارش كميسيون اصل 90 درخصوص حوادث پس از انتخابات خرداد 1388 قرائت شد.
به گزارش خبرنگار پارلماني اطلاعات، پس از ارائه اين گزارش، مصطفي كواكبيان نماينده سمنان محتواي آن را خارج از وظايف كميسيون اصل 90 ارزيابي كرد و گفت: اين گزارش در دستور كار اين هفته مجلس نبود و متن آن هم در اختيار نمايندگان قرار نگرفته بود.
در پاسخ به اين تذكر، محمدرضا باهنر، اظهار داشت: به سبب آن كه در آستانه نهم دي قرار داريم، با نظر تسامح با اين مسأله برخورد كرديم.
وي آنگاه ضمن گراميداشت سالروز نهم دي از تمامي نمايندگان دعوت كرد در مراسمي كه به اين مناسبت پس از نماز جمعه در سراسر كشور برگزار ميشود، شركت كنند.
بنابراين گزارش: در جلسه غيرعلني ديروز كه ساعاتي پيش از شروع جلسه علني تشكيل شد، وضع موقوفهها با حضور حجتالاسلام والمسلمين علي محمدي، رئيس سازمان اوقاف و امور خيريه بررسي شد.
چهارشنبه|ا|7|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]