واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ايجاد هر شغل جديد در تهران خيانت است
آلودگي- گروه محيط زيست- اسد افلاكي:
سالانه 325هزار تن زباله به حوضه رودخانههاي كرج و جاجرود وارد ميشود
علاوه براين، فاضلابهاي ناشي از فعاليت 40واحد نظامي و بيش از 200رستوراني كه در حاشيه اين رودخانهها و حوضه لتيان واقع شده اند، به اين رودخانهها كه تامينكننده آب شرب تهران هستند راه مييابد. اين در حالي است كه 4هزار واحد كارگاهي آلاينده كه بهصورت غيرقانوني فعاليت ميكنند در حوضه سد ماملو واقع شدهاند.
اين آمار نگرانكننده را مديركل محيطزيست استان تهران، در جمع مشتاقان محيطزيست در سالن همايش خانه هنرمندان اعلام كرد.
دكتر محمدباقر صدوق در اين جمع از 21معدن فعال و 16 معدن غيرفعال، ساخت وسازهاي لجام گسيخته در حاشيه رودخانههاي كرج و جاجرود و نيز كشتارگاههايي كه بدون سيستم تصفيه فاضلاب در حاشيه اين رودخانهها فعاليت ميكنند بهعنوان ديگر منابع آلاينده آب شرب تهران ياد كرد. وي همچنين نبود سيستم فاضلاب را در آلودگي آب شرب بخشي از تهران بهويژه جنوب و جنوب شرقي اين كلانشهر مؤثر دانست.
اين مدير با سابقه محيطزيست كه سال گذشته با وجود ميل باطني خود به مديريت محيطزيست استان تهران منصوب شد، هفته قبل نسبت به آلودگي آب پايتخت هشدار داد و گفت: آب شرب تهرانيها آلوده به نيترات است.
خبري كه مدير آبوفاضلاب استان تهران را برآن داشت تا همان شب به وي زنگ بزند و ضمن گلهگذاري يادآور شود كه تمام تلاش مسئولان آبوفاضلاب صرف كميت آب ميشود؛ اما مولايي به اين گلهگذاري هم بسنده نكرد و عباس حاجحريري، مشاور خود را به سالن همايش خانه هنرمندان فرستاد تا در اين نشست زيستمحيطي از عملكرد سازمان متبوع خود دفاع كند.
ساخت و سازهاي لجام گسيخته
در اين نشست، صدوق در بخشي از سخنان كوتاه خود با اشاره به اينكه در مصوبات سال79براي جلوگيري از آلودگي آب براي تمامي ساختوسازها در حاشيه رودخانهها تعيين تكليف شده است،بيان داشت: با آنكه بارها در اين زمينه هشدار دادهايم و مثل روز روشن است كه ساختوساز در حاشيه رودخانههاي كرج و جاجرود و حوضه لتيان باعث آلودگي آب شرب ميشود اما متأسفانه پول حرف اول را ميزند به همين دليل اين ساختوسازها بيمحابا ادامه دارد. اين معضلي است كه محيطزيست به تنهايي از پس آن بر نميآيد و براي مقابله با آن نياز به همكاري ساير نهادها دارد.
مديركل محيطزيست استان تهران افزود: وزارت نيرو بيشتر در جهت كميت آب تلاش ميكند؛ اين در حالي است كه تمام تلاش محيطزيست در بخش آب روي كيفيت متمركز شده است.
وي به نكته ديگري اشاره و عنوان كرد : الان مسئله ساماندهي مشاغل مطرح است اما از نظر ما ايجاد هر شغل جديد در تهران خيانت است چرا كه وقتي يك شغل ايجاد ميشود يك نفر از شهرستان به شهروندان تهراني افزوده ميشود بعد هم خانوادهاش به او ميپيوندد.
اين فرد نياز به آب، مسكن و ساير تسهيلات دارد در حالي كه مدتهاست ظرف تهران پر شده و توان پاسخگويي به نيازهاي جديد را ندارد. اين طرز نگاه ناشي از آن است كه آلودگي خاك و آب هنوز براي مسئولان ملموس نيست.
صدوق ضمن انتقاد از بيتوجهي به مسائل زيست محيطي تصريح كرد: بخش عمدهاي از معضلات محيطزيست ناشي از بيتوجهي مسئولان به مسائل زيست محيطي است. اين بيتوجهي و طرز تلقي سبب شده كه مسئولان تنها در مناسبتهايي نظير هفته هواي پاك به مسئلهاي بپردازند اما پس از آن موضوع به كلي فراموش ميشود.
خط قرمز وزارت نيرو كيفيت است
مهندس عباس حاج حريري، كه سالها مسئول كيفيت آب تهران بوده، پس از سخنان صدوق به جايگاه رفت تا سازمان آب و فاضلاب را از اتهامي كه متوجه آن شده بود تبرئه كند.
وي با اشاره به اينكه خط قرمز وزارت نيرو در تامين آب شرب، كيفيت است، گفت: شركت آبوفاضلاب به شدت نگران كيفيت آب تهران است بر اين اساس، همواره اين شركت تلاش كرده است تا آب شرب تهرانيها مطابق با استاندارد باشد.
استاندارد آب و فاضلاب در حال حاضر، استاندارد ايران و استاندارد سازمان بهداشت جهاني است؛ ضمن آنكه استاندارد 1053 نيز در حال روزآمد شدن است كه اين استاندارد نسبت به ساير استانداردها سختگيرانهتر است.
وي افزود: سازمان ملل شاخصي به نام « تنشهاي آبي» تعريف كرده كه براساس آن سرانه مصرف آب براي هر نفر در سال، 1700مترمكعب است. اين ميزان براي كشورهاي در حال توسعه 4000متر مكعب اعلام شده است. براساس اين شاخص، از 1000متر كمتر، كم آبي و از 500متركمتر، كمآبي مطلق محسوب ميشود؛
ضمن آنكه بنا بر شاخص بانك جهاني ميزان مصرف آب شرب براي هر نفر در سال 1001متر و براي مصارف شهري 100متر مكعب تعيين شده است. گرچه اين آمارها بدون غرض تهيه نشده اما واقعيت اين است كه امكان مقايسه با اين شاخصها وجود ندارد.
دكتر اسماعيل كهرم، استاد محيطزيست از ديگر سخنرانان اين نشست بود. وي با تاكيد بر اهميت آب گفت: آب تهران به نيتراتها و نيتريتها و ازت آلوده است. اين به معناي آن است كه آب شرب تهران بيش از هر شهري آلوده است؛
علت آن هم وجود چاههاي جذبي بيشمار فاضلاب است كه فضولات انساني حاوي آمونياك از طريق آن به سفرههاي زيرزميني آب راه مييابد.وي ضمن انتقاد از نبود سيستم فاضلاب شهري در تهران ابراز داشت: مادامي كه مشكل شبكه فاضلاب در تهران برطرف نشود و اين شهر به سيستم اگو تجهيز نشود اين وضعيت ناگوار ادامه خواهد داشت؛
وضعيتي كه سبب شيوع بيماريهايي چون بلو بيبي در كودكان ميشود. نوك انگشتان دست كودكان مبتلا به اين بيماري در مرحله اول آبي ميشود و سپس به حالتي در ميآيد كه در مواردي به قطع نوك انگشت ميانجامد. بيماري تنگي نفس نيز از ديگر عواقب ورود آمونياك و نيترات به آب آشاميدني است كه افراد بزرگسال به آن مبتلا ميشوند.
اين گزارش ميافزايد، ابتداي اين نشست، فيلمي درباره آلودگي آب تهران كه محمدعلي اينانلو آن را به سفارش اداره كل محيطزيست تهران ساخته بود نمايش داده شد؛ فيلمي كه پخش آن از سيما ميتواند باعث برانگيختن حساسيت مسئولان و مردم نسبت به آلودگي آب شود.
بايد ديد مسئولان سازمان محيطزيست ميتوانند زمينه را براي پخش اين فيلم آماده كنند يا نمايش آن به همان سالن كوچك محدود ميشود؟
سه |ا| شنبه |ا| 8 |ا| بهمن |ا| 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]