واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: شيب كاهشي قيمت لوازم خانگي به ايران نيز رسيد
اقتصاد. بازرگاني. كاهش. لوازم خانگي
شهناز حسني : يكي از آثار غيرقابل انكار بحران مالي و اقتصادي غرب كه سايه ي خود را بربسياري از كشورهاي جهان افكنده، كاهش قيمت مواد اوليه مورد نياز صنايع و به تبع آن روند نزولي بهاي انواع توليدات از جمله لوازم خانگي ميباشد، اين روند چندي است كه آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
بنابراين آنچه از سير كاهشي قيمتهاي جهاني انتظار ميرود، تداوم منحني تنزل قيمتها تا پايان سال ۲۰۰۹ميلادي است و پس از آن اين احتمال كه بازار به نقطه تعادل قيمت برسد ، دور از دسترس نخواهد بود .
دراين عرصه ، لوازم خانگي نيز از اين امر مستثني نبوده اند،برخي كارشناسان اقتصادي حتي كاهش ۴۰درصدي بهاي توليدات كمپانيهاي بزرگ جهان را در ماههاي آينده پيش بيني كردهاند .
اما نكته قابل توجه آن است كه وضعيت توليد و قيمت لوازم خانگي در ايران با ديگر كشورها به دليل هزينههاي ناشي از توليد ، دستمزد ، مواد اوليه و ... تا حدي متفاوت ميباشد،اين در حالي است كه توليد و عرضه محصولات خانگي در بسياري از كشورها حتي هفتگي شده است، اما در ايران ممكن است يك واحد توليدي ماهها در انتظار فروش توليدات خود باقي بماند .
نكته ديگر آنكه شيب كاهش قيمتها در ايران با فاصله زماني بيشتري از برخي كشورهاي جهان آغاز شده و به همين دليل مصرفكنندگان در بازار محصولات خانگي به ندرت شاهد كاهش قيمتها بودند و از مجموع دهها قلم لوازم خانگي ، بيش از همه كاهش قيمت محصولات صوتي و تصويري ملموس بوده است . به نحوي كه اين كالاها طي ۳۵تا ۴۰روز اخير به طور ميانگين پنج تا ۱۵درصد تنزل قيمت را تجربه كردهاند . اما در مورد ديگر محصولات اين روند كاهشي كندتر صورت ميگيرد .
** خريد قبلي مواد اوليه با نرخ بالا
بررسيها نشان ميدهد كه قيمت مواد اوليه كه در ساخت لوازم خانگي به كار مي روند ، بين ۳۰تا ۵۰درصد كاهش يافته است. اين مواد اصولا به ۲دسته آهن آلات و مواد پلاستيكي و ديگر مشتقات نفتي تقسيم ميشوند كه در ماههاي اخير دنيا شاهد كاهش قيمت آنهاست.
در همين حال برخي فعالان اقتصادي عمدهترين علت اصرار و پافشاري توليد كنندگان لوازم خانگي به ثابت نگه داشتن قيمتها را خريد قبلي مواد اوليه با نرخ بالا عنوان ميكنند و ميگويند :در شرايط ركود بازار امكان عرضه توليدات با قيمت پايين را ندارد و متحمل زيانهاي سنگيني خواهند شد.
قيمت جهاني مواد اوليه در ابتداي سال ۲۰۰۸افزايش بيسابقهاي يافت و تورم قابل توجهي در كشورهايي مانند چين كه از جمله مراجع اصلي توليد هستند، رخ داد و دستمزدها و ساير هزينههاي توليد به همين سبب بالا رفت.
به گفته ي اين توليدكنندگان، عملا بخشي از كاهش قيمت مواد اوليه در بازار جهاني با افزايش ارزش دلار در برابر پول ملي حذف شده و نفعي نصيب توليدكنندگان داخلي نشده تا در قيمت كالاهاي ساخته شده اين مهم لحاظ شود.
منتقداني نيز با طرح اين موضوع كه توليدكنندگان با انبار كردن مواد اوليه در زمان مورد انتظار ، سود خود را بدست آورده اند، ميگويند : آنها با پيوستن به كاروان كاهش قيمتها تنها قدري از حاشيه سود خود را كم مي كنند .
**التزام قانوني به كاهش قيمت ها
اما دستورالعمل اخير سيد مسعود ميركاظمي وزير بازرگاني در خصوص كاهش قيمتها ، حجت را بر بسياري از فعالان اقتصادي ، توليدكنندگان و عرضه كنندگان كالاها تمام كرد . براين اساس كليه نمايندگيهاي رسمي كالاهاي وارداتي به كشور كه از مركز اصناف و بازرگانان وزارت بازرگاني داراي مجوز فعاليت هستند، ملزم به كاهش قيمت كالاهاي وارداتي خود و اطلاع رساني عمومي ميباشند و در صورت رعايت نكردن كاهش قيمت از سوي اين نمايندگي ها ، معاونت توسعه بازرگاني داخلي وزارت بازرگاني موظف است در مورد تمديد فعاليت اين نمايندگيها تجديد نظر كند.
همچنين سازمانهاي بازرگاني مستقر در ۳۰استان كشور موظف هستند كه ضمن شناسايي كليه واحدهاي توليدي مستقر در استانهاي كشور نسبت به اقدام مشابه و همزمان با اطلاع رساني مناسب، اطلاعات كاهش قيمتها را به صورت هفتگي به سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان منعكس كنند.
**اهتمام واحدها به كاهش قيمت
مدير كل دفتر كالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليد كنندگان با بيان اينكه كاهش بهاي برخي لوازم خانگي داراي نشان تجاري ( برند) در بازار مشهود است ،مي گويد: در شرايطي كه قيمت مواد اوليه در بازار جهاني كاهش يافته است ، به طور طبيعي اين توقع دولت و مصرفكنندگان كه بايد نرخ توليدات لوازم خانگي در كشور كاهش يابد، منطقي است .
سيد داوود موسوي همچنين با نگاهي كارشناسي به اين موضوع ميافزايد:
اتحاديههاي فروشندگان و توليدكنندگان لوزام خانگي و همچنين واحدهاي توليدي فعال در اين عرصه ، در زمينه كاهش بهاي اين لوازم در بازار داخلي موثر هستند كه سازمان حمايت مصرفكنندگان وتوليدكنندگان براساس برنامه ريزيهاي صورت گرفته با واحدهاي توليدي به عنوان اصليترين طرف گفت و گو مكاتباتي را صورت داده است .
وي در گفت وگو با خبرنگار گروه اقتصادي ايرنا تصريح ميكند :در مكاتبات با واحدهاي توليدي ، به آنها توضيح داديم كه قدر مسلم اتفاقي كه درزمينه كاهش قيمت مواد اوليه در جهان رخ داده ، بايد اثر خود را در توليدات داخلي نيز نشان دهد.
موسوي افزود : با توجه به اعلام برخي توليدكنندگان به زودي از طريق سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان ، فهرستي از نرخهاي كاهشي لوازم خانگي تهيه و به اطلاع عموم خواهد رسيد .
وي با طرح اين مطلب كه بنگاه اقتصادي كه به مدت يك سال فعاليت ميكند ، ممكن است در يك مقطع كار آن سود آور بوده و در مقطعي ديگر با كاهش سود مواجه شود ، افزود: بخش عمده توليدكنندگان كاهش قيمتها را پذيرفته اند و در حال حاضر نيز مشغول مكاتبه با سازمان حمايت و اعلام كاهش توليدات خود هستند .
اين مقام مسئول تاكيد كرد : با توجه به اينكه واحدهاي مختلف توليدي سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان را از كاهش قيمت محصولات خود آگاه كرده اند، به زودي اطلاع رساني در اين خصوص صورت ميگيرد .
**برخورد ضابطان با متخلفان
اين مقام مسئول در وزارت بازرگاني با اشاره به اينكه واحدهاي توليدي بسياري براي كاهش قيمتها اعلام آمادگي كرده اند، ميافزايد : اگر واحد توليدي از دستور العمل وزارت بازرگاني در زمينه كاهش قيمتها تمكين نكند ، از طريق ضابطين اقدام و اسناد لازم اخذ ميشود و پس از بررسي و اطمينان از عدم رعايت واحدهاي توليدي ، با انها برخورد ميگردد .
موسوي در خصوص قيمت لوازم خانگي وارداتي ميگويد: اولويتگذاري در خصوص كاهش قيمت كالاهاي وارداتي با محصولاتي مانند يخچال و تلويزيون ميباشد و بر همين مبنا نيز حوزه معاونت بازرسي و نظارت سازمان حمايت مصرفكنندگان و توليدكنندگان ، بررسيهاي لازم را دراين خصوص انجام ميدهد .
وي گفت : اگر واردكننده داخلي نشانهاي تجاري مورد نظرسازمان حمايت را كه از كاهش قيمتهاي جهاني متاثر شده ، كاهش دهد ، به طور طبيعي اين مهم محقق شده ، اما در صورتي كه غير از اين امر باشد ،از طريق ضابط قيمت گذاري از آنها مدارك و مستندات عدم افزايش قيمت را ميخواهيم و در اين زمينه برخورد خواهد شد.
مديركل دفتر كالاهاي فلزي و معدني سازمان حمايت مصرفكنندگان و
توليدكنندگان تصريح كرد: زيرا ضابط ، سود كالاي عرضه شده را براساس مستندات محاسبه ميكند و اگر تخلفي صورت گرفته باشد بدون ترديد با وارد كننده و فروشنده برخورد ميشود .
** ركود بازار
رئيس اتحاديه فروشندگان صنف لوازم خانگي تهران نيز انتظار مصرفكنندگان براي كاهش قيمتها در اين بخش را در آينده و به تاخير انداختن خريدهاي انها را موجه ميداند ومي گويد : برخلاف انتظار ، هنوز قيمتها كاهش نيافته است .
محمد طحان پور درگفت وگو با خبرنگار ايرنا تصريح كرد : از مجموع لوازم خانگي غير صوتي - تصويري تاكنون تنها شركت سازنده يخچال جنرال استيل به كاهش پنج درصدي محصولات خود در كشور اقدام كرده است .
وي با بيان اينكه مصرفكننده از آثار كاهش نرخهاي جهاني بهرهاي نبرده است ، ادامه داد : هشدار جدي وزير بازرگاني به توليدكنندگان براي كاهش قيمتها مسئوليت جديدي را به دوش توليدكنندگان و عرضهكنندگان لوازم خانگي گذاشته است .
اين مقام مسئول با طرح اين مطلب كه هم اكنون بازار خريد و فروش لوازم خانگي راكد است و مردم در انتظار كاهش قيمت ها، خريد نميكنند، افزود:
اين حق مردم است تا از كاهش قيمتهاي جهاني بهره مند شوند، اما پرسش اين است كه چرا با وجود كاهش قابل توجه قيمت مواد اوليه، هنوز كالايي با قيمت كمتر وارد بازار نشده است.
**ادعاي ثابت ماندن قيمتها غير منطقي است
طحان پور با انتقاد از برخي اظهارنظرها مبني براينكه قيمت لوازم خانگي حداقل تا هشت ماه آينده بايد ثابت بماند و پس از آن كاهش قيمت صورت گيرد ، گفت : اين گونه اظهارات غير كارشناسي است و بايد با آنها برخورد قانوني شود .
اين فعال بخش خصوصي درعين حال يادآور شد : ميزان كاهش قيمت لوازم خانگي در ايران به دليل شرايط خاص كشور ( حقوق و دستمزد ، گران تر بودن مواد اوليه و ...) نسبت به كشورهاي ديگر متفاوت است و پيش بيني كاهش ۱۰تا ۱۵ درصدي قيمتها نيز به همين دليل صورت گرفته است .
طحان پورتاكيد كرد : روند نزولي قيمت لوازم خانگي در كشورهاي اروپايي و توليدكنندگان بزرگي همچون چين متفاوت است .
** لوازم صوتي و تصويري پيشتاز
رئيس اتحاديه صنف فروشندگان دستگاههاي صوتي و تصويري ميگويد : روند كاهشي قيمت لوازم صوتي و تصويري از حداقل ۴۰روز پيش آغاز شد و تا هفته پيش ادامه يافت و در حال حاضر بازار به تعادل قيمت رسيده است .
ابراهيم درستي در گفت وگو با خبرنگار اقتصادي ايرنا تاكيد كرد : يكي از آثار مشهود كاهش قيمت لوازم خانگي مربوط به بهاي تلويزيونهاي ال.سي .دي بود كه كاهش قيمت آن به صورت كامل در بازار مشهود بوده است .
وي با بيان اينكه قيمت لوازم صوتي و تصويري از پنج تا ۱۵درصد كاهش يافته است ، تاكيد كرد : در مقابل برخي محصولات در بازار هيچ افزايش قيمتي نيز
دوشنبه |ا| 7 |ا| بهمن |ا| 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 807]