واضح آرشیو وب فارسی:ايران ورزشی: كشف اسكلت و سفال تيمورى در سامن
گروه ايران زمين: دو اسكلت نسبتاً سالم در فضاى زير بستر شهر سامن به دست آمده كه البته هنوز نوع و شيوه تدفين خاصى در اين خصوص مشاهده نشده است.
على خاكسار سرپرست هيأت كاوش شهر تاريخى سامن افزود: شهر سامن يكى از شهرهاى جنوب ملاير در مسير ملاير به بروجرد واقع شده كه محوطه يادشده در زير بستر خيابان ها و معابر ساختمان هاى مسكونى و در حقيقت در يك شهر زيرزمينى باستانى قرار گرفته است.
على خاكسار گفت: محوطه هاى تاريخى به دست آمده در عمق سه تا پنج مترى زمين و در بستر سنگى واقع شده اند.
وى اضافه كرد: با توجه به اينكه هنوز تعيين حريم در اين محوطه انجام نشده، فضاى فعلى كه هم اكنون كاوش شده، مساحتى در حدود سه هكتار را در برگرفته است.
اين كارشناس باستان شناسى با اشاره به اينكه در بيشتر فضاها، اسكلت هاى متعدد انسانى به دست آمده است، اظهار داشت: در داخل يك اتاق، به طور خاص، ۱۱ جمجمه و استخوان هاى متعدد انسانى يافت شد.
وى از ديگر يافته هاى به دست آمده در اين محوطه را پيه سوزهاى متعدد، تعداد زيادى از ظروف سفالى، سكه هاى متعلق به دوره اسلامى و دو عدد سكه دوره صفويه نام برد.
خاكسار با بيان اينكه زيورآلات و مهره هاى فراوان عقيق و سنگ نيز به وفور در فضاهاى به دست آمده يافت شده تصريح كرد: البته شواهدى از وجود اشياى زرين و سيمين در اين محوطه به دست نيامده است.
وى سفال هاى ياد شده را بسيار متنوع خواند و گفت: چند قطعه از سفال هاى يادشده مربوط به دوره هاى تاريخى و قابل مقايسه با سفال هاى اشكانى بودند، البته برخى ديگر از سفال ها مربوط به دوره هاى سلجوقى، ايلخانى، تيمورى و صفويه هستند. سرپرست هيأت كاوش شهر تاريخى سامن به يكى از ارزشمندترين يافته هاى اين فصل از كاوش يعنى دو ظرف فلزى مسى اشاره كرد و بيان داشت: اين اشيا در كارگاه شماره پنج در سطح پائين تر از اسكلت هاى سالم به دست آمد، همچنين ظرف بزرگترى به دست آمده كه داراى حاشيه ساده قلم زنى منقش به طرح هاى اسليمى است كه هم اكنون توسط كارشناسان در دست بررسى قرار دارد.
به گزارش فارس، وى توالى تاريخى اشياى يادشده را بيانگر اين حقيقت دانست كه دراين محوطه تداوم استقرار از دوره پيش از اسلام تا صفويه وجود داشته است.
خاكسار تأكيد كرد: هم اكنون در بيشتر فضاهاى كارگاه ها، به كف اتاق يعنى بستر سنگ رسيديم بنابراين به ادامه كاوش نيازى نيست ضمن اينكه فضاهاى يادشده به صورت دستكند در بستر سنگى گرانيت ايجاد شده اند.
وى افزود: راه يافتن ورودى هاى متعدد به شكل راه پله به سطح خيابان نشانگر ورود و خروج آزادانه افراد بوده براين اساس اين فضاها فضاهاى مخفيانه اى نبوده اند.
اين كارشناس باستان شناسى تصريح كرد: در حال حاضر براى بررسى موضوع تاريخ گذارى و سال يابى محوطه، نمونه هاى متعدد زغال و استخوان هاى به دست آمده به منظور آزمايش كربن چهار جمع آورى شده اند.
وى با بيان اينكه موضوع حفاظت و مرمت اين محوطه از جمله مسائل بسيار مهمى است كه بايد مورد توجه قرار گيرد، ادامه داد: هم اكنون اين محوطه بشدت در معرض خطر آسيب هاى فيزيكى و رفت و آمد شهرى بويژه وسايل نقليه قراردارد. از سوى ديگر موضوع هوازدگى سطوح خارجى اتاق ها و فضاها باعث پوكى داخل فضاها مى شود، براين اساس موضوع آزادسازى حريم و تعيين عرصه در سال آينده بايد در دستور كار قرارگيرد.
پنجشنبه 3 بهمن 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران ورزشی]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 393]