واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري مهر/زخمهاي جنگ هنوز بر پيكيره خرمشهر نمايان است
اهواز - خبرگزاري مهر: خرمشهر با وجود 20 سال از پايان جنگ تحميلي هشت ساله دشمن بعثي عليه ايران، هنوز از زخمهاي عميق اين جنگ در رنج است و مردم آن با مشكلات عديده اي در اين خصوص دست به گريبان هستند.
به گزارش خبرنگار مهر در خرمشهر، با وجود اينكه پس از پايان جنگ و امضاي قطعنامه در روز 27 تيرماه سال 1367، بازسازي خرمشهر و ديگر شهرهايي كه بر اثر جنگ آسيب ديده بودند آغاز شد ولي خرمشهر كه به علت قرار گرفتن در كانون اصلي حملات دشمن بيشترين خسارت ها را متحمل شد هنوز به صورت مطلوبي مورد بازسازي قرار نگرفته و آثار جنگ در جاي جاي اين شهر قابل مشاهده است.
منازلي كه 20 سال پس از جنگ تحميلي هنوز به صورت مخروبه رها شده و گاهي اين منازل حتي در وسط شهر به خصوص در كنار مسجد جامع خرمشهر، نماد مقاومت خرمشهر و آزاد سازي خرمشهر قرار گرفته اند، سندي غير قابل انكار از ناموفق بودن بازسازي خرمشهر در سال هاي گذشته بوده است.
وجود چنين خانه هايي باعث تخريب چهره شهر خرمشهر كه زماني بزرگترين بندر ايران و حتي خاورميانه بود شده است با اين اتفاقات براي كسي كه براي اولين بار قدم به اين شهر مي گذارد باور اين مسئله كه خرمشهر قبل از جنگ تحميلي از چه رونق و عظمت باشكوهي برخوردار بود را سخت و مشكل مي كند اين در حالي است كه در سال 1359 و قبل از آغاز جنگ در خرمشهر 220 هزار نفر با رفاه كامل زندگي مي كردند در حاليكه بر اساس سرشماي سال 1385 هم اكنون 155 هزار نفر با انواع مشكلات و تنگناها از قبيل نبود امكانات شهري و بيكاري بسيار بالا در اين شهر حضور دارند اين كاهش جمعيت شهر در صورتيكه با افزايش شديد جمعيت كشور مقايسه شود نشان از كاهش رونق بسيار شديد خرمشهر دارد.
در گزارشي كه سال گذشته توسط مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي منتشر شد، وجود شش هزار و 500 دستگاه ساختمان مخروبه و بلاتكليف همچنين 216 دستگاه ساختمان نيمه كاره در شهرستان هاي آبادان و خرمشهر اعلام شده است.
در گزارش مركز پژوهش ها با بيان اينكه برخي از املاك آسيب ديده از جنگ به دلايلي از جمله عدم بازگشت يا در قيد حيات نبودن مالكان اصلي آنها مورد بازسازي قرار نگرفتهاند، آمده است: اين وضعيت در سيماي برخي از محلات شهر كه اين ويرانهها را در خود جاي دادهاند، ناهمگوني ايجاد كرده است بههمين دليل دستگاههاي متولي عمران و زيبايي شهر نيز نميتوانند دخل و تصرفي در حريم مالكيت اين گونه ساختمانها داشته باشند.
در گزارش مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي آمده است: شهرهاي مذكور در صورت توجه بيشتر مسئولين كشوري قابليت و ظرفيت لازم براي تبديل شدن به مركزيت فعاليت اقتصادي منطقه و جذب سرمايههاي داخلي و خارجي و به تبع آن سرريز منافع حاصله را دارند به همين علت ضرورت دارد تا قانوني دائمي در مجلس شوراي اسلامي درخصوص بازسازي مناطق جنگ زده تصويب شود و بدين طريق ضمن ايجاد تكليف براي دستگاههاي ذي ربط در امر بازسازي نسبت به تعيين دوره زماني و اعتبارات مربوطه نيز تمهيداتي اعمال شود.
فرماندار شهر خرمشهر در گفتگو با خبرنگار مهر در خرمشهر در اين خصوص گفت: متاسفانه اعتبارات بازسازي براي شهر خرمشهر از سال 1386 قطع شد در حاليكه خرمشهر هنوز به اينگونه اعتبارات براي رسيدن به توسعه مناسب نيار دارد.
محمدرضا آملا زاده ادامه داد: قرار است از سال آينده اعتبارات بازسازي براي خرمشهر مجددا آغاز شود و اين موضوع در صورتيكه تحقق يابد مي تواند گره گشاي بسياري از مشكلات بر جاي مانده از زمان جنگ باشد.
وي افزود: بايد قبول كرد كه در اين مدت روند توسعه خرمشهر بسيار كنده بوده و اكثر ساكنان خرمشهر و سرمايه گذاراني كه زماني باعث رونق شهر شده بودند به اين دليل تمايلي براي بازگشت ندارند.
آملا زاده در خصوص وجود ساختمان هاي مخروبه در سطح شهر خرمشهر نيز گفت: به دليل عدم تمايل به بازگشت از سوي مالكان و همچنين در قيد حيات نبودن برخي از آنها و اختلافات ارثي بر در خصوص مالكيت اين ساختمان ها، اين خانه ها به همان شكل بعد از بمباران رها شده و باعث تحريب چهره شهر شده اند در اين خصوص راهكارهايي انديشيده شده تا بتوان حداقل اين مشكل را در خرمشهر حل كرد.
فرمانداز خرمشهر تصريح كرد: آمار دقيقي از ميزان خانه ها مخروبه در سطح شهر وجود ندارد ولي با شواهد موجود حداقل 2500 خانه رها و مخروبه در سطح شهر وجود دارند كه علاوه بر تخريب چهره شهر، در مواردي باعث ايجاد ناامني مثل تجمع حيوانات و افراد ولگرد و معتاد در اين خانه شده است.
وي راهكار برخورد با اين مشكل را اقدامات قضايي عنوان كرد و گفت: بايد مدعي العمومي در اين خصوص دستوراتي به شهرداري بدهد تا نسبت به فروش، تخريب و يا تملك اين خانه ها اقدام شود زيرا مالكان آنها قصد ندارند سروساماني به وضعيت ناهنجار اين خانه ها بدهند به همين دليل برخورد قضايي در اين خصوص اجتناب ناپذير شده است.
آملا زاده با اشاره به اينكه براي تخليه اين خانه ها مصوبه و راهكار قابل اجراي دولتي وجود ندارد، ادامه داد: در اين خصوص كميته اي در شهر فعال شده تا نسبت به سروسامان دادن به اين خانه ها اقدام كند.
وي تاكيد كرد: منازل مخروبه رها شده در شهر تنها بخش كوچكي از مشكلات خرمشهر است و اين شهر هم اكنون با تنگناها و مشكلات بسيار جدي مواجه است كه تنها با عزم ملي قابل رفع است. انتظار ما اين است كه مسئولان توجه بيشتري به توسعه و عمران خرمشهر داشته باشند زيرا اين شهر به عنوان پيشقراول جنگ براي دفاع از خاك ايران متحمل اين ضربات شده است.
به هر حال خرمشهر با وجود گذشت 20 سال از پايان جنگ تحميلي، هنوز چهره يك شهر جنگي را تا حدودي حفظ كرده و آثار جنگ و شهادت در جاي جاي اين شهر به خصوص در كنار مسجد جامع به ضوح قابل رويت است ولي آيا مردم خرمشهر كه در آغاز جنگ با جهاد و مقاومت مردمي خيال خام دشمن در اشغال چند ساعته اين شهر را به ياس تبديل كرند استحقاق بهره مندي از محيطي توسعه يافته و داراي حداقل امكانات شهري براي يك زندگي معمولي را ندارند؟
شنبه 28 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]