واضح آرشیو وب فارسی:مهر: 18 محرم؛ تغيير قبله/تغيير قبله؛ تأكيدي بر اقتدار مسلمانان
خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه: 18 محرم سالروز تغيير قبله مسلمانان از بيتالمقدس به مكه است كه خود نشانه اقتدار و سربلندي مسلمانان به شمار ميرود.
به گزارش خبرگزاري مهر، پيامبر اكرم (ص) در مدت سيزده سال پس از بعثت در مكه و چند ماه بعد از هجرت در مدينه، به امر خداوند متعال به سوى بيت المقدس عبادت مى كردند و نماز مي خواندند (بيت المقدس زادگاه حضرت عيسى و قبله يهود و نصارا بود) در حالى كه مردم و اهالي شهر مكه در آن زمان براي كعبه اهميت بسياري قائل بوده و آنجا را بتخانه خود قرار داده بودند.
هنگاميكه پيامبر اكرم به مدينه آمدند و به طرف بيت المقدس نماز خواندند، يهوديان ساكن در مدينه شروع به بهانه جويى و اعتراض و تبليغ عليه مسلمانان كردند مبنى بر اينكه اينان از خود استقلال ندارند و اينكه به طرف قبله ما نماز مىخوانند و اين مطلب دليل بر حقانيت ماست. تمامي اين مسائل، دستاويزى براى سرزنش پيامبر اكرم (ص) شده بود.
پيامبر از اين موضوع بسيار رنج مي برد و شبها به انتظار وحى (در اين مورد) به آسمان چشم مي دوخت و ساعت شمارى مى كرد. سرانجام يك روز در حالى كه دو ركعت از نماز ظهر را خوانده بود، جبرئيل مأمور شد كه به وي وحي الهي را نازل كند. وي بازوى پيامبر را گرفت و روى او را به سوى كعبه گرداند. واين آيه شريفه را از سوي پروردگار به وي ابلاغ كرد:
"قد نرى تقلب وجهك في السماء فلنولينك قبلة ترضاها فول وجهك شطر المسجد الحرام وحيث ما كنتم فولوا وجوهكم شطره وان الذين اوتوا الكتَاب ليعلمون أنه الحق من ربهم وما الله بغافل عما يعملون" ما توجه تو را بر آسمان به انتظار وحي و تغيير قبله بنگريم و البته روي تو را به قبله اي كه بدان خشنود شوي بگردانيم پس روي كن به طرف مسجدالحرام و شما مسلمين نيز هر كجا باشيد در نماز روي بدان جانب كنيد و گروه اهل كتاب به خوبي مي دانند كه اين تغيير قبله به حق و راستي از جانب خدا و خداوند از كردار (ناپسند ) آنها غافل نيست. ( بقره، آيه 144)
مسجدي به يادبود مسجد قديمي در مدينه احداث شده و يادآور لحظات شكوهمند تغيير قبله مسلمين از بيت المقدس به كعبه است. لحظاتي براي خود يادگار دارد كه پيامبر عظيم الشأن پس از نزول وحي بر ايشان، در حالي كه نيمي از نماز را به قبله بيت المقدس اقامه كرده بودند، نيم ديگر آن را به امر خداوند درست از شمال به جنوب برگشته و به خانه خدا و كعبه، آمال مسلمين ادا فرمودند و بدين ترتيب بود كه قبله مسلمين در همان مكان و در همان زمان تغيير كرد و حكمت نامگذاري اين مسجد به ذوقبلتين بر همين مبنا است.
بعد از تغيير قبله، يهوديان ناراحت شده و تبليغات منفى خود را به شكل ديگرى شروع و اظهار داشتند كه چه عاملى باعث شد مسلمانان از قبله پيشين انبيا اعراض كنند، پس يا كار سابقشان باطل بوده و يا كار فعلى آنان اشتباه است. خداوند متعال در آيه ياد شده جواب آنها را چنين مي ددهد كه همه جا مربوط به خداست و به هر كجا او دستور دهد، بايد بدان سو نماز خواند و نقطه خاصى بدون دستور الهى داراى شرافت ذاتى نيست.
"مردم سفيه بي خرد خواهند گفت چه موجب آن شد كه مسلمين از قبله اي كه بر آن بودند (بيت المقدس) روي به كعبه آوردند بگو اي پيغمبر مشرق و مغرب خداي راست و هر كه را خواهد او به راه راست هدايت كند." (سوره بقره ، آيه 142)
قبله مدينه طيبه، از معجزات رسول الله است كه بدون استفاده از آلات نجومي و قواعد هندسي و يا در دست داشتن زيج و ديگر منابع طول و عرض جغرافيايي، آن را در غايت دقت و استوا تعيين كرده و به سوي كعبه ايستاد و فرمود:"محرابي علي الميزان"
مدينه و مكه تقريباً در سطح يك دايرة نصف النهار قرار گرفته اند و اندكي طول مدينه از مكه بيشتر و عرض مدينه نيز قريب چهار درجه بيشتر از مكه است و قبله مدينه اندكي از جنوب به سوي مغرب منحرف است و جالب اين است كه ناودان كعبه نيز در جانب غربي آن قرار دارد.
فرهاد ميرزا در كتاب خود عرض مكه مكرمه را 21 درجه و 33 دقيقه شمالي و طول آن را از گرينويچ (رصد خانه لندن) 40 درجه و 10 دقيقه شرقي و عرض مدينه منوره را 25 درجه شمالي و طول آن را 39 درجه و 55 دقيقه آورده كه تفاوت ميان دو نصف النهار مكه و مدينه 15 دقيقه و در اطلس لاروس مكه و مدينه را تقريباً در يك خط نصف النهار ترسيم كرده است.
اين قبله يابي دقيق، ممكن نيست مگر به وحي و الهام ملكوتي. زيرا از مدينه تا مكه به مسافت قريب صد فرسنگ است وهيچ كس نقل نكرده كه رسول الله به قواعد رياضي و آلات نجومي توسل جسته باشد.
چهارشنبه 25 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]