واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: شهروندان هنوز به خدمات الكترونيك با ترديد نگاه مي كنند
استفاده فراگير از خدمات الكترونيك در جامعه نياز به فرهنگ سازي دارد
قوچان، ايشان زاده - نخستين همايش علمي دانشكده دولتي فني مهندسي قوچان - طي سه سال پس از تأسيس - با عنوان «خدمات الكترونيك و بررسي راهكارهاي گسترش آن در جامعه» در تالار هنرهاي زيبا برگزار شد.
به گزارش خراسان، امروزه مسئله خدمات الكترونيك، يكي از مهم ترين مقوله ها در جامعه اطلاعاتي است و خدمت الكترونيك در واقع به معناي فراهم كردن شرايطي است كه نهادها بتوانند خدمات خود را به صورت شبانه روزي به شهروندان ارائه دهند.
خدمات الكترونيك در ايران نوپاست و هنوز شهروندان با شك و ترديد به آن نگاه مي كنند.
اين مطلب و مواردي چون شهر الكترونيك، از جمله مباحثي است كه در آغاز كار همايش مطرح شد و اين كه در استفاده از فناوري اطلاعات، توجه به تسريع در كار مردم مد نظر است تا در مجموع، خدمات دهي بهتري به مردم ارائه و در اين راستا زمينه براي مشاركت مردم فراهم شود زيرا در جهان امروز مسائلي چون استفاده از فناوري اطلاعات و ايجاد شهر الكترونيكي و دولت الكترونيكي بسيار داراي اهميت است. حركت در اين مسير ادامه دارد و كشورهايي هم در اين زمينه پيشرو هستند.
يك عضو هيئت علمي دانشگاه فردوسي مشهد، در اين همايش با اشاره به ضرورت و مزيت هاي خدمات الكترونيك گفت: خدمات الكترونيك و دولت الكترونيكي داراي ابعاد و زمينه هاي گوناگون و مولفه هايي است كه شامل مواردي چون مديريت الكترونيكي، مشاوره الكترونيكي، دادگاه هاي الكترونيكي، سيستم كاريابي، تشخيص هويت، خدمات امنيتي و انتظامي، رأي گيري و همچنين سيستم مالياتي، گمرك، حمل و نقل، تجارت، بانك داري، صادرات الكترونيكي و ... است كه امروزه باتوجه به رشد و گسترش علوم و فناوري، روش خدمات سنتي به سمت روش هاي تبليغاتي، الكترونيكي و هوشمند و هدفمند پيش مي رود.دكتر محسن كاهاني افزود: به طور كلي براي ايجاد خدمات الكترونيكي در يك كشور در وهله اول به زيرساخت هاي ارتباطي، اطلاعاتي، تجاري، مهندسي سيستم ها و ديگر امكانات نياز است كه در نهايت با راه اندازي يك سيستم صحيح و دقيق الكترونيكي براي ارائه خدمات به مردم مي توان توازني برقرار كرد تا كارها به سرعت و سهولت انجام يابد و در هزينه ها صرفه جويي شود.
وي ادامه داد: البته ممكن است زيرساخت هاي لازم در سيستم خدمات الكترونيكي ايجاد شود؛ اما مردم، آن گونه كه بايد از آن استفاده نكنند.
عضو هيئت علمي دانشگاه فردوسي افزود: در اين صورت بايد به شهروندان آموزش داده شود و اين امر به خوبي در جامعه فرهنگ سازي شود؛ براي ايجاد دولت الكترونيكي و شهر الكترونيك و بهره گيري از اين فناوري، نيز ايجاد زيرساخت هاي فرهنگي ضروري به نظر مي رسد.
وي اظهار داشت: گاهي هم امكان استفاده به موقع و خوب از اين خدمات وجود ندارد مانند دستگاه هاي ساخته شده ATM و خودپردازهاي بانك ها كه بايد داراي كيفيت ساخت و سرويس دهي مطلوب باشد تا سبب جلب اعتماد مردم شود؛ هنگامي كه فردي براي دريافت پول به چندين دستگاه خودپرداز در شهر مراجعه مي كند و عاقبت هم موفق نمي شود ديگر چندان تمايلي به استفاده بعدي از آن ندارد از اين رو جنبه هاي مختلف اين امر بايد مورد توجه قرار گيرد.
تجارت الكترونيك و ارتقاي بهره وري
اين دانشيار دانشگاه با بيان اين كه قانون تجارت الكترونيك در كشور تصويب شده است ولي هنوز كاربرد زيادي ندارد، گفت: تجارت الكترونيك در حقيقت از دستاوردهاي مهم به كارگيري فناوري ارتباطات و اطلاعات در زمينه هاي اقتصادي است كه استفاده از اين فناوري مزاياي بسياري دارد.
دكتر كاهاني افزود: قابل دسترسي بودن بروشورها و مشخصات كالا، ارزيابي كالاها و خدمات توسط خريداران، حذف واسطه ها و ارتباط بهتر با مشتريان، افزايش كيفيت محصولات در سطح جهان، كاهش هزينه ها و صرفه جويي در وقت، ايجاد امكان فعاليت براي بنگاه هاي كوچك و ارتقاي بهره وري از جمله مزاياي تجارت الكترونيك است. اين امر همچنين امكان افزايش قابليت رقابت پذيري بنگاه ها را فراهم مي سازد و سبب اشتغال زايي مي شود. هنگامي كه كالايي را به صورت اينترنتي خريداري كنيم، تمام محاسبات مالي آن نيز به اين صورت انجام مي شود.
وي همچنين سيستم بانك داري الكترونيك را از جمله ابزارهاي ضروري براي تحقق و گسترش تجارت الكترونيك دانست و گفت: بانك داري الكترونيك همگام با سيستم هاي جهاني مالي و پولي، موجب تسهيل در فعاليت ها و امور مربوط به تجارت الكترونيك خواهد شد كه استفاده از آن در موسسات مالي و اعتباري جهان به سرعت در حال افزايش و گسترش است.
فقط دانش آموخته كامپيوتر داريم ...
اين عضو هيئت علمي دانشگاه فردوسي در ادامه گفت: در حال حاضر، يكي از مشكلات ما، كمبود نيروي متخصص در زمينه آي تي و كاربرد كامپيوتر است؛ به طوري كه دانش آموخته رشته كامپيوتر زياد داريم كه بيشتر آن ها بيكار هستند.
در كاربرد كامپيوتر نياز بيشتري به نيروهاي داراي تخصص و تجربه داريم كه مسئولان مخابرات هم در مواردي به اين امر اذعان داشته اند؛ زيرا اكنون در بسياري از امور و كارهاي روزمره لازم است از كاربرد رايانه آگاهي لازم را داشته باشيم.
وي افزود: امروز بحث آموزش الكترونيكي و استفاده از رايانه به عنوان يكي از ابزارهاي تدريس و فراگيري دانش مطرح است؛ رايانه و اينترنت مي تواند به كمك معلم بيايد. همچنين برخي كشورها مانند هندوستان باتوجه به بعد كاربردي رايانه و آي تي، كامپيوتر را به عنوان يك صنعت مي شناسند و در صنايع، همچون خودروسازي و ديگر بخش ها از اين طريق سالانه درآمد زيادي كسب مي كنند. از آنجا كه فناوري و گسترش آن نيز در گروه زيرساخت هاي مناسب است، كاربردهاي آن مي تواند فرصت هاي جديدي را در جريان توسعه اقتصادي كشور ايجاد كند.
وي با اشاره به اين كه امروزه فناوري اطلاعات در همه جا تحول ايجاد كرده است و جوامع در حال تبديل به يك سيستم جهاني هستند، ضرورت حمايت دولت را در زمينه ايجاد پايگاه داده متذكر شد.
در اين همايش به مواردي همچون مقايسه برخي كشورها در خصوص رشد فناوري و اطلاعات پرداخته شد؛ به گونه اي كه براساس گزارش UNCTAD كه به بررسي نقش فناوري ارتباطات و اطلاعات در توسعه و رشد اقتصادي كشورها پرداخته است، لوگزامبورگ با ضريب نفوذ ٩/١٥١ درصدي در رتبه اول قرار دارد. درحالي كه ايران با ضريب نفوذ ٢/١٩ درصد تا پايان سال ٢٠٠٦ رتبه صد و هفدهم را داشته است.
در اين ميان بحرين در رتبه نهم، قطر نوزدهم، قزاقستان هشتاد و دوم و عمان با رتبه ٦٢، بالاتر از كشور ما قرار دارند.در بخش پاياني همايش، جلسه پرسش و پاسخ بين دانشجويان و استادان در خصوص موضوع همايش برگزار شد.
سه شنبه 24 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 165]