واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آشنايي با كاخ موزه باغچه جوق
موزه- همشهري آنلاين:
روستاي باغچه جوق (در زبان ارمني يعني ده) در فاصله 6 كيلومتري شهر ماكو و حدود 2 كيلومتري از سمت غرب جاده اصلي بازرگان قرار دارد
اين روستا از غرب و جنوب به دامنه كوه چركين و چشمهاي به نام كليسه منتهي ميشود. در بخش جنوب شرقي روستاي باغچه جوق، ساختمان مجلل و تاريخي قصر باغچه جوق قرار دارد كه مربوط به اواخر دوره قاجاريه است.
باني آن تيمور تيموري معروف به اقبال السلطنه ماكوئي يكي از حكام مقتدر وقت و از سرداران مظفرالدين شاه است.
اين قصر به علت ويژگيهاي ممتاز معماري و هنري در سال 1353 توسط دولت خريداري شد و بعد از انجام تعميرات ضروري و رفع خطر از آن به علت علاقه مردم منطقه و جاذبههاي قوي فرهنگي با موافقت سازمان ميراث فرهنگي و تهيه مقدمات لازم، براي بازديد عموم آماده شد و عنوان كاخ موزه باغچه جوق ماكو موردبهره برداري قرار گرفت.
قصر تاريخي باغچه جوق كه از يك ساختمان دو طبقه تشكيل شده در داخل محوطه باغي به مساحت 11 هكتار قراردارد. مرمت و الحاقات بعدي ساختمان نيز به پسر ماكويي نسبت داده شده است.
معماري كاخ تلفيقي است از معماري سنتي ايراني و غربي، به ويژه معماري روسيه اواخر سده نوزدهم.
خانواده سردار ماكويي تا سال ۱۳۵۳ در اين كاخ زندگي ميكردند و پس از مرمت و بازسازي محوطه و ساختمان آن از سال ۱۳۵۸ به منظور بازديد عموم افتتاح شد. اين كاخ موزه در سال ۱۳۶۶ در اختيار ميراث فرهنگي كشور قرار گرفت.
گچبري ساختمان توسط اساتيد ايراني انجام گرفت و آئينهكاري و گچبري ساختمان در سطح عالي است در بالاي عمارت دور تا دور گلدانها و مجسمهها وجود دارد كه اغلب جاي گل و چراغ است.
پايه ستونها و گلدانها از سنگ خارا است و خوب حجاري شده است. اولين گرامافوني كه به ايران وارد شده در اين عمارت به چشم ميخورد كه طول بوق آن 60 سانتيمتر و ارتفاع پايهاش بيش از يك متر است.
پردههاي زربفت، مبلهاي بي نظير، تختخوابهاي متعدد با تشكهاي پر قو، كاغذ ديواريها و رنگآميزي سالنها و نقاشي سقف اتاقها، ظروف چيني اعلا و لوسترهاي كريستال، فضاي حياط با گلكاري و درختان ميوه و اشجار زينتي و حوضهاي وسيع بازديد كنندگان را به ياد كاخهاي افسانهاي مياندازد.
بخشي از باغ در پيرامون كاخ اصلي داراي طرحي از پيش انديشيده و تقريبا منظم و محصور است. اين محوطه توسط نردههاي چدني زيبايي از ساير بخشهاي باغ جدا شده كه تقريبا نقشي همچون اندروني ايفا ميكند. در بخشهايي از محوطه، آثاري از كفسازي سنگي باقي مانده است و در سمت غربي كاخ نيز نماي اصلي ساختمان حوض بيضي شكل ديده ميشود.
نماي خارجي بنا با مجسمههاي گچي كه سردرها و نردههاي گچي لبه بام را زينت دادهاند، ساختمان سنگي يا آشپزخانه كاخ كه با سنگهاي صيقلي و تراش خورده ساخته شده است و استخر بزرگ باغ كه جوي آبي از آن به قسمتهاي مختلف باغ جاري است از ديگر ديدنيهاي باغچه جوق به حساب ميآيد.
شنبه 21 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 71]