واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: محرم ۸۷ عراق ، در سوگ حسين (ع ) گريست
دين. عراق. محرم
بغداد- كوي و برزن عراق ديشب آرام و قراري نبود و تا سپيده صبحگاهي صداي طبل و خش خش زنجيرها و آواي مداحان در تاريكي شب به گوش ميرسيد.
از هر كوچهاي و از هر تجمعي ، دستهاي به حالت زنجير يا سينه زدن خارج مي شد و در تاريكي شب راهي را تا ناكجايي در پيش ميگرفت گويا هيچ كس نمي خواست اين شب به پايان برسد.
در گوشه گوشه شهر به ياد غربت و مظلوميت حسين و يارانش ، آتشي بر پا و از هر خانه و دسته عزاداري ديگهايي بر روي آتش نهاده شده تا به يمن بركت و ثواب اباعبدالله حسين (ع ) نذورات بدهند.
حزن و اندوه مصيبت اباعبدالله الحسين (ع) بر شب عراق سنگيني ميكرد حتي رسانههاي اهل تسنن عراق به احترام اين امام شهيد از پخش برنامههاي فرح انگيز خودداري كرده و برخي حتي برنامههاي ويژه در خصوص حادثه عاشورا پخش كردند.
اما رسانههاي شيعي عراق مانند فرات ، بلادي ، العراقيه ، انوار، اهل بيت ، فيحا، مسار، السلام ، آفاق ، دجله و غيره به طور مستقيم آيينهاي عزاداري را از كربلا، نجف اشرف ، بغداد و بصره پخش ميكردند.
عراق ديشب در سوگ اباعبدالله الحسين و ياران و خانوادهاش ميگريست و هيچكس را از اين مصيبت جانكاه طاقت و قراري نبود.
در بغداد پايتخت عراق بسياري از هياتهاي مذهبي خيمههايي همانند آنچه در كربلا ۶۱هجري بود، برپا كرده و مردان و زناني و كودكاني كه خود را آماده ميكردند تا نقش ياران و خانواده اباعبدالله الحسين (ع ) را بازي كنند.
اينها هياتهاي شبيهسازي هستند كه در قالب نمايش حوادث كربلا را به براي مردم عرضه ميكنند.
هرچند اغلب اين افراد فوت و فن بازيگري را نميدانند اما تنها به عشق اباعبدالله حسين (ع ) هرساله درحالي كه در بسياري از مواقع خود، از بازي خود متاثر ميشوند، احساسات پاك مردم را تحت تاثير گذاشته و عاشقانه حادثه كربلا را به تصوير ميكشند.
عدهاي از اينها، كلاه برسر و لباس رزم پوشيد و سپر بدست گرفته و درحال تمرين مبارزه با شمشير هستند، اينها ارتش يزد هستند و عدهاي نيز مي كوشند صورت خود را به زشتترين وجه گريم كنند، اينها فرماندهان لشكر عمرو سعد هستند.
برخي نيز با بلندكردن موها و پوشيدن لباسهاي عربي كوتاه، خود را به هيبت تكفيريهاي وهابي امروزي درآوردهاند تا بين حملات فعلي تكفيريها به عزاداران حسيني و كساني كه اباعبدالله الحسين (ع ) را يكهزار و ۴۰۰سال قبل به شهادت رسانده ، ارتباط تاريخي برقرار كنند.
برخي از هياتهاي مذهبي ترجيح ميدهند براي واقعيت بخشيدن به نمايشنامه خود ، آيين شبيهسازي را به همراه مقتل امام حسين (ع ) كه داستان واقعي عاشوراي ۶۱هجري است ، اجرا كنند.
مقتل خواني ، سنت ديرينهاي است كه مقتل خوانان بر منابرحسيني ، تمامي داستان كربلا را براي مردم قرائت ميكنند و معمولا مقتل خواني بيش از دو ساعت به طول ميانجامد و بعد از پايان آن آيينهاي عاشورايي شروع ميشود و دستههاي عزادار در سطح كوچه و خيابانهاي شهرهاي عراق به حركت درمي آيند.
در كربلا بعد از مقتل خواني آيينهاي عاشورا شروع ميشود و وقتي ظهر فرا مي رسد شكوه آيين عاشورا پديدار ميشود و عزاداران آيين هروله طويريج را برگزار ميكنند.
هروله حالتي بين دويدن و راه رفتن است كه عزاداران درحالي كه بر سر و سينه ميزنند به سمت حرم مطهر حسين (ع) حركت كرده و همه يكصدا فرياد ياحسين ياحسين (ع ) را سر ميدهند.
گفته ميشود كه اين آيين از سال ۱۳۰۰در عراق مرسوم بوده و طي آن عزادران بعد از نماز صبح ، از منطقه طويريج در ۳۰كيلومتري كربلا به حالت هروله به سمت كربلا به راه ميافتادند و وقتي به حرم مطهر حسين (ع ) مي رسيدند حركت آنها تندتر شده و درحالي كه موجي از انسانها را تشكيل مي دهند با فرياد ياحسين ياحسين (ع ) ماتم سيد الشهد (ع ) را به سوگ مي نشينند
.
هياتهاي عزاداري در كربلا بعد از آيين هروله طويريج ، به نشانه اسارت زنان و فرزندان حسين (ع ) ، خيمهها را به آتش ميكشند تا در حالي كه آتش از خيمه شعله ميكشد، آتش حسرت و اشك و آه از سنيه اندوه بار عزاداران به آسمان برخيزد.
وقتي شامگاه عاشورا فرا ميرسد آيين شب غريبان برپا ميشود و در هر گوشه اي مردم و كودكان آتش برپا و عدهاي نيز شمع روشن ميكنند.
با شام غريبان آيينهاي محرم خاتمه پيدا نميكند بلكه بسياري از هياتهاي عزادار تا روز اربعين ، آيينهاي سوگواري حسيني را ادامه ميدهند و در روز اربعين دوباره در كنار حرم اباعبدالله حسين (ع ) حضور يافته و با حسين (ع ) وداع ميكنند و شعار ميدهند ابد والله ما ننسا حسينا ( به خدا هرگز حسين را فراموش نميكنيم ).
چهارشنبه 18 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 290]