واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به آيينهاي سوگواري امام حسين (ع) در ورامين
اجتماعي. مناسبت ها. محرم. عاشورا
ورامين - در ماه محرم مردم مومن و خداجوي شهرستان ورامين با برگزاري آيينهاي عزاداري به ياد سيد و سالار شهيدان به سوگ مينشينند.
مردم ورامين با به راه انداختن دستهها و هياتهاي سينه زني و زنجيرزني، برگزاري مجالس تعزيه و تهيه نذورات، خاطره واقعه كربلا را زنده نگاه مي دارند.
با وجود گذشت بيش از يكهزار سال از مصيبت شهادت امام حسين (ع) و ياران وفادارش، نه تنها از عمق اين حادثه كاسته نشده، بلكه هر چه ميگذرد، عاشورا قلمروي گسترده تري پيدا ميكند.
در دهه اول محرم هر سال مردم خداجوي ورامين سياه پوش شده و با چهرههاي غم زده و چشماني اشكبار به خيابانها و ميدانها ميآيند و با صداي رسا مظلوميت ابا عبدالله الحسين (ع) و يارانش را فرياد ميزنند.
فريادهاي ياحسين، بوي اسفند، بوي غذاي نذري و رنگ سياه شهر همه و همه از جلوههاي محرم در شهرستان ورامين است.
آيين عزاداري مردم ورامين به شيوه سنتي برگزار ميشود كه از جمله اين آيينها سينه زني، زنجيرزني و تعزيه خواني است كه هر شب در ماه محرم اجرا مي شود.
در ماه محرم هياتهاي مذهبي از مساجد و تكايا به صورت دستههاي عزاداري و سينه زني و زنجيرزني به سوي حسينيههاي ديگر براي عرض تسليت به حركت در مي آيند.
در اين شبها دعاي زيارت عاشورا در اكثر تكايا، مساجد و حسينيهها خوانده مي شود.
يكي از مراسمي كه همواره در شهرستان ورامين اجرا ميشود، حركت دستههاي عزاداري به سمت منازل شهدا و افرادي است كه بتازگي فوت شده اند.
در اين مراسم، دستههاي سينه زني و زنجيرزني براي عرض تسليت و سرسلامتي به بازماندگان شخص تازه گذشته در منازل آنها به عزاداري ميپردازند و ياد و خاطره وي را گرامي ميدارند.
مردم ورامين در روز تاسوعاي حسيني با انجام مراسم سينه زني در ميادين و خيابانهاي شهر حركت ميكنند و اشعاري را در ذكر مصيبت امام حسين (ع) و يارانش ميخوانند.
همچنين اكثر هياتهاي عزاداري روز تاسوعا به مدفن امامزاده جعفر(ع) در شهر پيشوا ميروند و اين مصيبت عظما را به ايشان تسليت ميگويند.
مردم نيز در اين روزها با دادن شربت، شير، خرما به عزاداران حسيني، نذر خود را ادا كرده و عدهاي كه نذري دارند با پاي پياده و با كوزه آب، از عزاداران حسيني رفع عطش ميكنند.
در دستههاي عزاداري احترام و ادب همواره به چشم ميخورد به طوري كه بزرگترهاي هيات در ابتداي دسته همراه با بيرقي كه نام هيات بر روي آن نوشته شده و معمولا مستطيل شكل است حركت كرده و به ترتيب كوچكترها تا انتهاي دستههاي عزاداري حركت ميكنند.
درانتهاي هردسته عزاداري كه جاي كوچكترهاست بيرقي مثلث شكل وجود دارد كه نشاندهنده انتهاي دسته عزاداري است و همراه آن يكي از بزرگترهاي هيات جهت ايجاد نظم حركت ميكند.
حضور چشمگير و پرشور و شوق كودكان، جوانان و نوجوانان در هر چه بهتر برگزار نمودن اين مراسم از نكات قابل توجه و با اهميت در برپايي آيين سنتي سوگواري سالار شهيدان در ورامين است.
اوج مراسم عزاداري سيد شهيدان روز عاشوراست كه براستي براي تمام عزاداران تداعيكننده آن روز عظيم و دردناك است.
دستههاي عزاداري در تمام روستاها و شهرهاي اين شهرستان با حركت به سمت نزديكترين مدفن امامزادگان، اين مصيبت عظما را به ايشان و حضرت صاحب الزمان (عج) تسليت ميگويند.
مهمترين اين مكانهاي مقدس امامزاده جعفر پيشوا،امامزاده طاهر خيرآباد، امامزداه حسين رضا و سكينه بانوي ورامين و بيبيزبيده باقرآباد است.
در جلوي اكثر هياتهاي عزاداري علمهايي به نشانه علمدار كربلا حضرت ابوالفضل (ع) به حركت درمي آيد كه با پرهاي رنگي و طاق شالهاي زيبا تزئين شده و هرگاه به نزديكي امامزداهها ميرسند شخصي كه معروف به علم كش است آن را به قدري خم ميكند كه حالت تعظيم و ادب علامت را نشان دهد.
علم هياتهاي مختلف نيز هر گاه به يكديگر ميرسند به يكديگر سلام داده و اداي احترام ميكنند.
يكي ديگر از مراسم مربوط به علامتها، چرخاندن آن توسط علم كش است كه تداعي كننده مبارز طلبيدن جنگجو است كه كاري بس سخت است و تنها از افراد قوي و كاربلد برمي آيد.
حمل چهل چراغ، حجله حضرت علي اكبر(ع) و گهواره حضرت علي اصغر(ع) از ديگر نمادهايي است كه دستههاي عزادار از آنها درمراسم سوگواري استفاده مي كنند.
شبيه خواني ازجمله مراسم سنتي عزاداري است كه در ظهر عاشورا در شهرستان ورامين برگزار ميشود و مورد استقبال عزاداران قرار ميگيرد.
دراين مراسم شبيه خوانان جنگ نابرابر يزيديان با ياران امام حسين (ع) را به نمايش ميگذارند.
گروهي از كودكان و زنان نيز با پوشيدن لباسهاي عربي و خون آلود در نقش اسيران كربلا درميان خيمههاي نيمه سوخته و اسبان بيسوار واقعه ظهر عاشورا را براي بينندگان مجسم ميكنند.
شب يازدهم ماه محرم شب شام غريبان مداحان در غم شهادت امام حسين (ع) نوحه سرايي ميكنند و عزاداران درحالي كه شمع روشن و چراغها را خاموش كرده به سينه زني ميپردازند.
در سومين روز شهادت امام حسين /ع /در شهر پيشوا گروهي از تعزيه خوانها اقدام به اجراي تعزيه معروف به بني اسد ميكنند كه حضور چشمگير مردم در اين روز معروف، شهر پيشوا را به تعطيلي ميكشد.
بني اسد همان طايفهاي هستند كه اقدام به جمع آوري شهدا و دفن آنها كرد.
در روز هفتم امام كه يكي از باشكوهترين روزهاي شهرستان ورامين است، تمام علامتها، چهل چراغهاي هياتها كه از ابتداي محرم بيرون بودهاند به خيابانها آمده و با حركت در خيابانهاي اصلي شهر به داخل مساجد و حسينيه ها ميروند تا براي سال آينده از آنها در مراسم عزاداري استفاده شود.
سه شنبه 17 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 124]