واضح آرشیو وب فارسی:موج: لاريجاني: نمايندگان همه ادوار مجلس سرمايه ملي هستند
رييس هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي، نقش آفرينان حوزه قانونگذاري و تصميم سازي كشور را سرمايه ملي دانست.
به گزارش خبرنگار خانه ملت، دكتر "علي لاريجاني" رئيس مجلس شوراي اسلامي در اولين همايش بزرگ سي سال قانونگذاري و نظارت ضمن خير مقدم به نمايندگان دورههاي گذشته، روساي مجالس گذشته و مدعوين گفت: جمع حاضر كه در كوران حوادث پس از انقلاب به نحوي نقش آفرين حوزه قانونگذاري و تصميم سازي كشور بودهاند، سرمايه ملي كشور محسوب ميشوند.
وي افزود: مجلس هشتم قدر اين نعمت را ميداند و افتخار ميكند با ساز و كاري از چنين ظرفيت فكري در ساماندهي امور جاريه كشور بهره گيرد و به همين جهت مقرر گرديد تا دفتري در مجلس با ارتباط مستمر با دوستان اين مهم را به انجام برساند و از نظرات و آرا آنان استفاده شود و انشاالله به نحو مرتبي در خدمت روساي مجالس (پيشين) خواهيم بود.
رئيس مجلس هشتم خاطرنشان كرد: از ابتداي مشروطيت كه قانونگذاري در ايران آغاز گرديد قريب يكصد سال ميگذرد و بي شك يكي از دستاوردهاي مهم اين نهضت تاسيس مجلس قانونگذاري بوده است.
وي گفت: هر چند به دلايل مختلف پس از چند دوره اوليه مجلس، با دسايس غرب استبداد ساده قاجاريه به استبداد وابسته پهلوي تبديل گرديد و بنياد مردم سالاري در ايران با موانع بسيار مواجه شد، اما حضور شخصيتي ممتاز يعني شهيد مدرس در مجلس دوم تا مجلس ششم مولفههاي تفكر پارلماني سالم را نشان داد.
لاريجاني با بيان اينكه تلاش سياسي شهيد مدرس بر سه وجه مهم استوار بود، تصريح كرد: نخست تثبيت موقعيت مجلس در نظام كشور؛ در اين باب برخي سخنان شهيد مدرس اينگونه است: "هر كاري در مملكت حكومت ملي بايد به اراده ملت باشد و بايد مجلس شوراي ملي راي بدهد وزير بايد مجري قانون باشد. وزير اگر عالم هم باشد در غياب مجلس شوراي ملي نبايد خودش يك قانون وضع كند و قانون بايد حاكم باشد و وضع از آن از وظايف مجلس شوراي ملي است. اگر امروز كه مجلس هست يك قانون محتاج به اصلاح و شرح باشد البته بايد به مجلس رجوع كند نه اينكه هر جا نفهميدند خودشان تغييرات داده و يك ماده اضافه كنند".
وي ادامه داد: در ماجراي ترورهاي ساختگي سردار سپه و ايجاد حكومت نظامي در تهران، مدرس با همه موانعي كه در مجلس ايجاد ميكردند پشت تريبون رفت و فرمود مساله ديگر كه آقاي رئيس صلاح ندانستند گفته شود مساله حكومت نظامي است كه تا لايحه حكومت نظامي در مجلس نيايد خلاف قانون است.
رئيس مجلس خاطرنشان كرد: اصرار مدرس در مقاطع مختلف تثبيت جايگاه مجلس و ايجاد فرهنگ قانونگذاري بود.
وي وجه دوم تلاش سياسي مدرس را توجه ويژه او به اسلامي بودن قوانين و يا به تعبيري عدم مخالفت با قوانين اسلامي دانست و افزود: مدرس كه چند ماه پس از شهادت شيخ فضل الله نوري به عنوان احدي از پنج مجتهد تراز اول جهت نظارت بر قوانين مجلس انتخاب شد و بعدها از مجلس دوم به بعد به عنوان نماينده اول تهران انتخاب گرديد نيز به همين هويت حركت نمود و مواضع و سخنان وي مشحون از چنين ديدگاهي است كه لازم به ذكر نيست.
وي گفت: حتي نسبت به حفظ حقوق ساير ملل كه در ايران حضور داشتند مقيد به منهج اسلامي بود. پس از قتل كنسول آمريكا در 1342 هجري قمري در نطقي ميگويد: "ملت ما چون مسلمان هستند دينشان هم اقتضاء داشته كه ملل متنوعه را از هر جهت جانا و مالا محترم بدارند. كما اينكه تاريخ نشان ميدهد در تمام انقلابات هر نسل كه انقلاب واقع ميشد نسبت به ملل متنوعه بياحترامي نشد و در كمال آرامش به سر ميبردند. من خيلي متاسف هستم از اينكه اين واقعه اتفاق افتاد. قتل كنسول آمريكا كه نبايد اتفاق ميافتاد".
لاريجاني خاطرنشان كرد: البته نگاه مدرس در اين امر عدم مخالفت با شرع هم در امور عرفي است. همان چيزي كه امروز شوراي محترم نگهبان در اظهارنظر نسبت به مصوبات مجلس مبنا قرار داده است.
وي ادامه داد: شهيد مدرس ميگويد در مساله ادارات دولتي و امورات عرفي بين موافقت با شرع و عدم مخالفت فرق است. آن نكته قانون اساسي اين است كه مخالفت با شرع هم نداشته باشد.
رئيس مجلس سومين وجه تلاش سياسي مدرس را شجاعت و مناعت طبع بينظير او دانست و گفت: ايشان با شجاعت و مناعت طبع از پايگاه مجلس در بحرانهاي سنگين، سرنوشت كشور را تغيير ميداد.
وي افزود: مثلا پس از اشغال ايران توسط قشون تزار و انگليسيها و عثمانيها و اضطراب و وحشت مسلط بر مردم و دولت وقت، مدرس بود كه با آرامش پشت تريبون رفت و شرايط را با چند جمله تغيير داد. حال آنكه احمدشاه تصميم گرفت با التيماتوم روسيه به اصفهان برود.
نماينده قم خاطرنشان كرد: سخن مدرس چنين بود: "آقايان اگر مشيت امور بر اين قرار گرفته باشد كه آزادي و استقلال ما به زور از ما سلب شود سزاوار نيست ما خود به دست خود آن را امضا كنيم. نه هرگز تسليم نميشويم مقاومت ميكنيم و از اين تهديدات نميهراسيم".
وي گفت: و اين سخنان كوتاه بود كه مردم را با شعار "زنده باد ملت، زند باد مدرس" به خيابان ها كشاند و اولتيماتوم روسيه مردود اعلام شد.
رييس مجلس هشتم ادامه داد: در قرارداد 1919 دولت وثوق الدوله با نماينده انگليس، نيز مدرس به صحنه آمد و مردم را بسيج كرد و وثوق الدوله را در منزل خود مواخذه نمود.
وي افزود: در استيضاح سردار سپه و پايان سلطنت قاجاريه نيز مدرس با وجود اينكه ميدانست در فضاي ساختگي مجلس و اكثريت دست نشانده موفق نميگردد، اما از تحرك باز نايستاد.
لاريجاني ادامه داد: اين سه ويژگي پايههاي تعريف مجلس در ايران گرديد كه پس از انقلاب اسلامي مبناي عمل واقع شد بطوري كه مهمترين مسائل سرنوشت ساز در كشور از دوره اول تا امروز به مجلس ارجاع گرديد و يا ركن اصلي تصميم گيري بوده است.
وي تصريح كرد: تصميم گيري در مورد جاسوسهاي آمريكا، عدم كفايت سياسي بنيصدر، تصميمسازي در بهبود شرايط دفاع مقدس، قوانين مادر براي ساماندهي امورات كشور، قوانين برنامه پنج ساله و قوانين بودجه نمونههايي از مرجعيت است كه نظام جمهوري اسلامي براي مجلس قائل است.
رييس مجلس افزود: به طوري كه بنيانگذار جمهوري اسلامي حضرت امام (ره) مجلس را رأس امور خواند و رهبر فرزانه انقلاب اسلامي حضرت آيت ا... خامنهاي (دامه بركاته) مصوبات مجلس كه مؤيد به نظر شوراي نگهبان گردد را لازم الاجرا و مجلس را قوه نرم افزاري نظام معرفي فرمودند.
لاريجاني پيشرو بودن ايرانيان در تاسيس مرجع قانونگذاري در بين ملل منطقه را نشانگر بلوغ عقلانيت سياسي در اين مملكت دانست و تصريح كرد: حال آنكه ملاحظه ميكنيد پس از يكصد سال هنوز برخي از كشورهاي منطقه از مجلس مبتني بر اراده ملتهاي خود برخوردار نيستند.
رئيس مجلس خاطرنشان كرد: چنين نهادي كه در سخت ترين شرايط جنگ همچنان با انتخابات خود را زنده نگاه داشت قطعاً اصل مردم سالاري ديني است.
وي افزود: خوشبختانه مطالعه احوالات نمايندگان در ادوار گذشته سير تكامل نخبهگرايي انتخاب ملت را نشانگر است.
لاريجاني ادامه داد: افزايش سطح تحصيلات، سابقه مديريت نمايندگان در مجلس ستودني است.
وي اظهار داشت: با الگو قرار دادن مدرس، فكر جمعي مجلس هشتم، پرهيز از امور خرد و حاشيهاي و تمركز بر مسايل پر اهميت كشور و در راس آن مقوله توسعه كشور و موضوعات اقتصادي و بين المللي در جهت تحقق سند چشم انداز است.
رئيس مجلس هشتم گفت: تدوين استراتژي مجلس هشتم و همچنين مشخص شدن اولويتهاي هر يك از كميسيونها چشم انداز و مقصد مجلس هشتم را مشخص مينمايد.
وي ادامه داد: همگرايي نمايندگان محترم در اين مسير و تقويت ساز و كار نظارت مجلس در شكل جديد آييننامه داخلي در شرايط فعلي كشور كه از جهات مختلف پراهميت و حساس است، مهم و قابل تقدير است.
نماينده قم خاطرنشان كرد: امروز در پس تغييرات ظاهري در ايالات متحده، استراتژي ماجراجويانه آنان چه نسبت به ايران اسلامي و چه شرايط منطقه بخصوص ملت شجاع فلسطين مشاهده ميشود.
وي گفت: بحران مالي آمريكا هر چند حكايت از تدابير ناصحيح آنان در مديريت ادعايي جهاني دارد اما همانگونه مشاهده مينماييد دردسر ساز براي ساير ملل نيز گرديده است.
لاريجاني افزود: جمهوري اسلامي ايران با استراتژي داهيانهاي نشان داد تئوري يكجانبه گرايي و اقدام پيش دستانه به بن بست رسيده و در مرحله گذار فعلي قطب بنديهاي جديد بين المللي، فرصتي براي تثبيت موقعيت ايران فراهم گرديد كه بايد با آراستگي عقلاني و تدبير همه جانبه در وجوه بين المللي و اقتصادي جايگاه ملت ايران باز تعريف شود.
وي تاكيد كرد: تحقق اين امر در رصد به موقع حوادث و انضباط قانوني و برنامهريزيهاي جامع و عمل به موقع همراه با همگرايي همه نيروهاي فداكار انقلاب اسلامي صورت ميپذيرد.
وي گفت: مجلس شوراي اسلامي با توكل بر خداوند و سر لوحه قرار دادن راه امام آرمان هاي شهدا و تدابير رهبر فرزانه انقلاب اسلامي و بهره جستن از نخبگان كشور و عقلانيت اسلامي، همگرايي همه قوا و نيروهاي توانمند را جستجو مي نمايد.
وي با گراميداشت ياد شهداي مجلس شوراي اسلامي سخنان خود را با فرازي از دست نوشت شهيد مدرس به پايان برد:
"بعد از استقرار در محبس به خداوند منان ارتجاع نمودم كه مرا ظاهرا و باطنا و عملا و قصدا در اين مدت حبس به خودش مشغول فرمايد. نيتم بر اين شد كه از شبانه روز 12 ساعت را مشغول اعمال و اذكار باشم. از واجبات و غيره كه اقلا اعمال و اذكار من مشتمل بر 12 هزار مرتبه اسماء مبارك خداوند جل علي بوده باشد. به حمدالله شكره تا اين تاريخ به اين نيت موفق شدم. اميدوارم كه خداوند تبارك و تعالي مرا از اين گرفتاري نجات دهد و توفيقي كه مرحمت فرموده باقي و زياده فرمايد تا انشاالله تعالي با حال اختيار كامل از اعمال، اذكار، انفال و افكار قبل از دار فاني به مقام رضا و تسليم و امتثال امر به موت و قبل انت موت خود را برسانم. با اين حال اميدوارم كه به مقام شهادت في سبيل الله كه سالهاي متمادي از خداوند مسئلت نمودم موفق شده و مصداق آيه شريفه ولا تحسبن الذين قتل في سبيل الله امواتا و الاحيا عند ربهم برزقون واقع شوم".
شنبه 14 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]