واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: كتاب «دا» تصويري روشن از پيوند زندگي زن و جنگ است
نشست نقد و بررسي كتاب»دا« با حضور سيده اعظم حسيني گردآورنده كتاب، بلقيس سليماني داستاننويس و عليرضا كمري پژوهشگر و نويسنده حوزه دفاع مقدس در شهر كتاب مركزي برگزار شد.
به گزارش مهر، در اين جلسه كه سيدهزهرا حسيني راوي كتاب به دليل مشكلات جسمي ناشي از مجروحيت در دوران دفاع مقدس حضور نداشت، علياصغر محمدخاني معاون فرهنگي شهر كتاب، طي سخنان كوتاهي كتاب»دا«را تكاندهنده و تأثيرگذار خواند و گفت: شما وقتي اين كتاب را مطالعه ميكنيد با حافظه حيرتانگيز خانم حسيني و وقايعي كه حتي دقيقه به دقيقه و ثانيه به ثانيه با تشريح جزييات حوادثي كه در آن روزها در خرمشهر گذشته، مواجه ميشويد.
محمدخاني با اشاره به حضور خود در شوراي عالي ويرايش فرهنگستان زبان و ادب فارسي، از استقبال اعضاي فرهنگستان از اين كتاب خبر داد و پيشنهاد كرد اين كتاب در گروه ادبيات معاصر فرهنگستان و در دانشكدههاي ادبيات و مراكز فرهنگي مورد بهرهبرداري قرار گيرد تا تصويري از آن دوران براي نسل جديد فراهم شود.
اثري ملي و كاملاً انساني
در ادامه، عليرضا كمري ضمن اشاره به بخشهاي مختلف كتاب به بيان ويژگيهاي هر فصل پرداخت و گفت: در كتاب «دا» به نحو درخشاني ما با خاستگاه و جايگاه برآمدن راوي و محيط خانواده و موقعيت محل و تصوير آفرينيهاي بسيار دقيق از موقعيت بصره و بعد خرمشهر مواجه ميشويم.
اين نويسنده و پژوهشگر ادبيات دفاع مقدس با اشاره به چاپ كتابهاي فراوان در مورد خرمشهر، اين كتاب را تصويري روشن از پيوند بين زندگي، زن و جنگ در آن مقطع تاريخي خواند و كتابهايي نظير «دا» را ترازي براي شناخت دانست.
اين پژوهشگران حوزه دفاع مقدس تاكيد كرد: ما در جنگي كه هشت سال طول كشيد و با گستره جغرافيايي وسيع از شمال تا جنوب بلكه در گستره جغرافي فرهنگي ايران با حوادث مهمي مواجه شديم، اما چون گفته نشدند گويي اتفاق نيفتاده است.وي گفت اين كتاب را ميتوان يك اثر ملي و كاملاً انساني تلقي كرد به نحوي كه جغرافياي مخاطب تنها معطوف به ايران نباشد.
روايت متفاوت زهرا حسيني از 20 روز اول جنگ
در ادامه نشست «دا» سيده اعظم حسيني گردآورنده كتاب در ابتداي سخنان خود از حضار خواست صلواتي را بر روح مرحومه «بتول براتي» نثار كنند. وي از زنان ايثارگر در دوران دفاع مقدس بود كه جمعه گذشته به ديار باقي شتافت.
حسيني در ادامه، ضمن اشاره به چگونگي آشنايي خود با سيدهزهرا حسيني و خودداري او از بيان خاطرات خود به سير چگونگي راضي شدن راوي براي بازگويي خاطراتش پرداخت و شرايط روحي و جسمي سيدهزهرا حسيني را با يادآوري خاطرات تلخ گذشته دليل طولاني شدن تدوين كتاب عنوان كرد.
وي نوع روايت زهرا حسيني در 20 روز اول جنگ را متفاوت از ديگر خاطرات خواند و حافظه خوب حسيني را ناشي از تربيت خانوادگي و سؤالات جزيي طي گفتگويي هزارساعته دانست.
وي در عين حال تأكيد كرد: سالها تنهايي زهرا حسيني در يك اتاق كوچك در حاليكه همسرش در مناطق جنگي به سر ميبرد باعث شد كه او بر خلاف افراد ديگر كه سعي در فراموش كردن حوادث تلخ داشتند با خاطرات گذشته زندگي كند و با مرور آنها حفظشان كند.
تدوين و انسجام موضوعي فوق العاده
بلقيس سليماني، داستاننويس و منتقد ادبي در ادامه اين نشست با طرح اين سؤال كه «چرا زهرا حسيني خاطراتش را بعد از اصرارهاي فراوان نوشت؟»، نجات گذشته از چنگال فراموشي، ادامه زندگي بعد از مرگ، ارائه سرمشق و الگو، درس به نسل امروز، شهادت دادن به گذشته، قدرتنمايي به امروزيان و آيندگان و فرديتسازي را دلايلي براي اين مسأله عنوان كرد.
سليماني كتاب «دا» را بهترين، كاملترين و جزئينگارانهترين كتابي كه تاكنون در زمينه خاطرات خرمشهر نوشته شده خواند و در عين حال تدوين فوقالعاده كتاب توسط اعظم حسيني را مورد تأئيد قرارداد و افزود: به نظر من خانم اعظم حسيني ميتواند داستاننويس خوبي شود. ارجاعهايي كه او به گذشته ميدهد بسيار انسجام موضوعي دارد و نثر كتاب بسيار استوار و محكم و چشمنواز است.
وي در عين حال ساختار و پايان كتاب را مناسب ندانست و ادامه پيدا كردن خاطره پس از خروج از خرمشهر و يا آزادي خرمشهر را آسيبي جدي بر ساختار كتاب خواند و افزود: آزادي شهر اوج روايت است و بايد در اينجا كار تمام ميشد.
اين نويسنده بهترين بخش كتاب را روايت 20 روز از مقاومت خواند و بخشهاي زندگي در كمپ وكوشك را بسيار شتابزده توصيف كرد.
سليماني ضمن انتقاد از عكسهاي مردانه پايان كتاب، فرم خاطرهنويسي در ايران را شكل نيافته دانست. سيدهاعظم حسيني در مورد عكسهاي پاياني كتاب گفت: تقريباً تمام خانوادههاي خرمشهري هيچ آلبوم شخصي و خانوادگي ندارند و حتي چيزهاي مهمتري از آلبومهايشان را در خرمشهر جا گذاشتند و به سختي اين عكسها پيدا شد و در مورد هر كدام از شهدايي كه عكس آنها آمده ميتوان كتابها نوشت.
كتاب «دا» خاطرات ناگفته حماسة 34 روزه خرمشهر از زبان سيده زهرا حسيني است كه در زمان جنگ 17 ساله بود. در اين كتاب كه توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است، خواننده شاهد وقايع بسيار دردناك و ناگفتهاي است كه در زمان آغاز جنگ تحميلي بر مردم مقاوم خرمشهر گذشت.
شنبه 7 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]