واضح آرشیو وب فارسی:مهر: قاليباف خبر داد:ارسال بودجه 88 شهرداري تهران به شوراي شهر تا پايان دي ماه
شهردار تهران با بيان اينكه هماهنگي و تعامل كامل ميان شهرداري و شوراي اسلامي شهر تهران وجود دارد گفت: ضرورت داشت طرح جامع حمل و نقل و ترافيك شهر تهران به تصويب شوراي شهر برسد چون شورا نهاد تشريفاتي نيست.
به گزارش خبرگزاري مهر، دكتر محمدباقر قاليباف امروز در حاشيه حضور در مركز نظارت همگاني شهرداري تهران (1888) در جمع خبرنگاران افزود: شوراي شهر بايد در حوزه حمل و نقل و ترافيك نظر خود را ارائه دهد و ضرورت داشته كه طرح جامع پس از بررسي توسط شوراي شهر به شوراي عالي ترافيك ارسال شود.
قاليباف ادامه داد: ما مخالفتي با تصويب طرح جامع در شوراي عالي ترافيك نداريم بلكه طرح جامع بايد از طريق شوراي شهر به شوراي عالي ترافيك مي رفت.
وي با اشاره به برگزاري جلسه اي در اين خصوص با معاون عمراني وزارت كشور گفت: بخشي از اين كار پيش رفته و جلسه اي در اين خصوص برگزار شده بود و قرار بوده جلسه بعدي نيز به زودي برگزار شود كه با تغيير مديريت در معاونت عمراني وزارت كشور برگزار نشده است.
شهردار تهران در ادامه با بيان اينكه بخشنامه بودجه سال 88 شهرداري را صادر كرديم گفت: حتما تا پايان دي ماه لايحه بودجه سال 88 را در اختيار شوراي اسلامي شهر تهران مي گذاريم كه شورا بتواند در بهمن ماه اين لايحه را بررسي كند و مثل سال گذشته بررسيها تا پايان بهمن ماه به اتمام برسد تا در نيمه اول اسفندماه بودجه مصوب سال 88 را داشته باشيم.
وي افزود: در سياستهاي بودجه اي رشد 15 درصد را در بودجه سال آينده ديده ايم. البته فقط در حوزه مربوط به فصل اول و دوم كه جاري است هيچ رشدي ديده نشده اما در بقيه حوزه ها رشد وجود داشته است.
در ادامه شهردار تهران در پاسخ به سئوال خبرنگاري پيرامون بحث مالباختگان پروژه اركيده گفت: اين كار از سوي شهرداري ، قوه قضائيه و دولت در حال پيگيري است. پس از جلسه اي كه با حضور من، آيت الله شاهرودي و آقايان چمران و احمدي نژاد و دادستان تهران برگزار شد توافق شد كه دولت وامي را در اختيار شهرداري بگذارد كه دولت 20 ميليارد تومان وام به ما داد اما 500 نفر ديگر از مالباختگان ماندند كه براي حل مشكل آنها نياز به 5 ميليارد ديگر داشتيم كه در اين خصوص يا شوراي شهر بايد اجازه مي داد كه ما 5 ميليارد بدهيم و از اموالي كه از اين پروژه در اختيار دادگستري است استفاده و آنها را جايگزين كنيم و يا اينكه خود دولت بايد اين پول را مي داد.
وي ادامه داد: ما براي تعيين تكليف اين مو ضوع لايحه اي را تقديم شوراي شهر كرديم كه ديروز به اين جمع بندي رسيديم كه دولت قبول دارد كه 5 ميليارد را مثل 20 ميليارد قبلي بدهد كه در اين صورت ما لايحه را پس مي گيريم.
قاليباف در ادامه با بيان اينكه اجراي طرح تفصيلي يكي از مهمترين دغدغه هاي ماست خاطرنشان كرد: براي مركز قديمي شهر در طرح تفصيلي شرايطي ديده شده كه دوباره زندگي را به مركز شهر برگردانيم.
به گفته وي در دنيا هر چه به مركز شهر نزديكتر مي شويم ارزش زندگي و قيمت زمين بيشتر مي شود ولي در تهران هر چه از مركز شهر دورتر مي شويم قيمتها افزايش مي يابد كه در اين خصوص بايد اقدامات مناسبي انجام شود.
شهردار تهران افزود: در طرح تفصيلي به گونه اي پيش بيني شده كه مركز شهر مخصوصا مناطق 12 ، 11 و محدوده بازار به نقطه ايده آل برسند و از سوي ديگر ميدانهاي امام خميني (ره) و بهارستان و محدوده مجلس كه نقاط تاريخي هستند هم در اين طرح مورد توجه قرار گرفته اند.
وي ادامه داد: امروز هم اين توافق را با مجلس داشتيم تا مجلس شوراي اسلامي نيز پيش بيني قوانين لازم را انجام دهد.
قاليباف افزود: در توافقنامه اي كه بين شهرداري و آقاي لاريجاني امضا كرديم قرار شد تا در حل مشكلات ساختماني مجلس در بخش كتابخانه، منازل مسكوني، محل ملاقات شهروندان و نمايندگان مجلس، حل معضل ترافيك منطقه و حل و فصل بافت منطقه مجلس را ياري كنيم كه اين توافقنامه در اختيار رسانه ها هم قرار خواهد گرفت.
وي در ادامه با بيان اينكه در دو سال گذشته به هيچ وجه عوارض را بالا نبرده ايم گفت: متوسط 13 درصد كه كمتر از تورم است افزايش يافته ولي عوارض ساخت نسبت به پول زمين و مصالح بسيار ناچيز است.اين در حالي است كه در سال آينده نيز عوارض ساخت و ساز افزايش نمي يابد و سياست شهرداري و شوراي شهر اين است كه افزايشي نداشته باشيم.
شهردار پايتخت در پاسخ به سئوال خبرنگاري درباره توافقنامه ماده 33 كه با سازمان نظام مهندسي امضا شد و شايعه شده كه شهرداري مي خواهد اين توافقنامه را پس بگيرد گفت: شهرداري نمي خواهد اين توافقنامه را پس بگيرد. اگر سازمان نظام مهندسي بر اساس آن توافقنامه عمل نكند شهرداري نمي تواند كار مردم را روي زمين نگه دارد. من نامه اي در اين خصوص به شورا، وزارت مسكن و سازمان نظام مهندسي نوشتم و معتقدم كه سازمان نظام مهندسي هنوز نتوانسته به تعهد خود عمل كند.
وي با اشاره به فرارسيدن سالگرد تاسيس 137 گفت: در مجموع از اين سامانه راضي هستم اما معتقدم اين سامانه هنوز ظرفيتهاي بيشتري دارد كه بايد تلاش كند و خدمت بيشتري ارائه دهد. اما مجموع رضايتمندي در كارهاي فوريتي كه از سوي اين سامانه انجام مي شود بين 72 تا 75 درصد است.
قاليباف در ادامه درباره كسب ايزو 10002 در بحث مشتري مداري از سوي سامانه 1888 گفت: ما در شهرداري حتما بايد به اين سمت و سو برويم. در 1888 بحث مشتري مداري اتفاق افتاده است. درديگر حوزه ها نيز اقدامات خوبي انجام شده كه اقدامي كه در شهرسازي در حوزه آي تي انجام شده در اين راستاست. من معتقدم شهرداري در حين اينكه محل خدمت به مردم است نبايد محل نارضايتي مردم باشد.
وي در پاسخ به سئوال خبرنگاري پيرامون استفاده از انرژي خورشيدي در چراغهاي راهنمايي گفت: در بيش از 100 چهارراه تهران چراغهاي راهنمايي به سيستم سولاردام مجهز شده و بخشي از چراغها هم به برق اضطراري مجهز شدند كه در صورت قطعي برق مشكلي در چهارراهها پيش نيايد.
شهردار تهران در مورد بحث گسترش شهر و شهركهاي اقماري در شهر تهران گفت: اين بحث واقعا يك خطر جدي است كه در طرح جامع وضع شده و ما ساخت و ساز را در درون محدوده شهر كنترل مي كنيم. به نظر من آثار اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي شهركهاي اقماري به شهر تهران تحميل مي شود.
قاليباف با بيان اينكه خيلي از شهرها چند برابر وسعت خود حريم دارند گفت: اين در حالي است كه شهر تهران هيچ حريمي ندارد. حتما در تقسيمات كشوري بايد تصميم جدي و اساسي گرفته شود زيرا نمي توانيم مسايل شهري اطراف تهران را جدا از تهران ببينيم.
دوشنبه 2 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]