واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: لاريجاني در همايش "سي سال انقلاب":در دهه چهارم انقلاب نيازمند تثبيت انقلاب و بسط عقلانيت اسلامي هستيمروحانيت يك سرمايه ملي استزمان آزمون و خطا گذشته است
تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه هر انقلابي بر دو ركن شور و شعور استوار است، تاكيد كرد: در آستانه دهه چهارم پيروزي انقلاب، تعبير شور و شعور انقلاب در شرايط مكاني و زماني آينده، حاكي از آن است كه ما نيازمند تثبيت انقلاب و بسط عقلانيت اسلامي هستيم.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، علي لاريجاني به عنوان سخنران افتتاحيه همايش دو روزه " 30 سال انقلاب"، انقلاب اسلامي را حادثه عظيمي از جهات مختلف دانست كه نوعي تفكر سياسي را در جهان آن روز (سال 57) به وجود آورد. چرا كه اعتنايي به دو قطب شرق و غرب نداشت و بر اساس يك تفكر ديني، منهج استواري را ايجاد كرد.
وي با اشاره به اينكه سياستهاي آمريكا و دشمنان نظام جمهوري اسلامي ايران طي 30 سال گذشته بر انكار واقعيت بزرگ انقلاب اسلامي، بنا نهاده شده است؛ افزود: آنها از طريق ايجاد مشكلات در داخل كشور - همچون فعال كردن برخي جريانات تجزيهطلب و تحريك صدام براي حمله به ايران و حوادثي از قبيل كودتا و مسايلي كه در طول تاريخ اين سه دهه شاهد آن بودند-؛ به دنبال شكست نظام ما بودند. همه تلاش آنها به دليل انكار و نفي جمهوري اسلامي ايران بود.
سياستهاي آمريكا در مواجهه با استراتژي صحيح ايران به بن بست رسيده است
رئيس قوه مقننه با بيان اينكه امروز در شرايط متفاوت از گذشته قرار داريم، تراز ايران و ملت ايران بسيار بالاتر از گذشته دانست و افزود: پيش از انقلاب، مسوولان ايران افرادي دست نشانده بودند كه براساس خاطرات علم هر روز صبح پس از ملاقات با سفراي انگليس و آمريكا از آنها دستور مي گرفتند. اين وابستگي شديد به بيگانگان پس از انقلاب تبديل به شرايطي شد كه ما اكنون در كشوري مستقل زندگي ميكنيم و شرايط را به گونهاي پيش بردهايم كه سياستهاي يكجانبهگرايي آمريكا در منطقه، ناگزير از تغيير شده است. آنچنانكه برژنسكي به آن اعتراف ميكند و طرح آنها براي ايجاد خاورميانه بزرگ با شكست مواجه شده است.
به گفته وي آمريكاييها براساس اين طرح، در نظر داشتند تا پس از حمله به افغانستان و عراق، به سراغ ايران بيايند. اما استراتژيهاي درست ايران سبب شد كه آنها به بن بست برسند. به همين دليل است كه امروز صاحبنظران آمريكايي معتقدند كه ديگر نميتوان انقلاب ايران را انكار كرد و اين حاكي از اثبات انقلاب اسلامي ايران در جهان است.
لاريجاني به سخنان چند تن از صاحبنظران آمريكايي اشاره كرد و گفت: "هيلاري من" يكي از اين صاحبنظران است كه معتقد است ايران يكي از كشورهاي استراتژيك در جهان و منطقه است و بايد با آن وارد معاملهاي بزرگ شد."ليلر" نيز معتقد است كه سياستهاي سه دهه گذشته آمريكا براي انزواي ديپلماتيك ايران و تحريمهاي اقتصادي و نظامي آن، نه تنها با شكست مواجه شده، بلكه امروزه منافع آمريكا و هم پيمانانش را نيز در خاورميانه به مخاطره انداخته است و تنش موجود ايران و آمريكا، مهمترين عامل بيثابتي منطقه است كه امنيت جهاني انرژي را به مخاطره انداخته است.
همزمان با تثبيت موقعيت ايران شاهد نگاههاي ريبآميز به ايران هستيم
وي با بيان اينكه اين اظهارات اخيرا از سوي مقامات آمريكايي مطرح شده است، تاكيد كرد: اين اظهارات حاكي از آن است كه مسير حركت انقلاب از نظر تاثيرگذاري و ارتقاي تراز ملت ايران، مسير درستي بوده و بر اساس يك استراتژي صحيح اتخاذ شده است.
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه در آستانه دهه چهارم انقلاب بايد همچنان به دنبال تثبيت انقلاب اسلامي در جهان باشيم، يادآور شد كه برگزاري برنامههاي نظير كنگره اديان در آمريكا و يا كنفرانس دانشگاه آكسفورد كه برخي كشورهاي عربي در آن حضور داشتند؛ گوياي نوعي سازش ميان كشورهاي عربي همسايه با اسرائيل و همگرايي آنها عليه ايران است كه نشانههايش را در منطقه ميبينيم. از اين رو همزمان با تثبيت موقعيت ايران شاهد نگاههاي ريبآميز به ايران هستيم.
وي با تاكيد بر ضرورت توجه دقيق به شرايط جديد ايران يادآور شد: نهال انقلاب اسلامي با رويش و بيداري در منطقه، جايگاه خود را به عنوان يك جريان الهام بخش در جهان خواهد يافت. البته در عين حال بايد به لزوم كارآمدسازي شرايط داخلي، به روز بودن سيستم اداري و رفع نقايص تئوريهاي توسعه بپردازند.
لزوم تحقق واقعي عدالت و نه ارائه شعاري آن
لاريجاني با بيان اينكه در اين عرصه بايد عدالت را به معناي واقعي خود و نه به شكل شعاري محقق كنيم، يادآور شد كه هر انقلابي داراي دو ركن شور وشعور است. حتي انقلابات بدلي كه اخيرا به عنوان انقلابهاي رنگي ايجاد شدهاند نيز داراي يك شور تصنعي و يك شعور دستوري هستند. چرا كه در غير اين صورت نوعي آنارشيست از دل آن بيرون ميآيد. جوهره اين دو ركن بايد عميق باشد وگرنه در غير اين صورت، همچون انقلابهاي رنگي، سطحي خواهد بود.
وي با اشاره به سير تاريخي شكلگيري حكومتهاي ملي و دستنشانده در ايران طي دورههاي مختلف خاطرنشان كرد: پس از روي كار آمدن صفويه، دولت ملياي در ايران شكل گرفت كه تشييع را به عنوان مذهب رسمي كشور اعلام كرد. البته پس از آن بار ديگر كشور دستخوش ديكتاتوريهاي مختلف و عدم استقلال بود. تا اينكه در دوره پهلوي اين ديكتاتوري به شكل پيشرفتهاي در كشور اعمال شد.
انقلاب ايران نتيجه تلاش روحانيت و دانشگاه بود
رئيس مجلس با بيان اينكه مردم ايران در جريان انقلاب اسلامي اقدام به "رهايي از زندگي اقماري و انگلي" از يك سو و "آزادي از زندگي استبدادي" از سوي ديگر كردند؛ افزود: دستيابي به اين دو هدف، به شكل همزمان كار بسيار مشكلي بود. كما اينكه در انقلابهاي كوبا و نيكاراگوئه، شاهد اين مساله نبوديم. شايد به همين دليل است كه دشمنان، انقلاب ايران را انكار ميكنند تا اين تفكر در تمامي جهان رويش نيابد.
وي انقلاب ايران را در نتيجه تلاش نهضت روحانيت از يك سو و دانشگاه از سوي ديگر دانست و تصريح كرد: نهضت روحانيت در طول پنجقرن پس از صفويه، تشكيلات اجتماعي و مذهبي گستردهاي را پايهگذاري كرد و همواره استقلال خود را حفظ نمود. روحانيت به عنوان يك سيستم دانش در فهم دين، دچار التقاط و استحاله نشد و نقش عنصر صيانت كننده از دين را ايفا نموده و مستقل ماند.
نماينده قم با اشاره به شكلگيري چند موج فكري از سال 1320 به بعد، ادامه داد: يك موج فكري از سوي جريان غرب گراها ايجاد شد. ماركسيستها نيز با رهبري دكتر اراني جريان ديگري داشتند كه بعدها حزب توده را شورويها بر همين اساس در ايران ايجاد كردند كه به شدت مخالف ملي شدن صنعت نفت از سوي دكتر مصدق بودند. جريان التقاطي ديگري نيز در اين دهه به وجود آمد كه مجاهدين خلق و جنبش مسلمانان مبارز، سنبل آن بود. برخي تفكرات دكتر شريعي به اين جريان نزديك بود. گروه فرقان نيز مباني فكري التقاطي ميان اسلام و ماركسيست داشت كه در اين جريان قرار مي گيرد.
به گفته وي، اين تفكر التقاطي معلول نوعي سطحينگري در مسايل اسلامي و تكساحتي به دين بود. اما تشكيلات روحانيت خود را از اين مشكلات دورنگه داشت.
روحانيت يك سرمايه ملي است
رئيس مجلس تاكيد كرد: چه كسي معتقد به مذهب باشد و چه نباشد، اما در پي سربلندي ايران باشد، بايد روحانيت را به عنوان سرمايه ملي تلقي كند. چرا كه تمامي نهضتها و انقلابها، از نهضت تنباكو گرفته، تا جنبش مشروطه، ملي شدن صنعت نفت و انقلاب اسلامي همگي به رهبري يك چهره روحاني رخ دادهاند.
ريشه شور انقلابي ايران در تشييع و قيام عاشورا ست
وي با تاكيد بر اينكه اين سير تاريخي، شور و شعور انقلاب را توجيه ميكند، افزود: ريشه شعور انقلابي در تشييع است. اگر چه شيعه و سني در انقلاب ايران نقش داشتند، اما اين انقلاب بر گرفته از فرهنگ تشييع بود و شور انقلاب در حماسه حسيني نهفته بود. بقاي اين انقلاب نيز در گرو آن است كه آن شور انقلابي همچنان حفظ شود.
لاريجاني با بيان اينكه شعور انقلاب نيز در رهبري روحانيت نهفته بود، ادامه داد: همواره علماي تشييع سرآمد بوده و با جمود و تصلب مخالف بودند. به همين دليل هرگز افراطيگري در روحانيت تشييع نقشي نداشته و آنان همواره روش عقلگرايانه را در پيش گرفتند.
به گفته وي، اين ركن انقلاب با حركت دانشگاهها و روشنفكران همراه شد. البته چهرههاي روحاني موثري همچون شهيد باهنر، بهشتي و مفتح، مطهري و آيتالله خامنهاي و هاشمي رفسنجاني مراوداتي با دانشگاه داشتند و نسلي را تربيت كردند كه در كنار تسلط علمي، از بصيرت ديني برخوردار بود. اگرچه چهرههايي چون شريعتي نيز نقش موثري داشتند، اما اصالت ديني وي به اندازه اين افراد نبود.
مردم سالاري ديني از حادثههاي مهم دهههاي اخير در ايران بوده است
لاريجاني يكي از مهمترين حادثههاي دهههاي اخير پس از پيروزي انقلاب را پايهگذاري "مردم سالاري ديني" دانست و تاكيد كرد كه دو ركن مردمسالاري و دين به ضرورت زمان به هم وصل نشده، بلكه از بطن درك ديني خارج شدهاند.
وي با اشاره به فرازهايي از سخنان شهيد مطهري، خاطرنشان كرد: ايشان در تئوري "عدالت"، رقابت را اصل قرار دادهاند. از اين رو يك مولفه در عدالت اجتماعي، ايجاد زمينه رقابت در عرصه سياست، اجتماع و فرهنگ است. مردم سالاري ديني نيز از بطن همين تئوري استخراج شده است. كما اينكه فرهنگ شيعه نيز برخاسته از عدالت است.
به گفته وي، در آستانه دهه چهارم انقلاب، اگر بخواهيم شور و شعور انقلاب را تعبير و تفسير كنيم؛ نيازمند نوعي بسط عقلانيت اسلامي هستيم. در اين زمينه لازم نيست كه همه چالشها را احصاء كنيم، بلكه بايد متدولوژي حل آنها را بيابيم .
زمان آزمون و خطا گذشته است
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه در آستانه دهه چهارم انقلاب، زمان آزمون خطا گذشته است؛ به برخي مشكلات منطقهاي و حضور دشمنان در مرزهاي ايران اشاره كرد و افزود: در حوزه داخل نيز ديگر يك سيستم اقتصادي فربه پاسخگو نيست و بايد با توجه به نيازهاي علمي امروز، دولت چابكي داشته باشيم كه فعاليتهاي اقتصادي را هدايت كند اما فربه نباشد .
رقابت اصل گريز ناپذير عدالت است
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه با آزمون و خطا، هزينه اداره كشور زياد ميشود، ادامه داد: عدالت يك ركن اساسي در نظام جمهوري اسلامي ايران است. اما هر كس از آن تعبيري دارد. مهم آن است كه اصل رقابت را يك اصل مهم در عدالت بدانيم. به گونهاي كه همه در برابر قانون يكسان باشند، فاصله طبقاتي كاهش يابد، دولت به سوي محرومين سمتگيري كند و همه از مواهب حكومت به يك اندازه برخوردار باشند. هرگونه نوساني در اين روند، عدم تعادل را ايجاد ميكند.
لاريجاني با اشاره به اينكه براساس قانون اساسي، نظام جمهوري اسلامي ايران هم يك نظام "پارلماني" است و هم يك نظام "رياستي"، تاكيد كرد كه رهبري نقش هماهنگي ميان دو نظام رياستي و پارلماني را دارند و به همين دليل است كه سند چشمانداز و سياستهاي كلي نظام را تدوين كردهاند.
وي با تاكيد بر لزوم توجه به قلمرو فناوريهاي پيشرفته همچون نانوتكنولوژي، بيوتكنولوژي، انرژي هستهاي و ICT ، يادآور شد كه اين دانشها مسير پرش ايران را رقم ميزند. از اين رو رهبران ايران با درايت فهميدهاند كه بايد روي اين تكنولوژيها سرمايهگذاري كنند.
جايگاه ايران در منطقه و جهان بايد تقويت شود
رئيس قوه مقننه با تاكيد بر لزوم بيداري و هوشياري انقلاب اسلامي در عرصه جهاني، ادامه داد: بايد از اين جريان صيانت كرد تا جايگاه ايران به عنوان يك بازيگر موثر در منطقه و جهان تقويت شود. اگرچه درحال حاضر، ايران را به عنوان يك بازيگر مهم در منطقه ميدانند؛ اما تثبيت اين نظام، نيازمند طراحيهاي داخلي و بين المللي است. هرچند كه در شرايط امروز، به دليل اشتباهات آمريكا از يك سو و استراتژي درست ايران از سوي ديگر؛ نظام "تك قطبي" به سمت نظام "چند قطبي" پيش رفته است. اما اين نظام، داراي يك حالت ژلهاي است كه هنوز عناصر مختلف جايگاه خود را در آن نيافتهاند.
لاريجاني با تاكيد بر اينكه ايران در دهه چهارم انقلاب، بايد به عنوان يك بازيگر فعال و تثبيت شده درآيد و وارد عمل شود، يادآور شد كه برخي به دنبال طرح شاخصسازي اسرائيل و كوچككردن ديگر كشورها در منطقه هستند. از اين رو ايران در دهه چهارم انقلاب با چالشهاي بين المللي مختلفي روبرو خواهد شد.
به گفته وي، ريشه مواجهه با اين مسايل، همان مباني محدثه انقلاب و برخورداري از روحيه جهادي و حفظ استواري نظام است.
وي در پايان با اشاره به خاطراتي از علم، اظهار داشت: بايد به ياد داشته باشيم كه ما استقلال كشورمان را با خون شهداي بزرگي به دست آوردهايم و هزينه گزافي براي آن پرداختهايم. از اين رو لازم است تا از آن صيانت كنيم.
پايان پيام
كد خبر: 464043
يکشنبه 1 دي 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 221]