واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رونمايي از يك مجموعه /"شيخ بهايي" در تكريم علم و يادگار زندهياد شكيبايي است
كارگردان مجموعه تاريخي "شيخ بهايي" بازي زندهياد خسرو شكيبايي را در اين اثر دلنشين و بيادماندني و مجموعه را يادگاري از آن مرحوم دانست.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست رونمايي از مجموعه "شيخ بهايي" ديروز با حضور حسن اسلاميمهر رئيس مركز سيمافيلم و شهرام اسدي كارگردان مجموعه برگزار و در ابتداي جلسه سه تيزر از مجموعه پخش شد. سپس اسدي با تشكر از حضور خبرنگاران ابراز اميدواري كرد نتيجه تلاش او وهمكارانش در اين مجموعه ديده شود.
اسلاميمهر هم با اشاره به جذابيتهاي "شيخ بهايي" گفت: طرح مجموعه مربوط به سال 80 ميشود. زماني كه موضوع جنبش نرمافزاري و توليد علم و پرداختن به چهرههاي علمي و فرهنگي در سازمان مطرح شد. انتخاب شيخ بهايي براي توليد يك مجموعه در پي اين سياستگذاريها بود.
وي ادامه داد: شيخ بهايي يكي از چهرههاي تابناك تاريخ فرهنگ، تاريخ، فلسفه و فقه ايران است كه درباره او كار تصويري انجام نشده بود. در مرحله انتخاب كارگردان، اسدي كه با چنين كارهايي آشنايي داشت انتخاب شد و نتيجه كار نشان ميدهد او انتخابي شايسته براي كارگرداني اين مجموعه بوده است.
رئيس سيمافيلم افزود: "شيخ بهايي" با معيارهاي زيباييشناسانه اثري ماندگار خواهد بود و اسدي در حد توان سعي كرد مجموعه اداي ديني شايسته به اين دانشمند بلندمرتبه باشد. مجموعه با داستاني روان، تصويربرداري قابل توجه، بازيهاي بيادماندني و موسيقي درخشان مجيد انتظامي از آثار فاخر تلويزيون است.
اسلاميمهر گفت: پس از "شيخ بهايي" توليد علم و نظريهپردازي در ايران متوقف شد. اين چهره پرفروغ فرهنگي و فقهي بلندترين مقام مذهبي كشور در سالهاي طولاني بوده است. در روايت قصه زندگي شيخ بهايي جذابيتهاي داستاني را رعايت و سعي كرديم علاوه بر مطرح كردن جايگاه علمي اين فقيه و دانشمند بزرگ، از نظر داستاني مجموعه براي مخاطب جذاب باشد.
اسدي هم درباره اينكه اين مجموعه را كاري سفارشي نميداند گفت: "شيخ بهايي" اثر سفارشي نيست. فيلمنامه اين مجموعه پس از سه سال تحقيق نوشته شده بود. فيلمنامه اوليه از نظر من منسجم و يكدست نبود. نظراتي دادم و ديدگاههايم را مطرح كردم و نوشتن فيلمنامه با توجه به منابع و اسنادي كه از شيخ وجود داشت شروع شد و من آن را بازنويسي كردم.
كارگردان فيلم سينمايي "روز واقعه" گفت: تاريخ به تنهايي جذابيت ندارد. نميخواستم روايت زندگي شيخ شكلي خشك و كليشهاي داشته باشد. بنابراين بخشهاي داستاني را به مجموعه "شيخ بهايي" اضافه و سعي كردم جزئياتي وارد اثر كنم كه براي مخاطب جذاب باشد.
وي در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر درباره جايگاه اين كارنامه خود و تفاوت آن با آثار مشابه تاريخي گفت: اينكه "شيخ بهايي" چقدر ميتواند به تجربهاي ويژه در كارنامه من تبديل شود، قضاوت هنوز زود است. من تلاش خود را كرده و اميدوارم مجموعه براي مخاطب جذاب باشد.
اسدي در پاسخ به ديگر سئوال مهر درباره علت دوبله شدن "شيخ بهايي" گفت: براي من هم دوبله شدن مجموعه چندان جذاب نبود. اما به دليل شرايط مجبور به استفاده از صداي دوبلورها به جاي بازيگران شديم. حتي سعي كرديم بازيگران به جاي خودشان صحبت كنند. اما بعضي درگير پروژههاي ديگر شدند و نتوانستند موقع دوبله كنارمان باشند.
كارگردان "شيخ بهايي" درباره انتخاب ناصر طهماسب به عنوان گوينده علي نصيريان گفت: ايشان از بهترين دوبلورها و مديران دوبلاژ ما و كارشان در "شيخ بهايي" قابل توجه است. آقاي نصيريان مايل بودند آقاي طهماسب به جاي ايشان صحبت كند و اين صدا با نقش آقاي نصيريان همخواني دارد. حاصل كار آقاي بهرام زند مدير دوبلاژ مجموعه هم قابل توجه است.
وي افزود: فاز اول و دوران كودكي شيخ از صداي سر صحنه استفاده كرديم. تصويربرداري هم در محلهايي دور از آلودگي صوتي انجام شد و ما توانستيم به خوبي با صداي سر صحنه كار كنيم. اما فاز دوم مربوط به 67 سالگي شيخ در اصفهان و ابنيه باقيمانده از آن دوران تصويربرداري شد. در اين صحنهها كنترل صداي مزاحم سخت بود و مجبور به دوبله اين كار شديم.
اسدي درباره تغيير نام مجموعه از "آشيانه سيمرغ" به "شيخ بهايي" گفت: من نام قبلي را بيشتر دوست داشتم. اما در اين سالها مجموعهها، فيلمها و كتابهايي با نام و عناوين نزديك به اين نام منتشر يا ساخته شد و ترجيح دادم نامي را انتخاب كنم كه هم با مجموعه همسو باشد و هم نامي ديگر را تداعي نكند. مجموعه درباره شيخ بهايي است و چه نامي گوياتر و مناسبتر از اين نام.
خالق "اوينار" درباره وفاداري به تاريخ نيز گفت: به واقعيتها وفادار بوديم اما بسياري از جزئيات را ساختيم. اشارههايي در منابع وجود دارد كه گاهي مشترك است. اما ميبايست داستاني ميشد تا جذاب شود. در يكي از ديدارها با آيتالله شاهرودي و آقاي ضرغامي، آقاي شاهرودي گفتند در تاريخ آمده شيخ بهايي زيبا نبوده و چطور چهره بازيگر اين نقش مناسب است.
كارگردان مجموعه "شيخ بهايي" ادامه داد: من در پاسخ به ايشان گفتم در يك اثر داستاني بايد اصول زيباييشناسانه را رعايت كرد. براي پروژهاي با اين حجم نميشد بازيگري كه خوشسيما نيست را انتخاب ميكرديم، چون كار ديده نميشد. شيخ بهايي زيبايي ظاهري نداشته، اما طناز بوده و ضميري زيبا داشته است.
اسدي درباره اصلاحاتي كه ممكن است زمان پخش مجموعه اعمال شود گفت: هر كارگرداني دوست دارد اثرش كامل و بدون حذف روي آنتن برود. من هم اميدوارم اين اتفاق براي "شيخ بهايي" بيفتد. تا به حال رابطه بين ما و مسئولان سيما با مشاركت و حسن نيت همراه بوده است و اميدوارم اين جريان و رابطه زمان پخش ادامه داشته باشد.
وي درباره شايعه حذف قسمتهايي از مجموعه گفت: زماني كه براي زمانبندي سريال فكر ميكرديم قرار بود هر قسمت 30 دقيقه باشد. در اين قالب 900 دقيقه سريال به 30 قسمت تقسيم ميشد. اما بعد از مدتي دوستان در شبكه گفتند اين زمانبندي براي مجموعه تاريخي مناسب نيست و بايد زمان هر بخش با تيتراژ 52 دقيقه باشد. در اين قالب به 17 قسمت رسيديم.
اسدي با اشاره به حضور مرحوم خسرو شكيبايي در اين مجموعه گفت: آن زندهياد از همراهترين اعضاي گروه بود. صحنههايي در برف و سرماي شديد بيش از 10 برداشت گرفته ميشد، اما شكيبايي با صبر و علاقه فشار كار را تحمل ميكرد. خوشحالم كه "شيخ بهايي" تصويري از بازي دلنشين و گرم اين بازيگر را به يادگار دارد.
وي درباره موفقيت مجموعه "شيخ بهايي" نيز گفت: فيلم "روز واقعه" 46 بار از تلويزيون پخش شده و همچنان محبوب است. من هنگام توليد گمان نميكردم اين فيلم اينقدر مورد توجه قرار بگيرد. در توليد "شيخ بهايي" هم طبق باورها و اعتقادم حركت كردم. اما سريال حاصل كار گروهي است و عوامل زيادي در موفقيت آن دخيل است.
كارگردان "شيخ بهايي" درباره خلق فضاي قابل باور در اثر گفت: بازسازي بعضي محيطها و مناسبات چندان ساده نيست و اغلب آثار تاريخي از اين نظر ضعف دارند. سعي كردم اين كمبود را با نزديك شدن به شخصيتها و پرداختن به روابط و جزئيات زندگي آنها جبران كنم. حتي به زندگي مردم عادي و عادتهايشان نزديك شدم تا مجموعه خشك و كليشهاي نشود.
اسدي درباره زمان پخش مجموعه هم گفت: از سال گذشته مسئولان دنبال زمان مناسب براي پخش "شيخ بهايي" بودند. امسال سال شيخ بهايي است و اينكه مجموعه امسال پخش ميشود اتفاقي مبارك است. مسئولان در تدارك آن بودند كه مجموعه را در زمان مناسب روي آنتن بفرستند و خوشبختانه اين اتفاق افتاده است.
در پايان نشست رونمايي از مجموعه تلويزيوني "شيخ بهايي" در مركز سيمافيلم، اسلاميمهر از انتشار كتاب اين مجموعه در آينده نزديك خبر داد.
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 62]