تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):دو خصلت است كه بالاتر از آنها چيزى نيست: ايمان به خدا و سود رساندن به برادران.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826628032




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

جزيره‌اي تك افتاده


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: جزيره‌اي تك افتاده
سينماي‌ايران- سعيد مروتي:
در همان سالي كه «گنج قارون» گيشه‌ها را فتح كرد «خشت و آينه» نتوانست به توفيق تجاري دست يابد.

منتقدان در آن زمان جز ابراز حيرت از اينكه چرا فيلمي چون «گنج قارون» مورد اقبال عامه قرار گرفته واكنش ديگري نشان ندادند. سال‌ها بعد از توفيق افسانه‌اي «گنج قارون» در كنار مهجور واقع شدن «خشت و آينه»،‌به مثابه نمودي بارز از سليقه عقب‌افتاده تماشاگر ايراني ياد شد، در حالي كه چنين مقايسه‌اي از پايه خطا بود.

«گنج قارون» در بطن سينماي حرفه‌اي آن سال‌ها، با حضور بازيگران محبوب و پولساز و خط داستاني امتحان پس داده و متناسب با خورند و خواست توده‌ها، ساخته شده بود، در حالي كه سازنده «خشت و آينه» بي‌توجه به فضاي حاكم بر سينماي ايران،‌كوشيده بود تا فيلم خودش را بسازد؛ فيلمي كه در آن هيچ نشانه‌اي از گرايش به جلب اعتناي تماشاگر مشاهده نمي‌شد. فيلم راه خودش را مي‌رفت و تماشاگر هم سينماي مطلوبش را در فيلم‌هاي ديگري جست‌وجو مي‌كرد و مي‌يافت.

چند سال بعد و در حالي كه با آغاز موج نوي سينماي ايران، ساخته شدن فيلم متفاوت تا اندازه‌اي جا افتاده بود تماشاگران فيلم «مغول‌ها» خشم خود را از تماشاي فيلمي كه با پندارهاي ذهني‌شان فاصله‌اي بعيد داشت با پاره كردن صندلي‌هاي سينما نشان دادند. همان موقع بود كه مقابل گيشه تك سينماي نمايش «طبيعت بيجان» جمله‌اي با اين مضمون به چشم مي‌خورد:« اين فيلم هنري است و تماشاي آن توصيه نمي‌شود!»

سال‌ها گذشت، بساط سينماي فارسي برچيده شد و متوليان فرهنگي، سينماي نوين ايران را بنا نهادند؛ سال‌هايي كه به ضرب و زور مديريت دولتي،‌ كوشيده شد تا ذائقه تماشاگر ارتقاء يابد. دوراني كه هنوز هم فيلمسازان منتسب به طيف هنري، از آن به عنوان سال‌هاي طلايي سينماي ايران ياد مي‌كنند.

دامنه تأثيرات تحولات سياسي،‌ اجتماعي دهه 70 به سينما هم رسيد. با كم شدن يارانه‌هاي دولتي، سينماي تجاري دوباره بازار را قبضه كرد؛ چيزي كه برخي از آن به خروج دوباره غول از شيشه ياد كردند ولي واقعيت اين بود كه راه ارتقاي سطح بينش تماشاگر، ايستادن در برابر ماهيت سرگرم‌كننده سينما نبود و چنين اتفاقي دير يا زود رخ مي‌داد. با ورود به دهه 80، وضعيت فيلم‌هاي فرهنگي بدتر از پيش شد. فروش قابل قبول فيلمي چون «شب‌هاي روشن» از آن اتفاق‌هايي بود كه خيلي تكرار نشد.

حالا در نيمه دوم دهه 80، فيلمي از محمدرضا اصلاني با حضور عزت‌الله انتظامي، مهتاب كرامتي،‌ پگاه آهنگراني و... فروش روزانه‌اش كمتر از فروش يك سانس فيلمي متوسط و معمولي است. «آتش سبز» تجربه‌اي غريب و منحصر به فرد در سينماي ايران است. اگر كسي به تماشاي «سياوش درتخت جمشيد» رفته بود مي‌شد انتظار داشت، امروز هم «آتش سبز» مخاطباني داشته باشد.

اين يك قاعده است. وقتي تا اين ميزان شخصي فيلم مي‌سازي، نبايد انتظاري از تماشاگر داشته باشي.

تنها شانس ممكن مي‌تواند اين باشد كه سليقه شخصي كارگردان،‌ با سليقه تماشاگري كه به دنبال چيزي فراتر از سرگرمي است، تناسب يابد؛ اتفاقي كه در حوزه سينماي متفاوت و روشنفكرانه سينماي ايران بسيار كم رخ مي‌دهد.

شايد بتوان در مقام منتقد، دلايلي براي دوست‌داشتن «آتش‌ سبز» يافت. بحث ارزش‌هاي زيبايي‌شناسانه فيلم مي‌تواند موضوع ديگري باشد ولي در ارتباط با مخاطب،‌ نمي‌توان انتظار داشت كه تماشاگر به تماشاي فيلمي تا اين اندازه غريب و دور از تصور ذهني‌اش از سينما برود. در شرايط فعلي به‌نظر مي‌رسد كه سينماي ايران راه خودش را مي‌رود و محمدرضا اصلاني هم راه خودش را. آتش سبز وفادار به جهان ذهني سازنده‌اش و به كل بي‌ارتباط با فضايي است كه سينماروها در آن تنفس مي‌كنند. به اين ترتيب گلايه از مخاطبي كه به تماشاي آتش سبز نمي‌نشيند، مناسبتي نمي‌يابد. اينكه سازنده فيلم در مقام داناي كل به تفسير و تبيين اثرش بپردازد هم مشكلي را حل نمي‌كند.

آتش سبز در مجموعه سينماي ايران به جزيره‌اي تك‌افتاده مي‌ماند. مقايسه فيلم با فيلم‌هايي كه در كنارش اكران شده‌اند (چارچنگولي، دلداده، خواستگار محترم و...) قياس درستي نيست. فيلم اصلاني نسبت به آثار فيلمسازان هم‌طيف‌اش نيز تجربه‌اي غريب و منحصر‌به‌فرد است. سينماي متفاوت ايران، به هر حال پيگيران و علاقه‌مندان خاص خود را دارد و اگر اين اتفاق در مورد آتش سبز رخ نمي‌دهد، ريشه‌اش را بايد همان لحاظ نكردن مخاطب (حتي مخاطب خاص) از سوي فيلمساز دانست.
 دوشنبه 25 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن