واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: 190 پژوهش اجتماعي و فرهنگي در حوزه مديريت شهري تهران
عمومي- گروه دانش :
دومين جشنواره انتخاب برترينهاي پژوهش و نوآوري در حوزه مديريت شهري طي مراسمي به كار خود پايان داد.
يكي از غرفههاي فعال در اين جشنواره كه مورد استقبال پژوهشگران و بازديدكنندگان قرار گرفت غرفه دفتر مطالعات اجتماعي و فرهنگي معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران بود.
در گزارشي كه پيش رو داريد به مهمترين فعاليتهاي علمي و پژوهشي اين مركز پرداخته شده است.در حال حاضر جوامع بشري چنان رشد و گسترش يافتهاند كه برنامهريزي و سياستگذاري در شهرها بدون مطالعه و پژوهش موجب بروز مسائل عديده فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي براي شهر و شهروندان خواهد شد.
شهرداري تهران در پي احساس چنين ضرورتي دفتر مطالعات اجتماعي و فرهنگي را در مجموعه معاونت امور اجتماعي و فرهنگي با هدف انجام پژوهشهاي توسعهاي و كاربردي در حوزه اجتماعي و فرهنگي و ترسيم وضعيت اجتماعي و فرهنگي شهر تهران تاسيس كرد.
اين دفتر همچنين موضوعاتي همچون توسعه و بسط پژوهش در مورد مسائل اجتماعي و فرهنگي شهر تهران، تدوين راهبردهاي معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران و ارائه پيشنهادهايي براي كاهش تنشها و پيامدهاي منبعث از مسائل اجتماعي شهر تهران را بر عهده دارد.
به گفته سيدرضا مصطفوي، مديركل مطالعات اجتماعي و فرهنگي شهرداري دفتر مطالعات در سال 1387، 40 عنوان پژوهش، 25عنوان فراتحليل و 124نظر سنجي ( جمعا حدود 190 مورد ) را برنامهريزي كرده است كه در دومين جشنواره انتخاب برترينهاي پژوهش و نوآوري در حوزه مديريت شهري، اين دفتر با 57عنوان كتاب، 23عنوان مقاله فارسي، 35 عنوان مقاله انگليسي، 51 عنوان نظرسنجي، 45عنوان طرح پژوهشي و 40عنوان پاياننامه دانشجويي كارشناسي ارشد و دكتري و يك مورد طرح جامع توسعه فرهنگي و اجتماعي شهر تهران شركت كردند.
با توجه به اهميت ارزيابي اجتماعي و فرهنگي طرحها و طرحهاي شهري، يكي ديگر از وظايف مهم اين دفتر بررسي و تدوين پيوست اجتماعي كليه طرحهاست. اين پيوست اجتماعي و فرهنگي، ملاحظات و الزاماتي را به مديران و مجريان طرحها ابلاغ ميكند تا با به كارگيري آنها از مشكلات و معضلات آتي بكاهند.
تهيه شناسنامه اطلاعات اجتماعي و فرهنگي محلات و مناطق شهر تهران، تاليف و ترجمه كتابهاي مرتبط با حوزه اجتماعي و فرهنگي، چاپ و انتشار فصلنامه و برگزاري همايشهاي محلهاي و منطقهاي از ديگر برنامهها و سياستهاي پيشبيني شده در دفتر مطالعات است.
احمد نوريان معاون امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران ميگويد: تحقيق و پژوهش، قادر است ارتباط بين مسائل، راهحلها، نخبگان، مديران و سياستگذاران را برقرار كند.
عبدالكريم بابارضا، قائم مقام معاونت امور اجتماعي و فرهنگي ميگويد: نظرات علمي و كارشناسي در قالب پژوهش ميتواند فرضيات و پرسشهاي مختلف را مورد آزمون و تحقيق قرار دهد.
فصلنامه مطالعات اجتماعي و فرهنگي شهر
مهدي اميني رئيس دبيرخانه همايشها و فصلنامه ميگويد: اين واحد مسئوليت برگزاري و حسن اجراي همايشهاي منطقهاي و محلهاي و گردآوري و آمادهسازي فصلنامه را عهدهدار است. در واقع اين واحد با هدف ارائه نتايج و خروجيهاي طرحها و مطالعات اين دفتر در قالب همايشها، نشستها و فصلنامههاي علمي تشكيل شده است.
همايشها با هدف تبادلات علمي در شهرداري تهران و معاونت اجتماعي و فرهنگي شهرداري و ارائه آخرين دستاوردها در 3سطح همايشهاي محلي، همايشهاي داخلي و سمينارها و كنفرانسهاي شهري طراحي شده است.
فصلنامه مطالعات اجتماعي و فرهنگي شهر با چشمانداز يك نشريه علمي پژوهشي و براي ارائه آخرين مقالات علمي حوزه اجتماعي و فرهنگي شهر در آستانه انتشار قرار دارد.
مصطفيپاكدلنژاد،مدير برنامهريزي و كنترل عملكرد اين معاونت نيز ميگويد: در راستاي تحقق بهينه برنامهها و اهداف معاونت اجتماعي و فرهنگي، واحد برنامهريزي و كنترل عملكرد، در برنامهريزي كوتاهمدت و بلندمدت يكساله تا5ساله همكاري داشته و نسبت به تهيه و تدوين دستورالعملهاي اجرايي، طرحها و برنامهها و كنترل عملكرد، اقدامات لازم را انجام ميدهد.
مهمترين فعاليتهاي اين واحد در سال 1387 تدوين طرح جامع فرهنگي و اجتماعي شهر تهران، تهيه برنامه و بودجه سال 1387، تدوين برنامه 5 ساله دفتر مطالعات، همكاري در تدوين راهبردها و استراتژيهاي معاونت اجتماعي و فرهنگي بوده است.
همچنين بهمنظور بررسي و شناخت ديدگاه و نگرش شهروندان تهراني درباره اثربخشي برنامههاي معاونت امور اجتماعي و فرهنگي و فعاليتهاي شهرداري تهران در حوزههاي مختلف شهري در طول سال، نظرسنجيهاي طولي و مقطعي توسط اداره افكارسنجي طراحي و اجرا ميشود.
پايگاه دادههاي اجتماعي و فرهنگي
برنامهريزي و سياستگذاري در عرصه عمومي شهر همواره مستلزم آگاهي از مسائل و امكانات شهري و آگاهي از عوامل تاثيرگذار بر آن است. از اين رو در نيمه دوم سال 85 با هدف ترسيم وضعيت اجتماعي و فرهنگي شهر تهران پايگاه دادهها راهاندازي شده است.
پايگاه دادههاي اجتماعي و فرهنگي در آينده نزديك قادر خواهد بود دادههاي پايه مورد نياز جهت سياستگذاري و برنامهريزي در حوزههاي زير را فراهم آورد.
موارد زير از جمله اين دادههاست: آسيبهاي اجتماعي شهر به تفكيك مناطق، نواحي و محلات تهران؛ مصرف كالاهاي فرهنگي شهروندان در مقياس منطقهاي، ناحيهاي و محلهاي؛
سرمايه اجتماعي شهر شامل اعتماد و ميزان مشاركت شهروندان در سطح مناطق، نواحي و محلهها؛ توزيع فراواني و پراكندگي فضاهاي فرهنگي و اجتماعي به تفكيك مناطق، نواحي و محلات؛
ارزشها و نگرشهاي شهروندان به تفكيك مناطق، نواحي و محلات تهران و بررسي سلامت اجتماعي شهروندان در سطح مناطق، نواحي و محلههاي تهران.
پيمان ضيايي، رئيس اداره خدمات پژوهشي اين معاونت ميگويد: اين اداره بهمنظور ايجاد و توسعه زيرساختهاي مطالعاتي و پشتيباني علمي و تخصصي پژوهشگران حوزه مسائل اجتماعي و فرهنگي باساختاري متشكل از واحدهاي كتابخانه و مركز اسناد، تاليف و ترجمه و سايت آموزش به فعاليت ميپردازد.
همچنين به گفته سمانه زماني، اداره پژوهش معاونت امور اجتماعي و فرهنگي شهرداري تهران، يكي از واحدهايي است كه در تعامل نزديك با پژوهشگران و صاحبنظران حوزههاي مختلف اجتماعي و فرهنگي است و به رصد علمي و تخصصي چالشها و تنگناهاي موجود در حوزههاي مرتبط ميپردازد و جهت رفع و يا اصلاح وضعيت موجود راهكارهايي ارائه مينمايد.
اين اداره از نظرات متخصصان و اساتيد عاليرتبه دانشگاهي در قالب شوراي پژوهشي و گروههاي پژوهشي بهره ميبرد.
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 285]