واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقش انسان در حفظ محيط زيست
ايلام: محيط زيست مجموعهاي از بخشهاي مختلف است كه اين بخشها مانند آب، خاك، پوشش گياهي و اقليم و انسان در ارتباط منطقي و تعادل با يكديگرند. اين نظم ازآثار خلقت و رحمت ايزدي است كه با تفكر درست و حكمت عالمانه به گونهاي بي همتا اجزاي جهان را مرتبط با هم خلق كرده است.
هر عقل سليمي، اين منطق را باور دارد كه هرگاه يكي از اجزاي اين جهان و سيستم منظم آن از تعادل خارج شود - كه عمدتا تحت تاثير عوامل انساني صورت ميگيرد - حوادث غيرقابل پيش بيني مانند سيل، افزايش بيابان، تخريب منابع طبيعي و آلودگي محيط زيست را بايد انتظار داشت.
اكولوژيستها، از بين رفتن پوشش گياهي و كاهش قدرت جذب زمين را عامل بروز سيلهاي اخير در گوشه و كنار كشور ميدانند.
آنان معتقدند كه براي جلوگيري ازاين پديده بايد با مطالعه دقيق و همجانبه طرح فوريتي "آبخيزداري فيزيكي" و "تثبيت بيولوژيكي" را به اجرا درآورد. اين كارشناسان همچنين بر اين باورند كه براي مقابله با حوادثي همچون سيل، بايد همه اقداماتي كه انجام ميشود، در يك كميته خاص متمركز شده و اين كميته بر همه فعاليتهاي تحقيقاتي و اجرايي براي شناسايي مناطقي كه به شدت تهديد ميشوند، اشراف داشته باشد.
يك كارشناس منابع طبيعي در ايلام، معتقد است كه به واسطه خشكسالي در بخش وسيعي از كشور پوشش گياهي از بين رفته و خاك در معرض نور خورشيد به صورت پودر درآمده كه خاصيت نفوذ پذيري را از دست داده است.
مهرداد كهزادي گفت: درنتيجه اين حوادث بخشي از آب باراني كه بايد به داخل زمين نفوذ كند، در سطح زمين با غلظت فراوان يعني سيل جاري ميشود.
وي با بيان اينكه "كنترل نكردن دامها در محدودههاي چرا يكي از عوامل از بين رفتن پوشش گياهي و به دنبال آن وقوع سيل است" افزود: اگر مسئولان با توجه به پروانههاي صادره، چراي دام را كنترل ميكردند زمين دچار كمبود پوشش گياهي و فرسايش نميشد.
كارشناس ديگري هم بر اين باور است كه مسئولان بايد براي حفظ خاك كه مهمترين سرمايه كشور است، دخالت كرده و با برنامه ريزي كوتاه مدت و درازمدت براي حفظ پوشش گياهي كشور اقدام كنند.
حسن جهاني گفت: گرچه اقدام عملي براي حفظ پوشش گياهي بايد سالها پيش صورت ميگرفت، اما با اين حال بايد اقدام عملي را آغاز كرد زيرا هرچه ديرتر چاره انديشي شود، راه عملي هم مشكلتر خواهد شد.
وي تاكيد كرد كه براي جلوگيري از سيل بايد عواملي را كه موجب خارج شدن گياه، خاك و آب از گردونه مناسب خود ميشوند، شناسايي كرد.
وي يادآورشد: درآبخيزداري فيزيكي كه با "گالي بندي" و "شياربندي" و كنترل دائم آن ممكن است، ميتوان از رانش زمين و درنتيجه شدت ضربات وارده برپيكره خاك جلوگيري كرد. با اجراي چنين روشي بيش از 50 درصد ضربات باران كاهش مييابد و بقيه بارشها هم به صورت "روان آب" خود به خود به رودخانهها هدايت ميشود.
معاون فني اداره كل منابع طبيعي استان ايلام، عامل اصلي وقوع سيلهاي اخير در استان را فرسايش خاك بر اثر قطع بي رويه درختان و استفاده مفرط از ظرفيت مراتع ميداند.
عبدالسلام پيري گفت: هم اكنون ظرفيت دام مازاد بر مراتع در ايلام پنج برابر است كه استفاده بي رويه از رويش گياهي، عامل مهم افزايش فرسايش خاك است. وي يادآور شد كه چنانچه اصل مستمر بهره برداري از عامل منابع طبيعي مانند(درخت، پوشش گياهي،مرتع، جنگل و... كه به اندازه رويش است) رعايت شود، نه تنها آسيبي به اكوسيستم نميرسد بلكه باعث تقويت خاك خواهد شد. پيري معتقد است كه در 50 سال گذشته، ضربههاي مهلكي از سوي عوامل انساني و جنگ هشت ساله عراق عليه ايران بر پيكره منابع طبيعي مناطق مختلف كشور وارد آمده است كه براي حفظ اكوسيستم بايد مسئولان با همكاري مردم اقدامات اساسي انجام دهند.
وي گفت: "اين در حالي است كه روزبه روز بر ميزان بياباني شدن مناطق جنوبي استان كه در دوران جنگ به خاكريز و سنگر تبديل شده بودند، افزوده ميشود." دخالت بي رويه انسان در طبيعت باعث شده كه تعادل محيط زيست در برخي مناطق نظير شهرستانهاي دهلران و مهران در استان ايلام برهم خورده و حتي روستاهاي اين مناطق در معرض تهديد ماسههاي روان، بياباني شدن و وقوع سيلاب قرار گيرند.
آتش سوزي در مراتع و جنگلها كه براساس بررسي كارشناسان بيش از80 درصد عوامل آن توسط انسان رخ ميدهد، از ديگر عناصري است كه به برهم خوردن تعادل محيط زيست و از بين رفتن منابع طبيعي دامن ميزند.
چهارشنبه 20 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 856]