تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):هر كس براى خدا دانش بياموزد و به آن عمل كند و به ديگران آموزش دهد، در ملكوت آسمانها ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1851103473




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

/هفته پژوهش/ در دانشگاه شهيد چمران اهواز برگزار شد؛ سمينار پيامدهاي اقتصادي پذيرش بومي دانشجويان


واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: /هفته پژوهش/ در دانشگاه شهيد چمران اهواز برگزار شد؛ سمينار "پيامدهاي اقتصادي پذيرش بومي دانشجويان"
خبرگزاري دانشجويان ايران - اهواز
سرويس: علمي ـ پژوهشي

در نخستين روز از هفته پژوهش در دانشگاه شهيد چمران اهواز، سميناري با عنوان «پيامدهاي اقتصادي پذيرش بومي دانشجويان» در دانشكده اقتصاد و علوم اجتماعي اين دانشگاه برگزار شد.

به گزارش خبرنگار علمي- پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) - منطقه خوزستان - سيد عليرضا علوي، سرپرست معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي خوزستان، در اين سمينار كه عصر روز گذشته(16 آذر) برگزار شد، با بيان اين كه كشورها و فرهنگ‌هاي مختلف براي عقب نماندن از غافله توسعه علم و فناوري جهاني و به ويژه توسعه اقتصادي، سياست‌ها و استراتژي‌هاي گوناگوني را اتخاذ كرده‌اند، اظهار داشت: توسعه فراگير آموزش عمومي، تخصصي كردن آموزش‌ها در دوره متوسطه، توسعه كمي و كيفي آموزش عالي تا مقطع كارشناسي و افزايش گرايش‌ها و عمق بخشيدن به تحصيلات تكميلي دانشگاهي، از جمله تدابيري است كه در كشورهاي گوناگون براي تربيت شهروندان جامعه توسعه يافته امروز اتخاذ شده است.

وي افزود: در كشور ما هم به تناسب شرايط موجود و فرهنگ حاكم بر روابط اجتماعي و اقتصادي جامعه، شاهد گرايش چشمگيري براي ورود به آموزش عالي هستيم. ورود به دانشگاه در جامعه امروز ما به عنوان يك «باور» و «بايد» عمومي تبديل شده است. اين موضوع بازيگران اصلي صحنه رقابت براي رسيدن به دانشگاه يا همان دانش‌آموزان را برآن داشته تا با توسل به شيوه‌هاي گوناگون و چنگ‌زدن به ريسمان‌هاي مختلف خود را به هر نحو ممكنه به غايت آمال يا ورود به دانشگاه برسانند.

علوي گفت: اين سخن كه راه سعادت از دانشگاه نمي‌گذرد و جملات مشابه شايد جملاتي تعارفي بيش نباشد كه در ميان عامه مردم خريدار چنداني هم ندارد؛ الزام داشتن مدرك دانشگاهي براي يافتن شغل، تشكيل خانواده، رفتن به خدمت وظيفه با شرايط مطلوب‌تر، چشم و همچشمي خانواده‌ها و هر دليل ديگر، متوليان آموزش عالي را با انباشتي از تقاضا براي ورود به دانشگاه مواجه كرده است.

سرپرست معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي خوزستان افزود: با توجه به نحوه توزيع جغرافيايي مراكز آموزش عالي و دانشگاه‌ها در سطح كشور، تمركز امكانات آموزشي مطلوب در شهرهاي بزرگ و وجود گروه‌هاي آموزشي و اساتيد برتر در دانشگاه‌هاي مادر، داوطلبان ورود به عرصه آموزش عالي يا از روي علاقه و يا از سر ناچاري به انتخاب رشته و دانشگاهي غير از رشته‌هاي موجود در دانشگاه‌هاي شهر محل سكونت خود اقدام مي‌كنند.

علوي گفت: براساس يافته‌هاي تحقيقات گرايش به آموزش عالي در بين طبقات اجتماعي مختلف يكسان است و انگيزه‌هاي مهم دانشجويان در گرايش به آموزش عالي به ترتيب، كسب منزلت اجتماعي بالاتر، كسب معلومات بالاتر، كسب شغل بالاتر و كسب درآمد بالاتر بوده است.

وي به تشريح اهداف آموزش عالي در كشورها پرداخت و توضيح داد: كمك به تحقق هدف‌هاي اجتماعي از طريق فراهم آوردن برابري در فرصت‌هاي آموزش عالي، برآورد تقاضاي اجتماعي براي آموزش عالي متناسب با ويژگي‌ها، انگيزه‌ها، انتظارات و تحصيلات افراد، پرورش توانايي‌هاي بالقوة شهروندان و تسهيل فرايند يادگيري مستمر (مادا مالعمر)، پرورش نيروي انساني متخصص مورد نياز توسعه كشور و كمك به حل مسائل جامعه و پيشبرد مرزهاي دانش و توليد دانش نو از مهمترين اين اهداف به شمار مي‌رود.

علوي خاطرنشان كرد: از تطبيق شرايط كنوني كشور ما با جمعيتي جوان و انگيره‌هاي يادشده براي ورود به دانشگاه و همچنين اهداف نظام آموزش عالي، مي‌توان نتيجه گرفت مهم‌ترين انتظار بخش عمده‌اي از جامعه امروز ما از آموزش عالي، پرورش نيروي‌هاي مناسب براي اشتغال در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، سياسي، فرهنگي و ... است. در حقيقت بيشترين انتظار از دانشجويان راه يافته به آموزش عالي كسب شغل مناسب يا ارتقاء شغلي است.

علوي در بخش ديگري از سخنان خود به تعريف و بيان ويژگي زندگي دانشجويان بومي و غيربومي پرداخت و عنوان كرد: منظور ما از دانشجوي بومي دانشجويي است كه در يكي از دانشگاه‌ها يا موسسات آموزش عالي شهر محل زندگي خانواده خود يا در يكي از شهرهاي اطراف تحصيل كند؛ به طوري كه محل سكونت اصلي وي در طول تحصيل در كنار خانواده باشد.

وي اضافه كرد: به عبارت ديگر بومي بودن حضور در كنار خانواده است و دانشجويي كه به صورت موردي در هفته به يكي از شهرهاي اطراف مي‌رود و حضور اصلي او در كنار خانواده است نيز بومي به شمار مي‌رود. هرچند اين دسته از دانشجويان هم در برخي مشكلات با دانشجويان غيربومي مشترك هستند، اما به طور كلي غيربومي تلقي كردن آنان منطقي به نظر نمي‌رسد.

علوي تصريح كرد: براساس تعريف ارايه شده از دانشجوي بومي، مي‌توان دانشجوي غيربومي را دانشجويي كه براي ادامه تحصيل در شهري غير از شهر محل سكونت خانواده خود سكونت گزيند، به طوري كه در طول سال تحصيلي به صورت روزانه يا هفتگي امكان حضور در كنار خانواده براي وي ميسر نباشد، تعريف كرد. اين دسته از دانشجويان در خوابگاه، خانه‌هاي دانشجويي (پانسيون‌ها)، خانه‌هاي اقوام و يا به صورت خانه اجاره‌اي دانشجويي يك يا چند نفره زندگي مي‌كنند. زندگي در هر يك از امكان نام برده تفاوت‌هايي با زندگي در كنار خانواده را به دنبال دارد كه زمينه‌ساز بروز پيامدهايي براي دانشجويان غيربومي است.

وي گفت: آموزش عالي به عنوان يك سيستم باز در تعامل گسترده با ساير سيستم‌هاي تشكيل‌دهنده جامعه است. از اين نگاه، آموزش عالي داراي درون‌داد، فرايندها و برون‌داد است. در حقيقت آموزش عالي، دانش‌آموختگان دوره‌هاي آموزش متوسطه را به عنوان درون داد وارد سيستم خود مي‌كند، سپس با سرمايه‌گذاري بر روي اين افراد آنان را تربيت مي‌كند. در اين مرحله سرمايه‌گذاري شامل دو نوع هزينه خصوصي و اجتماعي مي‌شود.

وي هزينه‌هاي خصوصي را هزينه‌هايي كه يك دانشجوي بومي و يك دانشجوي غيربومي خود و يا خانواده‌اش در طول تحصيل تقبل مي‌كنند عنوان و تصريح كرد: هزينه‌هاي اجتماعي نيز هزينه‌هايي است كه از بودجه عمومي كشور و يا جامعه صرف تحصيل يك دانشجوي بومي و يا غيربومي مي‌شود.

علوي برون داد آموزش عالي را همان فارغ التحصيلان و نيروهاي آماده ورود به بازار كار خواند و اضافه كرد: اين افراد بايد داراي ويژگي‌هايي باشند تا بتوان گفت هزينه‌هايي كه در مرحله فرايند صرف شده به بار نشسته است. به زبان ساده‌تر اينكه زماني سرمايه‌گذاري در مرحله فرآيند، داراي سود و منفعت است كه برون‌داد آن از كيفيت لازم و از پيش تعيين شده برخوردار باشد.

سرپرست معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي خوزستان تاكيد كرد: به منظور مقايسه هزينه تحصيل يك دانشجوي بومي با دانشجوي غيربومي در سيستم آموزش عالي، در ابتدا هزينه‌هاي خصوص و اجتماعي صرف شده براي هريك را در مرحله فرايند مشخص و سپس مقايسه مي‌كنيم. آنگاه به بيان ويژگي‌هاي مورد انتظار براي توانايي‌ها و كيفيت فارغ‌التحصيلان دانشگاه‌ها و ويژگي‌هاي فارغ‌التحصيلان بومي و غيربومي و مقايسه آنان با يكديگر مي‌پردازيم.

علوي هزينه‌هاي خصوصي عمده دانشجويان بومي و غيربومي را شامل شهريه، اياب‌ و ذهاب، وسايل آموزشي و كمك آموزشي و اسكان تغذيه برشمرد و اضافه كرد: شهريه تحصيلي دانشجويان در دانشگاه‌ها بدون در نظر گرفتن بومي يا غيربومي بودن تعيين و از آنها دريافت مي‌شود. لذا در ظاهر تفاوتي ميان هزينه شهريه تحصيلي ميان دانشجويان بومي و غيربومي وجود ندارد. اما براساس يافته‌هاي تحقيقات انجام شده افت تحصيلي در دانشجويان غيربومي بيشتر از دانشجويان بومي است. به عبارت ديگر، دانشجويان غيربومي به دليل كسب نكردن نمره قبولي در تعدادي از واحدها و اخذ مجدد آنها و در نهايت پرداخت شهريه مجدد، بيشتر از دانشجويان بومي شهريه پرداخت مي‌كنند. براين اساس مي‌توان گفت، هزينه شهريه دانشجويان بومي در مجموع كمتر از هزينه شهريه دانشجويان غيربومي است.

وي يادآور شد: اياب و ذهاب دانشجويان بومي به مسير محل سكونت خود در شهر تا دانشگاه محدود مي‌شود. اما دانشجويان غيربومي علاوه بر پرداخت هزينه اياب و ذهاب درون شهري مجبور به پرداخت هزينه اياب و ذهاب بين شهري نيز هستند. در نتيجه تفاوت نسبتا زيادي بين هزينه دانشجويان بومي و غيربومي در اين بخش وجود دارد.

علوي اظهار داشت: اگر به خاطر داشته باشيد دانشجوياني كه محل سكونت آنان در شهرهاي اطراف دانشگاه بود و محل اسكان اصلي آنان در شهر محل سكونت خانواده را نيز دانشجويان بومي تلقي كرديم. هزينه اياب و ذهاب اين دسته از دانشجويان در مقايسه با دانشجويان بومي كه در شهر محل زندگي خانواده خود تحصيل مي‌كنند بيشتر است، اما در مقايسه با دانشجوياني كه از استان‌ها و يا شهرهاي دورتر به دانشگاه مي‌روند، كمتر مي‌شود.

وي درباره تفاوت‌هاي هزينه‌هاي دانشجويان بومي و غيربومي در استفاده از وسايل آموزشي و كمك آموزشي توضيح داد: دانشجويان بومي به دليل استفاده از وسايل آموزشي و كمك موجود در خانه نياز به تهيه وسايل اضافي ندارند. اما دانشجويان غيربومي به ويژه دانشجوياني كه از خانواده‌هاي چند فرزنده راهي دانشگاه مي‌شوند، عموما مجبورند، تعدادي از وسايل آموزشي و كمك آموزشي را كه در خانه دارند و مورد استفاده ساير اعضاي خانواده است در شهر محل سكونت خود تهيه كنند. نكته ديگر اينكه دانشجويان بومي به دليل حضور در جمع دوستان و آشنايان امكان تهيه اماني تجهيزات و وسايل مورد نياز خود را بيش از دانشجويان غيربومي دارند. از اين جنبه نيز مي‌توان گفت دانشجويان غيربومي هزينه بيشتري براي تهيه وسايل آموزشي و كمك آموزشي پرداخت مي‌كنند.

علوي ادامه داد: دانشجويان بومي به دليل زندگي در كنار خانواده هزينه‌اي براي اسكان پرداخت نمي‌كنند. هزينه تغذيه آنان نيز مجزا از هزينه‌هاي زندگي روزمره خانواده نيست. اما دانشجويان غيربومي براي اسكان خود در خوابگاه، پانسيون و يا خانه دانشجويي هزينه‌هاي نسبتا زيادي را متحمل مي‌شوند. با توجه به كمبود ظرفيت خوابگاه‌هاي دانشجويي بخش قابل ملاحظه‌اي از دانشجويان به ويژه دانشجويان پسر مجبور به سكونت در خانه‌هاي دانشجويي هستند كه بالا بودن هزينه كرايه مسكن در شهرهاي مختلف حتي شهرهاي كوچك هزينه گزافي را به اين دسته از دانشجويان تحميل مي‌كند.

سرپرست معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي خوزستان گفت: تغذيه يكي ديگر از هزينه‌هايي است كه روزانه دانشجويان غيربومي با آن سركار دارند. پائين بودن كيفيت غذاهاي ارايه شده در برخي سلف‌هاي دانشجويي بعضا موجب عدم استقبال دانشجويان از اين غذاها و تهيه غذا از سطح شهر مي‌شود. در اين شرايط هزينه نسبتا زيادي برگردن دانشجويان غيربومي مي‌افتد. مجموعا هزينه‌هاي اسكان و تغذيه دانشجويان غيربومي از دانشجويان بومي بيشتر است.

وي تاكيد كرد: با مقايسه موارد 4 گانه عنوان شده در بالا به خوبي مشخص است كه هزينه‌هاي شخصي دانشجويان غيربومي بيش از دانشجويان بومي است. لذا اجراي طرح پذيرش بومي دانشجويان موجب كاهش هزينه‌هاي تحصيلي آنان خواهد شد. اين امر از نظر اقتصادي كمك شاياني به خانواده‌ها مي‌كند و موجب استقبال بيشتر اقشار كم درآمد براي فرستادن فرزندانشان به دانشگاه مي‌شود.

علوي سپس به مقايسه‌ هزينه‌هاي اجتماعي دانشجويان بومي و غيربومي پرداخت و عنوان كرد: پذيرش بومي دانشجويان مستلزم احداث تاسيسات آموزشي و رفاهي متعدد در مناطقي است كه افراد آن مناطق متقاضي ورود به آموزش عالي هستند. به جرات مي‌توان گفت، در حال حاضر كمتر منطقه‌اي از كشور را مي‌توان يافت كه در آن متقاضي ورود به دانشگاه وجود نداشته باشد. براي پاسخ به اين تقاضا به بودجه بسيار هنگفتي نياز است كه از نظر اقتصادي مرقوم به صرفه نيست. در حقيقت پذيرش بومي دانشجويان به لحاظ نياز به احداث تاسيسات آموزشي و رفاهي متعدد چندان اقتصادي به نظر نمي‌رسد.

وي گفت: پذيرش بومي دانشجويان علاوه بر اين كه مستلزم احداث تاسيسات آموزشي و رفاهي متعدد است، لزوم جذب نيروي انساني آموزشي و غيرآموزشي زيادي را به دنبال دارد. دانشگاه‌ها بايد با حضور نيروي انساني اداره شوند و افزايش تعداد دانشگاه‌ها به جذب افراد بيشتر در نظام آموزش عالي و لزوم آموزش‌هاي هزينه‌بر براي اين افراد ختم مي‌شود. اين مهم در حالي است كه سياست كنوني در كشورهاي مختلف از جمله كشور ما كوچك كردن بدنه دولت از يك سو و روي آوردن به آموزش‌هاي مجازي است. از اين نظر نيز پذيرش بومي دانشجويان به لحاظ نياز به جذب نيروي انساني آموزشي و غيرآموزشي متعدد چندان اقتصادي به شمار نمي‌رود.

علوي عنوان كرد: نظام آموزشي براي حمايت از دانشجويان بومي و غيربومي تسهيلات مالي خود را در قالب كمك‌هاي بلاعوض و يا وام‌هاي دانشجويي ارائه مي‌دهد. اما دانشجويان غيربومي به طور معمول از تسهيلات بيشتري نسبت به دانشجويان بومي برخوردارند. اولويت دادن به دانشجويان غيربومي در پرداخت تسهيلات مختلف و ... موجب شده است كه هزينه دانشجويان غيربومي بيش از هزينه داشجويان بومي باشد. لذا از اين منظر پذيرش بومي دانشجويان بار مالي نظام آموزشي را كاهش مي‌دهد.

وي گفت: از جمع بندي هزينه‌هاي اجتماعي دانشجويان بومي و غيربومي مي‌توان گفت كه پذيرش بومي دانشجويان از نظر هزينه‌هاي اجتماعي چندان به صرفه نيست و نيازمند سرمايه‌گذاري هنگفتي است. البته مي‌توان با ورود بخش خصوصي بار مالي اين مساله از از روي دوش دولت برداشت.

علوي در ادامه سمينار خود با يادآوري مجدد اين نكته كه مهمترين انتظار بخش عمده‌اي از جامعه امروز ما از آموزش عالي پرورش نيروي‌هاي مناسب براي اشتغال در بخش‌هاي مختلف اقتصادي، سياسي، فرهنگي و ... است و در حقيقت بيشترين انتظار از دانشجويان راه‌يافته به آموزش عالي كسب شغل مناسب يا ارتقاء شغلي است، خاطرنشان كرد: قابليت‌هاي كارآفريني را استقلال‌طلبي، ريسك‌پذيري، انگيزه پيشرفت، كنترل دروني و اعتماد به نفس و جسارت خلاقيت عنوان كرده‌اند. حال بايد ديد كدام يك از دانشجويان بومي و يا غيربومي از قابليت‌هاي كارآفريني بيشتر برخوردارند.

وي به بيان نتايج تعدادي از تحقيقات داتشگاهي پرداخت و گفت: براساس يافته‌هاي تحقيقات ميانگين شادي، پيشرفت تحصيلي و بعد شناختي گرايش ديني در دانشجويان بومي به طور معناداري بيشتر از دانشجويان غيربومي است. همچنين پيشرفت تحصيلي دانشجويان مقيم در خوابگاه‌هاي دانشجويي به نسبت ساير دانشجويان كمتر است.

علوي ادامه داد: براساس يك تحقيق دانشگاهي حدود نيمي از دانشجويان (44/1%) معتقدند، فراهم بودن شرايط مناسب براي مصرف مواد مخدر، عامل مهمي درگرايش دانشجويان، به اعتياد است و دوري از نظارت خانواده، موثرترين شرايط مناسب را فراهم كرده است. رابطه معناداري ميان تحصيل دانشجويان دور از خانواد، و گرايش به اعتياد در آنها وجود دارد.

وي با اشاره به مساله افسردي در بين دانشجويان تاكيد كرد: در تحقيقي مشخص شده است شيوع افسردگي در دانشجويان غيربومي بيشتر از دانشجويان بومي است. عوامل در پيوند با بروز افسردگي به ترتيب عبارتند از اجبار در انتخاب رشته تحصيلي، غيربومي بودن دانشجويان در محل تحصيل، شركت ضعيف در فعاليت‌هاي مذهبي و انجام فرائض ديني و ... است. تحقيق ديگري نشان مي‌دهد محل تحصيل و افسردگي نيز رابطه معني‌دار آماري دارند. به نحوي كه هر چقدر فاصله مكاني زندگي خانواده‌ها از محل تحصيل بيشتر باشد، ميزان و شدت افسردگي بيشتر ديده مي‌شود. در مطالعه انجام شده در دانشگاه تهران نيز ميزان افسردگي در دانشجويان غيربومي بيشتر بوده است.

سرپرست معاونت فرهنگي جهاددانشگاهي خوزستان رضايت از زندگي را پيش‌بيني‌كننده سلامت رواني دانست و اضافه كرد: پژوهشي نشان مي‌دهد كه هرچه ميزان فرد از زندگي بالاتر باشد، سلامت عمومي و رواني نيز بالاتر است كه دانشجويان غيربومي در اين زمينه آسيب‌پذيرتر هستند.

علوي تاكيد كرد: نتايج تحقيقات يادشده و بسياري از تحقيقات ديگر به خوبي نشان مي‌دهند كه وضعيت تحصيلي و رواني دانشجويان بومي بهتر از دانشجويان غيربومي است. قابليت‌هاي كارآفريني (استقلال‌طلبي، ريسك‌پذيري، انگيزه پيشرفت، كنترل دروني و اعتماد به نفس و جسارت خلاقيت) همه در گرو داشتن روحيه و روان سالم و استوار، عزت نفس بالا و كمال‌گرايي است كه مجموع اين ويژگي‌ها در دانشجويان بومي بيش از دانشجويان غيربومي است.

علوي اظهار داشت: براين اساس و با توجه به نتايج پژوهش‌ها مي‌توان گفت كيفيت نيروي انساني يا همان برون‌دادهاي نظام آموزش عالي تا حدود زيادي در دانشجويان بومي بهتر از دانشجويان غيربومي است و دانشجويان بومي از قابليت‌هاي كارآفريني بهتري برخوردارند. لذا دانشجويان بومي از دانشجويان غيربومي براساس اين ملاك بازده اقتصادي بهتري دارند.

علوي يادآور شد: بايد پذيرفت دانشجويي كه در كنار خانواده به سر مي‌برد و از حمايت آنان برخوردار است با آرامش و تمركز بهتري نسبت به دانشجويي كه در شهري دور از خانواده زندگي مي‌كند به علم‌آموزي مي‌پردازد. البته شرايط خانوادگي و ميزان توجه آنان به وضعيت تحصيلي فرزندانشان عامل مهمي است كه نبايد از آن چشم پوشيد. در صورت نبودن محيط آرام در خانه و توجه نكردن والدين به فرزندانشان نمي‌توان كنار خانواده بودن و يا همان بومي بودن را عامل مثبتي در تحصيل قلمداد كرد. در حالي كه ممكن است دانشجويي غيربومي باشد اما خانواده با وجود فاصله مكاني، حمايت‌ها و توجهات خود را از فرزند خود دريغ نكند.

وي تصريح كرد: مجموعا مي‌توان گفت پذيرش بومي دانشجويان در شرايط كنوني جامعه ما با توجه به فرهنگ حاكم، توسعه كمي دانشگاه‌ها به ويژه دانشگاه آزاد اسلامي و پيام نور و تنوع رشته‌هاي دانشگاهي مي‌تواند اقتصادي باشد. هرچند كيفيت تدريس، كتابخانه‌ها و منابع پژوهشي، محيط حاكم و فرهنگ علم‌آموزي در دانشگاه‌هاي مادر و بزرگ بهتر از دانشگاه‌هاي كوچك است، اما با توجه به گسترش تكنولوژي به ويژه افزايش دسترسي به منبع عظيمي از آخرين يافته‌هاي تحقيقاتي به نام اينترنت مي‌توان گفت، فاصله محتوايي آموزش روز به روز كمتر مي‌شود.

علوي يادآور شد: دانشجويان علاقمند در هرجا مي‌توانند با پيگيري و مدد گرفتن از اينترنت بسياري از نيازهاي خود كه در محيط دانشگاه‌هاي كوچك رفع نمي‌شوند را برطرف كنند و در عين حال در شهر و خانه خود در كنار خانواده باشند.

وي با بيان اين‌كه آشنايي با زبان انگليسي و استفاده بهينه از اينترنت ياريگر هر دانشجويي در هر نقطه از كشور است، اظهار داشت: البته پذيرش دانشگاه‌ها نبايد به صورت مطلق بومي انجام شود و علاقمندان به تحصيل در رشته‌اي كه در شهر آنان وجود ندارد را از نعمت علم آموزي محروم كرد. بلكه بايد بخش عمده ظرفيت دانشگاه‌ها را به دانشجويان بومي و بخشي از آن را به سايرين اختصاص داد. با اين شيوه عدالت نيز تا حدود زيادي رعايت خواهد شد و دانشجويان نخبه و مستعد شهرهاي فاقد امكانات مناسب آموزشي از دسترسي به آموزش عالي محروم نخواهد كرد.

علوي توسعه آموزش عالي در شهرهاي مختلف به تناسب نيازهاي محلي بازار كار و عدم پذيرش دانشجويان در رشته‌هاي غيرمرتبط با نيازهاي منطقه، توسعه امكانات دسترسي به اينترنت در دانشگاه‌هاي كوچك و آموزش نحوه استفاده صحيح دانشجويان از اينترنت جهت انجام كارهاي پژوهشي، توسعه آموزش مجازي در نظام آموزش عالي كشور، تقويت زبان انگليسي دانشجويان از بدو ورود به آموزش عالي به ويژه زبان تخصصي رشته تحصيلي، بهبود شرايط زندگي دانشجويان غيربومي از طريق افزايش سطح رفاه در محيط زندگي و نحوه تردد به محل زندگي خانواده، تقويت مباني تفكر كارآفريني در دانشجويان به ويژه دانشجويان غيربومي در قالب نشست‌ها، جلسات مشاوره و دروس دانشگاهي و ايجاد تعامل ميان دانشگاه‌هاي كوچك و بزرگ به منظور تدوين راهكارهاي استفاده دانشگاه‌هاي كوچك از امكانات دانشگاه‌هاي بزرگ را براي بهبود نظام آموزش عالي مناسب برشمرد.

انتهاي پيام
 يکشنبه 17 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايسنا]
[مشاهده در: www.isna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 3428]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن