واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: تاجيك:جنبش دانشجويي بدون دين، هويت خود را از دست ميدهدجنبش دانشجويي بايدهدايت كننده جريانات سياسي جامعه خود باشد
تهران- خبرگزاري كار ايران
رئيس سابق مركز بررسي هاي استراتژيك رياست جمهوري تصريح كرد: جنبش دانشجويي نبايد خودي و غيرخودي ايجاد كند زيرا بسياري از افراد از اين شكافهاي ايجادشده، عبور كردند. تا ياد نگيريم كه جمعيت باشيم، عليرغم تكثر، ديكتاتوري بيش نيستم.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، حميدرضا تاجيك در مراسم بزرگداشت روز دانشجو كه در جبهه مشاركت ايران اسلامي برگزارشد، با بيان اينكه جنبش دانشجويي از نوعي روانپريشي رنج ميبرد، اظهار داشت: هيچ تعريفي از استراتژي جنبش دانشجويي در دسترس نيست وتاكنون نيز تلاشي صورت نگرفته است كه بدانيم چه نوع استراتژي را بايد به عنوان جنبش دانشجويي به كار گيريم.
وي با تاكيد بر اينكه با كنشهاي سياسي بيگانه هستيم، گفت: متاسفانه الزامات دوران به ما ديكته ميكندكه چگونه بايد حركت كنيم و از اصل كنش سياسي اطلاعي نداريم.
تاجيك با اشاره به اينكه هنوز تكليف خود را با ايدئولوژي و گفتمان نميدانيم، اظهار داشت: زماني ايدئولوژيگرا و زمان ديگر ايدلوژيستيز هستيم؛ زماني به آن افتخارميكرديم و زماني ايدئولوژي را در عبور و فاصله گرفتن از آن تعريف كرديم و ايدئولوژي براي ما انسداد وارتجاع بود.
وي ادامه داد: برخي اوقات نيز با تبعيت از فضاي روشنفكري، در بوق ايدئولوژيگريزي دميديم؛ لذا سماجت مقدس از ميان ما رخت بربست و حاضر به هزينه دادن نبوديم.
تاجيك با انتقاد از برخي عملكردهاي جنبش دانشجويي خاطرنشان كرد: جنبش دانشجويي اجازه ميدهد كه به جاي او بينديشند، سخن بگويند، تصميم بگيرند، استراتژي تعيين كنند و خودش تنها تكرار ميكند و هورا ميكشد.
وي با بيان اينكه گفتمانهاي منطق با روح زمان تعريف نميشود، تصريح كرد: جنبشهاي ما در كجا قرار دارند؟ آيا جنبش ميتواند شبيه هيچ چيز و همه چيز باشد؟ يعني هم انقلابي، هم سكولار، هم محافظهكار و هم غربي باشد؟
تاجيك تصريح كرد: به لحاظ معرفتي، نوعي اغتشاش در جريان دانشجويي حاكم است. اين جريان با موج روشنفكري حركت ميكند و گفتمان مسلط آن، روشنفكري است.
تاجيك با طرح اين سوال كه جنبش دانشجو در كجا، در شان و منزلت خود عمل كرده است؟ تصريح كرد: هر زمان روشنفكران منفعل شدند، اين جريان هم به انفعال كشيده شد و اجازه سخن گفتن ، توليد فكر و انديشهاش را به ديگران واگذار كرد.
وي در عين حال گفت: آنجا كه دانشجو به جاي خود سخن ميگويد، جنبش آغاز ميشود و پيش از آن، جنبش تنها استعاره و تشبيه است. زماني كه دانشجو سخن ميگويد يعني راه افق، مرزهاي انديشه وگفتماني خود را ترسيم و خطوط نارنجي و قرمز خود را تعيين ميكند و در نهايت جنبش آغاز ميشود.
تاجيك با بيان اينكه بايد به "چه نبايد كردها" پرداخت، اظهار داشت: جنبش دانشجويي نبايد به واقعه گره بخورد واين جنبش را نبايد به تاريخ قفل كرد. متاسفانه هر زمان صحبت از جنبش دانشجويي ميشود،، آن را به واقعهاي گره ميزنند.
وي ادامه داد: به روز و گراميداشت روز قناعت كرديم كه تاريخ را از دست داديم و بر يك حادثه تاريخي قفل شديم كه كل تاريخ را از دست داديم. آيا 16 آذر يك روز است يا 16 آذرهاي زيادي وجود دارد كه عاملان آن متفاوت هستند؟
مشاور خاتمي در دولت اصلاحات تصريح كرد: ما به تاريخ قفل شدهايم و اجازه نميدهيم شرايط با روح زمانه خودمان تفسير شود و به آن متمم بزنيم. دانشجو تنها به قرائتكننده صرف تبديل شده است و مورد نقادي قرار ميگيرد.
تاجيك با بيان اينكه جنبش دانشجويي را نبايد با راديكاليزم گره زد، افزود: راديكاليزم به ترفند سياسي در كشور تبديل شده است يعني فردي كه نه اهل فكر و نه اهل انديشه است، در فضاي دانشجويي تبديل به قهرمان ميشود. اين راديكاليسم تبديل به جدايي از تودهها ميشود.
رئيس سابق مركز بررسيهاي استراتژيك رياست جمهوري همچنين توصيه كرد: نبايد جنبش دانشجويي را به سكولاريسم وصل كرد زيرا اگر خدا و دين را از جنبش دانشجويي بگيريم، چيزي از اين جنبش باقي نميماند و جنبش دانشجويي بدون دين، هويت خود را از دست ميدهد و ديگر كارآيي ندارد.
وي افزود: دين ما را به هم وصل و از درون، ايجاد ايدئولوژي ميكند. دين ما را آماده ميكند كه بدون چشمداشت، آنچه را كه داريم در طبق اخلاق بگذاريم اما آنچه جنبش دانشجويي را آزار ميدهد، عدم وجود سماجت مقدس است.
وي با اعتقاد به اينكه نبايد جنبش دانشجويي رابه نوعي خمودگي آموخته شده مبتلا كرد، گفت: اين جنبش نبايد دچار انفعال از درون شود بلكه بايد در همه جوانب حضور فعال داشته و هدايت كننده جريانات سياسي جامعه خود باشد.
تاجيك با بيان اينكه وجود جنبش دانشجويي را دانشجو خلق ميكند، يادآور شد: وجود جريان دانشجويي زماني معناي مييابد كه يا جريانسازي كند، يا به هدايت جرياني بپردازد و يا اينكه در مقابل جريان نامطلوبي بايستد.
مشاور خاتمي معتقد است: جنبش دانشجويي را نبايد به شخصيتها گره زد و بايد اين دخيلها را باز كرد البته نه اينكه به قهرمانان جامعه احترام نگذاشت، بلكه بر طبق نيازهاي جامعه رفتار كرد.
وي ادامه داد: جنبش دانشجويي بايد نهادسازي كند. صد سال است كه در خلق نظرسازي گرفتاريم وهمواره در پي ان بوديم كه واژهها داراي چه معاني هستند و كسي را با سوادتر ميدانيم كه بيش از سايرين نقل قول كند.
تاجيك در پايان گفت: اگر جنبش دانشجويي به دنبال ايجاد جنبش است، بايد مشخص كند كه اين جنبش در خود است يا برخود يا ميخواهد در سطح جامعه جنبش ايجاد كند.
پايان پيام
كد خبر: 461971
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 74]