واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: سياست - اكوادور متحد جديد ايران در آمريكاي لاتين
سياست - اكوادور متحد جديد ايران در آمريكاي لاتين
شيرين افشار:رافائل كوريا دلگادو، رئيسجمهوري اكوادور كه روز جمعه براي ديدار رسمي و گفتوگو با مقامهاي ايراني وارد تهران شده، روز گذشته با رئيسجمهوري ايران در يك نشست خبري مشترك حاضر شد تا بر اهميت گسترش روابط دوجانبه تاكيد كند. روسايجمهور ايران و اكوادور پس از انجام مذاكرات خصوصي خود در اين نشست مطبوعاتي كوتاه شركت كردند. كوريا كه حدود يك سال قبل در انتخابات رياستجمهوري اكوادور به قدرت رسيد، گفت كه تا پيش از انتخاب او اكوادور روابط زيادي با ايران نداشت؛ بهطوري كه دو كشور حتي فاقد روابط سياسي بودند، اما هم اكنون دفاتر بازرگاني دو كشور فعال شدهاند و تا يك ماه ديگر نيز سفارتخانههاي دو كشور افتتاح خواهند شد. به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران، كوريا گسترش روابط با ايران را در راستاي منافع ملي اكوادور دانست و افزود كه «اراده دولت اكوادور بر تقويت و تعميق روابط با ايران است، تاكنون نيز توسعه روابط خوبي داشتهايم و اميدواريم بتوانيم اين روابط را تعميق دهيم.» محمود احمدينژاد، رئيسجمهوري ايران كه حضور كوريا در تهران به دعوت رسمي او انجام شده، با تبريك و خيرمقدمگويي به رئيسجمهوري اكوادور و هيات همراهش سخن آغاز كرد و گفت كه «اراده دو كشور بر توسعه روابط در همه زمينهها قوي است، گرچه روابط دو كشور به تازگي شروع شده اما هر دو مصمم به گسترش روابط در همه زمينهها هستند و محدوديتي در توسعه روابط نميبينيم. الان هم مذاكرات خيلي خوبي در بخشهاي مختلف با رئيسجمهور اكوادور انجام شد.
ما در حوزههاي نفت، كشاورزي، صنعت و تجارت با هم مذاكره كرديم و درباره همكاريهاي ميان دو كشور و اجراي پروژههاي مشترك با هم گفتوگو كرديم.» سفر كوريا به ايران، نخستين سفر رسمي يك رئيسجمهوري اكوادور به ايران است كه تا روز دوشنبه (فردا) ادامه دارد. وي علاوه بر ديدار و گفتوگو با همتاي ايراني خود با شمار ديگري از مقامات سياسي و اقتصادي ايران نيز ديدار و گفتوگو خواهد كرد كه بنا به تصريح مقامهاي ايراني، تحكيم روابط دوجانبه و گسترش همكاري در زمينههاي مختلف اقتصادي در دستور كار مذاكرات قرار دارد. چنان كه رئيسجمهوري اكوادور نيز تاييد كرده ايران و اكوادور مبادلات تجاري قابل توجهي نداشتهاند اما از نظر سياست خارجي، دولتهاي فعلي هر دو كشور از منتقدان سياستهاي آمريكا محسوب ميشوند.
به گزارش بي.بي.سي، ايران و اكوادور، همچون ونزوئلا، در سازمان كشورهاي صادركننده نفت - اوپك - عضويت دارند و در ماههاي اخير، از سياست كاهش توليد اين سازمان به منظور جلوگيري از سقوط بهاي نفت خام در بازارهاي جهاني حمايت كردهاند. اكوادور كه از كشورهاي منطقه آمريكاي لاتين است كه بهطور سنتي روابط نزديك و همكاري گستردهاي با ايالات متحده آمريكا و كشورهاي غربي داشته اما پس از روي كار آمدن دولت رافائل كوريا تغييراتي در سياست خارجي اين كشور و در راستاي ارتباطگيري با دولتهاي منتقد سياستهاي غرب و آمريكا صورت گرفت. دولت رافائل كوريا كه نزديك به دو سالي است اداره اين كشور را به عهده گرفته، در همين مدت، با هوگو چاوز، رئيسجمهوري ونزوئلا و از مخالفان سياستهاي خارجي ايالات متحده در آمريكاي جنوبي، روابط نزديكي برقرار كردهاست. از سوي ديگر با روي كار آمدن دولتهاي مخالف با سياستهاي آمريكا، نيز دولت ايران علاقهمند به گسترش همكاريها با كشورهاي آمريكاي لاتين شده و بهويژه پس از روي كار آمدن محمود احمدينژاد روابط ايران با كشورهايي چون ونزوئلا، بوليوي و نيكاراگوئه، كه همگي رهبراني چپگرا و منتقد دولت آمريكا دارند، گسترش يافته است. به واقع رافائل كوريا، مردي است كه در نخستين روزهاي رياستجمهوري خود با رئيسجمهوري ايران ديدار داشتهاست.
محمود احمدينژاد كه زمستان سال 1385 سفري به سه كشور آمريكاي لاتين داشت، يكي از 15 رئيس دولتي بود كه در مراسم اداي سوگند رئيسجمهور فعلي اكوادور حضور داشتند و از آن زمان به بعد احمدينژاد و كوريا، چند بار با يكديگر تلفني گفتوگو كردهاند. دولت كوريا اعلام كرده كه درصدد تنوع بخشيدن به روابط خارجي اين كشور در زمينههاي سياسي و اقتصادي است و پذيرش دعوت رئيسجمهوري ايران و سفر كوريا و هيات همراهش به تهران در راستاي افزايش مبادلات اقتصادي دو كشور است. با اين همه به نظر ميرسد دو كشور به توسعه همكاريهاي دفاعي نيز ميانديشند چنان كه روز گذشته خاوير پورلسه، وزير دفاع اكوادور كه در جمع همراهان رئيسجمهور خود به ايران سفر كرده، با سردار مصطفي محمدنجار، وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح ايران ديدار و گفتوگو كرد. وزير ايراني با ابراز خرسندي از سفر اولين مقام دفاعي كشور اكوادور به ايران گفته كه «وجود تمايلات، آرمانها و اراده سياسي مشترك بين دو دولت ايران و اكوادور ميتواند بسترها و زمينههاي بسيار مناسبي را براي برقراري و گسترش روابط دوجانبه دفاعي فراهم كند.»
وي از آنچه «بيداري ملتهاي استقلالطلب به ويژه مردم اكوادور» خوانده ستايش كرده و افزوده كه «بايد استقامت و پايداري ملتها تا دفع سلطه اجانب و دستيابي به استقلال تداوم يابد.» وزير دفاع اكوادور نيز «از آشنايي نزديك با توانمنديهاي دفاعي ايران استقبال كرده و ابراز اميدواري كرده كه در اين سفر بتوان پايههاي مناسبات دفاعي با ايران را پيريزي كرد و استحكام بخشيد.» نزديكي روزافزون كشورهاي آمريكاي لاتين و ايران، نگرانيهايي را در دولتهاي غربي و در رأس آنها ايالات متحده آمريكا ايجاد كرده، زيرا اين كشورها از آنچه «ورود ايران به حياط خلوت آمريكا» مينامند، بيمناك هستند. رافائل كوريا روز جمعه و پيش از ورود به تهران با اشاره به تنشهاي موجود در روابط ايران و آمريكا گفته بود كه «ايران نهتنها آسيبي به اكوادور نرسانده بلكه خواستار دوستي با اين كشور است» و افزوده بود كه «كسي نميتواند مانع از گسترش روابط ما با ايران شود.» ورود رئيسجمهوري اكوادور به ايران نيز با استقبال پرسر و صداي رسانهاي همراه بود. شبكه خبر ايران كه خبريترين شبكه سيماي جمهوري اسلامي است، جمعه شب با توقف برنامههاي خبري خود مراسم استقبال رسمي از رافائل كوريا را به صورت مستقيم پخش كرد و نشان داد كه چگونه منوچهر متكي، وزير خارجه ايران در فرودگاه به استقبال هيات عاليرتبه اكوادوري ايستاده است. وزراي نفت و معادن، امور خارجه، كشاورزي و دفاع اكوادور رئيسجمهوري خود را در اين سفر همراهي ميكنند.
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]