واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: كرهي شمالي: ژاپن را در مذاكرات ششجانبه به رسميت نميشناسيم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
كرهي شمالي اعلام كرد كه به دليل خودداري دولت توكيو از انجام وظيفهاش در زمينهي ارايهي كمك به پيونگيانگ، اين كشور ژاپن را در مذاكرات شش جانبه به رسميت نخواهد شناخت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري رسمي كرهي شمالي روز شنبه به نقل از يك مقام وزارت امور خارجهي اين كشور، گفت: ما با ژاپن نه به عنوان يكي از اعضاي دخيل در مذاكرات رفتار خواهيم كرد و نه اگر در كمال پررويي در اتاق كنفرانس حاضر شود با اين كشور تعامل خواهيم داشت.
به گزارش شبكهي تلويزيوني بلومبرگ، كرهي شمالي كه در سال 2006 يك آزمايش هستهيي انجام داد فوريهي سال گذشته موافقت كرد در ازاي دريافت كمك و عادي شدن روابطش با آمريكا و ژاپن برنامهي هستهيي تسليحاتي خود را كنار بگذارد.
اين كشور به دليل آن كه ژاپن سهم خود از يك ميليون تن نفت سوختي سنگين كه تحت توافقنامهي خلع سلاح قرار بود به پيونگ يانگ ارايه كند را به اين كشور نداده است، با توكيو دچار اختلاف شده است.
ژاپن گفته است تنها در صورتي كمك خود را به كرهي شمالي ارايه خواهد كرد كه وضعيت شهروندان ژاپني كه در دهههاي 70 و 80 ميلادي توسط كرهي شمالي ربوده شدند مشخص شود.
توافق بر سر خلع سلاح هستهيي كرهي شمالي ماه گذشته پس از آن كه اين كشور اقدامات خود در اين راستا را متوقف كرده و بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي را از مجموعه هستهيي يونگ بيون كه پلوتونيم در سطح تسليحاتي توليد ميكند خارج كرد، در آستانه فروپاشي قرار گرفت، اما به دنبال مذاكرات كريستوفر هيل، نماينده آمريكا در مذاكرات شش جانبه با مقامات كرهي شمالي و انجام مصالحهاي بين دو كشور، پيونگ يانگ سرانجام موافقت كرد پس از حذف شدن نامش از فهرست گروههاي حامي تروريسم آمريكا (اقدامي كه در ماه اكتبر تحقق يافت) روند خلع سلاح هستهيياش را از سر بگيرد.
مقامات چين، كرهي جنوبي، كرهي شمالي، روسيه، ژاپن و آمريكا قرار است دوشنبه هشتم دسامبر (18 آذر ماه) در پكن گردهم بيايند تا دربارهي چگونگي راستيآزمايي اظهاريهي هستهيي كرهي شمالي گفتوگو كنند.
يك مقام كرهي شمالي، گفت: ژاپن حق شركت در مذاكرات را ندارد. برعكس تنها مانعي بر سر تحقق هدف مشتركمان خواهد بود.
تحليلگران بر اين عقيدهاند كه نشست پكن از اهميت بيشتري نسبت به نشستهاي قبلي برخوردار باشد، چرا كه اين آخرين نشستي است كه در دوران رياست جمهوري جورج بوش، رييسجمهور آمريكا انجام ميگيرد و كره شمالي ممكن است تلاش كند از دولتي كه در آخرين روزهاي باقيمانده سعي دارد تا جايي كه ميتواند موفقيتهاي ديپلماتيك بيشتري داشته باشد امتيازات و مصالحههاي بيشتري دريافت كند.
اين نگراني وجود داشت كه دور جديد مذاكرات در چين كه به طور رسمي اعلام نشده است برگزار نشود، اما نماينده كره شمالي در مذاكرات ششجانبه گفت كه دليلي نميبيند اين كار انجام نشود.
كيم پس از ديدار با هيل در جمع خبرنگاران گفت: اعلام رسمي نداشتيم، اما ما مخالفتي (با برگزاري اين مذاكرات) نداريم.
كره شمالي اعلام كرده است كه اجازه نمونهبرداري از سايتهاي هستهيياش را به عنوان بخشي از پروتكل راستيآزمايي نخواهد داد، اما آمريكا تاكيد دارد كه نمونهبرداري بخشي از توافقنامهي پيونگ يانگ و واشنگتن بوده و بايد در طرح راستيآزمايي شش جانبه ذكر شود.
هيل گفت كه حل مساله حساس نمونهبرداري دشوار خواهد بود و هر دو طرف بايد از چگونگي تحقق آن راضي باشند.
نماينده آمريكا در مذاكرات ششجانبه گفت: اگر نمونهبرداري به صورت مكتوب نوشته شود آنگاه كره شمالي ممكن است احساس كند دارد ميبازد؛ اگر هم به صورت مكتوب نوشته نشود ما بازنده خواهيم بود، بنابراين ما در زمينه اين كه چگونه همه چيز را طوري بيان كنيم كه همه حس كنند برد با آنهاست، در وضعيت دشواري قرار داريم.
كيم در گفتوگو با خبرنگاران گفت كه مساله نمونهبرداري به روش آن برميگردد و گفتوگوها درباره آن ادامه خواهد يافت.
هيل از اظهار نظر درباره آينده مذاكرات ششجانبه خودداري كرد و گفت كه به تعيين يك پروتكل راستيآزمايي پيش از آن كه بوش جاي خود را به باراك اوباما، رييسجمهور منتخب آمريكا بدهد علاقمند است.
انتهاي پيام
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 153]