واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: /گزارش خبري از افراط و تفريط بانك مركزي/دورنماي تاريك ضوابط جديد انتشار اوراق مشاركت پرداخت سود بيشتر به اوراق مشاركت، هزينه فرصت سرمايهگذاري را افزايش ميدهد
تهران- خبرگزاري كار ايران
وزراي نيرو و اقتصاد در حالي رييس بانك مركزي را مجاب به تعيين نرخ سود 18 درصدي براي اوراق مشاركت كردهاند كه دورنماي روشني براي سياستهاي جديد اتخاذ شده ديده نميشود.
به گزارش ايلنا، پس از يك ماه چانهزني در دولت، سرانجام با انتشار 500 ميليارد تومان اوراق مشاركت وزارت نيرو جهت تكميل طرحهاي نيروگاهي، با سود 18 درصد موافقت شد اين درحالي است كه بسياري ازكارشناسان از آينده اقتصادي اين اوراق به دليل نامشخص بودن سياستگذاريها و ناديده گرفتن برخي ضرورتها و رسالت اصلي اين اوراق نگرانند.
بر پايه اين گزارش تغيير رويه استفاده از ابزار اوراق مشاركت دربازار پول و سرمايه كه از جمله ابزارهاي مؤثر پولي در جهت مهار نقدينگي محسوب ميشود از سال گذشته در دستور كار بانك مركزي قرار گرفت بدين ترتيب كه پس از تنظيم دستورالعمل معاملات ثانوي اوراق مشاركت در بورس اين اوراق با مكانيزم جديد منتشر و به فروش گذاشته شود.
خاصيت رويه فوق بينياز شدن از تضمين بانكها براي بازخريد اوراق مشاركت قبل از سررسيد بود كه چفت و بست اعمال سياست تنظيم رشد پايه پولي و بدهكارتر شدن بيشتر بانكها به بانك مركزي و بدهكار شدن بيشتر دولت به بانكها شرايط ايجاد نقدينگي مضاعف را محكمتر ميكرد اما فشار دولت در تكميل پروژههاي ناتمام وزارت نيرو، بانك مركزي را برآن داشت تا مسير در پيش گرفته را تغيير دهد ومجدداً به همان شيوه پيشين يعني معاف از ماليات، بينام، قابل انتقال به غير و پرداخت سود روز شمار اوراق را منتشر كند با اين تفاوت كه اين بار به جاي 15.5 درصد 18 درصد سود به خريداران اوراق تعلق ميگيرد و بحث تضمين يك بانك دولتي قبل از سررسيد دوباره مطرح ميشود.
صرف نظر از چرايي اتخاذ چنين سياست شتابزدهاي از سوي بانك مركزي ذكر اين نكته ضروري است كه فروش اين اوراق با پرداخت سود روزشمار 18 درصد و تضمين يك بانك كه ماهيت بدون ريسكي به اين اوراق ميبخشد و نيز معافيت از پرداخت ماليات شايد با استقبال خوبي مواجه شود اما در بلند مدت تبعاتي بر اقتصاد به جاي ميگذارد كه جبران اين تبعات منفي به مراتب دشوارتر از نيمه تمام ماندن طرحهاي نيروگاهي است.
از جمله ملزومات ناديده انگاشته شده در انتشار اين اوراق قابليت نقد شوندگي اين اوراق است. اگرچه اين مقوله به نوعي مزيت اوراق به حساب ميآيد اما نگاهي به شرايط فعلي نظام بانكي مانع از اثرگذاري اين اوراق جمعآوري وجوه سرگردان و به تبع جمعآوري نقدينگي و تورم حاصل از آن خواهد شد.
از نگاهي ديگر بايد اين نكته را هم مدنظر داشت كه پرداخت سود 18 درصد با توجه به شرايط فعلي هزينه فرصت سرمايهگذاري را افزايش ميدهد و كه در نتيجه آن انگيزه سرمايهگذاري را كاهش خواهد داد.
زنگ خطر ديگر اين سياست جديد بانك مركزي ناهمگوني آن با ساير سياستهاي پولي است. در شرايطي كه اوراق مشاركت با سود 18 درصد روز شمار به فروش ميرسد آيا كسي منابع خود را صرف سپردهگذاري يك ساله با حداكثر 17 درصد سود يا پنج ساله با نرخ 19 درصد خواهد كرد؟
طبيعي است كه در چنين شرايط ترجيح بلامرجح مشتريان خريد اوراق است كه در هر لحظه نيز قابليت نقدشوندگي دارد، ضمن اينكه تفاوت روزشمار بودن و قابل نقد بودن در هر لحظه خيلي بيشتر از يك درصد سود در پنج سال است.
با اين اوصاف و در صورت ادامه اين روند شايد تجربه برگشت 36 هزار ميليارد تومان اوراق مشاركت به نظام بانكي همانند سال گذشته تكرار نشود اما به طور قطع از ديگر آسيبها نيز به دور نخواهد بود.
توجيه رييس كل بانك مركزي از برگشت 36 هزار ميليارد تومان اوراق مشاركت كه خود به نوعي منابع بانكها رابراي انجام طرحها و هزينههاي دولتي مسدود كرده و توليدكننده را از اين منابع محروم كرده است، نرخ سود پايين و بازدهي پول در ساير بخشها بود.
حال اگرچه اين نقاط ضعف برطرف شده اما آسيبهاي ديگري را به اقتصاد تحميل كرده كه درجاي خود قابل بحث و تبادل نظز با اقتصاددانان است.
پايان پيام
كد خبر: 461731
شنبه 16 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 81]