واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
جهیزیه در ابتدا هدایا و پیشکش.هایی بود که به دختران در زمان ترک خانه پدری و ورود بهخانه همسر اهدا میشد ولی متأسفانه امروزه تبدیل به امری مزاحم و ناهنجار شده است که بازتاب آن دخترکشی و سقطجنین، خودکشی، سوزاندن عروس و موارد دیگری که باعث هتک حرمت دختران هندی است، میباشد. مسأله جهیزیه در میان کاست.های مختلف و شهرها و روستاها به صورت یک مشکل اجتماعی جدی مطرح است که قوانین ازدواج پسر و دختر با کاست خود یا بالاتر و پایینتر مورد سوءاستفاده واقع شده است این قوانین انتخاب همسر را محدود میکند؛ مضافاً به اینکه پسر بصورت یک هدف باارزشتری نسبت به دختر در این جوامع تجلی میکند و عامل اصلی در این میان جهیزیه است یعنی دادن اجناس و کالاهای مادی و پول نقد و طلا به خانواده پسر در زمان عقد ازدواج و حتی در مناسبت.های مختلف بعد از ازدواج هم ادامه دارد و در بعضی جوامع تا آخر عمر.
متأسفانه آمار سقط جنین زنان باردار بعد از سونوگرافی و خودکشی و خودسوزی دختران هندی بسیار بالا است. حتی در شهرهای بزرگی مانند دهلی به طور متوسط در هر 24 ساعت یک عروس از خودسوزی جان میسپارد، در اکثر این حوادث ناگوار، عامل اصلی جهیزیه میباشد.
در عصری که هند به پیشرفت.های اقتصادی بیسابقهای دست یافته، گزارشات روزافزونی از شکنجه و سوزاندن عروسان هندی به خاطر جهیزیه به دست میرسد. افزایش این عمل به واسطه ظهور عصر جدیدی از مصرفگرایی که با سنن قرون وسطایی تداخل پیدا کرده، ابعاد جدیدی یافته است. مقامات هندی میگویند: تمام خانوادهها صرف نظر از زمینه مذهبی، اجتماعی و اقتصادیشان، بطور فزایندهای جهیزیه بیشتری را طلب میکنند تا از فقر بگریزند، ثروتی بیندوزند، تا لوازم مدرنی را که هر روز تبلیغش را در تلویزیون میبینند، به چنگ بیاورند. در جریان شتاب جامعه به سمت مدرنیزه شدن تقاضای جهیزیه، راهی شده است تا سالیان سال بعد از ازدواج، همچنان پول و کالا از خانواده عروس اخذ شود و اگر خانواده عروس قادر به این کار نباشد عروس در معرض گرفتاری ضرب و جرح و حتی قتل قرار میگیرد.
جهیزیه شاید بزرگترین عامل فشاری باشد که ستمکشیدگی زنان در هند و سایر نقاط شبهقاره را تشدید میکند. این سنت که در آغاز بمنظور کمک به زندگی دختران که وارث خانواده محسوب نمیشدند بنا نهاده شد، اینک به عامل ورشکستگی خانوادهها و ستم.کشیدگی زنان بدل شده است. از لحظهای که یک دختر به دنیا میآید، خانوادهاش میدانند که سالها و حتی نسل.ها باید بهای ازدواج و جهیزیهاش را بپردازند. و همین عمل موجب قتل نوزادان دختر و سقط جنین دختر میشود. اگر دختر زنده بماند، خانوادهاش با اعتقاد به اینکه جز خرج برایشان فایدهای ندارد و باید روزی او را تحویل خانواده شوهر بدهند با او مثل یک سربار رفتار میکنند و نسبت به برادرانش غذای کمتری به او میدهند و توجهی به سلامتش ندارند. بعد هم خانواده داماد فکر میکنند به خاطر اینکه بار اضافی ورود یک زن به خانوادهشان را پذیرفتهاند، باید پول کلانی به آنها داده شود.
رسم جهیزیه در هند بدین قرار است که خانواده داماد بر اساس موقعیت اجتماعی، وابستگی طبقاتی، و موقعیت اقتصادی و تحصیلی خود از خانواده دختر تقاضاهایی مبنی بر دریافت وسایل زندگی میکند. خانواده عروس بایستی در هنگام نامزدی با این تقاضا موافقت کنند. مقدار جهیزیه قبل از ازدواج بین طرفین توافق میشود. این جهیزیه شامل طلا، ماشین، وسایل الکترونیکی، وسایل زندگی، فرش، مسکن و پول نقد است و میزان آن بستگی به وضعیت خانواده عروس از لحاظ طبقه و امکانات مالی دارد. هم اکنون خانوادههای عروس در مورد یک وسیله نقلیه از دوچرخه تا ماشین آخرین مدل خارجی و در مورد مسکن نیز از منازل اجارهای تا منازل ویلایی در اروپا به داماد هدیه میکنند و این دو مسئله بسیار حايز اهمیت است. از آنجا که اکثر جامعه هند در فقر به سر میبرند، بسیاری از دختران جوانی که والدین خویش را در موقعیت ناگواری میبینند، به منظور رها کردن والدین خویش از مشکلات اقتصادی یا دست به خودکشی میزنند و یا راهی مراکز فحشاء میشوند. در بسیاری از موارد، پس از اینکه زوجین تشکیل خانواده میدهند، خانواده عروس موفق نمیشود به خاطر مشکلات اقتصادی، به وعدههای خود در مورد تهیه جهیزیه عمل کند. در نتیجه خانواده داماد اذیت و آزار عروس را شروع میکند و بدین طریق سعی میکند که خانواده عروس را تحت فشار قرار دهد تا به وعدههای خود عمل کند.
در این راستا بسیاری از نوعروسان تحت فشارهای روحی و اذیت و آزار جسمی قرار میگیرند، و در برخی از مواقع نیز خانواده داماد اقدام به سوزاندن عروس میکنند. عروسسوزی در سال.های اخیر نیز، قربانیان بسیاری داشته است. شاید بتوان ادعا کرد که روزی نمیگذرد که عروسسوزی در هند اتفاق نیافتد، اما تمامی آنها در روزنامهها گزارش نمیشود. مردم شاهد انعکاس تعداد زیادی از آنها در روزنامهها هستند، اما تعداد قربانیان این جنایت هولناک بیش از آن است که در روزنامهها منعکس میشود. آمار منتشره در همین رابطه حاکی است که تنها طی سال 1369 حدود 1000 دختر در شهر دهلی در همین رابطه دست به خودکشی زدهاند.
در مورد جهیزیه نیز همانند مراسم عروسی سطح خانواده میزان جهیزیه را تعیین میکند و تعداد آن از حداقل شروع میشود. در این مورد نیز، به ذکر نمونهای میپردازیم. حدود هشت سال پیش دختر مهاراجه جیپور در ایالت راجستان واقع در غرب هند ازدواج کرد و پدرش علاوه بر کلیه وسایل زندگی، وسیله نقلیه، منازل و زمین.های متعدد، 190 کیلو نیز طلا به وی داد. دولت هند بعدها میزان موجودی طلای مهاراجه مزبور را 2961 کیلوگرم اعلام داشت!
در حقیقت جهیزیه، امروزه بعنوان یک هدیه برای ابراز محبت و عشق نیست بلکه حقی است برای خانواده پسر در قبال بزرگ کردن پسر و کسب تحصیلات به اضافه مخارج ازدواج و کالاها و وسایل زندگی.
هیولای مرگ ناشی از جهیزیه در ایالات مختلف هند آثار وحشتناک خود را نمایان کرده است. طی یک دوره یک سال و نیم اخیر تنها در یک بخش ایالت «آندراپرادش» بیش از 200 مورد مرگ همسر توسط خویشاوندان و یا خود شوهر گزارش شده است که دلیل، آن عدم توانایی زنان در پرداخت جهیزیه کافی بوده است. به آتش.کشیدن زن هنوز یک روش متداول برای خلاصی یافتن از دست همسرانی است که به همراه خود جهیزیه کافی به خانه شوهر نمیآورند و شوهرانی که نمیخواهند دستشان به خون آغشته شود چنان زندگی را به همسر خود تنگ میکنند تا او خودش دست به خودکشی بزند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 173]