واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سفر به سرزمين وحي از عطش سعي تا زلال زمزم
اجتماعي. حج . ۸۷سعي. صفا و مروه
مكه مكرمه - طواف واجب را كه تمام كردي و نماز طواف را در پشت مقام ابراهيم خواندي براي انجام مرحلهاي ديگر از اعمال حج وارد سعي ميشوي تا با هاجر اين بنده با اخلاص خدا براي يافتن چشمه زلال حقيقت زمزم ،تشنه كام دوكوه صفا و مروه را جستجو گرانه و پر تب و تاب طي كني و مسير الي الله را بيابي.
به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار اعزامي ايرنا ،سعي مرحلهاي از اعمال واجب حج است كه نوعي پياده روي و دويدن در بين دو كوه صفا و مروه را شامل مي شود.
طريق هفت بار بين صفا و مروه را اگر ازآيينه قرآن كريم بنگري براستي از نشانههاي خدا هستند.
صفا، يادگار حضرت آدم نبي است و مروه، يادگار حوا.
و در اولين قدم حاجي را به تامل در خصوص هبوط مياندازند و به اين طريق صفا و مروه يادي از پدر و مادر نخستين انسان است.
به صفا كه ميرسي خلوص را در بلندي صفا ميبيني، بايد ماتي و كدورت را از خود بزدايي ، اينجا همانجايي است كه خانه خدا از آن بيهيچ پردهاي با بنده خود سخن ميگويد.
حتما حكمتي دارد كه خداوند صفا و مروه را به عنوان دو كوه كوچك در نزديكي خانهاش در جوار مسجدالحرام (مقدسترين مسجد مسلمانان) قرار داده و انجام اعمالي را در مسير اين دو كوه واجب كرده تا حاجيان صفاي دل را در آنجا محك بزنند و صيقل وجود يابند و به معبود برسند.
اين دو كوه كوچك كه امروز از شكل و آثار گذشته آنها و همچنين كوه بودن آنها اثري باقي نيست در جنوب شرقي و شمال مسجدالحرام واقعاند و از ارتفاعات كوه ابوقبيس مكه مكرمه محسوب ميشوند.
امروزه ديگر نشاني از آن دو كوه صفا و مروه نيست و درتمام اين فاصله سالني ساخته شده است كه خيل حاجيان در حال حركت را در هر لحظه شبانه روز در آن ميبيني .
اينجا همه لباس يكدست احرام دارند ، همه در رفت و آمد هفتباره از اين مسير ۴۳۰متري از صافي صفا ميگذرند تا به هبوط حوا و حكايت خودسازي برسند.
مروه به معناي سنگ سفيد است و به تاكيد برخي از لغت شناسان مروه از مراه ( زن) گرفته شده و اين همان بازگشت به اصل هبوط حوا در اين قسمت از خاك مكه است.
طريق در بين صفا و مروه شيوه ابراهيمي است كه بازهم آغاز و انجام آن انسان را به دوست و بنده را به خالق ميرساند .
به آغاز دعوت دين اسلام به عنوان آخرين دين خدا و زمان رسول گرامي اسلام به عنوان ختم نبوت نيز كه ميرسيم كوه صفا حكايت آشنايي دارد.
كوه صفا، همان مكاني است كه از بلنداي آن پيامبر اعظم (ص) رسالت خويش را با جمله (قولوا لا اله الا الله تفلحوا) به جهانيان اعلام كرد.
آيا معناي سعي در بين صفا و مروه كه هم حكايت آدم را دارد، هم قصه ابراهيم خليل بت شكن را روايت ميكند و هم رسالت پيامبر را بازگو، ضرورت اطاعت از خدا نبايد تلقي كرد؟
صفا و مروه از هر منظري كه بنگري از شعائرند و به صورت تاريخي زنده و جاندار انسان را به ياد خدا مياندازند.
اين دو كوه خود خاطرهاي از صحنه تلاش و مبارزه هاجر و تشنگي اسماعيل اند و از سوي ديگر حكايت چشمه جوشان زمزم را زمزمه ميكنند.
آري در اينجا بايد هاجروار هروله كنان به دنبال مونس بود زيرا ابرهيم به دستور خدا ، هاجر و فرزندش را در سرزمين خشك و بيآب گذاشت و عطش اسماعيل سبب ساز شد تا هاجر در پي آب به جستجوي همدم بشتابد.
در بين صفا و مروه بازهم صداي هاجر را اگر بخواهي ميشنوي كه فرياد مي زند در اين وادي مونس و همدمي نيست؟
و باز اين هاجر است كه در هفت مرحله طي طريق بين صفا و مروه، در اوج نااميدي چشمه سار جوشان زمزم را در زير پاي اسماعيل عشق ميببيند.
آيا سعي بين مروه و صفا يادآور اين حكايت در طول تاريخ نيست كهاي انسان اگر از نفس خود بگريزي دراوج نااميدي به زمزم اميد ميرسي همانطوري كه هاجر در مكاني كه از خشكي اشباع بود و سرابي بيش ديده نميشد لطف خداوندي را ديد و سيراب شد.
ياد اين حديث امام جعفر صادق (ع) نيزدر خصوص سعي بين صفا و مروه تداعي همين معناست كه ميفرمايد: محل عبادتي دوست داشتني تر از محل سعي براي خدا نيست چرا كه در اين محل هر متكبر سركشي خوار ميشود.
اينجا مكاني است كه هر لحظه آن را بايد ستايش خدا كرد و از نعمت و نعماتي كه براي انسان ارزاني داشته سپاسگزار بود.
اهميت و جايگاه سعي در صفا و مروه در احاديث و روايات زياد آمده كه از آن جمله اند:
توقف بر صفا، صفا ميآورد.
وقوف طولاني بر صفا و مروه، موجب افزايش مال ميشود.
سعي در صفا و مروه، گناهان را پاك ميكند.
اين مكان، موجب شفاعت فرشتگان ميشود.
و همين است كه هروله در اين مكان مقدس رمز فرار از گناه است.
دعاي زيرلب ذر زماني كه روي به صفا داري سبب تصفيه نفساني است و وقتي كه روي به مروه ميگرداني مروت در تو زنده ميشود و به همين خاطر است كه سعي بين صفا و مروه نشانهاي از تهذيب روح است و پالايش نفس.
در سعي صفا و مروه همه راهياند ، درمسيرند ، سياه پوست و سفيد پوست ندارد كبير و صغير و زن و مرد ندارد همه بايد اين مسير را طي كنند تا درپس آن رمز گشايي الهي كنند، اينجا هيچ امتيازي بين انسانها نيست ،همه لباسهاي يكدست سفيد احرام معنا بخش را به تن دارند تازه از همجواري كعبه آمده اند.
اينجا جايي است كه دعوت از آنجا آغاز شده و ادامه يافته است.
ارتفاع صفا ۱۵متر و ارتفاع مروه هشت متر است در مسير بين اين دو گاهي انسان در سربلندي صفا و گاه در سرازيري مروه قرار ميگيرد و دراين شوط ها - دورها- ي ميان اين دو بويژه اگر پس ازطي ۸ساعت راه ازمدينه تا مكه تازه به شهر رسيده باشي و بلافاصله طواف كعبه را انجام داده باشي ، ديگر رمقي برايت نميماند و در هر دور با تشنه كامي و بيرمقي به ياد صحنههاي فداكاري هاجر ميافتي و متوجه ميشوي كه براي رسيدن به حقيقت ناب زمزم بايد گناهان چونان دانههاي درشت از تمام بدنت فروريزد تا لايق چشمه سار حقيقت شوي.
اينجا اصلا جاي ايستادن نيست مسير سخت دويدن و طي كردن است كه هميشه در راه بودن سخت تر از وصل هدف است ، و اين رمز زندگي است كه انسان در اين سعي ميآموزد تا هيچگاه از راه نايستاد.
شوط هفتم كه به مروه ميرسي ديگر رمقي برايت نمانده و بر روي اين كوه صاف شده آرام ميگيري درحالي كه تمامي خودخواهي و نفسانيت و هرچه تعلقات دنيوي است را در مسير به دور انداختهاي اكنون نوبت نوشيدن زمزم گواراست تا جان و روحت را صيقل بخشد و آرامش الهي را هديه جسم خسته ات .
اين آب را مينوشي با درود و سلام بر ابراهيم خليل الله ،هاجر اين زن سپاهپوست و با اخلاص خداوند و اسماعيل ،كه آنها اين مسير خودسازي را به اذن الهي براي امت خود نشانه گذاشتند.
گزارش از : جواد زاهدي
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]