واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *نگاه جانشين رايس به ايران* كلينتون سكان سياست خارجي آمريكا را به كدام سو ميبرد؟
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: سياسي خارجي - ايران در جهان
انتخاب هيلاري كلينتون به عنوان وزير امور خارجهي دولت باراك اوباما كه با شعار "تغيير" در انتخابات رياست جمهوري آمريكا به پيروزي دست يافت، تعجب بسياري، ازجمله حاميان اولين رييس سياه پوست كاخ سفيد را برانگيخته است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين تعجب از آن رو است كه سياستهاي كلينتون، كه در رقابتهاي مقدماتي انتخابات رياست جمهوري آمريكا رقيب اصلي اوباما بود، درباره مسايل مربوط به سياست خارجي آمريكا ـ از جمله مسايل مربوط به ايران ـ كه قرار است از اين پس او سكان دارش باشد، بسيار سرسختانهتر و جنگطلبانهتر از اوباما به نظر ميرسيد.
با اين حال اوباما كه در مبارزات انتخاباتياش، از قضاوتها و اعتقادات هيلاري در حوزهي سياست خارجي به شدت انتقاد كرده بود، پس از اعلام انتخاب همسر بيل كلينتون، رييس جمهور پيشين آمريكا براي نشستن بر كرسي وزارت امور خارجهي دولتش گفت كه آمريكاييها نبايد برخي مسايل را كه در بحبوحهي مبارزات انتخاباتي مطرح شده است، جدي بگيرند و با وجودي كه ستاد انتخاباتي باراك، سياست خارجي كلينتون را "بسيار اغراق آميز" خوانده بود، اوباما پا را فراتر گذاشت و تا آن جا پيش رفت كه گفت او و كلينتون درباره منافع آمريكا نقطه نظرات مشترك بسياري دارند.
* سياستكلينتون در قبال ايران
با توجه به اين كه از اين پس كلينتون به جاي كاندوليزا رايس، وزير امور خاجهي فعلي آمريكا راهبري مسايل مربوط به ايران را در دستگاه سياست خارجي آمريكا دنبال ميكند، اظهارات و سياستهاي اعلام شدهي هيلاري در قبال ايران در طول مبارزات انتخاباتي و پيش از آن ميتواند راهنمايي براي يافتن مسيري باشد كه احتمال ميرود در قبال تهران دنبال كند.
در ارديبهشت ماه سال جاري بود كه كلينتون سياست ايرانهراسي را در قبال ايران پيش گرفت و بدون توجه به تاكيد ايران بر صلحآميز بودن فعاليتهاي هستهيي و با طرح اين فرض كه ايران آغاز گر يك حمله به رژيم صهيونيستي باشد، در اظهاراتي غيرمسوولانه گفت كه اگر ايران با تسليحات هستهيي به رژيم صهيونيستي حمله كند، آمريكا نيز با تسليحات هستهيياش به آن واكنش نشان خواهد داد.
اظهارت غيرديپلماتيك وي با انتقادات شديد اوباما كه گفته بود حاضر است بدون پيش شرط با ايران وارد مذاكره شود روبرو شد؛ اما كلينتون در پاسخ به اين انتقادات گفت كه "هشدار به تلافي در رابطه با ايران لازم است" و حتي در گفتوگوي ديگري تاكيد كرد كه از آن چه گفته است متاسف نيست.
كلينتون همچنين در ادامهي سياست ايران هراسي كه در پيش گرفته بود، ادعا كرد كه ايران متحدان آمريكا را در خاورميانه به وحشت انداخته و با زورگويي آنها را به اطاعت واميدارد.
هيلاري از طرح اين ادعا براي تاكيد بر اين كه "لازم است آمريكا يك چتر امنيتي را براي محافظت از رژيم صهيونيستي و ساير متحدان آمريكا در منطقه در برابر تهديدهاي ايران ايجاد كند"، استفاده كرد.
اين در حالي است كه اوباما در گفتوگويي با شبكهي خبري ABC سخنان هيلاري كلينتون را تداوم "سياست گاوچراني جورج بوش" دانسته و گفته بود: "مهم آن است كه از زباني استفاده كنيم كه علامتي را به جامعه جهاني بفرستد مبني بر اين كه ما از سياست ديپلماسي گاوچراني و يا از فقدان ديپلماسي كه در دوران جورج بوش شاهد بوديم فاصله گرفتهايم."
سخنان تند و نسنجيدهي كلينتون حتي با انتقاد روزنامهيبوستون گلوب روبهرو شد. اين روزنامه از "سخنان بيقيد" كلينتون انتقاد كرد و نوشت: برخي خطوط قرمز وجود دارند كه نبايد از آنها گذشت و اين دقيقا كاري است كه كلينتون انجام داد و گفت كه اگر ايران به اسراييل حمله كند وي اين كشور را كاملا نابود خواهد كرد.
وزير امور آسيايي وزارت خارجه انگليس اين اقدام كلينتون را نسنجيده خواند. روزنامه عربنيوز، چاپ عربستان واكنش شديدتري نشان داد و تهديد هستهيي كلينتون را "سياستهاي خارجي يك ديوانه خانه" خوانده و نوشت: "اين نشان دهنده همان ناداني احمقانهيي است كه شاخصه اصلي روابط خارجي جورج بوش بود."
سكان دار آتي سياست خارجي آمريكا همچنين موضع گيري خصمانهاي در قبال سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران اتخاذ كرده و به لايحه خصمانه سناي آمريكا مبني بر "تروريست" خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران راي مثبت داده است. كلينتون دي ماه سال گذشته در پاسخ به انتقادات از او در اين باره، بار ديگر از تصميمش دفاع كرد و آن را تلاشي براي به دست آوردن اهرم در قبال ايران دانست.
در عين حال بر اساس گزارشي كه ارديبهشتماه و در زمان رقابتهاي اوباما و كلينتون براي حضور در كاخ سفيد از سوي موسسه علوم و امنيت بينالمللي واشنگتن دربارهي مواضعشان در قبال برنامهي هستهيي ايران و بحث تعليق منتشر شد، "كلينتون نزديكترين ديدگاه را به ديدگاه جورج بوش، رييسجمهور فعلي آمريكا دارد اما باراك اوباما با سياست فعلي آمريكا تضادي چشمگير دارد."
كلينتون گفته است كه ايران "بايد تعليق كند" و در عين حال تاكيد كرده است كه اگر ايران به برخي شرايط خاص عمل كند، وي با تهران مذاكره خواهد كرد. و اين در حالي است كه اوباما گفته است، بلافاصله با هدف دستيابي به تعليق، مذاكره با ايران را آغاز خواهد كرد، يعني وي الزامات سازمان ملل را كه متحدان اروپايي آمريكا آن را ترجيح ميدهند، رها خواهد كرد.
*مواضع ضد و نقيض كلينتون در قبال ايران
كلينتون در رقابتهاي مقدماتي انتخابات كه در نهايت به شكست وي منتشر شد، اظهارت ضد و نقيضي دربارهي مواضعش در قبال ايران داشته است. با وجودي كه از نظر بسياري ديدگاه وي به ديدگاه دولت بوش نزديك است، او در تلاش براي جلب آراء ميكوشيد از سياست خارجي جورج بوش فاصله بگيرد. هيلاري كه زماني باراك اوباما را به خاطر اعلام آمادگي براي مذاكرات بدون پيش شرط با مقامات ايران،" سادهانديش" و سخنانش را "غير مسوولانه" ميخواند، در تيرماه سال جاري، سياست بوش در قبال ايران را "بازنده"خواند و پيشنهاد داد واشنگتن مذاكراتي در سطوح پايين با تهران داشته باشد.
او گفت: رويكرد دولت بوش نه موجب تغيير رفتار (ايران) شده است و نه نتايجي به دنبال داشته است؛ من خود طرفدار هويج و چماق هستم.
او مرداد ماه سال گذشته نيز دولت بوش را به خاطر استفاده نكردن از ديپلماسي در حل مسالهي هستهيي ايران شديدا سرزنش كرد و اظهار كرد كه گفتوگوي دولت آمريكا با ايران "بايد سالها پيش انجام ميگرفت".
رودي جولياني كه او هم از نخستين نامزدهاي حزب جمهوريخواه در انتخابات رياستجمهوري آمريكا بود با انتقاد از مواضع كلينتون در قبال ايران و مغايرتهاي آن گفته است كه كلينتون به روشني مشخص نكرده است كه به ايران اجازهي تبديل شدن به يك قدرت هستهيي را نخواهد داد و از سوي ديگر اقدام نظامي را براي جلوگيري از چنين مسالهاي منتفي نكرده است.
كلينتون سال گذشته نيز در مقالهاي كه در مجله "فارين افرز" منتشر شد، تهران را "يك چالش استراتژيك دراز مدت براي آمريكا و متحدان آن " خواند و افزود "نبايد به ايران اجازه داد به تسليحات هستهيي دست يابد."
او هم مانند بسياري ديگر از مقامات آمريكايي از جمله باراك اوباما زماني كه در منهتن در برابر اعضاي بانفوذترين لابي رژيم صهيونيستي در آمريكا (آيپك) ـ كه از نظر برخي تحليلگران عروسك گردان سياستهاي آمريكا است ـ قرار گرفت، نتوانست از گفتن جملاتي براي خوشايند آنها خودداري كند و با تكرار سخنان بوش گفت: در برخورد با اين تهديد (ايران)، هيچ گزينهاي نبايد از روي ميز حذف شود.
با وجودي كه برخي از دموكراتها از انتخاب كلينتون كه تا چندي پيش رقيبي سرسخت براي اوباما بوده است ابراز نگراني كرده و گفتهاند احتمال ميرود اين دو قادر به همكاري با يكديگر نباشند، با نگاهي به آن چه در گذشتهاي نه چندان دور رخ داده است، به نظر ميرسد اين انتخاب نشانهاي است از آن كه كلينتون و اوباما درباره مسايل سياست خارجي به ويژه مسايل مربوط به ايران آن اندازه كه در قابتهاي انتخاباتي به نظر ميرسيد، تفاوت چنداني ندارند.
اوباما كه در ابتدا بر گفتوگوي بدون پيش شرط با مقامات عالي رتبهي ايران و در سطح رييس جمهور تاكيد داشت، پس از مواجهه با انتقادات تا حدودي پا پس نهاد و اعلام كرد كه چنين گشايشي بايد در ابتدا در سطوحي پايينتر انجام گيرد. اكنون نيز با انتخاب هيلاري كلينتون كه حتي از نظر رسانههاي غربي در قبال ايران ديدگاهي جنگ طلبانهتر دارد، و با توجه به سياستهاي اعلام شدهي كلينتون در قبال ايران، برنامهي هستهيي، موقعيت منطقهيي ايران، سپاه پاسداران و نيز سرسپردگياش در برابر رژيم صهيونيستي به نظر ميرسد جايي براي مشاهدهي "تغيير" در سياست خارجي آمريكا در قبال ايران باقي نميماند.
گزارش از اعظم گلمحمدي، خبرنگار ايسنا
انتهاي پيام
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 169]