واضح آرشیو وب فارسی:مهر: شور حج- 197/غرب از شكوفايي تمدن اسلامي نگران است
استاد اهل سنت دانشگاههاي كشور در همايش "قرآن محور احياي تمدن اسلامي"، گفت: پيروزي انقلاب اسلامي نقطه عطف احياي تمدن اسلامي در قرن بيستم بود، به گونهاي كه پس از آن تمدن اسلام در بيشتر عرصهها در رقابت با غرب رشد بيشتري داشته و عاملي براي نگراني غربيها است.
به گزارش خبرگزاري مهر، دكتر محمد حسين الياسي كه صبح امروز در اين همايش در مكه مكرمه سخن مي گفت ضمن بررسي روند تاريخي قرن بيستم، پيروزي انقلاب اسلامي را به ويژه در نيمه دوم قرن بيستم نقطه شكوه روند احياي تمدن اسلامي برشمرد كه همه انديشمندان به اين مهم اعتراف دارند.
وي در سخناني با موضوع "نقش اخلاق در ترويج تمدن اسلامي" به ارائه مفاهيم بنيادين اين حوزه پرداخت و تأكيد كرد: بر اين باورم كه تمدن متشكل از سامانه هاي سياسي، اقتصادي، نظام علمي و از همه مهمتر در برگيرنده مؤلفه اخلاق است.
اين استاد دانشگاه به كاركردهاي مهم و اساسي تمدن پرداخت و از هويت بخشي و معنا بخشي پديده ها به عنوان دو ركن اساسي تمدن ياد كرد كه هويت بخشي به معناي پاسخ گفتن به سؤال اساسي " من كيستم" و معنابخشي به مفهوم ترجمان صحيح و اساسي و شناخت و معرفت حوادث و رويدادها مربوط مي شود.
الياسي با اعلام هشت تمدن متداول امروزي در دنيا اعم از اسلام، غرب، كنفوسيوس، اسلاو، ارتدوكس ، هندي، آفريقايي و تمدن آمريكاي لاتين اظهار داشت : در گستره و جوهره، اسلام و غرب در حال حاضر بيشترين فعاليت و چالشها را دارند و به رغم تلاش غرب براي تقسيم تمدنها به شمال و جنوب، براي تحت تأثير قرار دادن جوامع بشري، رقابت تمدن اسلام و غرب هر روز با شدت بيشتري بروز دارد.
وي نقطه عطف تمدن اسلامي را شكل گيري بغداد به عنوان پايتخت تمدن اسلامي با حضور اعراب و ايرانيان دانست كه در آن علم و آگاهي و رشد فكري با حضور ايرانيان وغير آنها حركتي فزاينده را موجب شد.
اين استاد دانشگاه در ادامه تأكيد كرد: آنچه تمدن را گسترش مي دهد اخلاق است و در تعاليم اسلامي نيز پيامبر به عنوان پرچمدار اخلاق نقشي بي بديل در گسترش تمدن اسلامي داشته است. در عين حال ارزشهاي اخلاقي و شجاعت، جستجوگري ، نهراسيدن از دنياي ناشناخته ها و نترسيدن از ايجاد شك و شبهه زمينه ساز خلاقيتي است كه در سايه آن فراورده هاي ديني تعالي مي يابد.
وي با اعلام اينكه در قرن 12 و 13 دوران ركود فرهنگ و تمدن اسلامي فرا مي رسد، به همزماني اين پديده با اوج گيري فرهنگ غرب و همچنين تأثيرات مهم عناصر داخلي و خارجي اشاره كرد و گفت : روحيه سلطه طلبي عناصر خارجي و اعمال فشارهاي سياسي ، اقتصادي و فرهنگي آنان و همزمان با آن وضعيت داخلي و ركود فرهنگ و تمدن اسلامي و همچنين حاكميت حكام مستبد و بي بهره از فرهنگ و مهمتر از همه دوري گزيدن از ارزشهاي اخلاقي و در نتيجه معلول ماندن شجاعت و جستجوگري با كنار رفتن ارزشهاي اسلامي همراه بوده است.
الياسي تأكيد كرد: تمدن اسلامي در حال احيا است و اگر به ارزشهاي اسلامي روي بياوريم به طور حتم اين روند رشدي فزاينده خواهد داشت و به نقطه مطلوب مي رسد. در عين حال بايد توجه كرد نبايد گمان برد غرب و تمدن آن كه در مسير افول قرار دارند، خود به خود مسير ركود خود را شتابان مي كنند بلكه آنها نيز به دنبال تدابيري براي اوج گيري دوباره خواهند بود كه اين كار رقابت را سخت تر مي كند .
وي افزود: به همين جهت است كه تمدن غرب پس از قرنها حركت، امروز دوباره به فكر احياي ارزشهاي اخلاقي روي خوش نشان مي دهد تا ارزشهاي اخلاقي خود را برپا كند.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]