واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: افزايش تقاضاي جهاني براي خودرو برقي
سرمايه ، حسين كاهه: افزايش چشمگير قيمت سوخت در سراسر جهان موجب شده است مالكان خودروها بيش از پيش به استفاده از خودروهاي برقي و هيبريدي گرايش يابند. نتايج جديدترين نظرسنجي صورت گرفته در آلمان حاكي از آن است كه افزون بر 60 درصد از مالكان آمريكايي و ژاپني خودروهاي هيبريدي، از اين خودروها و رانندگي با آن رضايت دارند. تعداد قابل توجهي از رانندگان سراسر جهان، علاقه مند به استفاده از خودروهاي داراي نيرومحركه برقي يا هيبريدي هستند. بيش از هشت هزار نفر از رانندگان در اتريش، چين، فرانسه، آلمان ژاپن، سوئيس، انگليس و آمريكا در اين نظرسنجي شركت كرده و يك سوم از آنها اعلام كرده اند به احتمال قريب به يقين در آينده خودروهايي را خريداري خواهند كرد كه مجهز به نيروي محركه هيبريدي باشند. براساس پيش بيني كارشناسان، خودروهاي هيبريدي طي چند سال آينده بخش اعظم خودروهاي توليدي در سراسر جهان را به خود اختصاص خواهند داد. براساس يك بررسي انجام شده 4/54 درصد از آ لماني ها كمتر از 15 هزار كيلومتر در سال رانندگي مي كنند. همين امر موجب شده است تا آنها به دنبال خودرويي باشند كه هزينه هاي مصرف سوخت آن پايين تر است.
اين تحقيق بيانگر آن است كه 8/53 درصد از چيني ها، 2/46 درصد از فرانسوي ها،8/43 درصد از سوئيسي ها، 2/30 درصد از انگليسي ها، 4/29 درصد از ژاپني ها، 2/29 درصد از اتريشي ها، 1/28 درصد از آمريكايي ها و 27 درصد از آلماني ها مايل به استفاده از خودروهاي هيبريدي هستند.
دولت ها و شركت هاي بزرگ خودروسازي كه سعي دارند با پيشتازي در اين زمينه، گوي سبقت را از رقبا ربوده و سهم اعظمي از بازار اين نوع خودروها را به خود اختصاص دهند در تلاشند با طراحي و توليد اولين خودروهاي برقي-هيبريدي، پيشگامي خود را در توليد اين خودروها تثبيت كنند. دولت ها نيز با ارائه مشوق هايي به توليدكنندگان و مشتريان، سعي در جلب توجه آنها به توليد و خريد اينگونه خودروها دارند. به عنوان مثال دولت دانمارك، با هدف متقاعد ساختن رانندگان اين كشور به استفاده از وسايط نقليه برقي در تلاش است تا اين كشور را به دومين كشور داراي بيشترين استفاده كنندگان از خودروهاي برقي تبديل كند. شركت رنو مدل هاي برقي ون كانگو و نسل آينده مگان هاچ بك برقي را تا سال 2011 در دانمارك توليد خواهد كرد. اين شركت تكوين پلتفرم ويژه خودروهاي برقي را نيز آغاز خواهد كرد تا در سال 2012 آماده عرضه شود. مدير پروژه خودروهاي برقي رنو مي گويد: «تا سال 2020 در 10 تا 20 درصد از خودروهاي خانواده توليدي در اين شركت از نيرومحركه برقي استفاده خواهد شد، اما تمامي اين مسائل به داشتن زيرساختار و برنامه بلندمدت در مورد مشوق هاي مالي بستگي خواهد داشت.»
تحقيقات صورت گرفته ثابت كرده اند رانندگان اروپايي به طور ميانگين روزانه كمتر از 60 كيلومتر رانندگي مي كنند و تنها 25 درصد از آنها بيش از 100 كيلومتر در روز رانندگي مي كنند البته جاي شكي نيست كه افزايش هزينه سوخت بر جذابيت استفاده از خودروهاي برقي مي افزايد. ما آنچه بيش از قيمت بالاي بنزين موجب پيشبرد اين پروژه مي شود، مشكلات ناشي از آلايندگي گاز CO2 است. شركت رنو قصد دارد در زمينه توليد باتري هايي كار كند كه وقتي پس از چهار يا پنج سال، توانايي و كارايي آنها در توليد نيرو براي به حركت درآوردن خودرو كاهش يافت بتوان با ايجاد چرخه عمر هشت يا 10 ساله از آنها در منزل و براي استفاده در وسايل برقي نظير ماشين لباسشويي استفاده كرد.
در همين ارتباط كشورهايي نظير انگليس، سياست هايي تشويقي براي توليد خودروهاي برقي و تشويق مشتريان به خريد اين نوع خودروها، اعمال كرده اند كه از جمله آنها مي توان به كاهش 30 تا 50 درصدي نرخ ها براي خودروهاي برقي توسط شركت هاي بيمه در صنعت خودرو اشاره كرد. خودروسازان سعي دارند از طريق افزايش سرمايه گذاري به رقابت در توليد خودروهاي برقي و هيبريدي بپردازند. مسوولان نيسان معتقدند توليد خودروهاي برقي، حركتي از برنامه هاي كوتاه مدت به سوي برنامه هاي بلندمدت كاهش آلاينده هاي CO2 است. از نظر اين شركت، خودروهاي برقي تنها يك خودرو يا راه حلي براي جابه جايي هاي شهري نيستند بلكه آينده نيسان تلقي مي شوند. به اعتقاد آنها تمايل مصرف كنندگان آينده به خودروهايي با كمترين ميزان آلاينده هاي CO2، بسيار زياد خواهد بود. مسوولان نيسان معتقدند توليد خودرويي بدون هيچ گونه آلايندگي كه نيروي خود را نيز از انرژي قابل بازيافت به دست مي آورد، بحث و جدل هاي بسياري را در پي دارد. از آنجا كه تامين كنندگان انرژي نيز بخش مهمي از اين پروژه محسوب مي شوند، مسوولان نيسان در پي يافتن شريكي هستند كه انرژي قابل بازيافت را براي آنها تامين كند.
در همين حال پيش بيني مي شود كه با افزايش قيمت بنزين در آمريكا (فعلاً به بيش از چهار دلار در هر گالن رسيده است) تقاضا براي خودروهايي كه با سوخت هاي فسيلي- الكتريكي
(هيبريدي) كار مي كنند از جمله تويوتا Prius با افزايش چشمگيري مواجه شد. در اين ميان تويوتا كه به دليل توليد خودرو هيبريدي Prius با استقبال بيشتري از سوي خريداران مواجه است، در عرضه اين خودرو با مشكلات و كاستي هايي روبه رو شده به طوري كه سعي دارد به منظور جلب رضايت مشتريان، اين نواقص و كمبودها را تا پايان سال جبران كند. اين شركت سعي دارد به منظور افزايش رضايتمندي مشتريان خود، توليد خودروهاي كم مصرف از جمله Yaris را افزايش دهد. از سوي ديگر تويوتا سعي دارد با اتخاذ استراتژي هاي گوناگون به مقابله با كاهش فروش و سودآوري خويش در كشورهاي مختلف جهان (ناشي از افزايش قيمت جهاني سوخت) بپردازد. يكي از اين رويكردها، آغاز توليد و فروش سدان Camry هيبريدي در چين تا سال2010 است. هدف تويوتا، توليد سالانه 10 هزار دستگاه Camry هيبريدي در چين است زيرا طي سال گذشته (2007) از 430 هزار دستگاه خودرو هيبريدي توليدي تنها 320 دستگاه آن در چين توليد شده بود. در اين ميان، ميتسوبيشي موتورز نيز فروش خودرو برقي بدون آلايندگي i-MiEV را از تابستان آينده (2009) و فروش به مشتريان بخش ناوگان حمل و نقل را تا قبل از سال2010 آغاز خواهد كرد.
قيمت عرضه اين خودرو كوچك برقي بين 23420 دلار تا 28100 دلار بوده و باتري هاي آن قابل شارژ شدن از طريق اتصال به پريز برق منزل است. گفتني است ميتسوبيشي در نظر دارد با همكاري پژو- سيتروئن (PSA) در زمينه توليد نيرومحركه برقي خودروها نيز فعاليت كند.كرايسلر نيز قصد دارد طي سه تا پنج سال آينده، فروش خودروهاي برقي خود را آغاز كند. اين شركت با راه اندازي واحد جديد توليد خودرو برقي، قصد تكوين اين نوع خودرو را دارد به طوري كه صرفاً با نيروي باتري و سرعتي حدود 64 كيلومتر در ساعت حركت كند. كرايسلر در حال كار در زمينه توليد نسل جديدي از خودروهاي هيبريدي است كه باتري هاي ليتيوم- يوني دارند. اين باتري ها علاوه بر سبك تر بودن در مقايسه با باتري هاي كنوني هيدروژني نيكل- متالي كه كاربرد وسيعي دارند، انرژي بيشتري در خود ذخيره مي كنند البته اين شركت در نمايشگاه خودرو ديترويت كه سال گذشته برپا شد، ايده سه خودرو «سبز» با موتورهاي برقي را به نمايش گذاشت. اين شركت با استفاده از تكنولوژي مشابه با يكي از آنها يا تركيبي از هر سه، خودرو خود را عرضه خواهد كرد.
تحولات محيطي به ويژه در بخش هاي افزايش جهاني قيمت سوخت و روند رو به رشد آن، نگراني هاي زيست محيطي ناشي از كاربرد سوخت هاي فسيلي و معايب اندك اين نوع خودروها (برقي- هيبريدي) در بازارهاي كشورهاي اروپايي در مجموع شرايطي را ايجاد كرده است كه توجه به اين نوع خودروها به عنوان جايگزيني جدي از سوي بسياري از خودروسازان برتر جهاني در دستور كار قرار گيرد. هم اكنون بسياري از خودروسازان بزرگ، برنامه هاي مختلفي را براي عرضه خودرويي برقي- هيبريدي در دست اجرا دارند كه به نظر مي رسد شماري از آنها تا سال 2010 عملاً
وارد بازار شود. با توجه به فشارهاي مراجع قانونگذاري كشورها براي كاهش آلاينده هاي CO2، توجه روزافزون جامعه به موضوع هواي پاك و همچنين صرفه جويي در مصرف سوخت هاي فسيلي، به نظر مي رسد طي سال هاي آتي، شاهد تحرك بي سابقه خودروسازان در زمينه عرضه خودروهايي با سوخت هاي جايگزين از جمله خودروهاي
برقي- هيبريدي خواهيم بود.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]