تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 7 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):قرآنى كه بر پيامبر نازل شد... عزتى است كه هوادارانش شكست نمى خورند... .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834614582




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

سرمایه.داری


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
سرمایه.داری:
سرمایه.داری نظامی اقتصادی است که در آن ابزارهای تولید عمدتاً در مالکیت خصوصی افراد و موسسات قرار دارد. انقلاب صنعتی و یک رشته از رویدادهای دیگر زمینهٔ به.وجود آمدن این مرحله از تاریخ بشری را فراهم کرد. نظام سرمایه.داری، نظامی متکی به بازار آزاد است. در مقابل سرمایه.داری، نظام اقتصادی سوسیالیسم قرار دارد که مبتنی بر لغو مالکیت خصوصی و کنترل عمومی بر ابزارهای تولید است.
آدام اسمیت اقتصاددان انگلیسی پایه.های اساسی نظام سرمایه داری را در آثار خود، به ویژه کتاب `ثروت ملل`، تشریح کرد.
بر پایهٔ نظریات کارل مارکس، متفکر سدهٔ ۱۹ آلمان نظام سرمایه.داری با رسیدن به درجه.ای از رشد خود و افزایش تضادهای درونی.اش از هم فرومی.پاشد و روابط تولید در جوامع بشری به گونه.ای دیگر شکل می.گیرد.

تعریف سرمایه.داری:
تعریف سرمایه.داری بدون شمردن دقیق ویژگی.های آن می..تواند نارسا باشد. شکل ناب این نظام اقتصادی را می..توان چنین خلاصه کرد:
مالکیت و کنترل خصوصی وسایل تولید اقتصادی، یعنی سرمایه؛
انجام فعالیت.های اقتصادی برای تحصیل سود؛
بازاری که این فعالیت.ها را تنظیم کند؛
تصاحب منافع توسط صاحبان سرمایه (مشروط بر پرداخت مالیات به دولت)؛
عرضه کار از سوی کارگران به عنوان عناصر آزاد اجتماعی.
سیر تحول سرمایه.داری:
از نظر تاریخی، توسعه سرمایه.داری و تسلط آن بر زندگی اقتصادی هم.زمان با رشد صنعتی انجام پذیرفت. لیکن برخی از جنبه.های آن را می..توان در بخش تجاری اقتصاد پیش سرمایه.داری قرون وسطی نیز یافت. سرمایه.داری در جوامع صنعتی اشکال گوناگونی به خود گرفت که همگی موید تعریف بالاست.
سرمایه داری آغازین در بریتانیا و ایالات متحده قرن نوزدهم، به عنوان الگوی کلاسیک تلقی می..شود که به شکل ناب آن بسیار نزدیک است. در این مرحله، فعالیت.های اقتصادی توسط تعداد زیادی بنگاه.های کوچک سرمایه.داری که در تملک افراد یا خانواده.ها بود و مستقیماً توسط آنها اداره می..شد انجام می..گرفت. قواعد فعالیت.های اقتصادی توسط بازارهایی تنظیم می..شد که زیر تسلط روابط متقابل میان عرضه کالاها و خدمات و تقاضای مصرف کنندگان قرار داشت. بازار کار دستمزدها را تعیین می..کرد و کارگران را طبق همان نیروهای عرضه و تقاضا، به کارفرمایان مختلف تخصیص می..داد.
نظام اقتصادی به اصول آزادی عمل، به مفهوم عدم دخالت دولت و تعیین فعالیت.های اقتصادی توسط بازار، تجسم بخشیده بود. دولت به جای دخالت در امور اقتصادی نقشی حمایتی داشت و شرایط لازم برای شکوفایی اقتصاد را فراهم می..آورد. این شکل آغازین سرمایه.داری صنعتی، نظام اقتصادی چند پارچه، بی ثباتی و بی نظمی را به وجود آورد که میان رونق و رکود در نوسان بود. در قرن نوزدهم و اوایل قرن بیستم، دولت.های دیگر کشورهای اروپایی و ژاپن دخالت بیشتری در اقتصاد داشتند و سرمایه.داری در حال تکوین را به صور زیر تنظیم و هدایت می..کردند:
کمک مالی مستقیم به کارفرمایان خصوصی؛
جهت.دهی به اعتبارات و سرمایه.گذاری.ها؛
تأسیس بنگاه.های دولتی (به ویژه در آلمان و ایتالیا)؛
تنظیم بازارهای کار و محصولات به وسیله ابزارهای سیاسی؛
برقراری تعرفه.های حمایتی؛
اعطای حقوق انحصاری برای تولید برخی کالاها یا برای فروش در برخی بازارها؛
واگذاری مناقصه.های دولتی.
در چنین کشورهایی برای افزایش قدرت ملی، تثبیت درآمد دولت و تحکیم نظم اجتماعی، کنترل نسبتاً دقیق زندگی اقتصادی ضروری می..نمود. در قرن بیستم حتی بریتانیا و ایالات متحده امریکا نیز از الگوی کلاسیک نخستین، دور شده بودند. اشکال بعدی سرمایه.داری انحصاری به جای رقابت تعداد زیادی بنگاه خرد، با تمرکز اقتصادی و تسلط تعداد معدودی بنگاه.های بزرگ بر بازارها، مشخص می..شود. در چنین شرایطی (که به بیان دقیق تر اولیگاپلی بود نه انحصار)، توافق میان بنگاه.ها برای محدود کردن رقابت و تسلط بر بازار و در نتیجه افزایش سودآوری و ثبات، غیر عادی نبوده است.
گسترش مالکیت سهامی در اوایل قرن حاضر به تجزیه مالکیت بین تعداد زیادی سهامدار و تقلیل بنگاه.های خانواده- مالکی انجامید. عمومیت یافتن مالکیت ارتباط قدیمی میان مالکیت و وظیفه مدیریت را تضعیف کرد و مدیران حرفه.ای کنترل و اداره بنگاه.ها را به دست گرفتند. جدایی مالکیت و کنترل، از بنگاهی به بنگاه دیگر فرق می..کند و هنگامی که سهامداران بخش بزرگی از مالکیت یک شرکت را در دست داشته باشند یا برخی با یکدیگر توافق کنند هنوز امکان دارد بتوانند با استفاده از حق مالکیت خود بر خط مشی شرکت تأثیر گذارند.
سی سال اخیر شاهد رواج مالکیت سازمانی و تقلیل نسبی مالکیت خصوصی در صنعت و تجارت بوده است که دلیل عمده آن را در شرکت گسترده سازمان.های مالی (بانک.ها، شرکت.های عمده سهامدار، شرکت.های بیمه، صندوق.های بازنشستگی) در سرمایه بنگاه.ها می..توان یافت. سرمایه مالی چیزی است که مارکسیست.ها آن را وجه مشخص توسعه سرمایه.داری انحصاری می..دانند؛ جدایی سرمایه مالی از سرمایه تولیدی، انحصار آن توسط تعداد نسبتاً اندک سازمان.های مالی و تسلط این سازمان.ها بر دیگر فعالیت.های اقتصادی. در چنین شرایطی، نقش اقتصادی دولت اهمیت بیشتری می..یابد و آزادی عمل تا حد زیادی از بین می..رود. اکنون دولت.ها در صدداند تا ثبات اقتصادی به وجود آورند و از منافع سرمایه و کار در حوزه اقتصاد داخلی حمایت کنند.

برای انجام این مقصود دولت.ها قدرت خود را در زمینه.های زیر به کار می..گیرند: خرید کالاها و خدمات، انجام سرمایه گذاری دولتی، پرداخت یارانه، هدایت سرمایه گذاری خصوصی، تنظیم مقررات تشکیل شرکت.ها (مثلاً از طریق کنترل ادغام.ها و تسخیرها)، و گاهی نیز کنترل دستمزدها و حقوق و قیمت ها. در این میان، نقش و دخالت اقتصادی دولت موضوع جدال و اختلاف دو نظریه قرار گرفته است: نظریه.ای که این نقش را موجب پیدایش سرمایه داری انحصاری دولتی می..داند و آن را به مثابه یک نظام سوق دهنده اقتصاد به سوی منافع گروه کوچکی از سرمایه داران انحصاری ـ مالی می..شناسند؛ و نظریه.ای که می..گوید این شیوه دخالت و هدایت، چنان از نظام سرمایه داری ناب فاصله می..گیرد که می..توان از آن به عنوان یک نظام اقتصادی ما بعد سرمایه داری نام برد. اقتصاددانان و جامعه شناسان بسیاری مناسبات اجتماعی حاکم بر تولید سرمایه داری را مورد تحلیل و نقد قرار داده.اند که مارکس و وبر «Weber» از مهم.ترین آنها به شمار می..روند. آنان هم عقیده بودند که استخدام شدگان در این نظام از مشارکت در مالکیت و کنترل ابزار تولید اقتصادی محروم و تحت سلطه کسانی هستند که این ابزار را در مالکیت و کنترل خود دارند.
مارکس چنین سلطه.ای را ویژگی ذاتی و شناسه و وجه مشخصه تمامی اشکال سرمایه داری می..داند، زیرا از این طریق است که سرمایه می..تواند ارزش اضافی را به دست آورد. وبر اعتقاد داشت که این سلطه منحصر به سرمایه داری نیست و لازمه کارایی تولیدی در هر نوع اقتصاد صنعتی است، از نظر مارکس ماهیت استثمارگرانه مناسبات اجتماعی تولید در نظام سرمایه داری به آن معنی است که سرمایه داری بر زورگویی اتکا دارد و تضادی دائمی میان منافع سرمایه و کار در جریان است.

منبع :ویکی.پدیا، دانشنامهٔ آزاد.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 168]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن