واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: چرا دشمن «هویت ملی» ما را نشانه گرفته؟!
مقام معظم رهبری: «درست است که امروز دفاع از مرزهاى.جغرافیایى نیست، اما دفاع از مرزهاى هویت.ملى چرا؛ این مطرح است... همه.مان مسؤولیم. جوانِ امروز اگر در آن دوره نبوده است تا در مقابل دشمن بایستد... امروز می.تواند در میدان شرف و افتخارِ دفاع از شخصیت.ملى، از هویت.ملى و... از عقیده.ى مستحکم اسلامى نقش ایفاء کند.»
ادیان نیوز/ هویت مبحثی است که به ما یعنی شخصیت ما بر می.گردد و در مقابل آن غیریت قرار دارد از این رو هویت به جنبه های تمایزی و غیریتی ما توجه دارد یعنی من این هستم و این نیستم. بدین سبب ما یک طرف هویت داریم و طرف دیگر غیریت؛ از این رو وقتی از واژه.ی معنای بحران هویت می.توانیم صحبت کنیم که هویت شخص در جامعه.ای برآورده نشده باشد و به اصطلاح بحران هویت شکل گرفته باشد که آن وقت است که میگوییم جامعه به غیر خودش تبدیل می.شود که این موضوع بسیار اهمیت دارد. این که ماهیت یک جامعه یا ذات یک جامعه چیست؟ هویت یک جامعه نامیده می.شود.
هویت ایرانی؛ ذاتی یا متکثر؟!
هویت را همه قبول دارند اما بحثی که بین حوزه.های مختلف علمی وجود دارد این است که هویت ایرانی ذات دارد یا متکثر است. روشنفکران و دگراندیشان معمولاً می.خواهند بگویند هویت ذات واحدی ندارد و متکثر است تا به این وسیله بگویند اگر اسلام در ذات هویت ایرانی هست امروز غرب نیز هست، یعنی همان مقداری که امروز اسلام و ایران در ذات ما ایرانی.ها نشسته به همان میزان هم ما غرب و مدرنیته را پذیرفته.ایم.
در این قضیه آقای دکتر «بشیریه» به طور معمول پیشتاز بوده.اند. بسیاری از روشنفکران دیگر هم این گونه بودند که هویت ملی ایران را بیش.تر متکثر می.دانند در صورتی که به نظر می.رسد از زمانی که اسلام به ایران وارد شده، ذات هویتی ایرانی، اسلامی شده است و هیچ چیزی به اندازه.ی اسلام برای ایرانی.ها مهم نیست و هویت و ذات ایرانی را در برنگرفته است از این رو معمولاً روشنفکران یا دگراندیشان یا حتی برخی از روشنفکران دینی، ذات هویتی ایرانی را متکثر خوانده.اند تا اسلام گوهر واحد و بی نظیر و منحصر به فردی دیده نشود.
«هویت»؛ یک مسأله ی بنیادین
شکل گیری هویت اسلامی-ایرانی دو مرحله داشته است. از نظر ما یک مرحله ورود اسلام به ایران است و مرحله.ی دیگر هم از 500 سال اخیر شکل گرفته است که ایرانی.ها به مکتب امامت و ولایت رسیده.اند و ایران شیعه مد نظر است یعنی تشیع در این ذات قرار گرفت. در خصوص مرحله.ی اول، استاد مطهری در کتاب «خدمات متقابل اسلام و ایران» بحث.های خوبی دارند و انجام داده.اند. در مورد مرحله.ی دوم و اینکه در این 500 سال اخیر چه اتفاقی افتاده است، بحث.های فراوانی صورت گرفته است. وقتی از هویت ایرانی صحبت می.شود بیش.تر مجموعه.ای از همین مباحث یعنی هویت واحد، ذات ایرانی، هویت متکثر، جایگاه اسلام، تجدد، مدرنیته و... بحث می.شود و اختلاف در همین حوزه است.
بنابراین بحث هویت از بحث.های بنیادین ماست که اگر ما این مسأله را حل نکنیم بسیاری از نظریه.های کوچک.تر در حوزه.ی جامعه شناختی و اندیشه.ی سیاسی، تاریخ سیاسی، علوم سیاسی و ... مغفول یا ناقص می.ماند. باید ابتدا تکلیف این مسأله را روشن کنیم تا بتوانیم به دیگر نظریه.های کوچک.تر مطلب برسانیم و الهام و فضا بدهیم. این مسأله بسیار مهم است.
دشمن هم دقیقاً هویت را هدف قرار داده است برای این که می.داند اگر بتواند به این هویت رخنه کند و آن را بشکند دیگر چیزی باقی نمی.ماند. از این رو به طور معمول دشمن سعی می.کند به این هویت آسیب برساند که به نظر بنده این آسیب.ها در دو حوزه، شکل گرفته است، یکی حوزه.ی ذات و دیگری عرض یا هسته و پیرامون. معمولاً ابتدا سعی می.کنند به پیرامون آسیب برسانند و بعد به ذات برسند.
هر چند به نظر می.آید در 100 سال بعد از مشروطیت به خصوص دوره.ی پهلوی اول توانسته.اند تا حدودی به پیرامون و به عرض خیلی آسیب برساندند؛ اما ذات هویت ایرانی هم.چنان محفوظ مانده و متکثر هم نیست یعنی اسلام در مرکز این ذات قرار دارد و انقلاب اسلامی هم در اثر همین به وجود آمده یعنی بحران هویتی که در پیرامون ایجاد کرده.اند، انقلاب اسلامی هم در حقیقت واکنشی بود به آن بحران هویت و رسیدن به هویت.
بحث هویت از بحث.های بنیادین ماست که اگر ما این مسأله را حل نکنیم بسیاری از نظریه.های کوچک.تر در حوزه.ی جامعه شناختی و اندیشه.ی سیاسی، تاریخ سیاسی، علوم سیاسی و ... مغفول یا ناقص می.ماند. باید ابتدا تکلیف این مسأله را روشن کنیم تا بتوانیم به دیگر نظریه.های کوچک.تر مطلب برسانیم و الهام و فضا بدهیم. این مسأله بسیار مهم است. دشمن هم دقیقاً هویت را هدف قرار داده است برای این که می.داند اگر بتواند به این هویت رخنه کند و آن را بشکند دیگر چیزی باقی نمی.ماند.
عشق به ولایت به ذات و هویت مردم ایران باز میگردد
ما در بحث هویت می.توانیم انقلاب اسلامی را هم تحلیل کنیم؛ همچنین می.توانیم مدرنیته و غرب را نیز تحلیل کنیم؛ از این رو این بحث بسیار کلیدی و مهم است و دشمن هم اکنون متوجه شده که علت و رمز وحدت مردم ایران و یکپارچگی مردم ایران و عشقی که به ولایت دارند، به ذات و هویت مردم ایران باز می.گردد از این رو خود هویت را مورد تهاجم قرار داده و همین طور که گفتم این آسیب.هایی که وارد می.کنند، بیش.تر در حوزه.ی پیرامون بوده و در ذات و هسته.ی مرکزی نبوده بلکه بیش.تر در حوزه.ی حیات خلوت ما بوده است و توانسته.اند بحران.هایی ایجاد کنند و به طرز لباس پوشیدن ما، نحوه.ی زندگی ما، برخی آداب و رسوم ما اثر بگذارند اما هم.چنان اسلام برای ایرانی.ها مهم.ترین گوهری است که در سایه.ی آن دور هم جمع می.شوند و زندگی می.کنند.
چرا دشمن «هویت ملی» ما را نشانه گرفته است؟
دشمنان چون اسلام را علت اصلی این هویت و احساسات دینی و ایمان مردم را در مرکز این مقاومت می.بینند، در تلاش.اند این را بشکنند. حالا با انواع راه.ها، شبکه.های ماهواره.ای، فیلم خلاف اخلاق، ترویج عقاید عرفانی اباحی، ترویج افکار باطل، ایجاد شبهات و چیزهایی که ایمان مردم را هدف قرار می.دهد. سرگرم کردن مردم به اموری که یک نوع اباحی.گری و یا سستی نسبت به دین در جامعه ایجاد کند را سعی می.کنند به خصوص در بین نسل جوان ترویج کنند که مجموعه.ی آن می.شود بحران هویت.
وقتی جوان را از هویتش جدا کردند و به جای آن بحران هویت را به او دادند اول، دیگر مقاومتی صورت نمی.گیرد. کشور راحت فتح می.شود. کاری که در خیلی از کشورهای اسلامی انجام داده.اند و توانسته.اند جوان.های مسلمان و یا اقشار مختلف را از هویت دینی.شان جدا کنند. از این رو این.ها این کار را کردند و یک جاهایی هم موفق شدند. در ایران انقلاب اسلامی با این هویت گره خورده و چون گره خورده این.ها متوجه این نکته هستند که اگر بتوانند به انقلاب اسلامی صدمه بزنند در واقع به هویت لطمه زده.اند و اگر بتوانند به هویت صدمه بزنند، به انقلاب اسلامی ضربه زده.اند از این رو هویت را نشانه گرفته.اند.
راهکارهای مقابله با جنگ هویتی
اولین کاری که در هشدار رهبری وجود دارد، مسأله شناسی است. باید بدانیم دشمن چه کاری دارد انجام می.دهد یعنی مثلاً در کنار برنامه.های ماهواره.ای، هجوم تبلیغاتی، هجوم فکری اینترنتی، فضاهای سایبری و فضاهای مجازی فکر نکنیم تنها تبادل اطلاعات است. باید بدانیم آن.ها نقشه.های بالاتری برای ما دارند و در اثر برتری رسانه.ای و تبلیغاتی که دارند این فاکتور را حاضر نیستند به راحتی از دست بدهند.
پس راه اول شناخت مسأله است ما باید مسأله را بشناسیم و به جوان.ها و نسل امروز بفهمانیم. مسأله تنها تبادل اطلاعات آزاد و یا بحث علم نیست. دشمن یک چیز بالاتر از این را هدف گرفته.اند اگر ما بتوانیم این مسأله را خوب تبیین کنیم و ابعادش را خوب مشخص کنیم و به او بفهمانیم که می.خواهند مهم.ترین ابزار و سنگر ما را فتح کنند آن وقت مسأله شاید شکل دیگری پیدا کند.
ما تا زمانی که راجع به برخی از تئوری.ها و نظریه.های کلان بحث نکنیم و موضع خودمان را مشخص نکنیم در خیلی از مباحث آکادمیک و علمی مجبور می.شویم به استبدادی که در اثر سیطره.ی شرق شناسان حاصل می.شود، تن بدهیم و آن طور می.شود که جامعه.ی خودمان را، مردم خودمان را، انقلاب خودمان را با نظریه.ها و نگرش.هایی تحلیل کنیم که بومی نیست و رنگ بومی ندارد. متأسفانه این اتفاقی است که در خیلی از رشته.های علوم سیاسی و تاریخ در دانشگاه.های امروزمان دارد، اتفاق می.افتد./برهان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 367]