واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: گرایش.های مهندسی برق گرایش الكترونیك
گرایش الكترونیك به دو زیر بخش عمده تقسیم می.شود. بخش اول میكروالكترونیك است كه شامل علم مواد، فیزیك الكترونیك و طراحی و ساخت قطعات، از ساده.ترین شكل آن.ها تا پیچیده.ترین شكل است. بخش دوم مدار و سیستم نامیده می.شود و هدف آن طراحی و ساخت سیستم.ها و تجهیزات الكترونیكی با استفاده از قطعات ساخته شده توسط متخصصان میكروالكترونیك است. گرایش الكترونیك یكی از گرایش.های جالب مهندسی برق است كه محور اصلی آن آشنایی با قطعات نیمه هادی، توصیف فیزیكی این قطعات، عملكرد آن.ها و در نهایت استفاده از این قطعات برای طراحی و ساخت مدارها و دستگاه.هایی است كه كاربردهای فنی و روزمره زیادی دارند.
گرایش مخابرات
هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از نقطه.ای به نقطه.ی دیگر است كه این اطلاعات می.توانند صوت، تصویر و یا داده.های كامپیوتری باشند. مخابرات از دو گرایش میدان و سیستم تشكیل شده است. در گرایش میدان، دانشجویان با مفاهیم میدان.های مغناطیسی، امواج، ماكروویو، آنتن و ... آشنا می.شوند تا بتوانند مناسب.ترین وسیله را برای انتقال یك موج از نقطه.ای به نقطه دیگر پیدا كنند. یكی از فعالیت.های عمده مهندسی مخابرات، گرایش سیستم، طراحی فلیترهای مختلفی است كه می.توانند امواج مزاحم شامل صوت یا پارازیت را از امواج اصلی تشخیص و آن.ها را حذف كرده و تنها امواج اصلی را از آنتن دریافت كنند. گفتنی است كه امروزه با توسعه مخابرات بی سیم، ارتباط نزدیك.تری بین دو گرایش میدان و سیستم ایجاد شده است. برای نمونه در گوشی تلفن همراه، هم تجهیزات مربوط به مدارهای مخابراتی، هم تجهیزات مربوط به فرستنده و هم آنتن گیرنده را داریم. از همین رو یك مهندس مخابرات امروزه باید از هر دو گرایش به.خوبی اطلاع داشته باشد تا بتواند یك دستگاه بی.سیم را طراحی كند.
گرایش كنترل
اگر بخواهیم یك تعریف كلی از كنترل ارائه دهیم می.توانیم بگوییم كه هدف این علم، كنترل خروجی.های یك سیستم بر مبنای ورودی.های آن و با توجه به شرایط ویژه و نكات مورد نظر طراحی آن سیستم است. علم كنترل فقط در مهندسی برق مورد استفاده قرار نمی.گیرد. بلكه در شاخه.های دیگری از علوم مهندسی و حتی علوم انسانی كاربرد دارد. به عنوان نمونه كنترل فرآیند تصفیه نفت در یك پالایشگاه، كنترل عملكرد یك نیروگاه برق، سیستم كنترل ناوبری یك كشتی و یا كنترل تحولات و تغییرات جمعیتی، نمونه.های متنوعی از كاربرد علم كنترل هستند. گرایش كنترل دارای زیر بخش.های متنوعی مانند كنترل خطی، غیرخطی، مقاوم، تطبیقی، دیجیتالی، فازی و غیره است. در رشته.های مهندسی مكانیك، مهندسی شیمی، مهندسی هوافضا، مهندسی سازه و مهندسی.های دیگر نیز ما شاهد علم كنترل هستیم؛ اما نوع سیستم كنترلی در هر رشته.ی مهندسی، متفاوت است. برای مثال در مهندسی مكانیك نوع كنترل مكانیكی و در مهندسی شیمی براساس فرآیندهای شیمیایی است. اما در كل هدف مهندسی كنترل، طراحی سیستمی است كه بتواند عملكرد یك دستگاه را در حد مطلوب حفظ كند. خودكار كردن یا اتوماتیك كردن خط تولید، یكی دیگر از فعالیت.های مهندسی كنترل است. یعنی مهندس كنترل می.تواند به گونه.ای خط تولید را هماهنگ و كنترل كند كه محصول تولید شده طبق برنامه تعیین شده و با بهترین كیفیت به دست آید.
گرایش قدرت
هدف اصلی مهندسین این گرایش، تولید برق در نیروگاه.ها، انتقال برق از طریق خطوط انتقال و توزیع آن در شبكه.های شهری و در نهایت توزیع آن برای مصارف خانگی و كارخانجات است. بنابراین یك مهندس قدرت باید با روش.های مختلف تولید برق، خطوط انتقال نیرو و سیستم.های توزیع، آشنا باشد. گرایش قدرت به آموزش و پژوهش در زمینه طراحی و ساخت سیستم.های مورد استفاده در تولید، توزیع، مصرف و حفاظت از برق می.پردازد. به عبارت دیگر، دانشجویان این رشته در شاخه تولید با انواع نیروگاه.های آبی، گازی، سیكل تركیبی و ... آشنا می.شوند. در بخش انتقال و توزیع نیز، روش.های مختلف انتقال برق اعم از كابل.های هوایی و زیرزمینی را مطالعه می.كنند و در شاخه حفاظت نیز انواع وسایل و تجهیزات حفاظتی كه در مراحل مختلف تولید، توزیع، انتقال و مصرف انرژی، انسان.ها و تاسیسات را در برابر حوادث مختلف محافظت می كند، مورد بررسی قرار می.دهند كه از آن میان می.توان به انواع رله.ها، فیوزها، كلیدها و در نهایت سیستم.های كنترل اشاره كرد. یكی دیگر از شاخه.های قدرت نیز ماشین.های الكتریكی است كه شامل ژنراتورها، ترانسفورماتورها و موتورهای الكتریكی می.شود كه این شاخه از زمینه.های مهم صنعتی و پژوهشی گرایش قدرت است.
گرایش مهندسی پزشکی
کاربرد این گرایش در کشورمان در حال حاضر محدود است و امید می.رود كه در سالهای آتی با گسترش صنایع، ساخت ادوات مهندسی پزشکی مانند لوازم بیمارستانی، آزمایشگاهی و توان.بخشی زمینه.ی کاری را بیش از پیش برای متخصصین این گرایش فراهم آورند. در حال حاضر مهندسین این گرایش بیشتر در زمینه نصب و پشتیبانی دستگاه.های حساس بیمارستانی و آزمایشگاهی و نیز ساخت محدود ادوات توان.بخشی مشغول به کارند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 344]