تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 12 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم را براى بزرگداشت خداوند زيبا بنويسد، خداوند او ر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1848487885




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

پیرهون بنیانگذار مکتب شک گرایی


واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: فرهنگ و ادب - سیری در فلسفه پیرهون بنیانگذار مکتب شک گرایی

پیرهون بنیانگذار مکتب شک.گرایی، یکی از مکاتب عصر یونانی.مآبی (هلنیسم) است. وی حوالی سال ۳۶۵ پیش از میلاد در پلوپونز زاده شد و در سال ۲۷۵ پیش از میلاد چشم از جهان فروبست. در آغاز نقاش گمنام و تنگدستی بود و سپس به فلسفه روی آورد و با عشق و علاقه به مطالعه.ی آثار دمکریت پرداخت.
پیرهون بعدها تحت تأثير انديشه.های سوفسطايی قرار گرفت. در لشگرکشی اسکندر به هندوستان او را همراهی کرد و در آنجا با ديدن جوگی.ها يا رياضت.کشان هندی که در زبان يونانی آنان را «فرزانگان برهنه» می.ناميدند، به شدت تحت تأثير بينش.های عرفانی هند قرار گرفت. از پيرهون نوشته.ای باقی نمانده است، چرا که او دانش را اساسا نفی می.کرد و باقی گذاشتن اثری از خود را بيهوده می.دانست.

پيرهون که تحت تأثير فرزانگان هندی قرار گرفته بود، پس از بازگشت، گوشه.گيری و عزلت.گزينی پيشه کرد و خود را از جريان زندگی دور نگاه داشت. انگيزه.ی فكرى او، پيش از هر چيز دارای گوهری عملی بود و اشتياق به نيکبختی را در زندگی آرام و به دور از دغدغه.ی اختلالات روزمره می.جست. پيرهون بيماری و تندرستی، لذت و درد، ثروت و فقر، زيبايی و زشتی، زندگی و مرگ را کاملا هم ارزش می.دانست و همه.ی آن.ها برايش بی.تفاوت بود. به نظر او، فرزانه بايد نسبت به همه.ی اين امور بی.احساس باشد.

دیوگنس لائرتیوس گزارش می.دهد که هیچ چیز پیرهون را ناآرام نمی.ساخت. او از هیچ چیز بیم نداشت و هیچ اقدام احتیاطی انجام نمی.داد. اجازه نمی.داد که احساسات بر او غلبه کند. بارها نجات خود را مدیون شاگردانش بود که او را همراهی می.کردند. هنگامی که در یک سفر دریایی، توفان شدیدی کشتی را بازیچه.ی امواج ساخت و همه.ی مسافران در وحشت مرگ فرورفتند، پیرهون کاملا آرام بود. خوک کوچکی را که در كمال بى.خيالى در کشتی مشغول بلعيدن بود به شاگردانش نشان داد و گفت: تزلزل.ناپذيرى این حیوان باید برای هر فرزانه.ای یک الگو باشد! و یکبار هنگامی که در اثر حمله.ی ناگهانی سگی برای لحظه.ای آرامش خود را از دست داد و مورد نکوهش شاگردانش قرار گرفت گفت: انسان بودن را یکسره کنار گذاشتن دشوار است!
به نظر پیرهون کسی با فضيلت می.زيست که بتواند خود را از پيشداوری.های انسانی و تاثيرات در هر شرايطی رها سازد، حتا در مقابل مرگ نيز دلیری خود را از دست ندهد و موفق به رفتار مناسب باشد. اما از آنجا که اين ويژگی.های ذهنی فقط از طريق خرد و فلسفه قابل حصول است، چنين انسانی بطور همزمان يک فرزانه نيز هست.
به اين ترتيب، پيرهون در تلاش خود برای دستيابی به فضيلت و نيکبختی، به فلسفه به عنوان تنها نهادی می.نگريست که می.توانست او را در رسيدن به هدف ياری رساند. وظيفه.ی فلسفه در آن دوران عموما جستجوی حقيقت و شناخت واقعيت بود. چنين وظيفه.ای در مقابل پيرهون نيز قرار داشت، منتها با اين ويژگی که فلسفه برای او از همان آغاز، پايين.تر از غايت عملی نيکبختی قرار گرفت.

پيرهون که ديالکتيسين تيزهوشی بود، با استفاده از روش مکتب سوفسطايی، مسائل اساسی شناخت را مورد پرسش قرار داد و زنجيره.ی استدلال.ها و نتيجه گيری.ها را به مقابله با هم کشانيد و آن.ها را هم.ارزش خواند و از اين طريق به اين نتيجه رسيد که برای او به دليل وزن برابر برهان.ها، امکان.پذير نيست تا هستنده.های حقيقی را بصورت جزمی (دگماتيک) تبيين نمايد، بلکه بايد اعتراف کند که هستنده.ی بطور فى.نفسه برای او ناشناختنی است. بنابراين تمام چيزهايی که ما می.شناسيم، خود اشياء نيستند، بلکه صرفا وضعيت.های خود ما هستند و به دليل نسبی بودن دريافت.های حسی و تفکرات ما و بی.اعتبار بودن سنجيدارهای آن.ها، برای محسوسات و فهم ما ناممکن است که تشخيص دهد کدام شناخت با واقعيت منطبق است و کدام نه. پس اعتمادی به شناخت ما وجود ندارد و بايد معتقد شد که شناخت واقعيت، يک امر انسانی نيست و شايد امری از آن خدايان باشد.
پيرهون بر اين نظر بود كه فيلسوفان متقابلا نظام.هاى فكرى يكديگر را ويران مى.سازند. هر يك از آنان معتقد است كه حق دارد، اما ديدگاه.هاى جزمى آنان با هم قابل تلفيق نيست. بنابراين پيوستن به يك مكتب فلسفى خاص، مانند پيوستن به فرقه.اى جزمى است كه جز تنش چيزى دربرندارد و آرامش درونى به همراه نمى.آورد. در مقابل اين پرسش كه پس كدام فلسفه حقيقى است، پاسخ شك.گرايان چنين بود: در اين مورد با قطعيت نمى.توان اظهار نظر كرد.
امپيريكوس پزشك يونانى كه روايات و نظريات پيرهون را جمع.آورى كرده مى.نويسد كه پيرهون جزمگرايى را يك بيمارى مى.دانست كه بايد درمان شود. به عقيده.ى وى، درمان اين بيمارى رويكردى شك..گرايانه است و يك شك..گرا بايد حتا در نظريات خود نيز به ديده.ى شك و ترديد بنگرد تا دچار جزميت نشود. امپيريكوس با ده برهان نشان مى.دهد كه در مقابل هر ادعايى مى.توان ادعاى مخالفى آورد. انسان.ها با توجه به ويژگى.هاى حسى و روحى، اشياء و پديده.ها را به صورت.هاى گوناگون درك مى.كنند. مثلا در حالى كه خدمتكار اسكندر حتا در آفتاب احساس سرما مى.كرد، همزمان خود اسكندر در سايه عرق مى.ريخت.
تمام نمونه.هاى ديگرى نيز كه در اين زمينه ارائه مى.شود، در خدمت نسبى.كردن ادراك حسى انسان.هاست. امپيريكوس در بررسى شناخت مفهومى نيز به نتايج مشابهى مى.رسد و سرانجام نتيجه مى.گيرد كه بايد در داورى.ها خويشتندار بود و از جزميات پرهيز كرد. بطور خلاصه می.توان گفت که به نظر شک.گرايان، انسان از راه حواس نمی.تواند به شناخت مطمئن دست يابد، چرا که حواس می.توانند ما را فريب دهند و در انسان.های مختلف، ادراکات متفاوتی را ايجاد کنند. افزون بر آن، از راه فهم هم نمی.توان به دانش معتبر عمومی دست يافت، چرا که در مقابل هر ديدگاهی، می توان ديدگاه موجه مخالفی را قرار داد.

اين نتيجه گيری شك.گرايان، دو پيامد داشت: در قلمرو نظری اينکه بررسی هستنده کاملا بی فايده است و بايد آن را يکسره کنار گذاشت. و در قلمرو عملی اينکه بايد خود را متوجه پديدار کرد و نه هستنده.ی غيرقابل شناخت. به نظر پيرهون چنين بصيرتی در مورد شناخت، راه نيکبختی انسان را هموار می.کند، چرا که انسان به ناتوانی خود در شناخت هستنده واقف می.شود و بنابراين، امر شناخت برايش بی.تفاوت و بی.اهميت می.گردد و بدينسان ديگر لازم نيست خود را دچار جزميات در عرصه.های فلسفه.ی طبيعی، اخلاق و استه.تيک کند. به اين اعتبار، انسان خود را از تاريکی.ها بيرون می.کشد و در گستره.ی عملی با توجه به بی.تفاوتی نسبت به هستنده.ی حقيقی و همه.ی تأثيرات و پيشداورى.های اجتماعی، با آرامش به استتقبال آينده می.رود و هراسی از درد و مرگ نخواهد داشت.
شک..گرايان نيز مانند رواقيان اعتقاد داشتند که تنها شناخت يقينا مطمئن، برای عمل و رفتار انسانی مناسب است. اما آنان بر خلاف رواقيان، به کسب چنين شناختی باور نداشتند. به نظر آنان از آنجا که سنجيداری برای حقيقت وجود ندارد، اين ادعا که اين يا آن داوری را بطور قطعی حقيقی بدانيم بی.اعتبار می.گردد. پس هيچ چيز خطرناک. تر از آن نيست که تصميمی را منوط به يک داوری کنيم که آن را مطمئن می.دانيم، چرا که فرانمود اطمينان در هر حالتی فريبنده است. اين رويکرد شک.گرايان نسبت به امر شناخت، پيامد ديگری نيز داشت، آنان نه تنها داوری در مورد اشياء را بی.ارزش می.دانستند، بلکه توصيه می.کردند که انسان خود را از فعاليت.های عملی نيز حتی.المقدور دور سازد. به اين ترتيب نزد شک گرايان تصميم خودمختار انسان، جای خود را به همرنگ جماعت شدن داد. شک گرايان راه را برای بينش.های عرفانی ـ دينى هموار ساختند. با چشمپوشی آنان از امکان دانش بطور کلی، بذر «فلسفه.ی ايمانی» كاشته شد.
در واقع، مکتب شک.. گرايی عليرغم ديدن و طرح يکسری بغرنجی.ها و مسائل ژرف معرفت.شناختى، نيروی نگرورزانه.ی فلسفه.ی يونانی را چنان فلج ساخت كه به گفته.ی برخی از پژوهشگران تاريخ انديشه، اين مکتب را می.توان نقطه.ی پايانی بر فلسفه.ی يونانی دانست.






این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فان پاتوق]
[مشاهده در: www.funpatogh.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن