واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: غلامحسين ديناني:فلسفه مضاف را علماي اسلامي 1000 سال پيش مطرح كردند
گروه انديشه: حرف از فلسفه مضاف كه امروزه به اين شكل مطرح شده است، حرفي تازه نيست، بلكه حكماي اسلام بيش از 1000 سال پيش چنين مباحثي را داشتند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، غلامحسين ابراهيمي ديناني، استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران در ميزگرد «فلسفه و ديگر علوم اسلامي» كه ساعتي پيش به همت انجمن علمي دانشكده الهيات و معارف اسلامي دانشگاه تهران برگزار شد، ضمن بيان مطلب بالا در پاسخ به اين سؤال كه فلسفه چيست و فلسفهآموزي با فلسفهورزي چه تفاوتي دارد؟ گفت: فلسفهورزي همان فلسفه است. اما بايد ديد فلسفه چيست؟
وي اذعان كرد: كساني كه با فلسفه سروكار دارند ميدانند كه فلسفه تعاريف فراواني دارد؛ زيرا مكاتب فلسفي فراواني وجود دارد و هر نحله فلسفي تعريفي براي فلسفه از خود ارائه ميدهد و اين عيبي هم ندارد، اما اگر بخواهيم تعريف جامع و بنيادي از فلسفه ارائه دهيم به گونهاي كه هيچ نحلهاي از آن بينياز نباشد فلسفه؛ يعني تبيين مسائل هستي و به عبارتي هستيشناسي.
اين استاد فلسفه در ادامه سخنانش تصريك كرد: فلسفه شناخت وجود است نه موجود و موجودات به وجود موجودهستند. حال خود وجود چيست؟ آيا ما موجودات، وجود را هم ميبينيم و سؤال اين است كه ميتوان وجود را به صورت درك كرد؟ و سؤال اصلي فلسفه اين است، چرا موجودات بجاي اينكه نباشند، هستند؟
ديناني با اشاره به اين مطلب كه اين سؤال اصلي فلسفه است و هر فيلسوفي با هر تعريفي از فلسفه ناچار بايد گذرش به اينجا بيافتد. فلسفهورزي هم همين معنا را افاده ميكند.
استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران در پاسخ به اين سؤال كه فلسفه مضاف و فلسفه مطلق يعني چه؟ اظهار كرد: در دنياي امروز بيشتر ما با فلسفه مضاف برخورد ميكنيم به گونهاي كه از فلسفه مطلق كمتر حرفي به ميان ميآيد. فلسفه اخلاق، دين، حقوق، علم و... همه فلسفه مضاف هستند.
وي با بيان اين مسئله كه بحث فلسفه مضاف بحثي تازه نيست، افزود: حرف از فلسفه مضاف كه امروزه به اين شكل مطرح شده است، حرفي تازه نيست، بلكه حكماي اسلام بيش از 1000 سال پيش چنين مباحثي را داشتند.
ديناني با بيان اين مطلب كه هر علمي طبعا يك موضوع دارد، تصريح كرد: اگر علمي موضوع نداشته باشد، آن ديگر علم نيست؛ زيرا آن علم از مسائل و حالات آن موضوع سخن ميگويد. اما اگر سؤال شود كه علم چيست؟ ديگر خود آن علم نميتواند به آن پاسخ دهد. اگر بگوييم شيمي يا فيزيك چيست ديگر خود شيمي و فيزيك نميتوانند به اين امور پاسخ دهند، اينجاست كه فلسفه مضاف به وجود ميآيد.
وي در ادامه سخنانش افزود: بحث درباره هويت علم، اعتبار تجربه و جايگاه آن، فلسفه علم است و يا بحث درباره حقوق، اينكه از چه جايي برخاسته و عدل چيست و... فلسفه حقوق نام دارد. فلسفه مضاف امروزه زياد است، اما اين نه به آن معناست كه علماي آن را بيان نكردهاند.
ميزگرد «فلسفه و ديگر علوم اسلامي» ساعتي پيش به همت انجمن علمي دانشكده الهيات و معارف اسلامي دانشگاه تهران در تالار شهيد مفتح اين دانشكده با حضور غلامرضا اعواني رئيس انجمن حكمت و فلسفه، ديناني، استاد گروه فلسفه دانشگاه تهران و حجتالاسلام سيدمصطفي محقق داماد برگزار شد.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 542]