واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بانك مركزي براي حل مشكلات مسكن مهر وارد عمل شد
گروه اقتصادي؛ در حالي انبوه سازان كشور از ورود دولت به بخش ساخت و ساز -كه در قالب مسكن مهر صورت گرفت- گلايه مند هستند و گفته اند 30درصد منابع بانكي در بخش ساخت و ساز به آن سمت هدايت شده، بانك مركزي اعلام كرد كه براي حل مشكل مسكن مهر وارد عمل مي شود.
قائم مقام بانك مركزي با تاكيد بر اينكه هيچ مشكلي از نظر اعتباري براي اجراي طرح مسكن مهر وجود ندارد، گفت؛ بانك مركزي با برگزاري «همايش مسكن مهر» به شناسايي مشكلات اجرايي اعطاي تسهيلات مسكن مهر خواهد پرداخت تا از اين پس اعطاي تسهيلات با سرعت بيشتري انجام شود. حسين قضاوي قائم مقام بانك مركزي، در گفت وگو با فارس با اشاره به طرح مسكن مهر به عنوان يكي از اقدامات اساسي دولت در جهت پاسخگويي به تقاضاي مسكن اظهار كرد؛ بر اين اساس دولت درصدد است در يك دوره زماني ميان مدت از طريق واگذاري انبوه زمين و ساخت مسكن پاسخگوي مازاد تقاضا در بازار مسكن باشد.
وي افزود؛ با اجرايي شدن اين طرح نظام بانكي كشور نيز در طول سال جاري حداكثر تلاش خود را به خرج داد تا بتواند الگوي مناسبي را براي تامين مالي طرح مسكن مهر به اجرا درآورد. به گفته وي بانك مركزي از چندي قبل يك خط ويژه اعتباري براي پاسخگويي به افراد معرفي شده به بانك ها در چارچوب طرح مسكن مهر تدارك ديد. اين خط اعتباري مخصوص متقاضياني بود كه سهم يك ميليون توماني خود را براي آماده سازي زمين تدارك ديده اند و مقرر است يك ميليون تومان هم بانك عامل به اين امر اختصاص دهد. وي با بيان اينكه اين يك ميليون صرف تسطيح زمين و تجهيز آن به زيرساخت هاي مناسب خواهد شد، ادامه داد؛ بانك مركزي براي ترغيب بانك ها به تامين مالي مسكن مهر يك خط پنج هزار ميليارد ريالي مختص آماده سازي زمين به بانك ها پيشنهاد كرد و علاوه بر آن پس از وثيقه گيري اوراق مشاركت و مطالبات دولتي بانك ها مقرر شد منابع جديد طي سه سال به بانك ها تزريق شود تا بتوانند طرح هاي با پيشرفت فيزيكي بالا و تقاضاي ضروري براي سرمايه در گردش توليدي را به فوريت تامين مالي كنند.
قائم مقام بانك مركزي تاكيد كرد؛ در اين مرحله بانك مركزي از بانك هاي عامل خواست بخش قابل ملاحظه يي از اين منابع را به تامين مالي ساخت و ساز مسكن در چارچوب طرح مهر اختصاص دهند كه اين پيشنهاد با استقبال بانك ها مواجه شد. وي با اشاره به تشكيل منظم جلسات هفتگي شوراي مسكن به رياست رئيس جمهور در دو ماه گذشته گفت؛ بر اساس نتايج حاصله از اين جلسات مشخص شد مشكل اصلي در كندي تحقق اهداف مسكن مهر كمبود منابع اعتباري نيست بلكه لازم است فرآيند كلي تشخيص، معرفي، تخصيص زمين و توثيق وثايق نزد بانك ها مورد بررسي دقيق قرار گيرد. به گفته قضاوي پس از انجام اين بررسي ها بايد راهكارهاي عملي مناسب براي بانك پذير كردن تقاضاهاي مرتبط با طرح مسكن مهر انديشيده شود. وي افزود؛ در اين چارچوب يك ماه و نيم پيش در شوراي مسكن مقرر شد وزارت مسكن فهرست معرفي شدگان به بانك ها را به تفكيك هر بانك در هر استان در اختيار بانك مركزي بگذارد و بانك مركزي نيز پيشنهاد داد چنانچه اين فهرست واصل شود همايشي را تدارك ببيند تا مشكلات اجرايي سر راه پيشرفت طرح مسكن مهر شناخته شده و راهكارهاي موثري براي رفع اين مشكلات اتخاذ شود. قائم مقام بانك مركزي با اشاره به تلاش همه جانبه وزارت مسكن براي تهيه اين فهرست خاطرنشان كرد؛ بانك مركزي پس از دريافت اين فهرست آن را براي سرپرستان استاني بانك ها ارسال خواهد كرد.
وي با بيان اينكه بانك مركزي همايشي را تحت عنوان «همايش مسكن مهر» تدارك ديده است، افزود؛ اين همايش مورخ چهارم آذرماه با حضور سرپرستان شش بانك عامل در 30 استان كشور، اعضاي هيات مديره و مديران عامل بانك هاي مرتبط و نيز مديران استاني وزارت مسكن و وزارت تعاون برگزار خواهد شد. به گفته وي همايش مزبور با سخنان يكي از مقامات سياسي كشور در محل بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران آغاز به كار كرده و متعاقب آن رئيس كل بانك مركزي، وزير مسكن و شهرسازي و نيز وزير تعاون نظرات خود را براي دست اندركاران طرح مسكن مهر بيان مي كنند. قضاوي ادامه داد؛ پس از اين سخنراني ها دو ميزگرد با شركت قائم مقام بانك مركزي و مديران عامل بانك هاي شش گانه مربوط به طرح مسكن مهر و نيز معاونان وزارتخانه هاي تعاون و مسكن برگزار خواهد شد. وي از مرور محورهاي اصلي مربوط به طرح مسكن مهر با حضور سرپرستان بانك ها و اعضاي هيات مديره بانك ها خبر داد و گفت؛ بعدازظهر روز همايش شش كارگروه تشكيل خواهد شد كه هر كارگروه مركب از سرپرستان استاني يك بانك عامل همراه با برخي از مديران وزارت مسكن و نيز وزارت تعاون خواهد بود و مسووليت هر كارگروه نيز برعهده مديرعامل بانك مربوطه است. قائم مقام بانك مركزي تصريح كرد؛ كارگروه ها شيوه هاي فعلي اجرايي پاسخگويي به تقاضاهاي مسكن مهر را مورد بررسي قرار مي دهند، مشكلات خاص هر استان را مورد توجه قرار مي دهند و تلاش مي كنند از طريق رايزني بين بانك عامل و وزارت مسكن و تعاون براي مشكلات اجرايي طرح مسكن مهر به راه حل هاي مناسبي دست پيدا كنند. وي با اشاره به اتمام همايش مزبور با يك نشست عمومي گفت؛ در اين نشست روساي كارگروه هاي شش گانه دستاوردهاي هر كارگروه را براي عموم عرضه مي كنند و تلاش مي شود كميته ويژه يي مركب از بانك هاي عامل و وزارتخانه هاي مسكن و تعاون تشكيل شود تا پيشنهادها و راهكارهاي به دست آمده از اين همايش را به طور جدي پيگيري و به اجرا درآورند. قضاوي ادامه داد؛ پس از ارسال فهرست تقاضاهاي افراد و تعاوني هاي معرفي شده به بانك ها توسط وزارت مسكن به بانك مركزي، اين فهرست ها به سرپرستان هر بانك در هر استان ارسال شود تا سرپرستان بانك ها فرصت داشته باشند فهرست هاي مربوط به بانك خود را در استان مربوطه بررسي كنند.
وي افزود؛ از اين ميان، مواردي كه فاقد هرگونه مشكل اجرايي هستند و صرفاً بايد اعتبار مورد نياز آنها تامين شود، همزمان با حضور در همايش توسط سرپرستان بانك ها ارائه خواهد شد تا بانك مركزي اقدامات لازم را براي تامين مالي اين تقاضاها به عمل آورد. قائم مقام بانك مركزي اظهار اميدواري كرد؛ متعاقب برگزاري اين همايش از يك سو جهش قابل ملاحظه يي در تامين مالي طرح مسكن مهر صورت گيرد و از سوي ديگر مشكلات اجرايي كه مرتبط با حوزه اعتباري نيست نيز شناسايي شده و راهكارهاي برون رفت از آن مشكلات طراحي شود. وي افزود؛ براساس برنامه ريزي هاي انجام شده تا پايان سال جاري بيش از 70 درصد از معرفي شدگاني كه مشكلي براي ترهين زمين آنها وجود ندارد، موفق به دريافت تسهيلات مربوط به آماده سازي زمين مي شوند. قضاوي با بيان اينكه نظام بانكي آمادگي تامين مالي حداقل يك ميليون تقاضا را در اين چارچوب دارد، گفت؛ مثلث وزارت تعاون، مسكن و بانك مركزي بايد كارها را روان كنند تا مردم راحت تر به تسهيلات بانكي دست پيدا كنند. وي با بيان اينكه نظام بانكي كشور در حال حاضر توانايي تامين مالي حداقل 250 هزار تقاضا براي ساخت و ساز روي زمين هاي اجاره يي 99 ساله را دارد، گفت؛ تسهيلاتي كه به اين امر تعلق مي گيرد براي هر تقاضا معادل 14 ميليون تومان است. به گفته قائم مقام بانك مركزي همايشي كه فردا برگزار مي شود سعي مي كند موانع اجرايي گوناگوني كه هم اكنون در اين مسير وجود دارد را برطرف كند تا بانك ها بتوانند منابع در دسترس را به سهولت در اختيار طرح مسكن مهر قرار دهند.
وي افزود؛ طرح مسكن مهر از جمله طرح هايي است كه بانك ها هم به طور جدي علاقه مند به مشاركت در آن هستند چرا كه اولاً مي توانند به وثايق مناسب و كافي تكيه كنند و ثانياً تجربه وام هاي بانكي در بخش مسكن تاكنون به طوري بوده است كه معوقه هاي بانكي در اين بخش بسيار كم بوده و بانك ها از پرداخت به موقع اقساط مطمئن هستند. به گفته قائم مقام بانك مركزي تنها ملاحظه يي كه براي بانك ها وجود دارد، اين است كه طرح هاي مسكن در مقايسه با ساير بخش ها در يك بازه زماني طولاني تري وصول مي شود كه در اين خصوص هم بانك مركزي تلاش كرده با هماهنگي هايي اين نگراني بانك ها را رفع كند. قضاوي گفت؛ در شرايط فعلي اقتصاد كشور مشاركت بانك ها در بخش مسكن و تامين مالي پروژه هاي مسكن مي تواند سمت عرضه مسكن را تقويت كرده و باعث تعادل در بازار مسكن طي حدود دو سال آينده شود.
وي با بيان اينكه بانك مركزي درصدد معرفي ابزار جديدي به بانك ها برآمده، خاطرنشان كرد؛ بانك ها مي توانند با اين ابزار در دوره زماني كوتاه تري تسهيلات پرداختي در مسكن را به صورت غيرمستقيم بازيافت كنند. وي تصريح كرد؛ بانك مركزي مقررات مربوط به اوراق مشاركت رهني را تدوين و به بانك ها ابلاغ كرده و به تدريج اين ابزار براي بانك ها اين امكان را فراهم مي كند كه تسهيلات پرداختي در بخش مسكن را در مدت كوتاه تري وصول كنند. قضاوي با بيان اينكه در مقررات احتياطي جوانبي ديده شده كه اقتصاد كشور با مشكلات فعلي امريكا روبه رو نشود، گفت؛ در حال حاضر تامين مالي كه در بخش ساخت مسكن انجام مي شود كفايت ساخت يك واحد مسكوني استاندارد را مي كند. به گفته وي در مسكن مهر نيمي از هزينه ساخت توسط بانك ها و نيمي ديگر توسط مشتري پرداخت مي شود. قائم مقام بانك مركزي افزود؛ بر اساس بسته سياستي - نظارتي بانك مركزي بانك ها مي توانند اقدام به پرداخت تسهيلات مسكن تا سقف 25 ميليون تومان كنند.
دوشنبه 4 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 146]