واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: هر سردردي ميگرن نيست
بسياري از افراد در طي زندگي خود حداقل يك بار تجربه سردردهاي شديد را به خاطر مي آورند و تعدادي نيز از اين مشكل به طور مزمن رنج مي برند. در بيشتر موارد، بيماران علت سردردهاي خود را به سينوزيت هاي مزمن و ميگرن نسبت مي دهند و در خيلي از مواقع نيز به تصور اين كه اين بيماري ها درمان پذير نيستند، از مراجعه به متخصصان مربوط خودداري مي كنند و حتي بدتر از آن اغلب به خوددرماني مي پردازند.اما آيا علت اكثر سردردها، سينوزيت و ميگرن است؟ آيا واقعا ميگرن و ساير علل سردرد درمان پذير نيستند؟ و آيا استفاده از داروهاي مسكن در درازمدت كاري معقول و تاييد شده است؟دكتر افشين رستگار مقدم، متخصص بيماري هاي مغز و اعصاب در گفت وگو با ما مي گويد: سردرد از مشكلاتي است كه در تمام گروه هاي سني رخ مي دهد و در كل، هفتمين علت مراجعه بيماران به مطب پزشكان است.در تقسيم بندي كلي، سردردها بر اساس سير شروع بيماري به دو دسته تقسيم مي شوند؛ ١- سردردهايي كه به تازگي شروع شده اند و بيماران سابقه مشخصي از اين ناراحتي در گذشته ذكر نمي كنند.
٢ -سردردهايي كه حالت تكرار شونده و دائمي دارند.
دكتر رستگار مقدم اضافه مي كند: براي سردردهايي كه بيمار به تازگي به آن ها مبتلا شده، علل مختلفي مطرح است. در بين علل اين گونه سردردها، مواردي كه همراه با تهوع و استفراغ هاي شديد، اختلالات بينايي، تب و ساير علايم ناراحت كننده عمومي مي باشند، معمولا نياز به ارزيابي و درمان سريع تري دارند و ضروري است كه بيماران مراجعه زودتري به پزشكان داشته باشند. در اين حالت، مواردي چون عفونت هاي عصبي، خون ريزي هاي سيستم عصبي به دنبال ضربه ها يا به صورت خودبه خودي و حتي تومورها مطرح مي شوند.وي همچنين مي گويد: از موارد شايع ديگري كه منجر به سردردهاي شديد مي شوند، مي توان به ناراحتي هاي چشمي اشاره كرد. بيماري هاي چشمي مختلفي مي توانند با ايجاد سردرد همراه باشند كه از عمده ترين آن ها مي توان به عفونت ها و التهابات چشمي، عيوب انكساري چشم (نزديك بيني، دوربيني، آستيگماتيسم) و آب سياه اشاره كرد.
بيماري هاي دنداني يكي از عوامل سردرد
دكتر راضيه ايران منش نيز به علل شيوع سردردهاي جديد اشاره مي كند و مي گويد: از ديگر علل سردردهاي جديد مي توان به بيماري هاي دنداني اشاره كرد كه معمولا همراه با علايم خاص و مشخص كننده ديگري در دندان هاست كه مراجعه به يك دندان پزشك را ايجاب مي كند.دكتر ايران منش همچنين مي گويد: بعضي از بيماران سابقه مشخصي از بروز سردردهاي شديد دارند و متعاقب موقعيت هاي خاص ذكر مي كنند. به طور مثال عده اي از افراد در پي فعاليت هاي جسمي شديد نظير پياده روي طولاني يا ورزش هاي سنگين، دچار سردرد مي شوند كه اين موارد با اجراي توصيه هاي لازم از سوي پزشكان به راحتي قابل پيش گيري است.
ميگرن، عارضه اي خوش خيم
به گفته دكتر رستگار مقدم، ميگرن به عنوان برجسته ترين علت سردردهاي مزمن در واقع عارضه اي خوش خيم و عودكننده و مجموعه اي از علايم شامل سردرد، تهوع و استفراغ و برخي علايم خاص ديگر است.
اين بيماري به صورت سردردهاي شديد و يك طرفه اي مشخص مي شود كه با احساس ضربان در ناحيه گيج گاه و نيز با حالاتي نظير تهوع، استفراغ، ترس از نور و ترس از صدا همراه است. بيماران ممكن است چند ساعت تا لحظاتي قبل از بروز سردرد، علايم هشداردهنده اي را تجربه كنند كه مشخص ترين آن ها علايم بينايي خاص به صورت تغيير در ميدان بينايي است. حملات ميگرن با عواملي نظير گرسنگي، بي خوابي، خيره شدن طولاني به يك نقطه و نور درخشان، اضطراب و نگراني، ناراحتي روحي، مواد محرك خارجي مثل عطرها، بعضي غذاهاي خاص و بعضي تركيبات خاص موجود در شكلات تشديد مي شوند. اين حملات در خانم ها و در طي دوره قاعدگي شدت مي گيرند كه لزوم پيش گيري از ميگرن را طي اين دوره مشخص مي كند. خوشبختانه علايم اين بيماري به تدريج و با افزايش سن كاهش مي يابند و حتي در خانم ها در بسياري از موارد با رسيدن به دوره يائسگي اين بيماري به طور كامل متوقف مي شود.
پرهيز از اقدام هاي خودسرانه
دكتر رستگار مقدم مي گويد: سينوزيت ها بر خلاف تصور عام از علل شايع سردردها محسوب نمي شوند و بيشتر با ايجاد دردهايي در ناحيه صورت، روي گونه ها، اطراف بيني، پيشاني و دست و پشت و چشم همراهند.وجود چنين دردهايي توام با علايم ديگري نظير ترشح چركي از بيني و... است كه مراجعه بيمار به يك پزشك عمومي يا متخصص گوش و حلق و بيني را براي ارزيابي هاي لازم و درمان ايجاب مي كند.دكتر ايران منش نيز به يك نكته مهم اشاره مي كند و مي گويد: مسئله قابل اشاره و بسيار مهم در مورد سردردها، ارتباط آن با فشار خون است. پرفشاري خون در شرايط معمول هيچ گونه علامت مشخصي در بدن ايجاد نمي كند و اين برخلاف تصور عام است كه بسياري از بيماران، سردردهاي خود را به افزايش فشار خون نسبت مي دهند و حتي متاسفانه براي كاهش فشار خون خود دست به اقدامي خودسرانه مي زنند كه چه بسا باعث تشديد سردرد آن ها نيز مي شود. البته پرفشاري خون در موارد بسيار شديد ممكن است با ايجاد سردرد همراه باشد كه در اين صورت علايم شديد ديگري نظير تغيير سطح هوشياري، استفراغ هاي شديد و... نيز وجود دارند كه بيش از خود سردرد بارز هستند.
سردردهاي خوشه اي
دكتر رستگار مقدم با اشاره به علت هاي متفاوت سردردها مي گويد: از ديگر علل سردردهاي دائمي و تكرارشونده مي توان به سردردهايي موسوم به سردردهاي خوشه اي اشاره كرد. در اين بيماري درد در ناحيه گيج گاهي و اطراف چشم شروع مي شود كه به سرعت شدت يافته، منتشر مي شود و كيفيتي متغير دارد. سردردها به ندرت حالت ضربان دار دارند و بعضا با اشك ريزش و قرمزي چشم همراهند و حملات آن ها تا ٢ ساعت دوام مي يابد.ويژگي مشخصه اين نوع سردردها حالت دوره اي و تكرارشونده آن هاست. به گونه اي كه معمولا اين حملات در ساعات مشخصي از روز و حتي در روزها و ماه هاي مشخصي از سال اتفاق مي افتد و در فواصل بين حملات، بيمار شكايتي از سردرد ندارد. همين ويژگي بارز است كه به تشخيص اين بيماري كمك مي كند.به گفته دكتر ايران منش از ديگر علل عمده سردردهاي مزمن مي توان به سردردهاي فشاري يا تنشي اشاره كرد.اين نوع سردردها معمولا به آهستگي ايجاد مي شوند و شدت و كيفيت متغيري دارند. اين سردردها معمولا به صورت يك فشار متمركز دور سر احساس مي شوند و بعضا با گرفتگي عضلات پشت سر و گردن همراهند. برخلاف ميگرن اين نوع سردرد با عواملي نظير فعاليت يا حتي استرس هاي روحي تشديد نمي شود، درمان و پيش گيري از اين گونه سردردها بسيار آسان است و با تجويز داروهاي اندكي ميسر مي باشند و لذا تشخيص آن ها و افتراق از ساير علل سردردهاي مزمن توسط يك پزشك، كمك شاياني به بيمار مي كند.
دوشنبه 4 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 301]