واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به روابط ايران و لبنان به مناسبت سفر ميشل سليمان به تهران ((۳
بيروت - با پيروزي انقلاب اسلامي در بهمن ۱۳۵۷به رهبري امام خميني (ره) ، جمهوري اسلامي ايران كمك به آرمان فلسطين و ياري رساني به شيعيان لبنان را سرلوحه سياستهاي راهبردي خود قرار داد و از هيچ كوششي براي حمايت سياسي، اقتصادي و معنوي به مردم لبنان دريغ نكرد.
در نيمه اول خرداد ،۱۳۶۱تهران ميزبان همايش نهضتهاي آزاديبخش بود كه پس از پيروزيهاي مهم نظامي ايران در جنگ با رژيم بعث عراق و آزادسازي خرمشهر برگزار ميشد.
از لبنان نيز نمايندگان احزاب و شخصيتهاي مذهبي مانند علامه سيد محمد حسين فضل الله و شيخ راغب حرب شركت كرده بودند.
در چارچوب مناسبات رسمي ميان دو كشور، الياس هراوي رييس جمهوري سابق اين كشور در سال ۱۹۹۷ميلادي از تهران ديدن و در آوريل سال ۲۰۰۰نيز اميل لحود رييس جمهوري پيشين لبنان به تهران سفر كرد و مورد استقبال مقامهاي ايران قرار گرفت.
از زمان پيروزي انقلاب اسلامي تا حدود پنج سال قبل، ايران و لبنان داراي مناسبات عادي بودند اما اين روابط در چند سال اخير در همه ابعاد سياسي، اقتصادي و فرهنگي رشد چشمگيري داشته است .
مناسبات اقتصادي و آموزشي
.........................................
در راستاي تقويت و گسترش روابط اقتصادي ميان جمهوري اسلامي ايران و لبنان طي چند سال گذشته، پنج دوره كميسيون مشترك اقتصادي برگزار شد و موافقتنامههاي متعددي از جمله اجتناب از اخذ ماليات مضاعف، حمايت و تشويق سرمايهگذاري متقابل حمل ونقل زميني ، دريايي و هوايي، موافقتنامه تجاري، كشاورزي و پروتكل مالي به امضا رسيده است .
بر اساس موافقتنامه پروتكل مالي قرار بوده جمهوري اسلامي ايران ۱۰۰ ميليون دلار براي اجراي طرحهاي عمراني لبنان (توسط شركتهاي ايراني) و يا صدور كالاهاي ايراني به لبنان، پرداخت كند.
بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران نيز حدود چهار سال قبل در جهت تثبيت اوضاع پولي لبنان ۲۵ميليون دلار به عنوان وديعه در اختيار بانك مركزي لبنان قرار داد.
جمهوري اسلامي ايران علاوه بر همكاري با لبنان در بازسازي پلهاي تخريب شده توسط رژيم صهيونيستي در جنگ ۳۳روزه ۲۰۰۶و ساخت مدارس و بيمارستان در مناطق مختلف اخيرا اقدام به ساخت يك بيمارستان ۲۴۰تختخوابي به نام شيخ راغب حرب در شهرستان نبطيه كرده كه داراي امكانات منحصر به فرد مانند ام .آر.آي ، آنژيوگرافي اطفال، نوار مغز و عضله ميباشد.
همچنين دو پست سيار برق به لبنان داده شده كه يك پست آن با حضور مهندسان و كارشناسان ايراني در منطقه بدنايل در شرق لبنان نصب و راه اندازي شد و پست دوم نيز قرار بود توسط موسسه برق لبنان در بنت جبيل مورد بهره برداري قرار گيرد.
دفتر نمايندگي جهاد كشاورزي ايران نيز با همكاري وزارت كشاورزي لبنان و مسوولين مربوط، با اعزام كارشناساني از ايران در زمينههاي پرورش قارچ، ماهي، توليد عسل و صنايع غذايي به آموزش كارشناسان و كشاورزان لبناني براي بهبود و افزايش اين محصولات در لبنان اقدام كرده است .
در آغاز دهه ۱۳۷۰و پايان جنگ عراق عليه ايران و جنگ داخلي لبنان (۱۹۷۵ (۱۹۹۰و اقدام برخي مقامهاي دو كشور براي ديدار و گفت وگوي رسمي، مناسبات تجاري و اقتصادي ايران و لبنان اهميت پيدا كرد.
اين مناسبات با برنامهها و اقدامهايي مانند برگزاري نمايشگاههاي بازرگاني و توليدات صنعتي ايران در بيروت، همكاري در عرصههاي بهداشتي و بيمارستاني، شبكههاي آبرساني، مشاركت در برخي طرحهاي بازسازي مناطق آزاد شده جنوب لبنان و منطقه بقاع در شرق اين كشور و همكاري در زمينه بانكداري و گردشگري رو به توسعه بوده است .
در ۱۵سال گذشته سفارت ايران در بيروت به معرفي تواناييهاي صادراتي كشورمان به جامعه لبنان در زمينههاي مختلف اقدام كرده كه به گشايش دفتر شمار زيادي از تاجران و شركتهاي لبناني در تهران منجر شده است .
مطابق گزارش بخش اقتصادي سفارت ايران در لبنان در زمان حاضر ساليانه حدود ۷۵ميليون دلار كالا بين دو كشور جابجا ميشود كه از اين مقدار، سهم ايران از صدور كالا به لبنان حدود ۶۰ميليون دلار است .
در مقابل، حدود ۱۵ميليون دلار كالا از لبنان به ايران صادر ميشود.
انواع قطعات يدكي صنعتي، خودرو، خشكبار به ويژه پسته، زعفران، خرما، سنگهاي قيمتي و ساختماني، فرشهاي دستبافت و ماشيني، محصولات پتروشيمي، توليدات نفتي و توليدات پلاستيكي از جمله كالاهاي ايراني هستند كه به لبنان صادر ميشود.
با در اختيار گذاشتن خط اعتباري ۴۵ميليون يورويي بانك توسعه تجارت ايران براي دولت لبنان، نشانههاي صدور خدمات فني و مهندسي كشورمان به لبنان آشكار شده و قرار است شركتهاي ايراني چهار طرح تكميل و بازسازي شبكه برق، آب و فاضلاب، جاده و كشتارگاه را در لبنان اجرا كنند.
ظرف سالهاي گذشته همچنين سعي شده مناقصههاي بينالمللي دولت لبنان به ارگانها و شركتهاي مربوطه در ايران ارسال شود و در حال حاضر شركت هاي ايراني در مناقصه چندين طرح جادهسازي و شبكه آبياري شركت كرده اند.
فرش دستبافت ايران هنوز جايگاه خود را در لبنان حفظ كرده و در حدود ۵۰ فرش فروش ايراني و لبناني بازار فرش ايران را در اختيار دارند و سالانه حدود ۱۰ميليون دلار فرش از ايران به لبنان صادر ميشود.
مردم لبنان علاقه خاصي به فرش دستبافت ايراني دارند و برغم وجود انواع فرشهاي دستبافت كشورهاي ديگر از جمله تركيه و حوزه قفقاز، بيشتر مردم لبنان خريدار فرشهاي ايراني هستند.
در كنار آن، حدود ۱۰۰رفوگر فرش ايراني مشغول رفوي فرشهاي قديمي و عتيقه در لبنان يا فرشهايي هستند كه از كشورهاي ديگر براي تعمير به لبنان آورده ميشود.
برگزاري منظم و دايم چند نمايشگاه كالاهاي ايراني در شهرهاي مختلف لبنان يكي ديگر از چارچوبهاي ورود و معرفي كالاهاي توليدي كشورمان به لبنان و نشانه علاقه شهروندان اين كشور به خريد اين نوع كالاها است .
قرار است تازهترين نمايشگاه توليدات ايراني ابتداي شهريور ماه آينده در بيروت گشايش يابد.
بيشتر مردم لبنان روحيه تجاري دارند و تاجران، موسسات و شركتهاي اين كشور براي تجارت با ديگر كشورها اهميت بالايي قايلند.
در زمان حاضر تعداد بسياري از تاجران لبناني سالانه مقدار قابل ملاحظه اي كالا از ايران خريداري و به كشورهاي آفريقايي، عراق، افغانستان و گاه به كانادا و آمريكاي لاتين صادر ميكنند.
با اين همه، بر خلاف مناسبات بسيار خوب سياسي و فرهنگي، روابط اقتصادي دو كشور هنوز در سطح مطلوبي نيست و انتظار ميرود اين نوع همكاريها نيز با سفر رييس جمهوري لبنان به تهران گسترش يافته و از شتاب بيشتري برخوردار شود.
به گفته محمدرضا شيباني سفير جمهوري اسلامي ايران در لبنان با ديدارها و برنامههايي كه رييس جمهوري لبنان در تهران خواهد داشت انتظار ميرود سطح روابط و همكاريها مشترك و موجود در بخشهاي مختلف از روند رو به توسعه و رشد برخوردار شود.
همچنين با توجه به همراهي وزيران كشور، صنايع، كار ، اقتصاد و مهاجرين در سفر سليمان به تهران، پيش بيني ميشود زمينههاي همكاري بين وزارتي و همچنين كميسيون اقتصادي مشترك بين دو كشور بيش از پيش فعال شود.
به گفته سفير ايران در لبنان با توجه به باقي ماندن مدت يك سال و نيم از زمان قرارداد پنج ساله فعاليتهاي دفاعي دو كشور ، تقويت اين نوع همكاريها نيز ميتواند در سفر سليمان به تهران مورد توجه و پيگيري قرار گيرد.
پيش بيني ميشود پس از سفر سليمان به تهران، ديدار وزيران و مقامهاي دو كشور براي پيگيري توافقهاي به عمل آمده نيز در دستور كار قرار گيرد.
ميشل سليمان قرار است چهارم و پنجم آذرماه به دعوت محمود احمدي نژاد رييس جمهوري اسلامي ايران به كشورمان سفر كند.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 249]