تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 16 تیر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):آيا به چيزى با فضيلت تر از نماز و روزه و صدقه (زكات) آگاهتان نكنم؟ و آن اصلاح م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

ونداد کولر

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

پیچ و مهره

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

هتل 5 ستاره شیراز

آراد برندینگ

رنگ استخری

سایبان ماشین

قالیشویی در تهران

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

شرکت حسابداری

نظرسنجی انتخابات 1403

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1805030501




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

گزارش فارس از نقد كتاب «مباني زبان‌شناسي متن»/2 «متن» يك رويداد ارتباطي ثبت شده است


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از نقد كتاب «مباني زبان‌شناسي متن»/2 «متن» يك رويداد ارتباطي ثبت شده است
خبرگزاري فارس: نگار داوري اردكاني گفت: «متن» يك رويداد ارتباطي ثبت شده است حال ممكن است اين رويداد ثبت شده نوشتاري يا شفاهي باشد.
به گزارش خبرنگار فارس، يكصد و نود و پنجمين نشست سراي اهل قلم با موضوع نقد و بررسي كتاب «مباني زبان شناسي متن» تأليف پرويز البرزي برگزار شد.
نگار داوري اردكاني در اين نشست گفت: مباني زبان‌شناسي متن نخستين كتابي است كه به شكل كاربردشناسي در حوزه زبان‌شناسي به تأليف درآمده است.
داوري اردكاني در ادامه نشست و پس از سخنان مؤلف كتاب گفت: اتفاق نظري درباره مسئله «گفتمان» وجود ندارد. شايد يكي از اختلاف‌نظرهاي كه بنده و آقاي دكتر پرويزي در كتاب «مباني زبان شناسي متن» داريم اين است كه به عقيده من تحليل «گفتمان» يك اصطلاح شاملي نسبت به «زبان‌شناسي متن» است.
وي ادامه داد: در واقع تحليل «گفتمان» يك اصطلاح كلي‌تر است كه در درون خودش زبان‌شناسي متن را هم جاي مي‌دهد. اگر بخواهيم بگوييم «تحليل گفتمان» چيست بايد عرض كنم هماهنگونه كه در كتاب آمده: «بررسي واحدها يا عناصر زباني بزرگتر از جمله» است. حال اين عناصر بزرگتر از جمله مي‌تواند پاراگراف، فصلي از كتاب يا يك كتاب باشد.
اين مدرس دانشگاه درادامه با اشاره به مشخصات «تحليل گفتمان» گفت: تحليل گفتمان دو بعد «زبان شناختي» و «غيرزبان شناختي» دارد يعني يك جزيي از تحليل گفتمان بعد «زبان شناختي» يك متن است و جزء ديگر تحليل «غيرزبان شناختي» يك متن است.
وي مسئله مهم در تحليل گفتمان را تأثير عناصر بافتي بر واحد زباني برزگتر از جمله دانست و افزود: در بعضي از متون آمده كه «گفتمان» فقط معاني «مكالمه» دارد و اين درحالي است كه وقتي چند متن را مي‌خوانيم متوجه مي‌شويم كه گفتمان فقط مكالمه و شفاهي نيست و به همين دليل است كه مي‌گوييم «زبان شناختي متن» زيرشاخه‌اي از «تحليل گفتماني» است.
داوري اردكاني در قياس «لانگ» و «پارول» ادامه داد: در واقع در اين مبحث مطرح شده در مسئله زبان شناسي متن و تحليل گفتماني اگر بخواهيم به مثابه «لانگ» و «پارول» بنگريم بايد بگوييم نسبت گفتمان به متن اين است كه «گفتمان» اعم از همه متون چه شفاهي و چه نوشتاري است و واژه‌اي كلي است كه متن را در درون خودش قرار مي‌دهد.
اين مدرس دانشگاه ضمن اشاره به تعريف «متن» در كتاب مورد بحث اظهار داشت: «متن» يك رويداد ارتباطي ثبت شده است حال ممكن است اين رويداد ثبت شده نوشتاري يا شفاهي باشد.
داوري ادامه داد: به نظر من گاهي «تحليل‌ گفتمان» و «زبان‌شناسي متن» مساوي مي‌شوند مگر آنكه بخواهيم بگوييم «زبان‌شناسي» متن فقط به ابعاد زباني متن توجه مي‌كند كه البته قاعدتا هم بايد اين گونه باشد. چرا كه ما وقتي «زبان شناسي متن» را جزيي از «تحليل گفتمان» مي‌گوييم بايد بار زبانشناسي آن نسبت به تحليل هاي بافتي و غيرزباني بيشتر باشد.
در حالي كه در تحليل گفتمان به همان اندازه كه ما مشخصه‌هاي زباني يك متن را مورد بررسي قرار مي‌دهيم به همان اندازه هم مشخصه‌هاي بافتي و حاشيه‌اي آن مورد بررسي قرار مي‌گيرد.
اين مدرس دانشگاه در پايان گفت: متن گفتمان تحقق يافته و ابزاري است براي تهيه «گفتمان» چرا كه اگر ما متن را نداشته باشيم نه مي‌توانيم عناصر زباني آن را مورد بررسي قرار دهيم و نه مي‌توانيم تأثير عوامل بافتي را بررسي كنيم.
پرويز البرزي در ادامه جلسه و در پاسخ به مباحثي كه نگار داوري اردكاني مطرح كرد گفت: «زبان شناسي متن» يك سويه است و «پارول» را مورد نشانه قرار داده است . «زبان شناسي متن»‌با «لانگ» سورسور كاري ندارد. در واقع زبان شناسي متن «پارول» يا همان «گفتار» را نشانه گرفته است حالا مي‌تواند نوشتاري يا گفتاري باشد اما در هر دو حال يكسويه است. حال اين تمايزي كه دكتر داوري بين «گفتمان» و «متن» قائل شدند از نقطه نظر من «گفتمان» همان «متن» است اما «دوسويه». يعني اگر ما بياييم parole و discourse را دوجانبه كنيم گفتمان حاصل مي‌شود.
داوري اردكاني پاسخ داد: در تعريف شما در كتاب«مباني زبان شناسي متن» آمده : ماهيت متن به گونه‌اي است كه ما نمي‌توانيم آن را محدود كنيم حالا اگر بخواهيم از جنبه‌اي متن را محدود كنيم ممكن است سخن شما به يك اعتبار صحيح باشد. اما به هر حال درصد صفحه از اين كتاب مسائل بافتي و تأثير آن بر متن مورد بررسي قرار گرفته است و به نظر من هر متني يك مخاطب دارد و از اين جهت است كه ما بايد «متن» را زيرشاخه‌اي از «گفتمان» قرار دهيم. به اين دليل كه وقتي حتي كتابي نوشته مي‌شود مخاطباني براي آن فرض شده و اين دليل بر دو سويه بودن متن است.
پرويزي در ادامه اين بحث ادامه داد:‌ يك سويه بودن در نظر من بدون مخاطب بودن نيست بلكه «في البراهه پاسخ دادن» در آن وجود ندارد. در واقع متن فقط زباني نيست بلكه context هم همراه آن است.
انتهاي پيام/
 يکشنبه 3 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 139]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن