واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: ويراستار «كتاب هفته» در گفت و گوي اختصاصي با ايسكانيوز: مشكل اصلي در زمينه كتاب عدم مخاطب سنجي است
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: محمدرضا قاضي زاهدي ، ويراستار هفته نامه« كتاب هفته» گفت: مشكل اصلي در زمينه كتاب عدم مخاطب سنجي است و مطبوعات و رسانه هاي ايران رويكردشان به اين دليل به كتاب كم است كه نمي توانند مخاطب را شناسايي كنند.
محمدرضا قاضي زاهدي، ويراستار نشريه «كتاب هفته» در گفت و گو با خبرنگار ادبي گروه فرهنگي هنري باشگاه خبرنگاران دانشجويي ايران "ايسكانيوز"، درخصوص فعاليت هاي اين هفته نامه گفت: «كتاب هفته» هفته نامه اطلاع رساني در حوزه كتاب است كه سابقه فعاليت آن به 16 سال پيش بر مي گردد. در ابتدا يك گزارش نشر بود كه حجم محدودي داشت و به صورت مستقل منتشر مي شد. در اين گزارش تنها كتاب هاي منتشر شده در حد اسم كتاب، ناشر و نام مولف معرفي مي شدند.بعد ازمدتي تغييرات اساسي و ماهيتي از لحاظ موضوع پيدا كرد كه دليل اين تغييرات اين بود كه رويكرد به نشر بسيار گسترش پيدا كرده بود.در حال حاضرنيز «كتاب هفته» از طرف وزارت ارشاد، معاونت فرهنگي و خانه كتاب منتشر مي شود.
ويراستار «كتاب هفته» افزود: در حال حاضر در سال بيش از 55 هزار عنوان كتاب منتشر مي شود كه اگر بر 52 هفته تقسيم كنيم در هفته بيش از هزار عنوان كتاب خواهيم داشت.تعدادي از آنها تكراري هستند و يا تجديد چاپ شده اند و يا قابليت معرفي به مخاطب را ندارند. مثلا كتابهاي آموزشي يا كتاب آشپزي.
وي ادامه داد: در«كتاب هفته» ،كتابهايي كه قابليت معرفي و خبري داشته باشند و ترجيحا پژوهشي و تاليف باشند، در حوزه هاي مختلف اعم از كودك و نوجوان، ادبيات، پايداري، ورزش،هنر و تقسيم بندي شده و در قالب گزارش، گفت و گو يا يادداشت توسط يك ناشر ،مولف يا كساني كه صاحب نظر هستند در حوزه كتاب، مطرح مي شوند.
قاضي خاطرنشان كرد: اساسا مخاطبان «كتاب هفته» كساني هستند كه اهل كتاب هستند،گرچه كه مي تواند براي مخاطب عام نيز قابل استفاده باشد.از آنجايي كه در ايران سرانه مطالعه پايين است و مثل بقيه كشورها نيست كه مردم به دنبال كتاب باشندو همچنين ميزان خريد كتاب براي يك خانواده ايراني بسيار ناچيز است به اين دلايل اطلاع رساني در حوزه كتاب نيز از رونق خوبي برخوردار نيست.
وي اظهار داشت:زماني كه روزنامه هاي بزرگ دنيا چون «لوموند» يا «يوميوري» صفحات متعددي در اين زمينه دارند كه به معرفي كتاب مي پردازند و حتي اين امر چالش برانگيز است اما در ايران حتي در پر تيراژ ترين روزنامه ها هم خيلي معدود پيش مي آيد كه صفحه اي ثابت براي كتاب داشته باشند معمولا به ستوني آن هم در زمينه شعر محدود است.
قاضي در پاسخ به اينكه در جهت ترويج فرهنگ كتاب خواني در «كتاب هفته» چه اقداماتي صورت گرفته، گفت: نشريه «كتاب هفته» اساسا در جهت اطلاع رساني فعاليت دارد نه فرهنگ سازي. و اين امر بايد بيشتر وظيفه منتقدان يا برنامه ريزان باشد. اما از آنجايي كه اطلاع رساني به نحوي فرهنگ سازي را نيز شامل مي شود، در «كتاب هفته» از زماني كه تصميم گرفته شد به صورت جدي فعاليت خود را شروع كند،شاخص هايي را در نظر گرفتند كه سطح كيفي را بالا ببرد.
وي در خصوص شاخص هاي مذكور گفت: از جمله آن شاخص ها اين بود كه كتاب هاي قديمي را معرفي نكنيم و به معرفي كتاب هاي جديدتر بپردازيم. دوم اينكه در انتخاب و معرفي كتاب به مردم مميزي انجام ندهيم،يعني حتي كتابهايي هم كه شايد انتقاد به خيلي مسايل باشد، معرفي كنيم.
فعاليت ديگر «كتاب هفته» كه مثبت ارزيابي مي شود توزيع مناسب اين هفته نامه است كه در حال حاضر در تمام دانشگاهها، كتابخانه ها، اداره ها و مكان هايي كه مخاطب عمومي دارد مثل فرهنگستان ها و خانه كتاب و كتاب فروشي ها پخش مي شود.
ويراستار «كتاب هفته» افزود: استفاده از افرادي كه مجرب باشند و مطلب را به خوبي به مخاطب انتقال دهند و در واقع از حالت معرفي صرف آن را خارج كنند از ديگر فعاليت هاي «كتاب هفته» است.همچنين «كتاب هفته» نشست هايي را با حضور مسوولين وزارت ارشاد و ناشران مختلف برگزار كرده است كه آنها براي بالا بردن سرانه مطالعه در راستاي برگزاري نمايشگاه كتاب به هم انديشي نشستند.همچنين سعي شده در مطالب از نويسندگان مقبول و معتبر استفاده شود، سعي شده از نظرات كساني كه دستي به نوشتن دارند در حزوه شعر، ادبيات و ... حتما استفاده شود و براي اينكه مخاطب را بيشتر جذب كنيم، صفحاتي را با نظر استاد يا صاحب قلمي در كنار هر معرفي كتاب قرار داده ايم.
وي درخصوص سطح كيفي و كمي نشريات مربوط به حوزه كتاب گفت:از آنجايي كه وضعيت كتاب خواني در ايران چندان مناسب نيست و حتي از لحاظ فني نيز ناشران داراي مشكلاتي هستند وبه طور كلي اگر بخواهيم تقسيم بندي كوتاهي داشته باشيم كتاب از سه شاكله مهم تشكيل شده : مخاطب، پديد آورنده و ناشر كه اين سه بايد در كنار هم جمع شوند تا يك كتاب به وجود بيايد.
قاضي اظهار اشت:در اين ميان هميشه توليد كنندگان و نويسندگان وجود داشته اند اما مشكل اصلي در زمينه حضور مخاطب احساس مي شود به اين دليل كه مخاطب سنجي درست انجام نمي شود. مطبوعات و رسانه ها در ايران رويكردشان به اين دليل به كتاب كم است كه نمي توانند مخاطب را شناسايي كنند. مخاطبان نمي دانند به كدام مرجع رجوع كنند و ناشران نيز در اين ميان نمي دانند كتابهاي خود را به كدام گروه از مخاطبان ارايه كنند در اين ميان رسانه ها مي توانند معرف بين مخاطب و توليد كننده كتاب بوده و نقش موثري در اين امر داشته باشند.
وي با اشاره به اينكه درايران به شكل حرفه اي به كتاب به صورت يك مقوله خبري نگاه نمي شود گفت:شايد دليلا اين امر به خاطر سياستگذاري ها يا به دليل ضعف هاي حوزه نشر و يا كتاب نخواندن مردم است.
ويراستار «كتاب هفته»درخصوص ضعف سياست گذاري ها گفت: يكي از مهمترين عوامل بالا بردن فرهنگ مردم رسانه ها هستند و وقتي مميزي وجود داشته باشد همه قشرها به خوراك فكري مورد نظر خود نمي رسند.در نتيجه اطلاعات به صورت كاناليزه شده به مخاطب منتقل مي شود، نويسنده ها نيز دلزده مي شوند و تبادل انديشه اي كه با كتاب مي تواند صورت بگيرد با مشكل مواجه مي شود.
وي با اشاره به اينكه خانه كتاب بسيار درگير تغيير مديريت ها بوده است گفت: مديريت بسيار درخانه كتاب تغيير كرده است. درخصوص تغييرات كيفي ناشي از اين تغييرات بايد گفت كه به هر حال رسانه هاي وابسته به دولت با تغيير مديريت ها تغيير مي كنند و هر مدير با طرز تفكر خود به فعاليت مي پردازد.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 454]