واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: آيا ساعت زنگ ورزش با اولويت نيازهاي دانش آموزان تنظيم شده است؟ نتايج يك تحقيق نشان داد: فقط "تفريح و لذت"
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: قهرماني - همگاني
زنگ ورزش، زمان بروز خلاقيت كودكان است، كودك با حضور در ساعت ورزش علاوه بر تقويت بعد جسماني، به بازي، تفريح، پرورش روح تعاون و همكاري و... ميپردازد ولي آيا ساعت زنگ ورزش در مدارس ايران با اولويتهاي اصلي نيازهاي دانش آموزان تنظيم شده است؟
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، رحيم رمضانينژاد، حميد محبي، مهرعلي همتينژاد و سعيد محمدنيازي در يك كار تحقيقي به مقايسهي اولويتهاي نيازهاي جسماني، مهارتي، شناختي و عاطفي دانش آموزان در درس تربيت بدني و ورزش مدارس كشور پرداختهاند.
در اين تحقيق آمده است توجه به نيازهاي چندگانه دانش آموزان و پرهيز از پرورش تك بعدي يا توجه به يك هدف يا يك نياز اهميت بسياري دارد، به ويژه اينكه برخي محققان معتقدند نقش معلمان تربيت بدني در برآوردن برخي از نيازهاي اجتماعي حتي بيشتر از والدين است.
بررسي محتواي درس تربيت بدني در كشورهاي مختلف نشان ميدهد كه بسياري از نيازهاي آموزشي دانش آموزان مورد توجه قرار گرفته است. همچنين در بسياري از اهداف و استانداردهاي درس تربيت بدني بر نيازهاي مختلف دانش آموزان مانند آموزش انواع حركات و مهارت، بهداشت جسماني و رواني توسعه مفاهيم شناختي، توسعه مهارتهاي اجتماعي و استمرار فعاليت جسماني، توسعه مهارتهاي ارتباطي، فعاليتهاي جسماني خارج از مدرسه، لذت، حركت، سلامتي و رشد اجتماعي، رفتار احترامآميز و آمادگي جسماني، فرد تربيت شده جسماني، سلامتي و ايمني، فعاليت جسماني، مهارتهاي حركتي و رواني – اجتماعي براي دورههاي مختلف تخصيلي مانند تسلط بر مهارتها و مفاهيم حركتي (اوايل دوره ابتدايي)، مهارتهاي اجتماعي و لذت (اواخر دوره ابتدايي)، شكلدهي مهارتهاي اجتماعي با توسعه فعاليتهاي متنوع ورزشي (اوايل دوره راهنمايي)، توسعه مهارتهاي تخصصي و فعاليتهاي تفريحي (اواخر دوره راهنمايي)، توسعه آمادگي جسماني و تمرينات تخصصي (دوره دبيرستان) تاكيد شده است.
تدوين اهداف كلي درس تربيت بدني در حيطههاي مختلف تربيتي گسترش زيادي پيدا كرده است كه در بسياري از آنها فعاليتهاي متناسب با نيازهاي لذت، تعامل اجتماعي، مهارتهاي ورزشي و تفريحي، توسعه حركتي – ادراكي، الگوهاي حركتي بنيادي، سلامتي و آمادگي جسماني، مهارتهاي حركتي ورزش براي دانش آموزان دورههاي مختلف تحصيلي در نظر گرفته شده است. حتي مدل برنامه ورزش و مسابقات از برنامه تربيت بدني تفكيك شده است. اين بررسيها، توجه به نيازهاي متنوع دانش آموزان را به خوبي نشان ميدهد.
بررسي اولويت نيازهاي شناختي نشان ميدهد كه آشنايي با مباني علوم زيستي تربيت بدني از ديدگاه آزمودنيهاي تحقيق و براي هر سه دوره تحصيلي در اولويت بالاتر و مباني علوم انساني در اولويت پايينتري قرار گرفته است. البته اولويت برخي از نيازهاي آموزشي معتبر است. مثلا نياز به آموزش اخلاق ورزش از ديدگاه معلمان براي دانش آموزان دوره متوسطه در اولويت دوم، يا نياز به آموزش تشكيلات و سازمانهاي ورزشي و همچنين مباحث سياسي و اقتصادي ورزش از ديدگاه متخصصان براي دوره راهنمايي در اولويت چهارم و ششم قرار دارد. اما، به طور كلي نتايج نشان ميدهد كه نيازهاي شناختي دانش آموزان در سه دوره تحصيلي از ديدگاه آزمودنيهاي تحقيق بايد با استفاده از مباني علوم زيستي مانند آشنايي با ساختار و عملكرد بدني، بهداشت، تغذيه و اصول تمرين و آمادگي جسماني برآورده شود.
بررسي اولويت نيازهاي عاطفي – اجتماعي دانش آموزان در هر سه دوره تحصيلي از ديدگاه آزمودنيهاي تحقيق نشان ميدهد كه توافق نظر بيشتري در اولويت نيازها وجود دارد. سرگرمي و لذت بردن از كلاس، تصور بدني متناسب و آماده، داشتن ظاهري شاداب جز نخستين نيازهاي عاطفي دانش آموزان است و پس از آن نيز به آموزش مهارتهاي ورزشي و شركت در مسابقات ورزشي براي پاسخگويي در تيم مدرسه، پيشرفت در ورزش و كسب موفقيت در اولويت آخر قرار گرفته است.
با اينكه در دوره متوسطه علاوه بر ادامه آموزشهاي دوره راهنمايي بر محتواي فرهنگي و تاريخي ورزش تاكيد ميشود ولي در تحقيق حاضر، آشنايي با مسايل فرهنگي و اجتماعي ورزش در اولويت 15 و آشنايي با تاريخ ورزش در اولويت شش قرار دارد.
در برنامه دوره ابتدايي كشورهاي مختلف مانند برزيل، چين، ژاپن و كوبا به آموزش دووميداني، شنا و ژيمناستيك تاكيد شده است كه با اولويت اين مهارتها در تحقيق حاضر همخواني دارد.
انتهاي پيام
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 632]