واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: همه می.دانند که سالهای نوجوانی هم برای نوجوانان و هم والدین آنها می.تواند سال.های سختی باشد. همه آن تغییرات جسمی در طول بلوغ باعث می.شود نوجوانان احساس بی.دست. و پا بودن کرده و به خودشان نامطمئن شوند.
این مسئله مخصوصاً درمورد دخترها با رسیدن قاعدگی بیشتر صادق است. برای یک دختر، اولین عادت. ماهیانه یک مرحله مهم جسمی و نشانه زن شدن است. اما می.تواند سردرگم.کننده و ترسناک هم باشد، مخصوصاً اگر دچار مشکلات خاصی مثل قاعدگی.های نامنظم یا سندرم پیش از قاعدگی هم بشوند.
مشکلات متداول عادت. ماهیانه
بیشتر مسائلی که نوجوانان در آغاز عادت .ماهیانه با آن رو به .رو می.شوند، کاملاً طبیعی است. درواقع، بسیاری از دختران و زنان یک روز با یکی از مشکلات برخورد می.کنند.
سندرم پیش. قاعدگی
این سندرم شامل علائم جسمی و روحی است که بسیاری از خانم.ها درست قبل از عادت .ماهیانه با آن روبه.رو می.شوند، مثل:
• جوش
• نفخ
• خستگی
• کمردرد
• درد سینه. ها
• سردرد
• یبوست
• اسهال
• هوس.های غذایی
• افسردگی یا ناراحتی
• زودرنجی
• مشکل در تمرکز
• مشکل در کنار آمدن با استرس
دخترهای مختلف ممکن است برخی یا کلیه این علائم را تجربه کنند. این سندرم در 7 روز قبل از شروع عادت .ماهیانه در بدترین وضعیت خود و خیلی زود پس از شروع شدن آن خاتمه می.یابد. اما دخترها معمولاً علائم مربوط به سندرم پیش .قاعدگی را تا سالها پس از شروع عادت .ماهیانه. شان تجربه نمی.کنند.
بااینکه دلیل اصلی این سندرم شناخته شده نیست، اما به نظر می.رسد که دلیل آن تغییرات سطح هورمون.ها و تاثیر آن بر موادشیمیایی موجود در مغز است. در طول نیمه دوم چرخه قاعدگی، میزان پروژسترون در بدن بالا می.رود. بعد 7 روز قبل از عادت.ماهیانه سطح پروژسترون و استروژن هر دو کاهش می.یابد.
به نظر می.رسد بدن برخی دخترها نسبت به این تغییرات هورمون حساس.تر از بقیه است. اگر این علائم در دخترتان شدید بود و در فعالیت.های طبیعی او اخلال ایجاد کرد حتماً با پزشک او مشورت کنید.
مشکلات دیگر
دل. درد
دخترهای زیادی در چند روز اول عادت. ماهیانه دچار دل. درد می.شوند. این د.ل. درد بخاطر پروتاگلاندین، ماده شیمیایی موجود در بدن است که باعث شل شدن عضلات در انقباض رحم می.شود. این انقباضات ناخواسته ممکن است خفیف یا تیز و شدید باشند.
خوشبختانه این دل.دردها معمولاً فقط چند روز باقی می.ماند اما اگر دخترتان دچار دل.دردهای بسیار شدید شده که باعث شد نتواند به مدرسه برود، حتماً با پزشک مشورت کنید.
قاعدگی نامنظم
2 تا 3 سال بعد از اولین عادت. ماهیانه طول می.کشد که بدن دختران بتواند یک چرخه منظم در خود ایجاد کند. طی این دوران، بدن خود را با ریزش هورمون.هایی که در دوران بلوغ ترشح می.شود، تنظیم می.کند. و "منظم" بودن در افراد مختلف متفاوت است. چرخه معمول یک زن بزرگسال، 28 روز است درحالیکه برای بعضی 21 روز و برای بعضی دیگر تا 45 روز است.
تغییر سطح هورمون.ها باعث می.شود عادت. ماهیانه دختری در یک ماه کوتاه بوده (فقط چند روز طول بکشد) و در ماه بعدی طولانی.تر شود (تا یک هفته طول بکشد). ممکن است چند ماه عادت نشود و بعد دو چرخه را پشت سر هم داشته باشد یا یک ماه درمیان دچار خونریزی شدید یا کم شود.
اما هر دختری که فعالیت جنسی دارد و یک ماه عادت. ماهیانه نشود، باید به پزشک مراجعه کند تا مطمئن شود که باردار نیست. و اگر عادت .ماهیانه دختر شما هنوز بعد از 3 سال الگوی مشخص و منظمی پیدا نکرده است، یا 4 یا 5 عادت. ماهیانه منظم داشته و بعد یک ماه پریود نشده یا پریود او نامنظم می.شود، حتماً او را نزد پزشک ببرید. همچنین اگر چرخه او کمتر از 21 روز یا بیشتر از 45 روز است و یا 3 ماه بعد از شروع اولین عادت. ماهیانه قاعدگی نداشته است، حتماً دکتر را مطلع کنید.
قاعدگی تاخیری
دخترها در زمان.های مختلفی برای اولین بار قاعده می شوند. بعضی در 9 یا 10 سالگی برای اولین بار عادت .ماهیانه را تجربه می.کنند درحالیکه بعضی دیگر در سنین نوجوانی. پس اگر دخترتان از آن دسته است که دیر قاعده می.شود، لزوماً به این معنا نیست که مشکلی دارد.
زمان عادت. ماهیانه شدن دختران برای اولین بار تا حد زیادی به ژنتیک آنها بستگی دارد. دخترها معمولاً در همان سنی که مادرها و مادربزرگ.هایشان برای اولین بار قاعده شدند، آن را تجربه می.کنند. همچنین، برخی نژادها به طور متوسط زودتر از بقیه پریود می.شوند. بعنوان مثال، به طور متوسط، دختران نژاد افریقایی-امریکایی زودتر از دختران سفیدپوست عادت .ماهیانه می.شوند.
اگر دخترتان تا سن 15 سالگی یا 3 سال بعد از بلوغ هنوز عادت.ماهیانه نشده است، او را نزد پزشک ببرید.
مشکلاتی که جای نگرانی دارد
با اینکه بیشتر مشکلات مربوط به عادت .ماهیانه معمولاً جای نگرانی ندارد، اما چند مشکل وجود دارد که جدی.تر هستند و نیاز به توجه بیشتر دارند:
آمنوره (قاعده نشدن)
دخترهایی که پریودشان در سن 16 سالگی یا 3 سال پس از بلوغ آغاز نشده است، دچار آمنوره اولیه هستند که معمولاً بخاطر یک ناهنجاری ژنتیکی، عدم توازن هورمونی و یا مشکل ساختاری اتفاق می.افتد. هورمون.ها هم مسئول آمنوره ثانویه هستند که زمان اتفاق می.افتد که قاعدگی دختری که عادت .ماهیانه عادی داشته است، یکمرتبه به مدت 6 ماه یا 3 چرخه عادی قاعدگیش، قطع می.شود.
ازآنجا که بارداری دلیل اصلی آمنوره ثانویه است، همیشه باید در چنین شرایطی مورد بررسی قرار گیرد. علاوه بر عدم توازن هورمونی، سایر چیزهایی که ممکن است موجب آمنوره اولیه و ثانویه شود عبارتند از:
• استرس
• افزایش یا کاهش وزن غیرعادی
• آنورکسیا آمنوره می.تواند نشانه این باشد که دختری وزن زیادی کم کرده و دچار آنورکسیا شده است)
• قطع داروهای ضدبارداری
• مشکلات تیروئید
• کیست.های تخمدان
• سایر مشکلاتی که بر سطح هورمون.ها اثر می.گذارد
یک چیز دیگری که می.تواند موجب آمنوره اولیه و ثانویه شود ورزش زیاد (معمولاً دو استقامت، باله، اسکیت و ژیمناستیک) در کنار رژیم..غذایی ضعیف است که موجب کاهش وزن نامناسب و ناتوانی در افزایش وزن در زمان رشد می.شود. اما این هیچ ارتباطی به ورزشی که در زنگ ورزش یا ورزش.های تیمی مدرسه و در کلاس.های ورزشی باشگاه انجام می.دهید ندارد. برای اینکه ورزش جلوی قاعده شدن را بگیرد، فرد باید چندین ساعت در روز ورزش.های سخت انجام دهد و میزان کافی کالری، ویتامین و موادمعدنی هم به بدن او نرسد.
منوراژی (قاعدگی.های سنگین و طولانی)
طبیعی است که قاعدگی دختری در بعضی روزها شدیدتر از روزهای دیگر باشد اما نشانه.های منوراژی شامل کثیف شدن کامل یک عدد نواربهداشتی در یک ساعت و ادامه آن برای ساعات طولانی.تر یا عادت .ماهیانه.ای که بیشتر از 7 روز طول بکشد، می.باشد. دخترانی که دچار منوراژی هستند، بعضی .اوقات مجبور می.شوند در خانه مانده و به مدرسه نروند چون نگران هستند که نتوانند در مدرسه خونریزیشان را کنترل کنند.
متداول .ترین مورد منوراژی عدم توازن بین سطح استروژن و پروزسترون در بدن است که باعث می.شود آندومتر (پوشش رحم) ساخته شود. وقتی آندومتر بالاخره در دوران قاعدگی ایجاد شد، خونریزی سنگین خواهد شد.
ازآنجا که نوجوانان زیادی دچار کمی عدم .توازن هورمون در دوران قاعدگی هستند، منوراژی چندان پدیده نادری نیست. اما در برخی موارد، خونریزی شدید قاعدگی می.تواند در اثر مشکلاتی نطیر مشکلات زیر ایجاد شود:
• فیبرویدها (رشدهای خوش.خیم) یا پلیپ در رحم
• مشکلات تیروئید
• مشکل در لخته. سازی خون
• التهاب یا عفونت واژن یا گردنه رحم
اگر دخترتان دچار پریودهای شدید یا پریودهایی که بیشتر از 7 روز طول می.کشد، می.شود حتماً او را نزد پزشک ببرید.
دیسمنوره (قاعدگی دردناک)
دیسمنوره دو نوع دارد که قاعدگی به شدت دردناک می.باشد که می.تواند در توانایی رفتن دختر به مدرسه، درس خواندن و یا حتی خوابیدن او اخلال ایجاد کند:
1. دیسمنوره اولیه یک مشکل بسیار متداول در نوجوانان است و بخاطر یک بیماری یا مشکل دیگری ایجاد می.شود. درواقع، مقصر اصلی پروستاگلاندین است، همان ماده شیمیایی که دل.دردهای قاعدگی را ایجاد می.کند. میزان بالای پروستاگلاندین می.تواند موجب حالت .تهوع، استفراغ، سردرد، اسهال، کمردرد و دل. دردهای شدید شود. خوشبختانه این علائم فقط یک تا دو روز طول می.کشند.
2. دیسمنوره ثانویه که دردی است که بخاطر یک مشکل جسمی مثل پلیپ یا فیبروید موجود در رحم، اندومتریوز، بیماری التهاب لگن یا آدنومیوز (بافت رحمی که در بافت عضلانی رحم رشد می.کند) ایجاد می.شود.
دل. درد داشتن به مدت یک تا دو روز در هر ماه عادی است اما اگر دخترتان علائم بسیار شدید نشان داد که در فعالیت. های روزمره او ایجاد اخلال کرد، حتماً با پزشک مشورت کنید.
اندومتریوز
در این وضعیت، بافتی که معمولاً فقط در رحم یافت می.شود شروع به رشد خارج از رحم می.کند—در تخمدان.ها، لوله.های فالوپ یا سایر قسمت.های حفره لگن. این مسئله موجب خونریزی غیرطبیعی، دیسمنوره و درد عمومی لگن می.شود.
درمان مشکلات قاعدگی
برای تعیین اینکه آیا مشکلی نیاز به درمان دارد یا نه، پزشک سوالات مختلفی می.پرسد و یک معاینه فیزیکی کامل انجام می.دهد. همچنین ممکن است معاینه لگن، پاپ اسمیر (Pap smear)، آزمایش خون (برای بررسی سطح هورمون.ها) و یا آزمایش ادرار هم بگیرد. اگر یک مشکل ساختاری یا یک مشکل رشد وجود داشته باشد، سی.تی. اسکن انجام می.گیرد. این آزمایشات درکنار هم به پزشک کمک می.کند تعیین کند چطور یک مشکل باید درمان شود.
تومورهایی مثل پلیپ یا فیبروید معمولاً برداشته می.شود و اندومتریوز هم با دارو یا جراحی درمان می.شود. اگر فرد دچار عدم.توازن هورمونی باشد، پزشک هورمون.درمانی با قرص. های ضدبارداری یا داروهای هورمونی دیگر را تجویز خواهد کرد.
و برای درد قاعدگی که هیچ مشکل پزشکی خاصی علت آن نباشد، استفاده از داروهای ضدالتهاب موثرترین روش درمان است. مشکلاتی مثل اختلال لخته شدن خون یا مشکلات تیروئید نیاز به درمان با داروهای خاص دارد.
کی به پزشک مراجعه کنید
با اینکه در بیشتر مشکلات قاعدگی جای نگرانی وجود ندارد اما برخی علائم نیاز به مراجعه به پزشک دارد. این مسئله مخصوصاً زمانیکه چرخه قاعدگی دختر تغییر می.کند اهمیت بیشتری دارد. پس درصورت مشاهده موارد زیر دخترتان را نزد پزشک ببرید:
• در سن 15 سالگی هنوز پریود نشده است یا بعد از گذشت 3 سال از اولین قاعدگی هنوز عادت. ماهیانه او منظم نشده است. علت اصلی آن می.تواند عدم.توازن هورمونی باشد که احتمالاً نیاز به درمان دارد اما می.تواند نشانگر مشکل جسمی دیگی هم باشد.
• عادت. ماهیانه او قطع شده یا بعد از منظم شدن یکمرتبه نامنظم می.شود. اگر چرخه قاعدگی دخترتان کمتر از 21 روز یا بیشتر از 45 روز است و یا 3 ماه پشت سر هم بعد از اولین عادت .ماهیانه.اش پریود نشد، حتماً به اطلاع پزشک برسانید.
• دچار پریودهای سنگین و طولانی می.شود. در برخی موارد، از دست رفتن خون زیاد موجب آنمی ناشی از کمبود آهن می.شود. همچنین خونریزی شدید می.تواند نشانه وجود تومور در رحم، مشکل تیروئید، یک عفونت و یا مشکل در لخته.سازی خون باشد.
• دچار پریودهای خیلی دردناک می.شود. دل. درد داشتن برای چند روز طبیعی است اما اگر مشکلات او آنقدر زیاد بود که دخترتان نتوانست در فعالیت.های روزمره خود شرکت کند، حتماً به اطلاع پزشک برسانید. ممکن است یک مشکل جسمی مثل اندومتریوز داشته باشد که موجب درد می.شود.
به دخترتان کمک کنید
وقتی دخترتان یک دوره خیلی بد از دل.دردهای قاعدگی یا سندرم پیش .قاعدگی را تجربه می.کند، می.توانید به او کمک کنید که آرام.تر شود. به او پیشنهاد کنید که:
• یک رژیم.غذایی متعادل داشته باشد که در آن از مقدار زیادی میوه. ها و سبزیجات استفاده شود.
• مصرف نمک (چون باعث احتباس آب می.شود) و همچنین کافئین (که استرس او را زیاد می.کند) خود را کاهش دهد.
• از موادغذایی حاوی کلسیم استفاده کند که شدت دردها و علائم قاعدگی را کاهش می.دهد.
• برای دل.درد، سردرد و کمردرد خود از مسکن.هایی مثل استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کند.
• در وان آب داغ دراز بکشد یا یک شیشه داغ روی شکمش قرار دهد تا آرام.تر شود.
اگر متوجه شدید که پریودهای معمولی دخترتان باعث ناراحتی او می.شود و در زندگی او اخلال ایجاد می.کند، حتماً با پزشک درمور او مشورت کنید تا مطمئن شوید که هیچ مشکل خاصی ندارد. گاهی.اوقات، هورمون.درمانی که معمولاً به شکل قرص.های ضدبارداری تجویز می.شود به کاهش علائم مربوط به این عادات ماهیانه کمک می.کند.
اما مهمترین راهی که می.توانید با آن به دخترتان کمک کنید این است که با او حرف بزنید و برایش توضیح دهید که بدترین و آزاردهنده.ترین وضعیت.هایی که همراه با عادت. ماهیانه می.آید هم طبیعی است و به مرور زمان بهتر می.شود. و وقتی دچار علائم جسمی و روحی قاعدگی می.شود سعی کنید با او آرام..تر رفتار کنید.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 345]