واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: ایدز که تا سال ۱۹۸۱ میلادی در جهان نا شناخته بود تا چند سال پس از این تاریخ یعنی تا سال ۱۳۶۶نیز «رسماً» در ایران وجود نداشت. پس از این تاریخ بود که شناسایی نخستین مبتلای به ایدز در ایران تأیید شد. اینک نزدیک ۲۰ سال از ورود ایدز به ایران می گذرد ولی هنوز هم در کشور ایران از اطلاع.رسانی دقیق که بیانگر واقعیت.های شیوع این بیماری و ابعاد گسترش آن باشد خبری نیست.
این بیماری تا مدت.ها بیماری تجلی رفتار جنسی بی.بند و بار به حساب می.آمد. به همین دلیل یکی از نخستین اقداماتی که برای پیشگیری از ابتلای به ایدز انجام شد پخش بروشورهایی در فرودگاه و میان مسافران به کشورهای خارجی بود که در آن به.ویژه نسبت به رعایت بهداشت در روابط جنسی هشدار داده می.شد.
بنا بر آمار سازمان جهانی بهداشت ۸۰ درصد انتقال ویروس ایدز از راه آمیزش جنسی صورت گرفته و ۶۰ درصد از مبتلایان زنان هستند، در ایران مطابق آماری که وزارت بهداشت در تیرماه سال جاری منتشر کرده اعتیاد تزریقی با شیوع .٣/٨۶ درصد و تماس جنسی با .٩/٩ درصد از شایع.ترین راه.های آلودگی است و از ١۳ هزار و .۷۰۲ نفری که شناسایی شده.اند زنان تنها ۵ درصد را شامل می.شوند.
به تازگی آمار جدیدتری به وسیله. عباس صداقت- رییس اداره کنترل ایدز مرکز مدیریت بیماری.های وزارت بهداشت، منتشر شد. به گفته او: بر اساس آخرین آمار موجود تعداد افرادی که تا اول مهر ماه امسال در کشور به ویروس ایدز مبتلا شده و شناسایی شده.اند ۱۳ هزار و ۷۰۲ نفر است که البته تخمین زده می.شود که این تعداد بیشتر باشد.
از سال ۶۶ تا اول مهر ماه امسال ۱۳ هزار و ۷۰۲ نفر فرد آلوده به ویروسHIV در کشور شناسایی شده است که از این تعداد ۱۷۰۹نفر تاکنون جان خود را از دست داده.اند و ۸۲۶ نفر وارد فاز بیماری شده.اند، بقیه نیز در دوره کمون هستند و هنوز علایم بیماری در آنها ظهور نکرده است، اما ناقل بیماری ایدز هستند.
صداقت می.گوید: ۵/۹۴ درصد بیماران شناسایی شده تاکنون مرد هستند و ۵/۵ درصد بقیه زن هستند، همچنین از کل مجموع بیماران مبتلا به ویروس ایدز شناسایی شده تاکنون ۶/۶۴ درصد از طریق اعتیاد تزریقی، ۴/۷ درصد از طریق رابطه جنسی و آمیزشی، ۸/۱ درصد خون و فرآورده.های خونی آلوده، ۵/۰ درصد از طریقی جنینی و از مادر به کودک بوده است در ۸/۲۵ درصد این افراد نیز روش ابتلا نامشخص است و به درستی معلوم نیست روش آمیزشی عامل ابتلای آنها بوده است، یا اعتیاد ترزیقی زیرا هر دو رفتار پر خطر را داشته.اند.
آماری که تاکنون اعلام شده نمی.تواند آمار واقعی باشد. این نکته.ای است که بسیاری از کارشناسان و حتی مسئولان به آن معترف.اند.
چندی پیش محمد مهدی گویا، کارشناس مسائل ایدز گفته بود: «این آمار مربوط به زندان.هاست و آمار واقعی باید چیزی بین سی تا چهل هزار نفر باشد.»
موسسه.های تحقیقی معتبری از جمله مرکز تحقیقات دانشگاه هاروارد بر این نظرند که تعداد واقعی مبتلایان را باید ۱۰ برابر موارد شناخته شده حساب کرد که بر این اساس تعداد بیماران مبتلا به ویروس ایدز در ایران را باید بیش از صد هزار نفر دانست.
آغاز فاز دوم کنترل
در سال.های اخیر در ایران فعالیت.های بیشتری در ارتباط با ایدز و برای آگاه.سازی و پیشگیری انجام شده است، این در حالیست که به گفته کامران باقری لنکرانی وزیر بهداشت، .فاز دوم برنامه کنترل بیماری ایدز در ایران با محوریت کاهش آسیب معتادان و آموزش افرادی که در معرض رفتارهای پرخطر جنسی هستند امسال منظم.تر و با گستردگی بیشتر نسبت به قبل اجرا می.شود.
باقری لنکرانی، در این رابطه می.گوید: اقدامات پیشگیرانه با آموزش عمومی در مورد روش.های انتقال این بیماری و بالابردن سطح آگاهی مردم در چند سال اخیر موفقیت آمیز بوده است و شاهد مدعا این است که آمار ثبت موارد جدید بیماری ایدز در کشور در سال ۸۴ نسبت به سال.های قبل کاهش چشمگیر داشت!
فاز دوم برنامه کنترل بیماری ایدز در کشور در واقع توسعه همان برنامه.های گذشته در کاهش آسیب معتادان و آموزش گروه.های در معرض خطر و منظم.تر کردن اجرای آنهاست.
این در شرایطی است که به.رغم این اقدامات، آمار مبتلایان به ایدز در ایران افزایش یافته است.
دکتر حمیدرضا ستایش، مدیر برنامه مشترک سازمان ملل متحد در زمینه ایدز در ایران می.گوید: اقدامات ایران از جمله قبول کردن این مسأله است که ایدز به عنوان یک معضل اجتماعی وجود دارد و باید به آن رسیدگی کرد از جمله در میان معتادان تزریقی و در زندان.ها اقدامات بسیار مثبتی انجام شده.
دکتر ستایش می.گوید: آمار غیررسمی چیزی حدود ۶۰ تا ۷۰ هزارنفر مبتلا به HIV را برآورد می.کند که این تعداد با سرعت زیادی در حال افزایش است، زیرا دو سال پیش حدود ۳۳ هزار نفر بود و جوانان بین ۱۵ تا ۲۴ سال گروهی هستند که بسیار در معرفی خطرند و بهترین سلاح مبارزه با این بیماری آموزش است.تخمین زده می.شود حدود ۴۰ میلیون نفر در سراسر جهان به ویروس HIV آلوده.اند.
درباره ایران گفته می.شود اپیدمی HIV به سرعت رو به افزایش است. تاکنون عامل عمده استفاده از مواد مخدر تزریقی بوده است. در ایران بین ۴۰ هزار نفر تا ۱۶۰ هزار نفر به HIV و ایدز مبتلا هستند. در همین حال بین ۹۲۰ تا ۲۷۰۰ بیمار در سال گذشته جان خود را از دست داده.اند.
گزارش سازمان بهداشت جهانی اشاره دارد از زمان آغاز اپیدمی HIV تا شهریور سال گذشته بیش از دوازده هزار نفر در برنامه.هایی که در ایران برای مبارزه با HIV و ایدز و کنترل آن شروع شده است، ثبت.نام کرده.اند. از این تعداد بیشتر آنها به دلیل استفاده از مواد مخدر و بقیه به دلیل مناسبات جنسی، انتقال خون و یا از مادر به نوزاد، به ویروس یا بیماری ایدز مبتلا شده.اند.
رشد خزنده طاعون قرن
اگرچه آمار رسمی تعداد مبتلایان بیش از ۱۳ هزار نفر است، اما فقدان یک برنامه جامع پیشگیرانه ملی، تغییر الگوی ابتلا از اعتیاد تزریقی به روابط ناایمن جنسی و نیز زمینه.های اجتماعی- فرهنگی که این بیماری را یک ننگ و تابوی اجتماعی معرفی کند همگی دست به دست هم داده و موجبات رشد پنهان این بیماری را فراهم آورده است؛ به طوری که در جدیدترین اظهار نظر، معاون سلامت وزارت بهداشت اعلام کرده است هم اکنون ۴۰ هزار نفر از معتادان تزریقی کشور مبتلا به ویروس ایدز هستند و تا آخر سال آینده تعداد مبتلایان به ویروس ایدز به ۱۰۰ هزار نفر خواهد رسید.
موج اول بروز بیماری ایدز در ایران از سال ۶۵ با مشاهده مواردی از ابتلا به این بیماری از طریق فرآورده.های خونی آغاز شد و از دهه ۷۰ به بعد وارد موج دوم این بیماری که انتقال ویروس این بیماری از طریق سرنگ.های آلوده و مشترک و اعتیاد تزریقی بود شدیم، اما در سال.های اخیر به نظر می.رسد رفته رفته خطر بروز موج سوم الگوی ابتلا به این بیماری به سمت آمیزشی و رابطه جنسی غیر ایمن در حال افزایش است.
صداقت، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت می.گوید:. با توجه به اینکه آمارهای موجود به صورت تجمعی است و نیز به علت اینکه بسیاری از مواردی که به تازگی شناسایی می.شود ممکن است در سال.های قبل مبتلا شده باشند نمی.توان تحلیل دقیقی در مورد الگوی غالب این بیماری در کشور ارائه کرد، اما به نظر می.رسد با توجه به جوان بودن جمعیت کشور ما خطر غالب شدن الگوی جنسی روز به روز در حال افزایش است و این خطر بزرگی است که باید در مقابل آن کاملاً هوشیار باشیم و با آموزش همگانی و به خصوص به نسل جوان از بروز فاجعه.ای در آینده پیشگیری کنیم.
اکنون از طرفی شاهد انتقال این بیماری به همراه معتادان تزریقی و نزدیکان آنها و نیز رفتارهای پرخطر در بین نسل جوان هستیم و اولین آثار و علایم موج سوم این بیماری از طریق جنسی نمایان شده است. البته هنوز اعتیاد تزریقی مهمترین عامل انتقال این بیماری در کشور محسوب می.شود.
براساس آخرین آمار موجود تا اول امسال ۱۳ هزار و ۷۰۲ فرد مبتلا به ویروس ایدز در کشور شناسایی شده که حدود ۹۵ درصد آنان مرد هستند. ۶۳ درصد آنها از طریق اعتیاد تزریقی و سرنگ مشترک آلوده شده.اند و علت ابتلای ۲۷ درصد آنان نامشخص است ضمن اینکه براساس آمار موجود ۷/۳ درصد مبتلایان از طریق ارتباط جنسی غیر ایمن به این بیماری مبتلا شده.اند و اکثر زنانی که به بیماری ایدز مبتلا شده.اند علاوه بر مصرف مواد مخدر رابطه جنسی غیرمتعارف داشته.اند. ضمن اینکه حدود ۵۰ درصد این زنان به مصرف مواد مخدر تزریقی معتاد بوده.اند.
اختلاف آمار، چرا؟
صداقت، دلیل اختلاف آمارها را چنین می.داند: علت اختلاف آمار ثبت شده بیماران ایدزی با آمار واقعی این بیماران در جامعه ترس از آبرو و نیز نداشتن اعتقاد به موثر بودن روش.های درمانی موجود است که هر دو تصور غلط است.
زیرا اولا با استفاده از روش.های درمانی و داروهای موجود فرد مبتلا به ایدز می.تواند سال.های طولانی زندگی عادی داشته باشد و از طرف دیگر خدمات درمانی به این بیماران کاملاً محرمانه و اطلاعات فقط بین بیمار و درمانگر می.ماند.
نکته قابل توجهی که در مورد آمار مبتلایان به بیماری ایدز در کشور ما وجود دارد این است که در سال ۸۳ حدود ۳۸۰۰ نفر بیمار مبتلا به ایدز در کشور ثبت شد ولی این آمار در سال ۸۴ به ۱۵۰۰ مورد جدید کاهش یافته است.
به گفته او متاسفانه اطلاعات ما در مورد شیوع رفتارهای پرخطر جنسی بسیار اندک و پراکنده است به خصوص اینکه این نوع رفتارها به صورت پنهانی انجام می.شود بنابراین لزوم شناسایی گروه زنان خیابانی بیش از هر زمان دیگر احساس می.شود تا همان طور که در مورد معتادان با اجرای برنامه کاهش آسیب مانند دادن سرنگ و سرسوزن یکبار مصرف و کاندوم رایگان درصدد کنترل این پدیده برآمدیم در مورد این گروه از بیماران نیز روش.های آموزشی و کاهش آسیب را اعمال کنیم.
اگر چه به نظر می.رسد بالا رفتن سطح آگاهی مردم موجب کاهش ابتلا به ایدز در کشور شده است، اما چون در سال ۸۳ برای اولین بار خدمات.رسانی به بیماران ایدز بصورت رسمی انجام شد، بخش مهمی از آمار سال ۸۳ مربوط به سال.های قبل است که در این سال شناسایی شدند.
به طور کلی در زمان حاضر میزان شیوع بیماری ایدز در کشور ما ۵/۰ جمعیت کشور است بنابراین برای اجرای برنامه.های آگاه.کننده و هشدار دهنده و آموزش عمومی فرصت داریم و باید هر چه زودتر اطلاعات کامل و شفافی را در مورد خطر این بیماری در اختیار عموم مردم قرار دهیم.
کمتر از ۱۰ درصد آگاهند
آنچه مسلم است، بیماری ایدز یک بیماری رفتاری است که آموزش و آگاه.سازی مردم به طور قطع مهمترین اثر را در کنترل این بیماری دارد. این در حالی است که به گفته نماینده یونیسف در ایران، میزان اطلاعات جوانان ایرانی در مورد ایدز کمتر از ۱۰ درصد است و این مسأله می.تواند در آینده چالش بزرگی را برای آنان ایجاد کند.
کریستین سالازا در این باره می.گوید: به رغم اینکه ایران برنامه بسیار قوی برای کنترل ایدز دارد و از نمونه.های موفق در این زمینه در سطح منطقه به شمار می.رود. اما شکاف اطلاعاتی که در مورد بیماری ایدز در کشور وجود دارد باید با حمایت دستگاه.های مسئول و همراهی ارگان.های بین.المللی به خصوص برای گروه ۱۴ سال به بالا پر شود.
بی.تردید آموزش و اطلاع.رسانی رکن مهمی در پیشگیری از این بیماری مهلک به شمار می.رود. چرا که کشور ما در سال.های آینده با موج دیگری از مبتلایان روبرو خواهد بود و آمار بالای مبتلایان از طریق اعتیاد تزریقی جای خود را به تماس جنسی می.دهد که علت عمده آن جوانی جمعیت و افزایش گروه.های پرخطر است به همین دلیل هم باید اطلاع.رسانی از سنین پایین آغاز شود.
چندی پیش نیز، معاون تربیت بدنی و تندرستی وزارت آموزش و پرورش از تحت پوشش قرار دادن ۹۰ درصد دانش آموزان ۱۵ تا ۱۸ ساله در خصوص آموزش پیشگیری از ایدز، آموزش فوق برنامه و مهارت.های زندگی در دوره ابتدایی و راهنمایی، آموزش سلامت نوجوانی و پیشگیری از ایدز در مدارس شبانه روزی راهنمایی و متوسطه دخترانه کشور به نحوی که تحت آموزش فراگیر قرار گیرند خبر داده بود که البته این برنامه آموزشی بصورت پراکنده و در برخی مدارس تهران اجرا شد و همچنان بنا به دلایل متعددی این طرح به درستی اجرا نشده است.
دکتر مهدی چرخنده، عضو کارگروه ایدز مرکز بهداشت خراسان رضوی می.گوید: قباحت طرح موارد آموزشی پیشگیری از بیماری ایدز درباره مسائل جنسی باید برداشته شود.
به تعبیر او، با توجه به تغییر الگوی ابتلا به ایدز از طریق جنسی، شیوه آموزش و اطلاع.رسانی در بحث مسائل جنسی در کشورمان باید بازنگری و به طور شفاف بیان شود.
«هم.اینک در بین کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی، فکر می کنم تنها کشوری هستیم که نمی.توانیم مسائل آموزشی ایدز را به طور واضح و روشن بیان کنیم.»
انتقال ایدز از راه رفتار پر خطر جنسی در حال افزایش است و اگر امروز توجه جدی به.این موضوع نداشته باشیم،فردا باید در پیشگاه تاریخ پاسخگو باشیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 382]