واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: ساخت قوي ترين ابررايانه خاورميانه در ايران پذيرش توانايي هاي خود
سيدايمان ضيابري
«فناوري ايراني» مدتي است به راه افتاده تا جديدترين و موفق ترين نوآوري ها و ابتكارات علمي دانشمندان، محققان و شركت هاي بزرگ كشورمان در بخش فناوري و تكنولوژي را معرفي كند و فرصتي براي يادآوري موفقيت ها، دستاوردها و پيشرفت هاي فني در ايران زمين باشد.
مهم ترين پيامد و مزيت اين معرفي ها دست كم آن است كه توانايي هاي خود را خواهيم شناخت و باور خواهيم كرد كه هر ترقي و پيشرفتي لزوماً از آن سوي آب هاي كشور ما نيست و شكوفايي صنعتي و اقتصادي ديگر كشورها، مانع از آن نخواهد شد كه ما نيز به سوي آينده گام برداريم و نوآوري كنيم. واقعيتي كه براي باورپذير كردن آن، تلاش و اطلاع رساني فراواني نياز است؛ چرا كه مدت هاست ما قدرت پذيرش توانايي هاي خود را از دست داده ايم.
با اين تفاسير، اين هفته به سراغ يكي از دستاوردهاي بي نظير و جسورانه روي داده در تكنولوژي كشورمان مي رويم كه شايد نمونه آن هرگز در تاريخ علم ايران ديده نشده است.
چند ماه پيش بود كه خبر توليد نخستين ابررايانه ساخت ايران به صدر اخبار رسانه هاي علمي و بسياري از سايت هاي خبري جهان رفت كه معتقد بودند ساخت قوي ترين ابررايانه خاورميانه به دست محققان مركز تحقيقات پردازش هاي فوق سريع در دانشگاه صنعتي اميركبير (پلي تكنيك تهران)، يك انقلاب علمي در منطقه به شمار مي رود و پاسخ قاطعي در برابر اعمال تحريم هاي اقتصادي مبني بر ممنوعيت ورود محصولات فناوري و توليدات كامپيوتري جديد به ايران خواهد بود.
اين ابررايانه بنا به نوشته مجله Computer World قادر به انجام 860 ميليارد محاسبه در ثانيه است، RAM يا حافظه دستيابي تصادفي با ظرفيت 56 گيگابايت دارد و يك حافظه سخت پنج هزار و 800 گيگابايتي روي آن تعبيه شده است.
اين ابررايانه كه در حال حاضر در سازمان هواشناسي كشور مورد استفاده قرار مي گيرد، محدوديت ورود ابررايانه هاي با قدرت انجام بيش از 190 ميليارد محاسبه در ثانيه به كشور را شكست و نام كشور ايران را به جمع پنج كشور نخست دنيا كه از فناوري ساخت ابررايانه هاي بومي بهره مند هستند، افزود.
اين رايانه از 216 هسته پردازنده تشكيل شده است و اهميت قدرت آن آنجا مشخص مي شود كه بدانيم قوي ترين كامپيوترهاي شخصي موجود در بازار، حداكثر سه هسته يي (Triple Cores) هستند.
هرچند پيش از اين و در سال 1380، ايران براي نخستين بار موفق به ساخت ابررايانه 32 هسته يي براي كاربرد هاي فوق سريع در مراكز علمي شده بود، اما اين دستاورد جديد به قدري عظيم و غيرقابل چشم پوشي بود كه حتي برخي از مقامات سياسي در اروپا را نيز به اظهارنظر واداشت.
شركت هاي Intel و AMD ادعا كرده اند قطعات به كار رفته در اين ابررايانه، متعلق به آنهاست كه به عنوان محصولات تجاري وارد ايران شده و محققان ايراني از آن استفاده كرده اند، حال آنكه سايت هاي خبري امريكايي خود در پي اظهارنظر مسوولان شركت امريكايي اين پرسش را مطرح ساختند كه به رغم اعمال تحريم هاي اقتصادي، چگونه وارد كردن اين قطعات مهم براي ساخت يك ابررايانه 216 هسته يي در ايران ممكن بوده است.
بعد از اين جنجال هاي خبري، شركت Thacker FZE كه توزيع كننده رسمي محصولات AMD در منطقه خليج فارس است و در كشور كوچك امارات متحده عربي قرار دارد نيز رسماً اعلام كرد تابع سياست هاي شركت متبوع خود است و هرگز براي صادر كردن قطعات يا نرم افزارهاي اين شركت به ايران، اقدامي انجام نداده است.
پس از اين نتيجه گيري ها كه بخش عمده آن در مجله معتبر Computer World منتشر شد، رسانه ها و افكار عمومي جهان در پي اظهارنظر مسوولان پروژه ابررايانه ايراني و مصاحبه آنها با چند نشريه تخصصي فناوري از جمله Information Week متوجه شدند Opetron processorهاي استفاده شده در ابررايانه ايراني، نه از قطر و امارات، و نه از امريكا به ايران وارد شده، بلكه يك الگوي ساده از پردازنده هاي موجود در بازار شرق آسيا است كه تنها براي به دست آوردن يك شماي كلي از ساختار پردازشگرهاي Opetron از تايوان به ايران آورده شده است و اين امر، نشان از گستردگي روابط تجاري ايران دارد كه به رغم همه تحريم ها، باز هم در تامين نيازهاي خود دچار مشكل نمي شود.
هرچند اعتبار شركت AMD در پي ساخته شدن ابررايانه يي كه بر اساس الگوي سخت افزاري پردازنده هاي اين شركت توليد و عرضه شده است، به شدت زير سوال رفت، اما جنجال رسانه يي اين شركت مبني بر اينكه اصولاً چنين ابررايانه يي در ايران ساخته نشده است، از همه ابعاد ديگر ماجرا جالب تر بود.
به هر حال، ورود 216 ميكروپردازشگر شركت AMD به ايران براي استفاده در ابررايانه دانشگاه اميركبير، موضوعي نيست كه مسوولان اين شركت امريكايي از آن بي خبر باشند، چرا كه بيش از 60 درصد سود فروش محصولات AMD در منطقه خاورميانه از ايران است، اما تنها روي دادن چنين اتفاق بزرگي در ايران كه همه تلاش هاي ممكن براي انزواي علمي اش در حال صورت گرفتن است، شايد مهم ترين دليلي بود كه عصبانيت بي سابقه غول هايي همچون Intel و AMD را به دنبال آورد.
سه شنبه 28 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]