واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آشنايي با انديشمندان جهان اسلام/ محمدحسين كاشفالغطاكتاب «الدين و الاسلام» كاشفالغطا نقدي بر مباني فكري غرب است
گروه انديشه: كتاب «الدين و الاسلام» محمدحسين كاشفالغطاء نقدي بر مباني فكري غرب و نقش آن در جلوههاي تمدن جديد است. در اين كتاب مهمترين مشكلات جوامع اسلامي مطرح و مؤلف درصدد حل و درمان آن برآمده است.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، 56 سال پيش در چنين روزي 18 ذيالقعدة سال 1373 هجري قمري، آيتالله شيخ «محمدحسين كاشفالغطاء» عالم و اديب بزرگ وفات يافت. وي در علوم كلام، فلسفه، حديث و رجال دانش بسيار داشت و علاوه بر داشتن تبحر و تواناي علمي در علوم ديني از اديبان بزرگ بشمار ميرفت. در اين زمينه ديوان شعري نيز از وي بجاي مانده است.
اين عالم گرانقدر از ايام جواني در مبارزات سياسي و حقطلبانه شركت فعال داشت و در مبارزه با استعمار انگليس نقش مؤثري ايفا كرد. تأليفات كاشفالغطاء در فقه، فلسفه، كلام، ادب ، تفسير و رجال بالغ بر 80 جلد است. وي در كتاب «الدين و الاسلام» ميگويد سعادت و شقاوت، همان علم و جهل است و قضا و قدر منافاتي با كوشش و تلاش ندارند. وي در ايران اشعاري نيز با بيش از 8 هزار بيت نگاشته است. از نظر او راه بازگشت به عظمت ديرين اسلام، ايمان خالص و عمل صالح است و در مورد شمششير و قلم ميگويد: «اين دو ابزار رياست و وسايل قدرتند.»
وي از مراجع و علماي متفكر و مجاهد استعمارستيز و ضد صهيونيسم شيعه عراق در 1294 قمري در نجف اشرف در خاندان علم و دانش به دنيا آمد. جد اعلاي او شيخ جعفر نجفي سرسلسله خاندان كاشفالغطا بود. شيخ محمدحسين، مقدمات علوم، ادبيات، هيأت، حساب و هندسه را آموخت. آنگاه خارج فقه و اصول را از آيات: سيدكاظم يزدي، شيخ آقا رضا اصفهاني و آخوند خراساني؛ كلام را از ميرزا باقر اصطهباناتي، شيخ احمد شيرازي و شيخ محمدرضا نجفآبادي و حديث را از ميرزا حسين نوري فرا گرفت و خود از فقيهان اصولي و از عالمان محقق و چيرهدست شد. وي مورد توجه علما، به ويژه سيدكاظم يزدي بود و سيد پاسخ بسياري از پرسشهاي علمي و فقهي را به او واگذار ميكرد.
شيخ محمدحسين از آگاهيهاي ديني و سياسي برخوردار بود. هم جوهر ديانت اسلامي و تاريخ امت اسلامي را ميشناخت و هم وضع زمان و سياست حاكمان روز خود را در مييافت. از اين رو در همان حال كه وظايف يك عالم ديني را انجام ميداد، وقت خود را صرف مسائل عمده سياسي و اجتماعي و آگاه كردن ملل مسلمان و ستيز با امپرياليسم و صهيونيسم ميكرد.
كتاب «الدين و الاسلام او الدعوةالاسلامية» او نقدي بر مباني فكري غرب و نقش آن در جلوههاي تمدن جديد است. كاشف الغطاء در اين كتاب مهمترين مشكلات مبتلا به جوامع اسلامي را مطرح و درصدد حل و درمان آن برآمده است. او تنها عامل ضعف مسلمانان را ضعف ديني و نفوذ روح غربي در آنها ميداند و براي مقابله با آن، تحقق وحدت مسلمانان را پيشنهاد ميكند.
سفرهاي وي به كشورهاي اسلامي، يكي از شيوههاي عملي او براي بيدارسازي امت اسلامي و بخشي از اهتمام وي به امور مسلمانان بود. نخستين بار در 1328 قمري به حجاز سفر كرد و پس از آن به شام و بيروت رفت. در اين سفر ضمن ديدارهاي گوناگون با عالمان و متفكران مختلف، برخي از آثارش را در لبنان به چاپ رساند. سپس روانه مصر شد و در آن كشور با علما ديدار و گفتگو كرد و براي دانشجويان دانشگاه الأزهر جلسه درس تشكيل داد و در چند كليساي قاهره سخناني ايراد كرد.*
*منابع: «كاشفالغطاء، مجاهد استعمارستيز» نوشته محمدحسن رجبي؛ مؤسسه مطالعات و پژوهشهاي سياسي؛ پايگاههاي علمي و پژوهشگاه اطلاعات و مدارك علمي ايران؛ پايگاه صدا و سيماي جمهوري اسلامي ايران.
دوشنبه 27 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]