واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جوايز ادبي درنگاه كارشناسان-5/جوايز ادبي ايران قابليت منطقهاي شدن را دارد
فتحالله بينياز معتقد است كه اگر جوايز ادبي در ايران مورد حمايت دولت و رسانههاي جمعي قرار گيرد با تحت پوشش دادن آثار نويسندگان منطقه و فارسي زبان ميتواند قابليتهاي خود را افزايش دهد و در سطح منطقه مطرح شود.
فتح الله بينياز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: جوايز و جشنوارههاي ادبي نقش به سزايي در تشويق نويسنده و ترغيب جامعه به كتابخواني خواهند داشت به شرطي كه مسير درستي را پيش گيرند و شاهد داوريهاي سالمي باشيم.
بي نياز كه خود داور چند جايزه ادبي بوده است اعتقاد دارد كه جوايز ادبي نبايد خطي و جناحي باشند و تنها ادبيت متن بايد مورد توجه داوران قرار گيرد.
وي افزود: در تمام دنيا جوايز ادبي از سوي دولت حمايت مي شود مثلا بودجه جايزه دن كيشيوت، كافكا، جايزه نخست وزير استراليا و جايزه نوبل از سوي دولت تامين مي شوند. در اين جوايز دولتها تنها نقش حامي مالي را ايفا مي كند و به جريان داوري و انتخابها جهت نميدهند.
دبير بخش ادب جايزه مهرگان ادامه داد: وزارت ارشاد بايد موانعي را كه بر سر راه برگزاري جوايز ادبي وجود دارد برطرف كند. همچنين بايد خود حمايت كننده مالي اين جوايز شود و يا زمينه همكاري ديگر نهادها را با اين جوايز فراهم كند.
توان مالي جايزهها ضعيف است
دبير بخش ادب جايزه مهرگان با اشاره به آنكه حامي بيشتر جوايز ادبي بخش خصوصي است گفت: برخي از اين جوايز هر چند در طول برگزاري خود به اعتبارشان افزوده شده است اما دبيرخانه آنها حتي توان خريد كتابهاي منتشر شده را ندارند.
اين منتقد درباره جايگاه و نقش جوايز ادبي در ايران گفت: متاسفانه جوايز در ايران از سوي هيچيك از رسانههاي جمعي حمايت نميشوند از اين رو مردم هيچ اطلاعي از اين جوايز ندارند. اما مثلا جايزه كنكور در يكي از رستورانهاي فرانسه برگزار ميشود، اما خبر اين جريان ادبي خيلي زود به تمام دنيا مخابره ميشود.
بي نياز درباره قابليت جوايز ادبي و اقبال آن درميان كشورهاي فارسي زبان گفت: با اينكه تا كنون نويسندگاني چون محمدحسين محمدي و آصف سلطان زاده - نويسندههاي افغاني- از برگزيدگان جوايز ادبي ايران بوده اند اما به دليل ناشناخته بودن اين جوايز در داخل كشور اين اخبار با بازتاب جهاني همراه نبودهاست.
وي افزود: اگر از جوايز ادبي ايراني حمايت شود با انتخاب و معرفي يك نويسنده فارسي زبان غير ايراني اعتباري مضاعف براي نويسنده و جايزه خواهند داشت.
معرفي چهرههاي جوان
بي نياز يكي از مهمترين تاثير جوايز ادبي را معرفي چهرههاي جوان به جامعه دانست و گفت: با توجه به ركود و خمودگي كه در مراحل انتشار و توزيع كتاب در كشوروجود دارد آنگونه كه بايد يك كتاب ديده نمي شود. از اين رو جوايز ادبي با معرفي چهره هاي جديد مي توانند فضايي براي شنيدن صداهاي جديد كه لزوما هم متفاوت نيستند به وجود آورد.
به گفته بي نياز بسياري از داستانهاي نويسندگان جوان بسيار بهتر از آثار نويسندگان صاحب نام هستند اما تا حمايتي از اين آثار صورت نگيرد واين آثار به جامعه ادبي معرفي نشوند در انزوا ميمانند.
وي در مورد دلايل عدم برگزاري جايزه ادبي مهرگان گفت: كتابهاي عامهپسند جايي در اين جايزه ندارند از اين رو پس از بررسيها تنها 20 رمان بر جاي ماند كه در نهايت هيئت داوران اين جايزه تصميم گرفت كه اين جايزه را امسال برگزار نكند.
بي نياز ادامه داد: مثلا در سال 1384 در جايزه ادبي مهرگان 305 رمان مورد داوري قرار گرفت كه از اين ميان85 اثر جدي مورد داوري قرار گرفتند، اما در فاصله سال هاي اخير تعداد اين آثار روز به روز كاهش پيدا كرده است.
وي با اشاره به شيوه داوري آثار در جايزه ادبي مهرگان گفت: در اين جايزه داوران هر 5 سال يك بار انتخاب ميشوند و اگر داوران جايزه نويسنده باشند، كتابهايشان از جريان داوري كنار گذاشته ميشوند.
وي درباره اقبال نويسندگان ايراني براي شركت آثارشان در جوايز ادبي گفت: حساسيت نسبت به جوايز ادبي حتي ميان جديترين نويسندگان بسيار پايين آمده است. رقابت و برگزاري جوايز ادبي زماني معنادار و تنگاتنگ ميشود كه حداقل 60 كتاب شركت كننده دريك جايزه داشته باشيم.
يکشنبه 26 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 118]