پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849937754
ناگفته.های عملیات دستگیری ریگی/ روایتی از دو ساعت تعقیب و گریز درآسمان
واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: "در چنگال عقاب" عنوان کتابی به قلم سیدحکمت قاضی میرسعید است که وی این اثر را به طور مستند و با ساختاری داستانی از عملیات دستگیری عبدالمالک ریگی نوشته و منتشر کرده تا سندی از چگونگی این عملیات در حریم هوایی کشورمان ارائه داده باشد.
به گزارش خبرنگار مهر، دستگیری "عبدالمالک ریگی" از تروریست.های جنوب شرق ایران پس از ماه.ها تلاش گسترده نیروهای اطلاعاتی، نظامی و امنیتی کشور سرانجام در چهارم اسفند ماه سال هزار و سیصد وهشتاد و هشت، موجی از شادی و امید به هموطنانمان به ویژه مردمان جنوب شرق کشور بخشید.
در این میان نقش بی.بدیل و راهبردی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در عملیات رهگیری هوایی هواپیمای مسافربری حامل عبدالمالک ریگی، بی شک در فرجام خوش این ماجرا تاثیر عمیق و بسزایی داشت. آنجا که غیورمردان نیروی هوایی (اعم از کارکنان آفند و پدافندهوایی) و فرمانده با تدبیر این نیرو به ویژه خلبانان هواپیمای فانتوم که مسئولیت مستقیم رهگیری هوایی عملیات شبانه را بر عهده داشتند، با اقتدار هوایی، تیزبینی و شهامت کم نظیر خود، امید واهی دشمنان این مرز و بوم را با فرود اجباری هواپیمای حامل ریگی به یأس مبدل کردند.
و اما کتاب "در چنگال عقاب" با نثری شیوا و روایتی جذاب، ماجرای رهگیری شبانه و ترسیم لحظات پراضطراب عملیات رهگیری هوایی هواپیمای مسافربری حامل عبدالمالک ریگی در حریم هوایی ایران را از زمان برخاستن از فرودگاه بین المللی امارات متحده عربی تا رسیدن به مرز هوایی ایران و سپس اجبار به فرود آن در فرودگاه بین.المللی بندرعباس را با پافشاری همه جانبه فانتوم.های نیروی هوایی روایت می.کند؛ هواپیمایی (هواپیمای حامل ریگی) که از نخستین لحظه برخاستن از فرودگاه بین.المللی امارات متحده عربی تا رسیدن به مرزهای هوایی کشورمان و سپس قرار گرفتن درکریدور پروازی ایران از اولین دقایق رهگیری بدون توجه به اخطارهای پدافند هوایی قرارگاه خاتم الانبیا (ص) و خلبانان هواپیمای شکاری رهگیر، تصمیم به عدم فرود در فرود گاه.های ایران گرفته بود؛ به طوری که با سرپیچی از پذیرش دستور خلبان شکاری رهگیر مبنی بر فرود اجباری در فرودگاه بین.المللی بندرعباس، همچنان با سماجت به مسیر خود در دالان پروازی ایران ادامه می.داد که در نهایت با تدبیر خاص فرماندهی نیروی هوایی ومدیریت خوب فرماندهی پایگاه نهم شکاری بندرعباس و شکیبایی خلبانان هواپیمای شکاری پس از حدود دو ساعت و نیم تعقیب وگریز درآسمان، سرانجام با حرکت قهرآمیز خلبانان هواپیمای شکاری مجبور به فرود در فرودگاه بین.المللی بندرعباس شد.
سیدحکمت قاضی میرسعید که کار پژوهش و تدوین "در چنگال عقاب" را بر عهده داشته است از جمله نویسندگان با سابقه در حوزه ادبیات و معارف سال.های دفاع مقدس است که کتاب.های زیادی در این حوزه از وی منتشر شده است. از آن جمله می.توان به "بمبی در کابین" ، "چشمی در آسمان"، "پرواز تا بی.نهایت" و مجموعه خاطرات خلبانان نیروی هوایی با عنوان "نبرد بر بلندای سپهر" و... در سال.های دفاع مقدس اشاره کرد.
به بهانه انتشار این کتاب با وی گفتگویی داشته.ایم تا از چند و چون این عملیات و همچنین نگارش کتاب تا جایی که خطوط قرمز اطلاعاتی اجازه می.دهد، سخن بگوید.
* خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: چطور شد که تدوین کتاب "در چنگال عقاب" در دستور کار قرار گرفت و چگونه شد که شما این وظیفه را برعهده گرفتید؟
- سیدحکمت قاضی میرسعید: در سال.های انقلاب و جنگ، نیروی هوایی همواره از نیروهای داوطلب در عرصه دفاع از آرمان.های کشور، نظام و تحقق خواست اراده مردم و دفاع از ارکان و کیان کشور بود و مدافعان آسمان ایران، این را بارها و بارها در جبهه.های نبرد متفاوت به اثبات رسانده.اند. در دستگیری جنایتکار بین.المللی، عبدالمالک ریگی که با اقدام.های ناجوانمردانه خود رعب و وحشت شدیدی در دل مردمان کشورمان به.ویژه هموطنان صمیمی جنوب شرق کشور ایجاد کرده بود، نیروی هوایی نقشی تعیین کننده و سرنوشت.ساز داشت که با حساسیت لحظات پایانی عملیات، گره خورده بود و این رویداد میمونی بود که در آن بار دیگر پاسداران آسمان ایران در یک عملیات سخت و طاقت فرسا توان عملیاتی خود را به نمایش گذاشتند.
عملیات رهگیری هوایی هواپیمای حامل ریگی با موفقیت هرچه تمام.تر انجام شد تا هواپیما با همراهی فانتوم.های ایرانی در فرودگاه بندرعباس فرود بیاید و با حفظ تمام مسائل امنیتی مربوط به 119 تن از مسافران هواپیما، ریگی به خط پایان زندگی خویش برسد. نشان دادن این تلاش و موفقیت باعث شد که نگارش کتاب در دستور کار قرار گیرد.
احساس شعف حاصل از این عملیات موفق، شادی مردمان کشورم و البته حمایت.های امیرشاه صفی فرمانده نیروی هوایی ارتش و سرتیپ دوم خلبان ستاد حسین چیت.فروش رئیس دفتر پژوهش.های نظری و مطالعات راهبردی نهاجا و همراهی و همدلی آنان تا زمان چاپ کتاب، بهترین دلیلی بود که مرا به نگارش کتابی جامع درباره این عملیات واداشت.
* و نیروی هوایی چگونه در آخرین ساعات شب به حلقه این عملیات گسترده پیوست؟
- در پاسخ به این پرسش شما باید بگویم همانگونه که می.دانید در این نکته تردیدی نیست که در ماجرای دستگیری عبدالمالک ریگی نهادها و سازمان.های اطلاعاتی و امنیتیِ کشور واقعا نقش اساسی بر عهده داشتند و در حقیقت این عملیات، حاصل یک تلاش مستمر و طولانیِ اطلاعاتی توأم با برنامه ریزی بود. با این حال نباید از نظر دور داشت که طرح.ریزی و سرعت عمل نیروی هوایی در محاسبات دقیق رهگیری هوایی که عامل زمان نقش مهمی در به ثمر رسیدن آن داشت علاوه بر آن اعتماد به.نفس خلبانان این نیرو و دقّت.نظر پدافند هوایی از پارامترهای کلیدی در انجام این عملیات محسوب می.شد که در صورت هرگونه خلل در روند اجرای آن، می.توانست اعتبار و منزلت نیروی هوایی را خدشه دارکرده و علاوه بر اجرای یک عملیات ناموفق، پیامدهای نگران.کننده.ای را نیز در سطح مجامع بین.المللی برای نظام به همراه داشت و اینگونه بود که مدافعان آسمان ایران در یک عملیات سخت و طاقت فرسا و در راستای منافع امنیت ملی و اعمال حاکمیت هوایی، توان خود را به نمایش گذاشتند.
* ساختار کتاب چگونه انتخاب شده و روایت شما تا چه حد بر مبنای واقعیت است؟
- "در چنگال عقاب" مستندی روایی است که از نگاه دانای کل، داستان تا به انتها روایت می شود؛ به نحوی که حجم انبوه اطلاعات فنی و نظامی تحقیق شده، برای خواننده عام نیز خسته کننده و ملال آور نباشد.
این کتاب بر اساس چندین ساعت مصاحبه و گفتگو با عوامل اصلی طرح و اجرای عملیات تدوین شده است که به دلایل حفظ اسرار و مسائل امنیتی، امکان درج مشخصات همه این گمنامان آشنا نبود، اما به لحاظ حجم مستندات به راحتی می.توان گفت که در چنگال عقاب 98 درصد بر اساس واقعیت محض و تنها دو درصد به لحاظ داستان.پردازی به جهت حفظ خط سیر داستان و تبعیت از اصول نگارش یک کتاب مستند با چارچوب مستندداستانی است.
این کتاب در 14 فصل و 200 صفحه همراه با تصاویری متفاوت از نقشه.های عملیات هوایی، کریدور پروازی کشور و تصاویری از جنایات گروهک تروریستی و بازتاب جهانی آن و فرضیات عدم فرود ... در تیراژ سه هزار نسخه در قطع رقعی در انتشارات مکعب به چاپ رسیده است که به زودی روانه بازار خواهد شد.
* با وجود اینکه این عملیات از لحاظ اطلاعاتی در سطوح فوق محرمانه بوده است، چطور شد که اجازه چاپ کتابی درباره آن در فاصله کمی از انجام عملیات داده شد؟
- بهتر بود در مورد این کتاب با امیرسرتیپ دوم خلبان حسین چیت فروش رئیس دفتر پژوهش.های نظری و مطالعات نیروی هوایی ارتش مصاحبه می.شد؛ چون به هر حال مبتکر و صاحب اصلی ایده نگارش کتاب با هدف ثبت در تاریخ و بازنمایی به آیندگان از طرف او بود و از آنجایی که نظیر چنین رویدادی اگر در این جهان پهناور رخ دهد و منجر به رهگیری هواپیمایی شود در ایکائو ثبت جهانی می.شود، وی مُصّر بود تا دیر نشده به ثبت تاریخی این رویداد بی.نظیر اقدام شود.
هرچند کار بسیار سخت ودشواری بود؛ چراکه از یک طرف باید به مستندات تاریخی و اقداماتی که صورت گرفته پایبند بود و از طرف دیگر هم باید به گونه ای نوشته می.شد که مسائل امنیتی در آن لحاظ می.شد. این مسئله کار را مشکل می.کرد ولی با لطف و عنایت خداوند تحقیق، پژوهش و نگارش کتاب حدود 6 ماه به طول انجامید و حدود یک تا 2 ماه هم بررسی و تطبیق آن با دفتر ثبت وقایع پُست فرماندهی از سوی خلبانان و کارشناسان و مسئولان ذیربط به درازا کشید.
* آنچه از عملیات دستگیری ریگی در این کتاب روایت می.شود از چه مرحله.ای از عملیات آغاز می.شود و چه نکاتی در این کتاب هست که تاکنون مطرح نشده است؟
- براساس ردگیری.های انجام شده از سوی یکی از کارکنان وزارت اطلاعات مستقر در امارات متحده عربی، خبر رسید که ریگی به عنوان مسافر قصد سفر به کشور قرقیزستان را دارد. مسئولان فوراً به فکر افتادند که عملیات فرو نشاندن هواپیما و دستگیری وی باید توسط نیروی هوایی ارتش صورت گیرد. قضیه به این ترتیب بود که ساعت 10 شب پیامی از سوی یکی از کارکنان وزارت اطلاعات ایران در امارات متحده عربی ارسال شد که عبدالمالک ریگی با نام مستعار عبدالمجید برای ملاقات و دیدار با ریچارد هالبروک نماینده ویژه اوباما در امور افغانستان که در قرقیزستان به سر می.برد، با هواپیما در حال مسافرت از دبی به مقصد بیشکک است.
به محض مخابره این خبر، وزارت اطلاعات شروع به پیگیری قضیه کرد و سریعاً فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی از طریق معاونت اطلاعاتی خود در جریان رهگیری هواپیمای مسافربری قرار گرفت و به این ترتیب روند اجرای عملیات در یک مجرای خاص با طبقه بندی سری توام با رعایت تمام مقتضیات و مناسبات امنیتی در کمترین زمان ممکن با دستور فرمانده کل ارتش کلید خورد.
اجرای این عملیات حساس با نظارت فرمانده کل ارتش و معاون عملیاتی.اش به فرمانده نیروی هوایی وهمچنین مرکز عملیات قرار گاه پدافند هوایی خاتم الانبیا (ص) سپرده شد. به دستور سرتیپ شاه صفی، فرمانده نیروی هوایی، شبانه تمام فرماندهان ستاد فرا خوانده شدند. با توجه به اینکه تنها حدود یک ساعت و نیم به برخاستن هواپیما باقی مانده بود به سرعت نقشه عملیات طرح.ریزی شد.
چند گزینه مطرح شد. همانطور که می.دانیم هرهواپیمایی که از کشور امارات به سمت شرق پرواز می کند باید از کریدور پروازی ایران عبور کند که نقطه تماس اجباری (داراکس) که می.بایست خلبان اطلاعات پروازی را دریافت کند، جنوب بندرعباس است. این مسیر در ادامه به ایستگاه ناوبری کرمان و از مسیر طبس واقع در شمال شرق بجنورد نقطه خروجی تماس اجباری (رکدپ) است از مرز ایران خارج می شود. با توجه به همزمانی سه ترافیک با فاصله دو تا شش دقیقه به مقاصد "کیف"، افغانستان و بیشکک که همگی می بایست دراین دالان هوایی قرارمی گرفتند، تفکیک آنان کمی دشوار بود که به حمدالله تفکیک ترافیک توسط رادار انجام شد. حال نوبت آن بود که هواپیما در کدام یک از فرودگاه.های کشور وادار به فرود شود. گزینه های مختلفی از جمله تهران، کرمان، مشهد، اصفهان و بندرعباس بود که سرانجام پس از بحث و تبادل نظر فرودگاه بین.المللی بندرعباس به عنوان بهترین گزینه از سوی فرماندهی نیروی هوایی انتخاب شد.
* چرا تصمیم گرفته شد هواپیما در فرودگاه بندرعباس فرود آورده شود؟
- فرودگاه کرمان به علت اینکه در آن روزها در حال آماده سازی بود، وضعیت مناسبی برای فرود هواپیماهای پهن پیکر نداشت و ممکن بود خلبان هواپیمای مسافربری بوئینگ 737 از فرود در چنین فرودگاهی که فاقد امکانات خوب و استاندارد یک فرودگاه بین.المللی است و در طرح پروازیش هم هیچ اشاره.ای به وجود چنین فرودگاهی نشده، ممانعت کند که در این صورت مسئولان پروازی و مراقبت.های هوایی می.بایست به خواست خلبان طبق قوانین هوانوردی ایکائو تن می.دادند. با این پیشینه بود که فرمانده نیروی هوایی دچار چنین ریسکی نشد.
فرودگاه مهرآباد تهران هم چون زمان زیادی طول می.کشید تا بدانجا رسید و ممکن بود به محض عملیات رهگیری و اولین اخطار از سوی رادار و یا هواپیمای شکاری که معمولا در چنین شرایطی در فرکانس بین.المللی گارد مخابره می.شود (این فرکانس برای ارسال پیام.های اضطراری است و قابل دریافت و شنیدن در تمام هواپیماهای در حال عبور وایستگاه های زمینی) با عدم تمکین خلبان هواپیمای مسافربری برای فرود اجباری روبه رو شود که در نهایت احتمال دخالت نیروهای بیگانه مستقر در خلیج فارس هم می.رفت.
فرودگاه مشهد هم به علت بعد مسافت عملا کنار گذاشته شد. بالاخره تصمیم گرفته شد این هواپیما در بندرعباس فرو نشانده شود.اول اینکه فاصله دبی تا بندرعباس اندک بود، زیرا احتمال داشت اگر تعلل می.شد خلبان متوجه وخامت اوضاع شود و شرایط اضطراری برای هواپیمایش اعلام کند و هواپیما را برگرداند و با کمک نیروهای بیگانه و ناتو هواپیما را نجات دهند. در ثانی در مجاورت فرودگاه بین.المللی بندرعباس، پایگاه نهم شکاری قرار دارد که دارای توان عملیاتی بسیار بالایی است.
چندین هواپیمای در اصطلاح آلرت "آماده فرمان پروازی است که در صورت اسکرامبل می.توانند به سرعت وارد عمل شوند" شامل 3 فروند هواپیمای اف 4 با عناوین دنا الفا، دنا براوو و دنا چارلی در نظر گرفته شد که در حالت استند بای روی باند آماده و منتظر باشند تا در صورت نیاز به موقع وارد عمل شوند. حتی گفته شد اگر هواپیمای مسافربری بنا به دلایلی از مسیر دید هواپیماهای اف 4 خارج شود، دو فروند هواپیمای اف 14 دیگر هم در ادامه مسیر عملیات رهگیری را انجام دهند و همه این تصمیمات در همین زمان محدود برنامه ریزی شد و پیش بینی همه چیز شد.
دو فروند هواپیمای بویینگ 707 و747 هم به منظور انجام عملیات سوختگیری شبانه پیش.بینی شد تا در نقاط ایستایی برفراز آسمان آماده باشند تا در صورت طولانی شدن عملیات رهگیری به محض اعلام نیاز خلبانان شکاری رهگیر و خلبانان هواپیمای اف 14 آماده عملیات سوختگیری شوند. آن شب به تمام پایگاه.های نیروی هوایی ارتش آماده باش صد در صد داده شد و بنا به دستور فرمانده نیروی هوایی، مجرب.ترین عناصر به عملیات فرا خوانده شدند.
* در خبرها آمده بود این کتاب قرار بود در سوره مهر منتشر شود. چه شد که بعداً قرار شد کتاب به انتشارات مکعب سپرده شد؟ آیا شما این تصمیم را گرفتید؟
- البته من منصرف نشدم، ولی درست است. ابتدا قرار بود دفتر مقاومت و ادبیات پایداری، انتشار این کتاب را برعهده بگیرد و تا مراحل آماده سازی و اخذ مجوز کتاب هم پیش رفت، اما متأسفانه در آستانه مراحل چاپ، مسئولان سوره مهر به ناگاه از چاپ و انتشار آن سر باز زدند و از چاپ کتاب منصرف شدند و دلایل عدم چاپ را مغایرت موجود با موضوعات منتشره در این دفتر (ادبیات پایداری) دانستند. با این استدلال که موضوع کتاب در چارچوب و حیطه کاری دفتر نمی.گنجد، چاپ کتاب متوقف شد. لذا پس از سه ماه وقفه و رایزنی و اخذ مجوز جدید، چاپ این کتاب به انتشارات مکعب سپرده شد.
* آیا به نظر شما این دلایل منطقی بود؟
- دلایلی که برای منتشر نکردن کتاب از سوی انتشارات سوره مهر آورده شد، چندان منطقی نبود و فکر می.کنم حساسیت.های ناشی از موضوع مانع چاپ نشدن این کتاب از سوی سوره مهر بوده است.
* خیلی سئوال.ها هست که ذهن پرسشگر درباره این عملیات از چگونگی لو رفتن عبدالمالک ریگی تا عملیات دستگیری.اش مطرح می.کند، ولی خیلی ابعاد این عملیات هنوز در طبقه.بندی محرمانه است و در حال حاضر تنها می.شود نگاهی کلی به ماجرا و همچنین کتاب "در چنگال عقاب" داشت. شاید بتوان در فرصتی دیگر مفصل.تر در این باره سخن گفت. و سخن آخر را به شما می.سپاریم.
- امید آن دارم که این کتاب بتواند به نحوی شایسته نقش پاسداران آسمان نیروی هوایی ارتش را در این عملیات منحصر بفرد که یکی از راهبردی.ترین عملیات.های هوایی در نوع خود بود، بیان کند.
این کتاب را از طرف خانواده بزرگ نیروی هوایی به مردمان نوعدوست کشورم و همچنین خانواده.های داغدار شهدای مظلومی که بی.گناه، در فتنه ریگی جان باختند، تقدیم می.کنم. همچنین جا دارد از همکاری صمیمانه سرهنگ خلبان ستاد، نیک.بخش حبیبی جانشین دفتر پژوهش.های نظری و مطالعات راهبردی نهاجا که در ارایه تحلیل محتوا و ویرستاری بخش.های هوانوردی مرا یاری دادند، قدردانی کنم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
-