تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بلند مرتبه ترين مردم نزد خداوند در روز قيامت كسى است كه در روى زمين بيشتر در نصیحت و...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830494212




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نقش وقف در توسعه گردشگري


واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: نقش وقف در توسعه گردشگري
آنچه در ادبيات تاريخي وقف بيان شد را خاتمه داستان نقش وقف در توسعه گردشگري نبايد دانست، چندان كه فقهاي معاصر نيز در خصوص اين نقش سخن گفته‌اند و مسائل فقهي مربوطه را در اين باره در عصر حاضر نيز مدنظر دارند.

به عنوان مثال امام خميني(ره) در تحريرالوسيله در باب موضوع وقف و مصاديق آن، به مسافرخانه‌هايي كه جهت اقامت مسافرين آماده شده‌اند و درختاني كه براي استفاده مسافران از سايه‌هايشان غرس شده‌اند اشاره مي‌كند.

(رياحي ساماني، 1378، ص 52)

بدين ترتيب تصور مي‌شود وقتي شارع مقدس، پيامبر اكرم(ص)، رهبران مذهبي و مراجع عظام تقليد تا آنجا پيش مي‌روند كه به تسهيل اسباب سفر آنچنان توجه مي‌كنند كه گويي امري مقدس است و از حذف موقت تكليفي (روزه نگرفتن) و كوتاه شدن تكليف (شكسته شدن نماز) تا آماده ساختن شرايط آسايش و آرامش مسافران نظير فتواي حضرت امام(ره) براي مصداق دانستن غرس درختان براي استفاده مسافران از سايه‌هايشان و اختصاص وجوه جهت بهبود امور راه‌ها را ميسر و جايز مي‌دانند، توقف و كند شدن حمايت‌هاي شرعي و حمايت‌هاي مالي در قالب احكام و عقود شرعي نظير وقف در خصوص امر سفر، معنا و دليل موجهي نداشته باشد.

بدين ترتيب اينك مسأله آن است كه هرچند تأمين مالي سفر از طريق اسباب وقف طي قرون گذشته به عنوان يك واقعيت مشهود تاريخي و به عنوان يكي از افتخارات مؤمنين و نظام‌هاي سياسي حاكم بر جوامع اسلامي به شمار مي‌رفته است، در عصر حاضر كه جوامع با دوران رونق صنعت گردشگري به صورتي گسترده مواجه‌اند، به نظر مي‌رسد كه چنين نقشي كمرنگ شده و گاه تنها در شواهد تاريخي قابل جستجو است.

اگر از منظر ديني به مساله بنگريم، يكي از رجحان‌هاي بزرگ دين مبين اسلام در آن است كه از يك سو براعمال حسنه (همچون سير و سفر) تاكيد دارد و از طرف ديگر ديني پيشرو تلقي مي‌شود كه پاسخ‌هاي مناسب زمان را به خصوص در قالب احكام ثانويه خود ارائه مي‌دهد.‏

به اين ترتيب، اگر از نقش تامين مالي وقف در صنعت گردشگري به طور نسبي كاسته شده است، دليل آن قطعا به زاويه نگاه آئين اسلام باز نمي‌گردد. به خصوص توجه به اين نكته بسيار ضروري است كه اسلام باعنايت به قابليت پاسخ‌گويي به نيازهاي زمانه مطابق شرايط هر عصري بايد به نياز به سفر كه براساس مطالعات گسترده در جهان، روند رو به رشد تقاضا براي آن زاييده‌ي تغيير شكل مراكز جمعيتي به جوامع كلان شهري و صنعتي شده است هم پاسخي فراخور بدهد.‏

حتي شواهد روشني نظير آنچه در برخي كشورها مشاهده مي‌شود وجود دارد كه در عصر حاضر مبلغان مذهبي به انگيزه آموزش‌هاي ديني و جلب توجه بيشتر مؤمنان و مسلمانان به مباحث مذهبي به سرزمين‌هاي مختلف سفر كرده و ضمن اقامت در اماكن مذهبي در جوار مساجد و تامين مالي از سوي آنها براي نيازهاي روزمره خود، مردم را براي شنيدن مباحث مذهبي به جلساتي كه از سوي خود آنها در مساجد برگزار مي‌شود، دعوت مي‌كنند.

به اين ترتيب نياز براي تقويت معنوي مسلمانان، به‌خصوص گاه در سرزمين‌هاي غيراسلامي، به نوعي از طريق حمايت‌هاي مادي و معنوي نهادهاي مذهبي همچون مساجد تامين مالي مي‌شود كه مي‌تواند در قالب وقف شكل گرفته باشد.

از طرف ديگر سطح درآمد سرانه پايين در بسياري از كشورهاي اسلامي و علاقمندي مردمان اين سرزمين‌ها در به جا آوردن فريضه حج و ضرورت توسعه روابط فرهنگي ميان جهان اسلام از طريق كنگره عظيم حج كه همه‌ساله ميليون‌ها تن را از سراسر جهان گرد هم مي‌آورد، دليلي روشن است براي اينكه بايد شيوه‌هايي جهت تامين مالي چنين سفري براي آن گروه از مسلمانان كه قدرت تامين مالي آن را ندارند، فراهم شود. به خصوص كه سطح توسعه پايين فرهنگي، اغلب با سطح درآمد سرانه پايين گره خورده و در واقع تامين مالي چنين سفري را بايد رسالتي بردوش ملت‌هاي مسلمان و گروهي از مؤمنان دانست كه تمكن مالي دارند.

اما به نظر مي‌رسداگر اين اقدام بخواهد در قالب حمايت‌هاي مستقيم مالي (دولتي يا غيردولتي) و در قالب كمك‌هاي مالي شكل گيرد، كاملا محتمل است كه از زماني به زمان ديگر، حجم اين منابع، يا اولويت‌بندي اختصاص اين منابع به حمايت از چنين سفري، دچار تغيير شود.

در نتيجه، مساله مهمي كه اينجا خود را نمايان مي‌سازد، اهميت ساز و كاري است كه وقف در قالب آن شكل مي‌گيرد. ساز و كاري كه اجازه مي‌دهد منافع حاصل از كسب و كار يا مستغلاتي خاص در عين حبس شـدن عيـن آن، به ايـن مسيـر هـدايت شود.

بنابراين ورود سنت حسنه وقف به حوزه صنعت گردشگري امكان استمرار بلندمدت‏ حمايت‌هاي مالي را به دنبال دارد و اين ويژگي است كه وقف را از برخي انواع ديگر حسنات نظير هديه و جز آن جدا مي‌سازد.

فارغ از فريضه حج، ضرورت تعامل فرهنگي ميان جوامع اسلامي و تقويت مباني فرهنگ اسلامي و گسترش صلح پايدار ميان ملت‌هاي مسلمان، خود عامل ديگري است كه در باب اهميت سفر ميان گروه‌هاي فرهيخته جوامع اسلامي، به خصوص جوانان و از ميان آنها دانشجويان، قابل ذكر است. به نظر مي‌رسد دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالي در جهان اسلام در اين خصوص وظيفه‌اي انكارناپذير برعهده دارند.

در اين مورد، يك نكته بسيار مهم آن است كه چنين مؤسساتي در عمل بسياري از منابع مورد نياز براي اين امر را نيز در اختيار دارند.




 پنجشنبه 23 آبان 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن