واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: طی این سال.ها روش.های در پیش گرفته شده برای مقابله با آلودگی هوا هم کم نبوده؛ اگرچه مقطعی و بی.نتیجه.
خبرآنلاین: امسال تعداد روزهایی که هوا در شرایط ناسالم، هشدار و اضطرار تشخیص داده شد بیش از سال.های قبل بود و به نوعی سال 89 از نظر آلودگی هوا رکورددار حساب می.شود.
"سالانه پنج هزار ایرانی قربانی آلودگی هوا می.شوند"، "خسارت آلودگی هوای تهران امسال از .٣/٣ میلیارد دلار گذشت"، "15 سال است که آلودگی هوا مشکل جدی تهران است"، "بیماری.های تنفسی به دلیل آلودگی هوا 30 درصد افزایش یافته است"؛ این.ها تنها چند نمونه از تیترهایی است که در آذرماه امسال و در روزهای آلوده هوای تهران در صدر اخبار رسانه.ها قرار گرفت. ساکنان تهران و چند شهر بزرگ دیگر، حالا چند سالی است که با نزدیک شدن به روزهای سرد و قرار گرفتن در ماه.های پایانی سال منتظر شنیدن چنین اخباری هستند.
آلودگی هوا گرچه طی سال.های اخیر بیشتر شدت گرفته و رسانه.ای شده، اما سال.هاست گریبان تهران را گرفته به طوری که در سال 1379 دولت تصمیم گرفت برنامه.ای با عنوان برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران را به اجرا درآورد که بر اساس آن باید ظرف مدت 10 سال کیفیت هوای پایتخت به شرایط قابل تنفس و سالم می.رسید. تصمیمی که مطابق برنامه پیش نرفت و گزارش.ها نشان می.دهد وضعیت هوای تهران در آستانه پایان یافتن این برنامه بدتر از قبل نیز شده است تا جایی که امسال تعداد روزهایی که هوا در شرایط ناسالم، هشدار و اضطرار تشخیص داده شد بیش از سال.های قبل بود و به نوعی سال 89 از نظر آلودگی هوا رکورددار حساب می.شود.
جالب آنجاست که در بیان چرایی این که تهران با این همه روز آلوده دست و پنجه نرم می.کند، دلایل متعددی برشمرده می.شود و از این رو، در این میان آنچه را نمی.توان یافت کلیدی است که بتوان با آن این مشکل را حل کرد. عده.ای تولید و تردد تعداد زیادی موتورسیکلت غیراستاندارد را دلیل اصلی می.دانند و افرادی کارخانه.های آلاینده هوا را، برخی به خارج نشدن خودروهای فرسوده و تولید خودروهای جدید بدون ملاحظات زیست.محیطی اشاره می.کنند و بعضی به بنزین نامناسب، دسته.ای جمعیت زیاد تهران را علت عمده آلودگی هوای تهران برمی.شمارند و کسانی توسعه نیافتن حمل.ونقل عمومی و تعداد زیاد خودروهای تک.سرنشین را، کارشناسان محیط.زیست بر از بین رفتن باغ.ها و کمبود فضای سبز شهر تاکید دارند و افراد زیادی نهادها و دستگاه.های مسوول در این زمینه را متهم اصلی می.دانند. هرچه هست، این حلقه.ها زنجیره.ای را تشکیل داده.اند که روزبه.روز دارد محکم.تر می.شود.
طی این سال.ها روش.های در پیش گرفته شده برای مقابله با آلودگی هوا هم کم نبوده؛ اگرچه مقطعی و بی.نتیجه. اطلاع.رسانی درباره روزهایی با هوای ناپاک و توصیه مردم به در خانه ماندن و تردد کمتر در سطح شهر یا استفاده از ماسک هنگام خروج از خانه، کاهش ساعت کار ادارات، تعطیلی مدارس و ادارات، گسترش محدوده طرح ترافیک، تعیین روزهای زوج و فرد برای تردد خودروها و حتی به کار گرفتن هواپیماهای آب.پاش بر فراز شهر ازجمله تصمیماتی بوده که پس از برگزاری جلسات کارشناسی و کمیته.های اضطراری برای کاهش آلودگی هوا در چنین شرایطی اتخاذ شده است. اما نتیجه.بخش نبودن این اقدامات سبب شد پای آلودگی هوای تهران به دادگاه هم باز شود به طوری که اعلام شد اگر مردم در مورد آلودگی هوای تهران شکایت کنند دستگاه قضایی پیگیری خواهد کرد.
بهمن کشاورز، وکیل دادگستری در این زمینه با بیان این که اشخاص متضرر از آلودگی شدید هوا می.توانند طبق قانون مسئولیت مدنی مطالبه خسارت کنند، گفت: " تولید بی.رویه خودروی خارج از استاندارد، کنترل نکردن استانداردهای لازم برای تولید خودروها، جلوگیری نکردن پلیس از شماره.گذاری خودروهای ناسالم، برخورد نشدن با واحدها و صنایع آلاینده و ... می.تواند از مواردی باشد که تهرانی.ها می.توانند با بروز تشدید آلودگی هوا علیه مسئولان اقامه دعوی کنند." او همچنین اظهار کرد: "در کشورهای اروپایی مردم می.توانند علیه یک خودروی دودزا یا سیگار کشیدن یک شخص در مکان عمومی شکایت کنند اما در ایران چنین شکایاتی دیده نمی شود در حالی که در دادگستری.ها (قوه قضائیه) برای هرگونه شکایت باز است اما مردم پیگیر نیستند و تصور نمی.کنند که این شکایت.ها به جایی برسد برای همین رجوع نمی.کنند. اگر مردم درمورد آلودگی هوای تهران شکایت کنند قطعا دستگاه قضائی موظف به پیگیری است."
پس از آن، این کانون عالی گسترش فضای سبز و حفظ محیط زیست بود که تصمیم گرفت کیفرخواستی علیه عاملان و بانیان آلودگی هوا در تهران و شهرهای بزرگ کشور را تحویل دادستان کل کشور و دادستان تهران کند. انصاری، دبیر کل این کانون با انتقاد شدید از مصلحت.اندیشیهای سیاسی و اقتصادی برخی در موضوع آلودگی هوای تهران که مستقیما تضییع حقوق شهروندی را به دنبال دارد گفت: "برنامه جامع کاهش آلودگی هوای تهران مصوب سال 1379 پس از 10 سال در خوشبینانه.ترین حالت به 30 درصد اهداف خود هم نرسیده است و در این زمینه بدون مماشات باید با دستگاه.های قاصر برخورد شود چراکه نتیجه آنچه اتفاق افتاده، تضییع حقوق مردم و وقوع جرم عمومی است که محرز است و برخورد قاطع و سریع مدعی.العموم را طلب کند."
اما با پایان گرفتن زمان اجرای برنامه کاهش آلودگی هوا، در کنار برخورد با مسوولان و دستگاه.هایی که در به نتیجه. نرسیدن این برنامه مقصر بوده.اند، آنچه ضروری به نظر می.رسد توجه به برنامه.ای جدید برای برون.رفت از مشکلات ناشی از آلاینده.های جوی است. برنامه.ای که اگر این بار دقیق.تر و بهتر تنظیم و اجرا شود، شاید بتواند دوباره آسمان آبی را به پایتخت و مردمانش برگرداند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]