واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: آثار پرطرفدار ، چكش حراج مي خورند
سرمايه، فرزانه ابراهيم زاده: تالارهاي تو در تو و پيچ در پيچ موسسه فرهنگي، هنري صبا از عصر دوشنبه (20 آبان) ميزبان يكي از مهم ترين رويدادهاي عكس سال يعني بزرگ ترين بازار فروش آثار عكاسان كشور شده است. اتفاقي كه بعد از چندين سال تاخير با بالا رفتن تب فروش آثار هنري ايراني در چندين حراج بين المللي و بالا رفتن قيمت آثار هنري، از سوي نهادهاي دولتي بالاخره رخ داد هرچند پيش از اين هم بخش خصوصي با پيشدستي در زمستان 86 با برگزاري نخستين اكسپوي عكس نشان داد عكس هم اگر درست عرضه شود، توانايي فروش و بازاريابي دارد. به هر حال موسسه فرهنگي ، هنري صبا نخستين نهاد دولتي است كه با برپايي چنين ضيافت بزرگي براي عكس هاي عكاسان ايراني از ديگر نهادهاي دولتي و نيز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي پيشي گرفت.
به گفته محسن زارع مدير اين موسسه قرار است نخستين حراج عكس را نيز برپا كند و روي برخي از آثار عكاسان شاخص چوب بزند. در بدو ورود به موسسه صبا حالا از هر دري كه وارد بشويد،انبوهي از عكس هارا در قطع هاي مختلف مقابل خود مي بينيد. از 30 در 40 گرفته تا 100 در 200 و رنگي و سياه و سفيد كه در كنار يكديگر قرار گرفته است.
760 اثر از 260 هنرمندان داخلي كه بخشي از آنها از طريق گالري و برخي ديگر به صورت فردي شركت كرده اند در اين نمايشگاه به نمايش درآمده اند. آثار از 300 هزار تومان تا پنج ميليون تومان قيمت گذاري شده است هرچند كه برخي از آثار به دليل همان حراجي كه قرار است در روزهاي پاياني برگزار شود قيمت گذاري نشده اند. قيمت آثار براساس پيشنهاد هنرمندان و بررسي شوراي قيمت گذاري تعيين شده است.
اين نمايشگاه عكس هاي نصرالله كسرائيان،علي سياه قلم و زنده ياد نيكول فريدني را به نمايش گذاشته است. آثار اين سه هنرمند با قيمت تقريبي ميان سه تا پنج ميليون تومان محاسبه شده است. در كنار اين عكاسان عكس هاي حج بايرامي قرار دارد كه هر قطعه آن حدود پنج ميليون تومان قيمت خورده است. عكس هاي كاوه گلستان و محمد فرنود هم از ديگر آثار شاخص اين نمايشگاه به شمار مي آيد. البته در دومين سالن صبا عكس خاطره انگيزي از حسين پرتويي ديده مي شود كه همان عكس معروف ديدار همافران با امام خميني(ره) در سال 1357 بود كه با قيمت پنج ميليون تومان عرضه شده و قرار است سهم فروشش براي ادامه درمان او كه اين روزها در سكوت و بيماري در منزل بستري شده،اختصاص پيدا كند.
يكي از نكاتي كه در اين نمايشگاه باعث سردرگمي مي شود عدم رعايت چيدماني منظم براساس موضوع يا اشخاص است در واقع حتي عكس هاي يك عكاس نيز در يك جا جمع نشده است و مي توان در طبقات مختلف عكس هايي از يك عكاس را پيدا كرد،البته عكس هاي هنرمندان سينما در يك سالن متمركز شده است. اين روزها تعداد سينماگراني كه به عرصه هنرهاي تجسمي سرك مي كشند روزبه روز بيشتر مي شود. عباس كيارستمي كه سال هاست كار گرافيك و عكاسي مي كند، عكس هاي دو مجموعه خود را ارائه كرده كه البته بدون قيمت هستند. در كنار عكس هاي كيارستمي براي اولين بار شاهد عكس هايي از نيكي كريمي، رضا كيانيان و فريبرز عرب نيا هستيم. ناصر تقوايي هم كه چند سالي است دور از سينما مانده در اين نمايشگاه با عكس هايش حضور دارد. حضور اين هنرمندان در اين نمايشگاه با اينكه مورد توجه بازديدكنندگان قرار گرفته اما از سوي بخشي از جامعه عكاسي خيلي استقبال نشده به طوري كه در تعدادي از وبلاگ هاي عكاسي به نقد ورود هنرمندان سينما به هنر عكاسي پرداخته اند. با اين همه عكس هاي هنرمند سينماگر قيمتي ميان چهار ميليون تا 5/2 ميليون تومان دارد اما جدا از بزرگان عكاسي و هنرمندان سينمايي حضور جمع زيادي از عكاسان جوان و تجربي نيز قابل توجه است و در ميان آثاري كه بيشتر در طبقات دوم و سوم صبا قرار گرفته اند،عكس هاي ديدني را مي توان يافت. مجموعه عكس هاي «دوتايي» از محسن رسول اف يكي از همين عكس هاست. رسول اف متاسفانه چندي پيش در حادثه سقوط هواپيما در فرودگاه بيشكك درگذشت. گران ترين عكس اين بخش متعلق به شادي قديريان است كه 9 ميليون تومان قيمت گذاري شده است.
در اين نمايشگاه برخلاف برنامه هايي از اين دست و با وجود اينكه سه روز از برگزاري آن مي گذرد، آمار دقيقي از فروش آثار عنوان نشده است البته مسوولان برگزاري اعلام كرده اند، تعدادي از عكس ها چندين خريدار دارد كه براي رفع اين مشكل و طبق وعده قبلي قرار است در روزهاي پاياني اين نمايشگاه به حراج گذاشته شوند.
نهادها و سازمان هاي دولتي از مهم ترين خريدارهاي اينگونه نمايشگاه ها هستند. به گفته مدير روابط عمومي صبا تاكنون دفتر هنرهاي تجسمي وزارت ارشاد و ساير موزه هاي مرتبط براي خريد اعلام آمادگي كرده اند اما در اين ميان يكي از اعضاي شوراي خريد آثار دفتر هنرهاي تجسمي وزارت ارشاد از خريد اثر از دو اكسپو در حال برگزاري مجسمه سازي و عكس ابراز بي اطلاعي كرده است. ناصر آراسته در اين باره توضيح داده است:« با تشكيل شوراي خريد آثار هنري تاكنون آثار خوبي خريداري شده و در مقايسه با بودجه موزه هنرهاي معاصر و مركز توسعه هنرهاي تجسمي آثار خريداري شده ارزنده بوده است. هدف ما خريد آثار تجسمي با هويت اسلامي ايراني است كه با معيارهاي مهارتي خلق شده باشند اما از برگزاري اين دو اكسپو بي اطلاعيم و اگر قرار است از آنها اثر خريده شود، بايد از طرف موزه هنرهاي معاصر به ما اطلاع بدهند. تاكنون برنامه اي در اين رابطه در دستور كار شورا نيست. قرار است شورا از دومين آرت اكسپوي تهران خريد كند كه آذرماه در تالار وحدت برگزار مي شود.»
يكي از مشكلات هنرمندان رشته هاي مختلف عدم رعايت قانون كپي رايت در ايران است. محسن زارع مدير عامل موسسه صبا از رعايت قانون كپي رايت در اين نمايشگاه خبر مي دهد: «با وجود آنكه حوزه عكس حوزه بسيار سختي در زمينه فروش است اما تقريباً تلاش كرده ايم كه نمايشگاه فروش عكس را با رعايت تمام قوانين استاندارد بين المللي برگزار كنيم و قانون كپي رايت را براي نخستين بار در ايران رعايت كنيم.»
او در ادامه از قصد اين موسسه از برگزاري بين المللي اين رويداد در آينده مي گويد: «در گام اول با وجود تقاضاهاي بين المللي، نمايشگاه را به صورت ملي برگزار كرديم و چنانچه اولين گام ما موفق باشد و موسسات اقتصادي هم از آن حمايت كنند دوره هاي بعدي را به صورت بين المللي برگزار خواهيم كرد.»
نخستين اكسپوي عكس ايران تا دوم آذرماه در مجموعه فرهنگي هنري صبا برپا ست.
پنجشنبه 23 آبان 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 459]